12 апрель 2019 15

Користь і шкоду шоколаду для організму

Історичною батьківщиною шоколаду вважають Центральну і Південну Америку тих часів, коли там жили ще індіанські племена.

Саме вони винайшли напій з порошку какао-бобів, перцю чилі та води, розпивання якого звели в культ.

Після підкорення Америки це ласощі стало відомо і європейцям, які оцінили його по достоїнству.

Правда, спочатку інгредієнти для приготування какао мали таку високу вартість, що дозволити його собі могли тільки люди з достатком.

У XIX столітті кондитери придумали рецепт твердого шоколаду, який користується популярністю і в нинішні часи.

Корисні властивості

Шоколад – це кондитерський виріб, основою якого виступає какао-масло.

Саме воно надає ласощів характерний смак і аромат даного продукту.

Користь цього продукту для здоров'я велика:

  • На думку вчених, вживання однієї плитки на тиждень сприяє омолодженню організму і продовженню життя приблизно на рік. А все тому, що в ньому містяться антиоксиданти, які захищають клітини організму від вільних радикалів і перешкоджають розвитку захворювань серця і судин;
  • Якщо вживати цей продукт регулярно, то можна уникнути ризику утворення тромбів, оскільки містяться в ньому флавоноїди не дають тромбоцитів злипатися і закупорювати судини;
  • Завдяки вмісту фенолів шоколад виводить з організму поганий холестерин і перешкоджає звуженню кровоносних судин. Причому чим темніше сорт продукту, тим більше цих речовин у ньому знаходиться;
  • Фосфор і магній, якими багата солодка плитка, відповідають за регуляцію клітинного обміну, зміцнення імунітету, усувають депресію, покращують роботу мозку, сприяють поліпшенню пам'яті, підвищують настрій. Так, згідно з даними італійських учених, люди, що вживають багато такого продукту, набагато рідше піддаються слабоумства в літньому віці;
  • Вхідні до складу ласощів тианины перешкоджають утворенню нальоту на зубах, а фосфати і фтор допомагають зміцнити зуби. З цього випливає, що причиною карієсу шоколад не може стати, в чому його часто звинувачують;
  • Вживання цього продукту полегшує менструальні болі і сприяє підвищенню сексуальності.

Норма вживання шоколаду

На думку вчених, у день можна з'їдати близько 30 грамів цього ласощі, тобто приблизно третю частину плитки.

Це відноситься в основному до гіркого шоколаду.

Дієтологи вважають, що продукт із вмістом горіхів і фруктів більш корисний для організму.

Що ж стосується пористого і молочного шоколаду, то з-за більшої кількості міститься в них цукру добова норма їх споживання не повинна перевищувати 25 грамів.

Темний гіркий шоколад: користь і шкода

Гіркий сорт вважається найбільш корисним.

У ньому міститься максимальна кількість какао тертого, а ось цукру – дуже мало, що і пояснює його особливий смак.

Потрібно відзначити, що продукт, в якому міститься близько 40 % масла какао, називається чорним, а місткість 70 % цієї речовини характеризує гіркий шоколад.

Корисні властивості гіркого шоколаду полягають у наступному:

  1. Великий вміст такоферонов сприяє виникненню відчуття радості, поліпшенню кровообігу, усувають втома при фізичних і розумових навантаженнях;
  2. Саме гіркий шоколад найбільшою мірою сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань і утворення тромбів;
  3. У цьому чорному шоколаді міститься стеаринова кислота, що очищає судини;
  4. Також цей сорт знижує ризик виникнення діабету.

Що стосується його складу, то в нього входять:

  1. Какао-боби;
  2. Цукор;
  3. Знежирений молочний порошок;
  4. Сироп глюкози;
  5. Ванілін;
  6. Сироп етилового спирту;
  7. Інвертний цукор;
  8. Лецитин;
  9. Пектин;
  10. Ароматизатори;
  11. Лимонна кислота та інше.

Як же вибрати чорний шоколад

Що стосується того, як вибрати гіркий шоколад, то тут існують певні стандарти:

  1. Вміст какао тертого має бути близько 60 — 70%. При цьому наявність какао-порошку у складі говорить про підробку, тому як роблять такий порошок з низькоякісних продуктів;
  2. У складі має бути саме масло какао, а не рослинну, тому уважно вивчіть етикетку. У цьому гіркому шоколаді має бути лише чотири інгредієнти: масло какао, какао терте, цукор і лецитин;
  3. Поверхня плитки не повинна бути блискучою, гладкою і однорідною, без наявності на ній білястих нальотів. Соєвий шоколад, навпаки, володіє блискучою поверхнею;
  4. Цей продукт як би тане в роті і має гіркуватим смаком з ледь помітним солонуватим відтінком. Кислуватий ж присмак – ознака неякісного продукту;
  5. Начинкою гіркого шоколаду можуть служити лише горіхи, але ніяк не солодкі інгредієнти;
  6. Вміст у ньому консервантів не повинно перевищувати 5 % від загального складу продукту. Їх найменування повинні бути вказані на етикетці. Якщо замість цього там стоїть тільки слово «добавки», то можна говорити про наявність перед вами підробки;
  7. Ламається гіркий шоколад з сухим тріском, на зламі повинна бути помітна матовість, а соєвий аналог відрізняється меншою твердістю, але при цьому некрихкий;
  8. Як не дивно, але гіркий шоколад повинен мати темно-коричневий, насичений колір, а наявність чорного кольору продукту свідчить про використання при його виготовленні барвників.

Сюди можна включити гарячий шоколад, користь і шкоду якого визначається тільки тим, що входить в нього, тобто, інгредієнтами.

Протипоказання

Як і будь-який інший продукт, гіркий чорний шоколад має не тільки позитивні сторони, але іноді приносить шкоду:

  • Оскільки в ньому міститься багато масла какао, його калорійність досить висока – на 100 грамів продукту доводиться близько 539 кілокалорій. Тому не варто захоплюватися його вживанням у великих кількостях, особливо людям з надмірною вагою;
  • Погана якість продукту може завдати шкоди організму. Так, даний продукт, на основі какао-порошку низької якості відрізняється кислуватим присмаком, що може негативно вплинути на кислотність шлунка і привести до гастриту.

Білий і молочний шоколад: користь і шкода

Молочний шоколад – це продукт з великим вмістом вершків або молока, а також цукру і ванілі.

Вміст какао в ньому має бути 35 – 50%.

Цукру в такому продукті – близько 55%, також часто використовується при його приготуванні соєвий лецитин, який збільшує термін зберігання продукту.

Що стосується користі такого шоколаду, то за рахунок вмісту теоброміну він сприяє розумовій діяльності, поліпшення пам'яті, робить благотворний вплив на роботу серця.

Калорійність продукту через високий вміст цукру становить приблизно 554 ккал на 100 р.

Протипоказання до вживання молочного шоколаду:

  1. Непереносимість будь-яких компонентів продукту;
  2. Цукровий діабет;
  3. Надмірна вага.

Білий шоколад складається з цукру, олії какао та молока (або вершків).

Тертого какао в ньому не міститься, за рахунок чого продукт не забарвлений в коричневий колір.

У гарному білому шоколаді повинно бути не більше 55% цукру, як мінімум 20 % масла какао, понад 14% сухого молока і не менше 3,5% молочного жиру.

Чого в ньому не повинно міститися, так це рослинних жирів.

Оскільки терте какао, надає корисні властивості цього продукту немає в білому сорті цього продукту, то користь його дуже мала.

Липа корисні властивостіцього дерева, вже використовуються не одне століття. Читайте на нашому сайті, більш детальну інформацію.

Багатьом буде цікаво, як же зробити смачний омлет на сковороді, в цій статті, ви дізнаєтеся, як можна швидко та смачно готувати омлет.

Калорійність вареного яйця ,далеко не всі знають, тут: #deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/kakaja-kalorijnost-jaic.htmlвам доступна вся інформація по даній темі.

В основному його використовують в якості десерту.

Але все ж завдяки вмісту в білому шоколаді какао-масла він може служити джерелом вітаміну Е, а також кислот – стеаринової, арахиновой, олеїнової та лінолевої.

Він успішно використовується в сфері косметології.

Таніни, метилксанин і кофеїн – ці речовини, що входять в хімічний склад продукту, сприяють загоєнню шкірних ушкоджень, надають тонізуючий ефект.

З білого шоколаду створюються маски для особи, що допомагають при висипаннях на шкірі, при розтяжках, невеликих шрамах, вугрової висипки, а також для видалення слідів від фурункульозу.

Крім того, такі маски є відмінною профілактикою проти появи ранніх зморшок на обличчі, а в холодну пору року – сприяють захисту шкіри від обмороження і обвітрювання.

Шкода білого шоколаду – в його високою калорійністю (близько 550 ккал), яка може порушувати обмін речовин, викликати алергію, сприяти ожирінню і навіть появи залежно від цього продукту.

Тому при його використанні необхідно дотримуватися міри.

Також, на відміну від темних сортів продукту, білий шоколад зовсім не захищає зуби від карієсу.

Короткий висновок

Підводячи підсумки, можна сказати, що користь шоколаду для здоров'я незаперечна, а його шкоду в основному пов'язаний з перевищенням норми вживання даного продукту і з вживанням неякісного продукту, зробленого з більш дешевих і часом шкідливих для здоров'я продуктів.

Тому при виборі цього ласощі обов'язково потрібно спиратися на світові стандарти якості, не економлячи на своєму здоров'ї.

Адже воно набагато дорожче, а відновлювати його набагато складніше, ніж підтримувати в хорошому стані.

Відео десерт

В даному відео ролику, вам розкажуть про види шоколаду, його користь і шкоду. Харчуйтеся правильно!

Що ще почитати: