29 май 2019 10 697

Корисне галетне печиво: ексклюзивні рецепти

Печиво під назвою галетне відрізняється мінімальними витратами на приготування і максимальною користю для здоров'я.

Це кондитерський виріб відноситься до дієтичних продуктів і чудово підходить для харчування людей, які дотримуються здорового способу життя.

Завдяки своєму складу це печиво може використовуватися в харчуванні маленьких дітей, годуючих матерів, вагітних жінок, а також людей, схильних до захворювань шлунково-кишкового тракту і хворих на цукровий діабет.

Основними компонентами вироби є вода і борошно, тому галетне – це особливий вид печива (подивіться на фото, як воно апетитно виглядає), що володіє мінімальною калорійністю, який підійде і для тих, хто дотримується дієти.

Походження назви

Назва хрусткого вироби сталося, можливо, від французького gal, що в перекладі означає валун або голяк.

Підставою для такої назви могли послужити сухість і твердість даного виду печива.

Інша версія походження слова «галетне» – іспанські прісні коржі під назвою галети.

Спочатку ця випічка використовувалася в якості хліба і бралася іспанськими моряками в далекі плавання.

Адже завдяки здатності тривалий час зберігати свої початкові властивості і смак, галетне печиво — ідеальний варіант для далеких поїздок, експедицій і походів.

Рецепти приготування печива галетного

З усього різноманіття рецептів зупинимося на трьох, які незначно відрізняються за складом, але зберігають при цьому класичну технологію виготовлення цього кондитерського виробу.

Класичний варіант
Інгредієнти Кількість
Борошно - 130 г
Вода - 60 мл
Масло рослинне - 10 мл
Цукор - 30 г
Крохмаль кукурудзяний - 20 г
Сода - 0,5 ч. л.
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 281 Ккал

Цей рецепт простий та його може приготувати кожен бажаючий.

Послідовність приготування галетного печива за рецептом з фото:

  1. У теплій воді розчинити цукор, сіль.
  2. Потім додати борошно, крохмаль, масло і соду.
  3. Замісити круте тісто, щоб не липло до рук. Дати полежати тесту хвилин 15.
  4. Розкачати до товщини 2-3 мм, Складіть у кілька шарів і знову розкачати.
  5. З отриманого тонкого тіста вирізати галети довільної форми (як варіант, невеликі прямокутники).
  6. Відправити в духовку і сушити при невеликій температурі (130-140°С) протягом 30-40 хвилин.
  7. Печиво повинне вийти сухе, хрустке, злегка рум'яне.

Галетне печиво для годуючих мам

Компоненти:

  1. Борошно – 200 р.
  2. Молоко – 10 мл
  3. Масло рослинне – 10 мл
  4. Яйце – 1 шт.
  5. Цукор – 15 р.
  6. Сода – 0,5 ч. л.

Калорійність цього галетного печива складе 750 ккал.

Послідовність дій:

  1. Просіяти борошно і додати соду.
  2. Збити яйце і акуратно змішати з молоком і олією.
  3. В отриману суміш додати борошно з содою, і замісити тісто.
  4. Готове тісто залишити на кілька годин у холодильнику.
  5. Розкачати тонкий пласт.
  6. Вирізати форму галетного печива для дітей за цим рецептом.
  7. Випікати в духовці 15 хвилин при температурі 200 °С.

Печиво «Марія» та святковий торт

До складу галетного печива «Марія» входять наступні компоненти:

  1. Крохмаль кукурудзяний – 300 р.
  2. Борошно – 160 р.
  3. Масло вершкове – 100 г.
  4. Цукор – 150 р.
  5. Молоко – 150 мл
  6. Сода – 0,5 ч. л.

Галетне печиво «Марія» містить в собі 1800 ккал.

Послідовність дій:

  1. Вершкове масло розм'якшити і збити.
  2. Потім додати цукор у збите масло і знову збити.
  3. Додати молоко і знову збити.
  4. Борошно просіяти.
  5. Додати частинами просіяне борошно, крохмаль і сіль.
  6. Замісити до стану, коли тестова маса перестає липнути до рук.
  7. Поставити в холодильник на 1,5 -2 години.
  8. Розкачати пласт товщиною близько 3-5 мм і вирізати кружки або надати будь-яку іншу форму.
  9. Проколоти виделкою заготовки і відправити галетне печиво «Марія» в духовку на 15 хвилин при температурі 180°С.
Як святковий варіант, можна приготувати пиріг або торт з галетного печива, який прикрасить будь-який стіл. Це корисне і одночасно смачне кондитерське творіння сподобається всім гостям.

Для приготування торта потрібно:

  1. Печиво – 300 гр.
  2. Сметана 25%жирності – 250 гр.
  3. Банани – 1 кг.
  4. Желатин – 1 ст. л.
  5. Цукор – 200 гр.

Калорійність — 2600 ккал.

Спосіб приготування по кроках:

  1. Замочіть желатин на 40 хвилин.
  2. Поріжте очищені банани кружечками, товщиною не більше 5 мм
  3. Укладіть шар печива, зазори можна вкрити колотими шматочками.
  4. Потім укладіть шар бананових кружечків.
  5. Чергуйте шари, кількість яких залежить від висоти стінок дека і бажаної висоти торта.
  6. Збийте сметану з цукром.
  7. Перелийте набряклу желатинову масу в каструлю, доведіть до кипіння, акуратно перемішуючи.
  8. Процідіть отриманий розчин через сито і остудіть.
  9. Введіть у збиту сметану.
  10. Залийте підготовлені шари отриманим кремом.
  11. Акуратно накрийте своє творіння плівкою, покладіть наверх невеликий вантаж, наприклад блюдце або тарілку.
  12. Поставте в холодильник на кілька годин, а краще на ніч.
  13. Вранці викладіть торт на блюдо і прикрасьте, як підкаже фантазія, наприклад, тертим шоколадом, сухофруктами і горіхами, різнобарвним мармеладом.

Всі варіанти печива відрізняються легкістю і швидкістю приготування.

Самі галети виходять легкі, хрусткі, злегка солодкі.

В залежності від вибраного рецепту, борошняний виріб може бути досить здобним або володіти мінімальною калорійністю.

Для повного набору до домашніх галетам не вистачає тільки корисного напою. Тому ми приготували для вас цікаву статтю з рецептами прохолодних літніх напоїв. Рецепти вишневих компотів: здоров'я в склянці.

Повітряне здобне тісто у пряних булочок викликає інтерес навіть у тих, хто борошняними виробами ніколи не цікавився. Бажаєте навчитися його готувати? Тоді вам сюди.

Про користь і шкоду висівок читайте в нашій черговій статті. Там ви дізнаєтеся, що входить до складу цих злаків, їх цінні властивості, протипоказання і способи застосування.

Практичні поради досвідчених кондитерів

  1. Процес розкочування тонкого тесту значно полегшить силіконовий килимок, який виключить прилипання тесту. Нарізати на квадратики або на будь-які інші фігури можна прямо на килимку. Знімаються готові фігурки ідеально.
  2. Інгредієнти в рецепті можна коригувати: не підходить жовток – додайте білок, не любите солодке – покладіть менше цукру, не переносите соду – не кладіть її взагалі, не підходить молоко або вершкове масло – виключіть ці компоненти. Незмінними складовими повинні бути борошно і вода. Правда, в результаті може вийти справжня маца, але терміни зберігання такого виробу практично не обмежені.
  3. Якщо ви хочете отримати виріб шаруватої структури: розкачайте тонке тісто, потім складіть у кілька шарів і знову розкачайте.
  4. Існує два способу випікання галет: мінімальний проміжок часу в добре розігрітій духовці при високій температурі і більш тривалий проміжок часу при більш низькій температурі висушування.
  5. Перед приміщенням в духовку бажано зробити невеликі проколи по поверхні виробів – це дозволить зберегти рівну форму і уникнути здуття на поверхні.
  6. Чим тонше вдасться розкачати тісто, тим вишуканішим і смачніше вийде галет.
  7. Будь-яке тісто для виробів хрустких перед випіканням необхідно кілька годин витримати в холодильнику.
  8. Для любителів більш яскравих смаків у тісто можна додати трохи кориці, цедри лимона або кардамону.

Галетне печиво визнано найбільш корисним і безпечним для здоров'я.

А якщо ви приділіть трохи часу і зможете приготувати його вдома, то, безсумнівно, порадуєте своїх близьких смачним і корисним ласощами.

Адже приготування в домашніх умовах виключає наявність будь-яких шкідливих і зайвих інгредієнтів у складі кондитерського виробу.

Пропонуємо подивитися рецепт приготування пісних галетных печеньок у відео-сюжеті:

Що ще почитати: