24 май 2019 12

Як правильно варити кальмари

М'ясо кальмара володіє м'яким приємним смаком і безліччю корисних властивостей.

Воно багате білками, можливістю легко засвоюватися організмом.

Це чудова основа для супів, закусок і салатів.

Їх можна готувати будь-якими способами — тушкування, запікання, варінням.

Короткі відомості про кальмарах

Кальмари — це головоногі молюски морські.

Вони широко розповсюджені у світовому океані.

Їх розміри, в залежності від виду, становлять від 18 см до 20 м.

так само вони, відмінно плавають за допомогою своїх щупалець.

Швидше плавають тільки тунець, риба-меч і дельфіни.

Величезна швидкість рятує його при втечі від більш великої тварини.

Додатковим засобом захисту у більшості служить особливий чорнильний мішок з чорною рідиною, яку вони викидають, створюючи захисну завісу.

Іноді вони вистрибують з води і пролітають 20 -30 м по повітрю.

Види кальмарів

З кулінарної точки зору вони відомі з глибокої давнини.

Їх готували в Стародавній Греції і Римської імперії.

За сучасними даними, у світовому океані налічується більше 300 різновидів.

Однак у їжу вживають тільки деякі з них, невеликих розмірів, так як м'ясо великих особин більш жорстке, перенасичене холестерином, і здатне вбирати різні шкідливі речовини, що містяться, і здатні викликати сильні алергічні реакції.

Кальмари, з яких можна приготувати безліч корисних і поживних страв, водяться у водах Азії, Далекого Сходу і біля берегів Аргентини.

Як правило, це представники виду «кальмар звичайний» і найближчі до нього «родичі», довжиною до 50 см і масою до 300 р.

Його м'ясо багате білком, мінеральними речовинами і мікроелементами (залізом, йодом, фосфором, кальцієм, міддю, селен, магній, екстрактивними речовинами, сприяють виділенню шлункового соку), вітаміни PP, Bia, Вг, Bi і С.

Саме в цьому виді кальмарів відсутній холестерин.

М'ясо кальмара не перевантажує організм, сприяє поліпшенню розвитку м'язової тканини, нормалізує травлення, стимулює розумову діяльність, зміцнює сечостатеву систему, допомагає виводити шлаки.

Очищення і підготовка до теплової обробки

Кальмари в більшості випадків на прилавки надходять в замороженому вигляді.

Краще всього їх розморожувати при кімнатній температурі.

Якщо ж часу не вистачає, то можна помістити їх під холодну воду, але тоді досить велика частина корисних речовин загубиться.

Якщо вам попалися нечищені тушки, то треба видалити тонкі пластини, витягнути дзьоб і обов'язково зняти шкірку, схожу на прозору плівку.

Для цього можна скористатися будь-яким із запропонованих способів:

  • опустити тушку в гарячу воду — під її впливом шкірка відділяється від м'якоті і без зусиль знімається пальцями;
  • взяти тонкий ніж і, підхопивши шкірку в будь-якому місці, акуратно її зняти — приблизно так само, як плівку з яловичої печінки.

Після цього треба почистити тушку всередині — прибрати прозорі, нагадують целофан, хітинові пластини і витягнути спинний мозок у вигляді плоского прозорого джгута.

Він легко виймається після приміщення тушки в гарячу воду.

В кінці чищення тушку треба гарненько промити в проточній воді.

Голову в їжу не вживають, тому її можна викинути, а тіло і щупальця можна нарізати кільцями чи шматочками, в залежності від страви, яку ви зібралися приготувати.

Як правильно приготувати кальмари

Теплова обробка є ще однією складністю, з якою стикаються багато при приготуванні страв з кальмарів.

Розглянемо, як же правильно і скільки варити тушку по часу.

Якщо м'ясо трохи переварити, воно стає жорстким і несмачним.

Для збереження всіх смакових достоїнств і ніжною соковитості м'ясо кальмара варять 1,5 — 2 хвилини, при цьому різниця часу варіння між свіжим і замороженим очищеним кальмаром, як і неочищеним, практично не відрізняється.

Можна скористатися й іншим варіантом — залити окропом, накрити кришкою і протримати 10 — 15 хвилин.

Кальмари повинні варитися у вже киплячій воді, при цьому закладаємо тушки на 10-15 секунд до повторного закипання і витягуємо, що б не отримати в нагороду «гуму».

Тому спочатку треба у великій каструлі закип'ятити воду з сіллю, запашним і гірким перцем, лавровим листом, перцем і двома ложками оцту або лимонного соку.

Спеції, окрім свого звичайного дії, потрібні для того, щоб перебити специфічний морський запах.

Після закипання води, треба відрегулювати силу вогню до максимального рівня і опустити в неї кальмара.

Через 2 хвилини, як тільки м'ясо побіліє, його можна виймати шумівкою.

Якщо ж тушку потрібно загасити, то тоді потрібно обробляти її не менше 30 — 40 хвилин, щоб у м'яса зник «гумовий» ефект.

Найчастіше, вони є одним з інгредієнтів найрізноманітніших салатів, варити його для салату можна різними способами. але головне, що б ви отримали гарне м'ясо на салат, а не гуму.

При подачі кальмара, як самостійного блюда у вигляді закуски, його рекомендується трохи збризнути лимонним соком.

Рецепти страв з кальмарами

Кальмари з локшиною в томатному соусі
Інгредієнти Кількість
кальмарів - 500 г
цибулин - 1 шт.
спагетті - 400 г
часнику - 2 - 3 зубчики
цукру - 1 ст. л.
оливкової олії - трохи
сметани - 100 г
помідор - 3 шт.
коньяку - 1 ст. л.
сухого білого вина - 0,5 ст.
мелений чорний перець і сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 99 Ккал

За цим рецептом кальмари також можна подавати з рисом або відварною картоплею.

Треба почистити цибулю з часником і дрібно їх нарізати.

Потім обсмажити в оливковій олії, а після цього додати в сковороду дрібно нарізані помідори, цукор і вино.

Все посолити і поперчити.

Тушкувати соус 15 хвилин на середньому вогні.

Тушки нарізати кільцями і на окремій сковороді обсмажити в суміші коньяку і однієї столової ложки оливкової олії.

Оладки з кабачків, калорійність яких мало хто вважає, далеко не завжди корисні для організму. Харчуйтеся правильно!Чим так корисний корінь барбарису? Ця стаття, розкриє повністю корисні властивості цієї рослини, включаючи його корінь теж.

Не можете знайти рецепт лепешняку з манки? Він чекає вас тут:#deletetag#/retsepty-blyud/kashi/pecept-mannoy-kaschi.html.

Потім перекласти їх до томатного соусу і готувати ще приблизно 5 — 7 хвилин.

Закінчуючи готування, можна додати сметану.

Потім в підсоленій воді треба відварити локшину, відкинути на друшляк, зцідити і подавати з кальмарами і соусом.

Салат з кальмаром

Інгредієнти:

  • філе кальмара — 0,4 — 0,5 кг;
  • картопля — 0,5 — 0,6 кг;
  • ріпчаста цибуля — 150 — 200 г;
  • зелена цибуля — 50 р;
  • рослинна олія;
  • столовий оцет 3%;
  • спеції за смаком.

Філе очистити, випатрати, ретельно промити в холодній проточній воді, зварити і нарізати соломкою.

Потім треба почистити, помити і нарізати кільцями ріпчасту цибулю.

Окремо треба помити і зварити картоплю, очистити від шкірки і порізати кубиками.

Після того, як все буде зроблено, можна перемішати інгредієнти, заправити їх чотирма — п'ятьма ложками рослинного масла і додати спеції.

Для додання салату невеликий кислинки можна додати трохи столового оцту.

Суп з кальмарів

Наочне відео приготування:

Інгредієнти:

  • 250 грам кальмарів;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 1 морква;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 1 корінь петрушки;
  • рослинне масло.

Відварити кальмари в підсоленій воді зі спеціями.

Почистити і промити моркву, корінь петрушки та ріпчасту цибулю.

Потім нарізати дрібними шматочками і обсмажити на рослинній олії до появи золотистого кольору.

Після цього почистити і нарізати маленькими кубиками картоплю і овочі.

Додати їх у бульйон.

Посолити, поперчити, а потім варити до готовності картоплі.

Остиглий до того моменту продукт, нарізати соломкою, розкласти по тарілках, додати в суп і посипати зеленню.

Корисні поради

Як зробити правильний вибір

Вибираючи тушки заморожених кальмарів, звертайте увагу на те, що вони повинні бути не злиплими і легко відділятися один від одного.

Якщо це не так, то вони напевно вже піддавалися розморожування, і їхнє м'ясо може розповзатися при приготуванні і гірчити на смак.

Плівка даного продукту, може бути сірою, рожевою і фіолетового, але саме м'ясо повинно бути незмінно білого кольору.

Невідповідність цій умові може означати тільки багаторазову разморозку продукту.

Як добитися м'якості і ніжності м'яса

При приготуванні кальмарів основною вимогою є їх правильна варіння.

Але деякі, зі страху не доварити або переварити кальмари, користуються іншим методом надання їм м'якості – замість варіння бланшують парою 3 — 4 хвилини.

Для додання м'ясу кальмара більшої м'якості, можна перед приготуванням злегка відбити тушки.

Що ще почитати: