29 апрель 2019 170

Корисні властивості та протипоказання винограду, вирощування

Зазвичай наші пізнання про виноград обмежуються його дивними смаковими властивостями, різноманіттям порід виноградної лози та її витонченим виглядом.

Крім цього, згадка про цих ягодах може наводити на думку про виготовлення смачних вин.

Можливо також, у кого-то в пам'яті зможуть спливти думки про цілющі властивості цієї рослини, але більш детально рідко хто зможе їх охарактеризувати.

А адже виноград можна по праву назвати справжньою цілющою аптекою, відомої здавна і багатою на цілий комплекс корисних компонентів.

Історія цілющою практики на основі винограду

Основним постачальником цього продукту вважається азіатський регіон, де вже 6-7 тисяч років тому були відомі його гастрономічна цінність і цілющі властивості.

Навіть у біблійних віршах це рослина неодноразово згадується в різних життєвих ситуаціях.

І якщо згадати відому притчу про доброго самаритянине, то в цьому місці показується, що багато мандрівники завжди мали при собі виноградне вино для змащування ран і вживання всередину.

Багато відомі лікарі минулих епох приділяли лікувальними якостями цієї ягоди цілі наукові праці і засновували свою лікувальну практику на використанні соку і вина з виноградних плодів.

Серед ініціаторів застосування ягід виноградної лози в медичній практиці були Гіппократ і Авіценна.

Однак у тих же описах часто згадуються не тільки самі ягоди, але і інші частини рослини, включаючи листя і лозу.

Складно знайти більш доступне в широкому застосуванні таке натуральне засіб.

У середньовіччі це рослина, як штучно культивується рослина поширився в державах європейського континенту.

А в якості основного компонента в виноградолечении він став популярним лише в середині 19 століття.

До нинішнього моменту на всій планеті відомо понад восьми тисяч сортів винограду з різними відтінками смакових відчуттів і хімічною структурою, адаптованих під регіональні особливості місцевості і призначені для різних цілей.

На сьогоднішній день під виноградними плантаціями по всьому світу задіяно близько 10 мільйонів гектарів продуктивних площ. В залежності від призначення різних сортів у різних державах є пріоритетні напрямки вирощування.

Наприклад, в Туреччині зростає в основному рослина, вид якого, придатний тільки для виробництва родзинок.

Ягоди з більш високим вмістом лікувальних компонентів поширені в районі Середньої Азії, Молдавії, на півдні України.

При яких умовах вирощується виноград

Це рослина дуже світлолюбна і тому кращій ситуації, ніж у теплих азіатських країнах для нього складно знайти.

Тим більше що виноград дуже вимогливий до тепла.

Втім, селекціонери останніх десятиліть зробили все можливе, щоб виноградна лоза успішно культивувалися і в смузі середніх широт, ближче до північної частини планети.

Найбільш сприятливою зоною для вирощування цієї культури є місцевість між 30-м і 50-м градусами північної і південної широт.

Для продуктивного зростання лози також необхідний і достатній запас ґрунтової вологи.

Тому в регіонах з посушливим кліматом виноград відпускає дуже довгу кореневу систему, здатну дотягнутися до глибокого горизонту вод.

Для того щоб ягоди отримували достатньо світла, гнучкій лозі потрібна надійна опора.

У природних умовах такою опорою є схили, зростаючі поруч дерева.

Виноградна рослина відрізняється довгим періодом вегетації.

З одного кореневого відростка виростає кущ, який може існувати протягом понад століття, відпускаючи при цьому кожен рік нові відростки.

При цьому тривалість всього рослини в довжину може досягати двадцяти метрів.

А утворена новими відростками крона здатна покрити десятки квадратних метрів площі під собою.

Проте в окультурених сортах такі обставини звичайно не допускаються – виноградарі обрізають молоді пагони, концентруючи тим самим весь потенціал врожаю на розвинених старих лозах.

Використання винограду в цілющих цілях

Виноград може застосовуватися в різних субстанціях для прояву своїх лікувальних властивостей.

Це і соки з ягід, настоянки з листя, відвари з лози і навіть зерна.

Він використовується в свіжому вигляді, у формі вина, соку, в сушеному вигляді.

Цьому сприяє вміст у ягодах, листах і інших частинах рослини:

  • Мікро - і макроелементів (цинк, йод, залізо, фосфор, молібден, фтор, ванадій, селен, кобальт, мідь);
  • Високої концентрації вітамінів РР, групи В (тіамін, рибофлавін, ціанокобаламін, фолієва кислота, піридоксин);
  • Бета-каротину;
  • Пектину;
  • Органічних кислот;
  • Ферментів;
  • Сахаридів.

Наприклад, листя цієї рослини застосовуються для приготування настоянки при гіпертонічних симптомах – по одній столовій ложці сухого листя на склянку окропу.

Дворазовий прийом такого чаю забезпечує відмінну профілактику навіть для схильних до гіпертонії людей.

Жінкам листя винограду, але вже у вигляді сухого порошку показані при маткових кровотечах.

При бронхіальній астмі давно помічено сприятливий вплив подрібненого родзинок.

Той же засіб непогано зарекомендувало себе при запальних процесах нирок і захворювання сечовивідних шляхів.

Деякі сорти мають особливо яскраво вираженими властивостями чи якостями, відсутніми в інших сортах.

Наприклад – сорт Ізабелла, відомий своїм ніжним і солодким смаком.

Розглянемо корисні властивості Ізабелли:

    • Випиваючи трохи соку з недоспілих виноградних ягід цього сорту, можна позбутися, і при тому дуже швидко, від підвищеної температури. А для зниження густини крові треба частіше є свіжі ягоди рослини – вони діють за аналогією зі звичайним аспірином;

 

    • Вченими підтверджена здатність одного з компонентів ягід зеленого винограду – флавоноїду, перешкоджати утворенню ракових клітин;

 

    • А для страждаючих серцево-судинними захворюваннями людей на користь винограду сорту Ізабелла в будь-якій формі взагалі неможливо переоцінити. Те ж можна сказати і про його дії на імунну систему. Листя будь-якого зеленого винограду, в тому числі і згаданої Ізабелли успішно з давніх пір використовуються у свіжій формі як відхаркувальний засіб. А якщо лист цієї рослини прикласти до чола або внутрішній стороні долоні, то незабаром зникає підвищена температура;

 

  • Регулярне споживання сорту Ізабелла та інших видів зеленого винограду позитивно відбивається на еластичності судин і артеріальний тиск.
Скільки хвилин варити вареники, рекомендуємо до перегляду цієї інформації на нашому сайті.

Рекомендуємо прочитати цю статтю, в ній, ви дізнаєтеся, як зробити канапе на шпажках для дітей!

Як правильно і скільки часу потрібно приготувати капусту брокколі, читайте тут:#deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/kak-prigotovit-vkusno-kapustu-brokkoli.html Харчуйтеся правильно!

Коли виноград протипоказаний

При всіх позитивних нюанси вживання винограду, деяким людям пропонується обмежити його частку в своєму раціоні.

Надмірне захоплення ягодами цієї рослини негативно позначається на людей з хворою печінкою.

Небажано, і навіть часом заборонено вживати його страждаючим цукровим діабетом.

Також не варто захоплюватися рясним споживанням ягід, при виникненні діареї і шлунково-кишкових патологіях, що супроводжуються підвищеною кислотністю.

В цілому використання окремих частин рослини, особливо – виноградних ягід, поширене серед більшої частини населення планети.

Тим не менш, як і всяке цілюще зілля, виноград повинен застосовуватися у відповідності з установкою лікарів

Відео десерт

З цього відео, ви зможете дізнатися, як правильно вибирати виноград і яку користь і шкоду, він може приносити для організму.

Що ще почитати: