04 июнь 2019 31

Користь і шкода родзинок для організму

Ізюм — один з найцінніших сухофруктів, адже після висушування винограду його корисні властивості в кілька разів примножуються.

В даному продукті багато вітамінів, мікро - і макроелементів, амінокислот.

Тому людям, які ведуть здоровий спосіб життя, обов'язково потрібно включати родзинки в свій раціон.

Походження і різновиди

Ізюм – це висушений виноград.

Перші згадки про цю ягоду датуються 2000 р. до н. е. і зустрічаються в текстах Стародавнього Єгипту.

Приблизно в X-IX ст. до н.е. фінікійські купці завезли родзинки в Європу.

Виділяють два основних способи сушіння винограду:

  • Офтоби – природне висушування на сонці. Іноді для прискорення процесу ягоди бланшують в содовому розчині;
  • Соянги – висушування в тіні. Цей спосіб займає більше часу, проте вважається більш дбайливим.

Виділяють кілька різновидів родзинок залежно від сорту застосовуваного винограду:

  • Звичайний родзинки середніх розмірів з однією кісточкою;
  • Чорний без кісточок. Він може мати дуже солодкий або злегка солодкий смак. Цей вид називають бидана або шигани. У кулінарії він носить назву коринка, має вкрай корисними властивостями;
  • Білий без кісточок невеликого розміру. Його виготовляють зі світлих сортів винограду і називають сабз або кишмиш, він так само володіє корисними властивостями, але в меншій мірі, ніж темний родзинки;
  • Великий м'ясистий родзинки з двома, а іноді і трьома кісточками. Він має солодкий смак і виготовляється з сорту винограду «дамські пальчики».

Є так само сорт родзинок Джамбо, який характеризується золотистим забарвленням, так само він дуже м'ясистий і щільний.

Володіє так само корисними властивостями, такими як:

  • Важливий антиоксидант і джерело корисних вітамінів;
  • Налагоджує сон і діяльність нервової системи в цілому;
  • Допомагає подолати весняний авітаміноз;
  • Зміцнює імунну систему і загальний стан організму;
  • Активує діяльність мозку;
  • Допомагає нашому організму нормально засвоїти кальцій;
  • Корисний для вагітних жінок – джерело К, Ca, Fe.

Склад і калорійність сушеного винограду

У ньому міститься велика кількість цінних речовин.

Так, в ньому присутня 79,5-87,5 % цукру, 2-2,9 % золи, 2,1-2,9 % азотистих речовин, 0,7-2,3 % кислот, 16-22 % вологи, 1,3 % клітковини.

Слід враховувати, що в складі є багато корисних вуглеводів, білки, харчові волокна, трохи жирів і органічні кислоти.

Дуже багато в цьому продукті вітамінів – А, В1, В2, В5, В6, РР, С.

Крім того, родзинки багатий залізом, кальцієм, калієм, магнієм, бором, фосфором.

Калорійність сушеного винограду досить висока: в 100 г продукту міститься приблизно 250-300 ккал.

Корисні властивості

Корисні властивості цієї ягоди відомі людям з давніх часів.

Саме тому родзинок вдалося зайняти міцне місце в народній медицині.

За допомогою цього продукту можна зміцнювати стан нервової системи, він успішно застосовується в якості заспокійливого засобу.

Ця властивість зумовлена наявністю в ізюмі нікотинової кислоти і вітамінів групи В.

Він ефективно усуває дратівливість, виробляє седативний ефект, покращує сон.

Родзинки можна застосовувати для поліпшення роботи серця і судин, адже в ньому дуже багато калію.

Саме тому лікарі рекомендують людям, які мають подібні проблеми, вживати якомога більше родзинок і відварів на його основі.

Крім того, ця ягода чудово допомагає при гіпертонії.

Щоб поліпшити свій стан, рекомендується пити настій родзинок вранці і ввечері.

Робити це потрібно курсами протягом місяця.

Також даний продукт ефективний при хворобах легень.

Його можна використовувати при кашлі і бронхіті.

Крім того, його застосовують при нежиті.

Корисний він і при болях в горлі.

Особливо ефективні відвари з сушеного винограду, з додаванням цибулі.

Завдяки вмісту в цій ягоді бору, вдається придушити розвиток остеопорозу в літньому віці.

Також він дуже корисний при хворобах нирок і сечового міхура, оскільки він має виражену сечогінну ефектом.

Крім того, він дозволяє впоратися з травними проблемами.

Він відрізняється м'яким жовчогінною дією, його здавна застосовують для усунення запорів.

Корисні властивості цієї ягоди полягають і в тому, що вона допомагає лікувати лишай.

Крім того, в ньому є антиоксиданти.

Він здатний пригнічувати ріст бактерій при стоматологічних захворюваннях, що позитивно впливає на ясна і зуби.

Спаржа по корейськи, корисні властивості якої, розписані на нашому сайті.

Корисні рецепти та властивості ріпи, зазначені в цій статті. Рекомендуємо ознайомитись з цікавою інформацією.

Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/obezzhirennuy-sur.htmlчитайте, які існують види знежиреного сиру. Харчуйтеся правильно!

Властивості цього продукту, багато в чому залежать від його сорту.

Так, світлий родзинки без кісточок містить багато цукру, а тому він надзвичайно корисний людям з ослабленим здоров'ям.

За допомогою цього продукту вдається зміцнити імунітет.

Він дозволяє нормалізувати роботу кишечника і працює, як м'яке проносне.

Темні родзинки без кісточок вважається найкориснішим.

Завдяки високому вмісту заліза його можна використовувати при анемії.

Крім того, він позитивно впливає на нервову систему.

Протипоказання

Крім корисних властивостей, родзинки має певні протипоказання до її вживання.

Його не рекомендується їсти при наявності таких захворювань:

  • виразка шлунка;
  • виразка дванадцятипалої кишки;
  • наявність зайвої ваги;
  • ентероколіт;
  • виразки в порожнині рота;
  • цукровий діабет;
  • активна форма туберкульозу.
Також потрібно звертати увагу на якість ягід: якщо родзинки занадто м'який і маслянистий, а також має рівномірний жовтий колір, можна судити про те, що він піддавався хімічній обробці.

Такі ягоди потрібно ретельно промивати і замочувати на п'ятнадцять хвилин.

Робити це краще в теплій воді.

Ізюм – це дуже корисний продукт, який містить багато вітамінів, органічних кислот, харчових волокон і інших компонентів, важливих для організму людини.

Тому він повинен бути присутнім у раціоні тих людей, які піклуються про своє здоров'я.

Однак поряд з цим важливо враховувати протипоказання до вживання цієї ягоди – це дозволить захиститися від негативних наслідків для здоров'я.

Відео десерт

Дане відео розповідає, що таке ізюм, як його правильно вибирати і якими корисними властивостями він володіє.

Що ще почитати: