24 апрель 2019 3 682

Як варити бурий рис

На всьому Сході рис — шановане й улюблене блюдо. Головна його особливість у тому, що він не приїдається, як би часто його не подавали до столу. З чим же це пов'язано? Перш за все, з тим, що відомо кілька тисяч агросортов рису.

Яким буває рис

Все різноманіття сортів рису ділиться на дві гілки:

  • довгий, тонкий – індійського походження;
  • короткий і кругловатый – японського походження.

При цьому зерна рису розрізняється за кольором від білого до чорного. Існують жовті, червоні, жовті, фіолетові сорти рису і майже кожен з них ділиться ще на клейкий і неклейкий. Всі ці сортові нюанси надзвичайно важливими при її кулінарній обробці.

Потрібно замочувати рис. Обсмажувати рис сирим або відразу відварювати. У чому варити: на воді, молоці, на пару або скомбінувати різні середовища. Всі ці тонкощі практично можуть поставити в тупик рядового кулінара.

Що таке бурий рис

Найбільш популярним з усіх сортів рису сьогодні можна назвати – бурий. Варто зауважити, що подібне визначення не цілком коректно.

Адже насправді так називають не окремий сорт рису, а його необроблену, нешліфований форму.

Природна, злегка коричнева оболонка і надає рисинкам характерну забарвлення.

Але непрезентабельний зовнішній вигляд з лишком компенсується корисними властивостями нешліфований крупи.

Необроблені зерна містять у собі клітковину, комплекс мінералів і вітамінів.

Харчова цінність

Мінерали:

Назва Зміст 100граммах % від денної норми
Кальцій 28 3
Калій 115 2
Магній 25 7
Фосфор 115 16
Марганець 1.09 52
Цинк 1.09 11
Залізо 0.8 6

Вітаміни:

Назва Зміст 100граммах % від денної норми
Тіамін (В1) 0.07 6
Рибофлавін (В2) 0.01 1
Ніацин (В3) 1.62 11
Пантотенова кислота (В5) 1.01 20
Піридоксин (В6) 0.16 13

В 100гр бурого рису міститься 331Ккал. Це становить 22% від добового набору калорій для дорослої людини.

Корисні властивості

Зазначений склад робить бурий рис цілющою харчовою добавкою до раціону. Адже він допомагає звільнити організм від шлаків, знижує рівень цукру в крові, попереджає запальні процеси в кишечнику, допомагає усунути неврози, полегшує роботу кровоносної системи людини.

Тому бурий рис незамінний в раціоні при наступних захворюваннях:

  • відкладення солей;
  • захворювання серцево судинної системи;
  • дефіцит вітаміну В1;
  • цукровий діабет;
  • запалення шлунково-кишкового тракту;
  • екзема і дерматит;
  • проблеми з нервовою системою.

Природно, при наявності якого-небудь захворювання, не можна відмовлятися від лікарської допомоги, розраховуючи тільки на властивості бурого рису. Він лише допоможе при відповідному лікуванні прискорити процес одужання.

Але регулярне вживання бурого рису в їжу допоможе привести в норму всі обмінні процеси в організмі. А це не може не проявитися в зовнішньому вигляді.

Недарма бурий рис включений в секретний арсенал красунь, що володіють сяючою шкірою і шовковистим волоссям.

Всі ці корисні властивості бурого рису при процедурі шліфування зникають або сильно зменшуються в його білому, рафінованому побратимі. До того ж білий рис містить більше вуглеводів, ніж бурий.

Можна заперечити, що білий рис на смак ніжніше й приємніше бурого, що його зовнішній вигляд більш вишуканий. Що приготувати білий рис можна швидше, простіше і різноманітніше ніж грубий, нешліфований. З цим ніхто не збирається сперечатися.

Просто потрібно розуміти, що це два різних продукту, які потрібно використовувати незалежно один від одного, не забуваючи про пріоритети здорового харчування.

Негативні якості

Надмірне захоплення якимось продуктом, може завдати шкоди здоров'ю. Тому, перш ніж стати фанатом бурого рису, потрібно врахувати кілька нюансів.

Часто постачальники і виробники бурого рису, враховуючи підвищений попит на цей продукт, просто підфарбовують білий рис.

Щоб уникнути розчарування при вживанні такого продукту не варто купувати його у приватних торговців.

Великі виробники перед транспортуванням рису обробляють його за допомогою глюкози і тальку, що при тривалому вживанні може завдати шкоди здоров'ю.

Не варто забувати і те, що кількість небезпечних добрив у країнах, що практикують промислове вирощування рису, сильно відрізняється від звичних для росіян стандартів.

Якщо закупити велику партію бурого рису, то при тривалому зберіганні він не просто здатний втратити частину корисних властивостей, але і поживну цінність.

Тому необхідно дотримати ряд умов:

  • зберігати невеликими партіями;
  • дотримуватися прохолодний температурний режим у приміщенні, де зберігається продукт;
  • містити рис в добре закритій керамічної або жерстяної ємності;
  • уникати при зберіганні підвищеної вологості, здатної зіпсувати крупу.

Як правильно приготувати бурий рис

  1. Приготування будь-якого рису, а бурого особливо, починається з його ретельної промивки. По-перше, це необхідно для того, щоб видалити з поверхні рисинок пил і бруд, що потрапила на них при вирощуванні і транспортуванні. А по-друге, щоб зменшити кількість речовин, вживаних при обробці рису. Промивати крупу в холодній воді до тих пір, поки вода не стане прозорою. Після промивання бурий рис бажано ошпарити окропом. А потім знову обдати холодною водою. Тільки після цього його можна готувати.
  2. Важливий етап в приготуванні бурого рису – це замочування. Промитий рис викладають у глибокий посуд і заливають великою кількістю холодної води. Щоб не втрачати на це занадто багато дорогоцінного часу рис краще замочити на ніч. Цілком підійде і інший варіант. Рис, замочений перед відходом на роботу можна приготувати на вечерю. В цілому на замочування крупи має піти 5-6 годин.
  3. Підготовлений рис перекладають у посуд для варіння і заливають холодною водою з розрахунку 1 стакан крупи на 2,5 - 3 склянки води, додають чайну ложку солі і доводять до кипіння. На великому вогні рис варять 5-10 хвилин під щільно закритою кришкою.
  4. Після цього необхідно зменшити вогонь і варити рис протягом 30 хвилин, не відкриваючи кришки.
  5. По закінченні варіння вогонь вимикають, залишають кришку щільно закритою і витримують страву на плиті ще не менше 10-15 хвилин. Це необхідно зробити для того, щоб залишилася вода вбереться в рис. Можна, знявши каструлю з плити, укутати її і поставити на той же час у тепле місце.

Залишилося заправити готовий бурий рис у відповідності з основним задумом і приступити до трапези.

Як приготувати бурий рис в пароварці і мультиварці

Для тих, хто віддає перевагу модернізувати процес приготування їжі, підійде варіння рису за допомогою пароварки або мультиварки.

Ці два способи мають деякі відмінності, але головне в них залишається незмінним – перед закладкою бурий рис повинен бути попередньо промитий і замочен.

У пароварці рис проходить обробку гарячою парою, що дозволяє отримати на виході ніжний і ароматний продукт. При цьому всі корисні властивості рисового зерна збережуться практично в незмінному вигляді.

Для приготування склянки рису необхідно взяти дві склянки води. У чашу для варіння, що входить в комплект приладу, слід засипати підготовлену рисову крупу і залити її отмерянным об'ємом води.

Після цього пристрій закрити кришкою і включити на 30-35 хвилин. Готовий рис присмачити олією, перемішати і при необхідності досолити. Після цього можна приступати до трапези.

Для приготування бурого рису в мультиварці слід трохи змінити пропорції води і крупи. Зазвичай в цьому випадку на один стакан рису беруть один стакан води.

А в іншому слід дотримуватися інструкції і включити прилад в режим «рис» на 30-40 хвилин. Масло, сіль та інші компоненти додають в рис вже після того, як він буде готовий.

Хитрощі і поради по приготуванню

Потрібно пам'ятати, що варіння рису – творчий процес. Час і пропорції в рецепті даються для стандартної крупи.

На якість результату може вплинути стиглість рису, сорт, ступінь кипіння води. Тому варто практикуватися в приготуванні рису, використовуючи для початку один сорт. І не засмучуватися, якщо результат буде трохи відрізнятися від задуманого.

Ще один нюанс – це вибір страви, до складу якого включено рис.

З бурого рису не варто варити молочні каші і начинки для пирогів. А ось для гарніру він прекрасно підійде. Причому його легко поєднувати з овочами, морепродуктами птицею, м'ясом.

З прянощів до рису добре додати кумін(або зіру), перець чилі, куркуму.

А ось масло краще всього вибрати топлене. В індійській культурі воно вважається найбільш корисним.

 

Що ще почитати: