12 июнь 2019 52

Рослина кориця, користь і протипоказання для організму

На сьогоднішній день корицю широко використовують у різних сферах життя – в кулінарії, засоби народної медицини та домашньої косметології, а також у парфумерії.

Крім приємного аромату і солодкуватого смаку, вона володіє безліччю корисних властивостей, виявлених з давніх часів.

Що це за пряність?

Її в якості спеції застосовували ще в давнину.

Виготовляють її з кори вічнозеленого тропічного дерева – кориці.

Родом вона з Шрі-Ланки, але на сьогоднішній день її вирощують також в безлічі інших країн тропічної зони – в Бразилії, Індії, Єгипті, В'єтнамі, на островах Мадагаскар і Ява, а також на Суматрі.

Щоб отримати матеріал для виготовлення кориці, дерево вирощують протягом двох років, після чого зрізають його.

Тонкий внутрішній шар кори, ретельно висушений і природним чином скручений в трубочку – це й є паличка кориці, яку ми використовуємо для приготування якого-небудь пряного страви.

Також ці палички перетворюють у порошок, який запросто можна купити в будь-якому продуктовому магазині.

Кориця характеризується місткістю великої кількості корисних речовин:

  • Вітаміни групи А, В, С, Е, К;
  • Кальцій;
  • Магній;
  • Натрій;
  • Калій;
  • Фосфор;
  • Залізо;
  • Марганець;
  • Селен;
  • Цинк;
  • Мідь;
  • Ефірні масла;
  • Коричневий альдегід;
  • Циннамилацетат;
  • Спирт;
  • Дубильні речовини і смоли.

Чим корисна кориця?

Неможливо переоцінити цілющий вплив на людський організм.

Вона широко застосовується для лікування і профілактики багатьох хвороб:

  1. при діабеті знижує рівень цукру в крові;
  2. стимулює роботу кишечника, допомагаючи скинути зайву вагу;
  3. зменшує рівень поганого холестерину і зміцнює серцевий м'яз, знижуючи ризик виникнення інфаркту, інсульту і атеросклерозу;
  4. позитивно впливає на роботу мозку, покращує реакцію, розширює судини, розчиняє тромби;
  5. допомагає при застуді – для цього пряність додають в чай разом з медом;
  6. очищає печінку, стимулює виведення жовчі і зайвих солей з організму, допомагаючи при захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  7. при додаванні щіпки прянощі в чай або каву поліпшується нюх, увагу, зорове сприйняття;
  8. регулярне її вживання уповільнює процес старіння організму і стимулює ріст нових клітин;
  9. кориця володіє протигрибковою і антибактеріальну властивість;
  10. надає профілактичну дію на розвиток раку товстої кишки;
  11. запобігає запори та діарею.

Ефірне масло коричного дерева також має корисні властивості.

Воно допомагає позбутися таких проблем:

  • при легкому харчовому отруєнні знімає синдром інтоксикації;
  • на перших місяцях вагітності допомагає позбутися від непритомності, запаморочення і нудоти внаслідок токсикозу;
  • досить швидко загоює подряпини і прибирає гематоми;
  • при кровоточивості ясен має протизапальну дію;
  • знімає менструальний біль у жінок;
  • людям, які регулярно займаються спортом, допомагає легше переносити навантаження.

Масло кориці в косметології

Ефірні масла цієї пряності використовують в парфумерії для створення парфумів зі східним ароматом.

Також з їх допомогою виготовляються різні креми, маски для обличчя та волосся, інші косметичні засоби.

Зокрема, її масло в косметологічній сфері використовується в таких випадках:

  1. Для поліпшення кольору обличчя – потрібно всього лише додати 3 краплі цієї речовини в домашню маску для обличчя;
  2. Для цієї мети можна ще змішати 4 – 5 крапель масла кориці, по 1 столовій ложці мигдалевого масла і олії жожоба, нанести на чисту шкіру обличчя і змити через 30 хвилин;
  3. Застосовується для боротьби з блідістю обличчя, повертаючи шкірі рум'янець і блиск;
  4. Покращує стан жирної шкіри, надає тонізуючий і освіжаючий ефект;
  5. Допомагає при боротьбі з дерматозами (захворювання шкіри), грибковими інфекціями. Для цього потрібно додати 1 – 2 краплі коричного масла в мазь, корою ви лікуєте дані захворювання;
  6. Видаляє бородавки і папіломи, позбавляє від синців і лікує укуси комах – при нанесенні 1 краплі олії на місце пошкодження.

Протипоказання до застосування ефірного масла кориці:

  • Вагітність;
  • Епілепсія;
  • Виснаження нервової системи;
  • Підвищений артеріальний тиск;
  • Проходження курсу хіміотерапії.

Також не наноситься ефірне масло в нерозведеному вигляді на шкіру особи, оскільки це викликає опіки.

Як вживають корицю?

Широке застосування кориця знайшла в кулінарії, як у вигляді приправи і меленої, так і цілої, природно, що жодної шкоди вона не принесе, якщо використовувати її в розумних цілях.

Її додають у каву для надання особливого аромату, використовують для приготування тістечок і печива, маринадів, овочевих салатів, а також у стравах із свинини, баранини або птиці.

З її допомогою знаходять свій неповторний смак оладки, каші, молочні супи і заливна риба, плов, грузинські страви з баранини, деякі європейські сорти пива та французькі кекси з Бордо.

Ну а приготування знаменитого гарячого глінтвейну, який зігріє в холодний зимовий вечір і подарує відчуття домашнього затишку, без кориці просто немислимо.

Можна також додавати корицю в різні десерти – пудинги, муси, компоти, сирну пасту і желе.

Від цього їх смак і аромат тільки покращиться.

Єдине, що варто пам'ятати під час приготування страв з використанням кориці – це те, що вона не переносить тривалої теплової обробки, тому її потрібно додавати не далі ніж за десять хвилин до зняття страви з плити, інакше вона додасть не пряний, а гіркий присмак.

Корисно вранці вживати хліб з медом і корицею, бо це сприяє зниженню рівня холестерину в крові та зменшує ризик виникнення інфаркту.

Велике значення має спосіб зберігання спеції.

При купівлі кориці у вигляді порошку або паличок спецію потрібно помістити в скляну ємність і в темне, прохолодне місце.

Тоді вона буде зберігатися довше і не втратить свої корисні властивості.

Слід при цьому врахувати, що порошок кориці має термін придатності всього півроку, а палички – рік.

Визначити свіжість продукту можна за смаком – чим він солодший, тим свіжіше кориця, або за запахом – придатна до вживання спеція має солодкий, деревним ароматом.

Протипоказання і шкоду

Хоч цей приносить безперечну користь здоров'ю, все ж є і протипоказання до її застосування.

Приміром, пряність не можна вживати:

  • при вагітності, так як вона викликає скорочення матки;
  • при наявності алергії на корицю.

Також, якщо не дотримуватися міри в застосуванні спеції (застосовувати не більше однієї чайної ложки в день), то вона здатна навіть зашкодити здоров'ю.

Чорний кунжут корисні властивості, всю детальну інформацію читайте на сайті.

Яка роль хурми при схудненні? У цій статті ви дізнаєтесь корисно буде вживання хурми при зниженні ваги.

Тут можна прочитати про : #deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/kalorijnost-zefira.htmlкількість калорій в зефір, зокрема ванільному.

Справа в тому, що в ній міститься шкідлива речовина – кумарин.

Менше всього його в цейлонської кориці.

При перевищенні дози кумарин здатен спричиняти такі побічні ефекти:

  • Головний біль, нудота, пригнічений стан;
  • Пошкодження печінки, гепатит;
  • Гіпотонія.

З усього вищесказаного можна укласти, що даний продукт – цінну речовину, яка здатна виліковувати від безлічі хвороб або навіть попереджати їх виникнення.

Вона знайшла застосування і в косметології, і в кулінарії, що робить цю спецію універсальним продуктом.

Єдине, про що потрібно пам'ятати при її використанні – це дозування.

Адже всім відомо, що все добре в міру.

Відео десерт

Дане відео розкриє вам повністю весь спектр корисних властивостей кориці.

Що ще почитати: