27 март 2019 2 424

Як правильно варити пшоняну кашу

Пшоняна каша: на молоці і на воді, з гострою томатною заправкою і медом, на сніданок або на обід – завжди була і залишається бажаною гостею на столі.

Такої затребуваності сприяють кілька факторів: простота в приготуванні, користь пшона для організму в цілому, дешевизна цього виду крупи.

І естетичний момент грає не останню партію в кулінарному творі.

Колір і консистенція готової пшоняної каші — кожен звертав на них увагу: зовсім нехитре блюдо в тарілці викликає апетит своїм оптимістично-сонячним забарвленням, а дрібні крупинки, розсипані бісером, так і хочеться швидше спробувати на смак.

Про те, як і скільки варити смачні пшоно на воді, молоці, в мультиварці і в духовці, а також багато іншої корисної інформації ви дізнаєтеся нижче в цій статті.

Користь пшоняної каші

Пшоно – це багатюща з круп, за деякими показниками перевершує навіть знамениті каші для сніданку, – гречану та вівсяну.

Навіть незрозуміло, чому з таким різноманітним вітамінно-мінеральним комплексом вона залишилася поза зоною уваги поціновувачів корисного і ситного сніданку.

Рослинний білок, відмінно засвоюється організмом, вуглеводи, жири і велику кількість крохмалю – речовини, найбільш підходящі для запуску і активізації в організмі всіх процесів, що відбуваються саме в першій половині дня.

Обмін речовин у цей період здійснюється по максимуму і корисна «пшонка» могла б стовідсотково йому сприяти.

Калій, магній, цинк, мідь, йод, фосфор, залізо, кобальт, марганець – ці дрібні зернята містять мало не всю таблицю Менделєєва, плюс до всього фолієва кислота, бета-каротин, вітаміни РР і Є.

Якщо такий склад ні про що вам не говорить, розшифруємо ще, взявши як приклад, проблеми і захворювання, які можна (і потрібно!) усувати за допомогою звичайної каші.

У тому, що проста, сільська їжа буває дивовижно смачною, кожен може переконатися на власній кухні, а про те, що вона несе неабияку користь, свідчать досвідчені дипломовані кардіологи, дієтологи та гематологи.

Отже, чи дійсно настільки проста пшоняна каша?

В якості лікувально-профілактичного засобу це блюдо здатне на цілий ряд корисних дій:

  • постачати організму калій, необхідний при захворюваннях серця;
  • активізувати функцію кровотворення;
  • значно поліпшувати роботу печінки;
  • зміцнювати загальний стан організму;
  • виводити шлаки і токсини (страва дуже рекомендовано жителям великих міст і промзон);
  • регулювати рівень цукру в крові.

Пшоняну кашу можна використовувати при загостренні гаймориту, але не є, а теплою прикладати в область гайморитных пазух.

Її ж з задоволенням і без шкоди для фігури рекомендують їсти всім, котрі худнуть – незважаючи на високу енергетичну цінність (320-340 ккал) страви з пшона, як ніякі інші, сприяють швидкому зниженню ваги за рахунок зниження холестерину, очищення судин і уповільнення формування жирової тканини.

Незаперечна користь її і для тих, хто уважно стежить за своєю зовнішністю: міцні нігті, здорове блискуче волосся – ось приємні наслідки регулярного вживання цього простого блюда.

Про корисні властивості цієї диво-крупи, виборі, зберіганні, в процесі варіння докладно розповість Олена Малишева зі своїми гостями-експертами в студії:

Вибір пшона: правильно і відповідально

Перед покупкою продукту визначте мету, для якої вам необхідна крупа: в'язкі каші виходять з дробленого пшона.

Це вже не крупа, а, швидше, побічна продукція процесу переробки, на приготування якої потрібно набагато менше часу, та яка ідеально підходить для створення таких дієтичних шедеврів, як пшоняні битки і котлетки.

Правильність вибору багато в чому залежить від його кольору: яскраве жовте гарантує каші розсипчастість, а з блідо-жовтого кольору беж отримаєте вязковатую масу.

Купуйте продукт в прозорій упаковці, щоб через неї можна було добре роздивитися колір крупи, наявність домішок, і обов'язково звертайте увагу на термін придатності – залежавшееся пшоно здобуває гіркуватий присмак, абсолютно не потрібний в хорошій каші.

Кілька варіантів приготування

Найбільш часто задається питання: як варити пшоно?

Співвідношення основних інгредієнтів (рідини і крупи) для приготування каші в різних варіаціях різниться.

Для готування на воді необхідно дотримуватися пропорції 1:3 (частина пшона і три частини рідини), молочна каша передбачає дещо інші обсяги продуктів: на частину крупи припадає 4 частини рідини.

Але найоптимальнішим способом приготування смачної пшоняної каші вважають мікс з 2 склянок води, такої ж кількості молока і склянки крупи.

З пропорціями визначилися, а скільки часу потрібно варити пшоно?

Процес термообробки займає 25-30 хвилин, з яких: 5-7 – кипіння на інтенсивному вогні безпосередньо після занурення в каструлю; ще 10-15 – приготування на середньому вогні з безперервним помішуванням, і 5-10 – ловлення під кришкою після завершення варіння на відкритому вогні.

Бабина каша на воді з маслом і медом
Інгредієнти Кількість
пшоно - 1 склянка
вода - 3 склянки
вершкове масло - 50 г
цукор - 2-3 ст. ложки
мед - 1 ст. ложка
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 130 Ккал

Готують в керамічних горщиках або чавунному казанку, якість страви – розсипчаста ароматна каша.

Можна готувати в духовці і в мультиварці.

Про те, як варити таке пшоно на воді, читайте нижче:

  1. У воду (гарячу) додати олію, розчинити цукор і вилити в горщики, залишивши до краю посуду 2-3 см (необхідний запас для маси, яка збільшиться в об'ємі).
  2. Потім всипати мите пшоно, накрити кришками і поставити на 1,5 години в розігріту до 2000 духовку (в мультиварці встановіть режим «каша», час – годину).
  3. По закінченню відведеного часу на приготування, бажано залишити готове блюдо в теплому місці, щоб потомилось і набуло яскраво виражену розсипчастість і аромат.

Мед додають перед подачею.

Представляємо вам цікавий рецепт приготування цієї крупи в поєднанні з гарбузом:

Сучасна мультикаша

В процесі приготування в мультиварці відбувається ловлення страви з перших же хвилин, що заощаджує час і позитивно відбивається на якості каші.

Інгредієнти на одну порцію:

  • пшоно – ½ мультистакана;
  • вода – ½ мультистакана;
  • молоко – 2 мультистакана;
  • сіль – за смаком;
  • цукор – за смаком (необов'язковий компонент);
  • масло вершкове – 25 р.

Отже, як варити пшоно в мультиварці: крупу засипати в чашу, краї якого змазані маслом (щоб молоко не « збігло»), додати воду, молоко, масло, сіль, цукор.

Виставити режим «молочна каша», і час – 50 хвилин.

Молочна пшоняна каша класична

А тепер дізнаємося, як варити смачну пшоно на молоці.

Інгредієнти:

  • пшоно – 1 склянка;
  • молоко – 2 склянки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – половина ч. л.

Інструкція того, як варити кашу з пшона: промиті і висушені зерна трохи обсмажте на сухій сковороді, потім зваріть до напівготовності (10-15 хвилин) у великій кількості води з додаванням масла.

Після цього воду необхідно злити, а перекласти суміш у кипляче молоко, посолити, додати цукор і ще масла.

Довівши страва до повної готовності, залиште його на кілька хвилин потомитися, «дійти».

Спробуйте додати яблука в рецептуру і вийде наступний результат:

Нюанси заправки і подачі

Визначившись з тим, як правильно варити пшоно, ви його приготували, а тепер потрібно правильно подати, щоб враження були найкращими у тих, хто за столом.

Пшоно чудово своєю універсальністю: з нього можна готувати солодкі каші, воно ж чудово поєднується з м'ясними продуктами, густу масу можна розбавити або запивати молоком, а набір фруктів і овочів, які додають в «пшонку», просто нескінченний.

Ранковий та дитячий варіанти подачі – з фруктами і розпареними сухофруктами: родзинки, чорнослив, курага, банан, печене яблуко можна змішувати з солодкою кашею окремо, а можна все разом, так вийде ще смачніше.

Увечері пшоняна каша хороша з курятиною, індичатиною на пару (для тих, хто на дієті), і з котлетами або тюфтельками, плюс томатна заправка (для тих, кому худнути не треба).

Найпоширеніша з заправок – смажене сало з цибулею — це класика.

Таку пшоняну кашу їли споконвіку для відновлення сил і просто в задоволення.

Черговий список смачних і корисних овочевих заготовок: закуски Рецепти з молодих кабачків на зиму.

Не хочете влаштовувати кабачки? Тоді приготуйте їх прямо зараз! Чудові кабачки з сиром у духовці. Ну просто пальчики оближеш! Рецепт тут.

Для школярів скоро настане улюблена пора — літні канікули. Влаштуйте дитяче свято на честь цієї події. А крім печива, цукерок і морозива, приготуйте головне блюдо — торт з черепашками Ніндзя, докладні рекомендації приготування якого знаходяться в статті. Дітям він дуже сподобається.

Поради від досвідчених кулінарів

  • щоб позбавити пшоно від гіркоти, залийте його на кілька хвилин окропом;
  • щоб каша вийшла яскравою і розсипчастою, крупу промийте в декількох водах, поки вода в мисці не буде прозорою;
  • у процесі приготування суміш необхідно постійно помішувати, перешкоджаючи пригоранню;
  • якщо готуєте кашу для малюка, то її (вже зварену) необхідно подрібнити у блендері.

Яким би простим стравою здавалася пшоняна каша – вона залишається однією з найпотужніших енергетичних бомб всіх часів народів і вона варта того, щоб готувати і є її хоча б раз на тиждень.

А тепер відійдемо від стереотипного приготування пшона тільки у вигляді каші і приготуємо супчик:

Що ще почитати: