17 март 2019 5 148

Рецепти приготування смачного повітряного хмизу на молоці

Майже всі ми пам'ятаємо, як у далекому дитинстві наша бабуся або мама смажили в розпеченому маслі тонкі смужки тіста, які потім перетворювалися в золотисті хрустики. Це був улюблений хмиз.

До кінця 20 століття, коли полиці магазинів стали заповнюватися недорогим печивом промислового виробництва, мода на хмиз пройшла. Але сьогодні багато хто намагається стежити за своїм здоров'ям, правильно харчуватися, тому домашня випічка повертається до нас на столи.

Це блюдо прийшло до нас з Греції і стало популярно повсюдно ближче до кінця ХІХ століття. Саме тому, що це ласощі таке тонке і хрустке, воно і отримало свою назву – «хмиз».
Класичний покроковий рецепт хрусткого хмизу на молоці
Інгредієнти Кількість
борошна - 2 склянки
яєць - 2 великих
масла соняшника - 1,5 ст. л.
цукру-піску - 0,5 склянки
молока - 2 ст. л.
солі - щіпка
цукрової пудри - за смаком
масла рослинного - для фритюру
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Способів приготування хмизу безліч: прісний на воді, на яйцях, на прокисшем молоці або сметані, дріжджовий тощо. Але найбільш популярним, так і, власне, класичним є рецепт хмизу з додаванням молока.

Як готувати улюблені хрустики:

Яйця збити з цукром до повного його розчинення, влити молоко. Додати сіль, рослинне масло, трохи збити;

В рідину насипати просіяне борошно, замісити пружне і еластичне тісто, щоб можна було тонко розкачати. Воно повинно прилипати до рук і столу завдяки входить до його складу маслу;

Невеликий шматочок тіста розкачати завтовшки приблизно 2-3 мм. Пласт тіста порізати смужками (3 см завширшки), потім ромбиками (5 см в довжину). Можна по центру кожного шматочка зробити наскрізний надріз і протягнути через нього «хвостик» ромбика. Чим більше таких выворачиваний, тим красивіше;

У глибокій сковорідці або казанку розжарити рослинну олію. Занурювати туди по кілька смужок тіста. У процесі смаження хмиз збільшується в розмірах. Через деякий час перевернути його.

Коли хмиз стане рівномірно золотистим – витягнути шумівкою, дати стекти зайвому жиру (для цього використовувати друшляк або паперову серветку);

Готове печиво обсипати цукровою пудрою.

Хмиз на молоці і сметані

Ще один з класичних варіантів – хмиз на молоці і сметані.

Складові апетитних хрустиків:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 1 ст. л. сметанки;
  • 2 жовтка;
  • 1 ст. л. цукру-піску;
  • Трохи-трохи солі;
  • ¼ Склянки молока;
  • 1 ст. л. горілки;
  • Масло соняшнику для фритюру;
  • Просеянная цукрова пудра.

Разом з цукром до білого жовтки розтерти, додати сметану і розмішати. Влити молоко, горілку, підсолити. Навіть якщо хмиз будуть пробувати діти, не варто побоюватися за присутності тут горілки – в процесі смаження алкоголь випарується. Цей компонент робить випічку хрусткою. Замість горілки можна взяти ром або коньяк.

Додати борошно в яєчно-молочну суміш і замісити туге тісто, щоб зручно було тонко його розкачати.

Розкачати тісто не більше 3 мм завтовшки. Сформувати хмиз: розрізати на ромбики, зробити надрізи, вивернути. Можна за допомогою формочки вирізати кружечки, зробити по краю кожного невеликі надрізи, з'єднати разом в центрі по два-три кружечка – при смаженні вийде квітка.

Смажити хмиз в олії не більше 1,5 хвилини.

Вийняти хрустики шумівкою, дати стекти маслу, посипати цукровою пудрою (можна з подрібненими горіхами) і діткам подавати до столу.

Смачні макаруни рецепт з фото від Лізи Глинської, читайте як готує цей десерт переможець шоу «Майстер-Шеф».

Приготуйте печиво з листкового тіста з яблуками «Трояндочки». Смачно і просто, читайте рецепт.

Галетне печиво «Марія» — це не тільки дієтична випічка, але і смачний десерт під час довгого посту. Читайте рецепт печива в нашій статті.

Пишний хмиз на кислому молоці

Іноді буває, що молоко скисає навіть у холодильнику, особливо в літню спеку. І виходить ще не кисле молоко, але і пити таке молоко не можна, та й при кип'ятінні згорнеться. Тут на виручку приходить рецепт хмизу на кислому молоці.

Для нього необхідно:

  • 1 стакан кислого молока;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л. соди;
  • 200 г цукру-піску;
  • 700 р борошна;
  • 1 ч. л. солі;
  • Олія рослинна.

В борошно вибити яйця, додати цукор, посолити. У кислому молоці погасити соду, влити його в борошно і почати вимішувати. Додати в тісто олію (2 ст. л.) для еластичності, замісити туге тісто.

Розкачати завтовшки приблизно 4 мм, нарізати ромбиками і сформувати вироби.

У глибоку посудину (каструля, казанок, сковорідка) влити рослинну олію (приблизно 1 склянка), розігріти до кипіння і смажити в ньому хрустики до золотистого кольору. Готові повітряні вироби вийняти, стряхнути зайвий жир, обсипати цукровою пудрою.

Хмиз був одним з улюблених ласощів «радянських» дітей. У зошитах наших мам і бабусь збереглося чимало рецептів цього продукту.

Сьогодні, відмовляючись від магазинного печива, містить так багато трансгенних жирів, ми все частіше згадуємо ті забуті рецепти домашньої випічки, а зокрема хмизу – легких хрустких смужок, щедро обсыпанных цукровою пудрою. Адже для приготування цих чарівних хрустиків необхідні продукти, які знайдуться в холодильнику кожної господині.

І ласощі виходить надзвичайно смачним!

Що ще почитати: