06 июнь 2019 1 417

Мариновані опеньки: набір кращих рецептів

Грибники частенько називають їх веселими хлопцями і це прізвисько опеньки отримали не просто так: ростуть великими групами, гриби, безперечно, тішать тих, кому не подобається витрачати час, блукаючи по лісі і кланяючись кожному кущику.

То діло опеньки!

Збирати їх швидко і весело – повна кошик за п'ять хвилин.

Зимові заготовки маринованих опеньків (представлені на фото в статті) з них теж робити нескладно, вся рецептура побудована на базі стандартного маринування з додаванням оцту або лимонної кислоти.

Але якщо хочеться чогось незвичайного, рецепт можна створити самостійно, додавши або забравши певні інгредієнти.

Вибір грибів без помилок

Правила вибору опеньків необхідно застосовувати ще в лісі: гриби хоч і прикметні, хоч і знайомі кожному досвідченому і недосвідченому грибникові, їм необхідна ретельна перевірка – надто вже схожі на опеньки їх неїстівні двійники.

Різниця між їстівними і отруйними екземплярами – забарвлення (несправжні опеньки яскравіше, а колір їх м'якоті жовтий) і присутність лусочок на капелюшку, нехарактерних для якісного їстівного гриба.

М'якоть справжніх опеньків — біла, пружна; ніжка – жорстка, «окольцованная» манжеткою.

В іншому принцип вибору ґрунтується на традиційних критеріях: плоди повинні бути молоденькими, невеликими і неизъеденными черв'яками.

Від інших грибів мариновані опеньки в процесі приготування відрізняються хіба що за період варіння: не менше півгодини, причому після перших десяти хвилин кипіння відвар необхідно злити, поміняти воду і варити далі.

Ніжки в них досить тверді, тому їх потрібно зрізати наполовину.

Якщо таке добро шкода викидати, їх можна з успіхом використовувати для приготування грибного порошку: посушити і подрібнити.

Взимку ароматний грибний суп виявиться як не можна до речі.

Що таять у собі опеньки?

Ці чудові грибочки – не тільки делікатесне ласощі, але і ефективний профілактичний засіб від поширених і небезпечних захворювань.

Опеньки, потрапляючи в організм, починають активну антиопухолевую і антимікробну кампанії, завдяки наявності в них цілого ряду амінокислот і мікроелементів, а також багатого вітамінного комплексу.

За вмістом вітаміну С вони становлять жорстку конкуренцію сусідці по лісі чорниці, а кількість фосфору і кальцію в них таке ж, як і в рибі.

При цьому калорійність маринованих опеньків цілком безпечна для фігури і складає всього лише 23,42 ккал.

Рецепти прості, але кращі

Нижче представляємо вам добірку смачних рецептів маринованих опеньків на будь-який смак.

Готуйте із задоволенням!

Опеньки швидкого приготування
Інгредієнти Кількість
грибів - кілограм
окропу - стакан
солі - 1,5 ст. л.
девятипроцентного оцту - 50 мл
перець-горошок і гвоздика - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 22 Ккал

Простіше цього рецепта маринованих опеньків, напевно, і не буває:

  1. Підготовлені (чисті) овочі залийте окропом і варіть, поки не помітите, що вони осідають на дно.
  2. Викладіть зварені гриби у пропарену скляну ємність, накрийте кришкою – нехай постоять.
  3. Тим часом займіться приготуванням маринаду на основі грибного відвару – посоліть його, додайте спеції і закип'ятіть.
  4. У процесі кипіння, влийте оцет і розливайте по банкам.
  5. Щільно укупорьте, залиште в прохолодному місці.

Приготування також описано та у відео-сюжеті:

«Запашні хлопці»

Компоненти:

  • опеньки – 5 - 5,5 кг;
  • стакан рослинного масла;
  • оцтової есенції – 1 ст. л.;
  • з спецій: часник, кріп (парасольки), горошок перець (побільше), лавр, листя смородини і вишні.

Гриби ретельно вимити під струменем холодної води, зварити до готовності.

Взяти для маринаду 2 склянки відвару, решті вилити.

До грибів додати залишений бульйон, туди ж відправити спеції і масло.

Час варіння – 20 хвилин після закипання.

Оцет, як завжди, додають на заключному етапі – за три хвилини до зняття з вогню.

Овочі розфасувати по прокип'яченою банкам (о,5 л) і постерилизовать 20 хвилин.

Опеньки з корицею

Компоненти на 2 кг опеньків:

  • вода – літр;
  • сіль – 4 ст. л;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • оцтової есенції – 3 ст. л.;
  • з спецій: лаврові листи, кориця (2 палички), чорний перець горошком, гвоздика.

Приготування починайте з маринаду, який готується 5 хвилин, у киплячу воду покладіть всі приготовані для нього інгредієнти, крім есенції і варіть три хвилини.

Влийте оцет, ще раз доведіть до кипіння і прибирайте з вогню.

Підготовка опеньків: після холодного душу, дайте стекти воді, і тільки коли вони трохи висохнуть, занурюйте їх у холодну воду і варіть до осідання на дно.

Готові гриби злегка остудіть, розкладіть в банки, наповнивши ємності на 2/3, і залийте маринадом.

Тепер ви знаєте, як швидко маринувати опеньки.

А ось і покроковий відео-рецепт, щоб ви нічого не втратили.

Приємного перегляду!

Секрети приготування заготовок

  1. З кілограма свіжих опеньків ви отримаєте одну літрову банку маринованої продукції.
  2. Банки для заготовок обов'язково стерилізувати перед розфасовкою опеньків – так ви максимально убезпечите себе від неприємних сюрпризів.
  3. В процесі закупорювання закуски ніколи не використовуйте металевих кришок – тільки капронові – так ви позбавите себе від загрози ботулізму.
  4. Якщо не любите виловлювати з банок гвоздику, перець і лаврове листя, проціджують маринад перед відправленням в ємність – таким чином, ви залишите аромат, але усуньте його джерело.
  5. Відвар з опеньків виходить таким запашним і насиченим, що багато господинь шкодують його виливати. І не треба! З нього вийдуть відмінні «бульйонні кубики» – розлийте відвар у форми для льоду і заморозьте і залиште про запас. Кілька ароматних кубиків в суп або борщ – це прекрасне доповнення до будь-якої страви.
  6. Жорсткі, але дуже смачні ніжки грибів можна використовувати як сухий порошок, а можна приготувати з них ікру: максимально подрібнити і обсмажити на маслі з додаванням солі і спецій. Зберігати в стерильній, щільно закупореній посуді.

Кращий сидр – приготований своїми руками в домашніх умовах. Якщо слідувати всім інструкціям, то можна буде з гордістю пригощати своїх гостей домашнім вином власного виробництва.

Вівсяна дієта вже міцно зайняла свої позиції серед інших дієт, адже вівсянка — це не просто крупа, а цілий джерело вітамінів і мікроелементів, так необхідних нашому організму. Щоб добитися ефекту схуднення, потрібно строго дотримуватися раціон харчування. Детальніше про це у статті.

Чи помічали ви, що використавши один і той же рецепт засолки огірків, вони кожен рік виходять з різним смаком? Справа може бути в різновиду сортів овочів, які ви купуєте для заготівок. Про найбільш придатні сорти для засолювання хрустких огірочків читайте тут.

Період дозрівання опеньків – вересень і жовтень.

Прикмета, за якою можна визначити наявність їх у лісі – тепло і волога (власне, вона працює для всіх видів грибів).

Популярність опеньків визначається їхніми смаковими якостями і корисними властивостями, а також відмінним настроєм вашої родини, коли ви будете пригощати рідних смачними і ніжними маринованими грибочками.

А зараз пропонуємо подивитися відео, яке зайвий раз змотивує вас на самостійне приготування заготовок:

Що ще почитати: