Як приготувати гарячий шоколад в домашніх умовах
Гарячий шоколад – це божественний напій, який можна зустріти в будь-якому кафе чи ресторані. Ароматний і смачний, він загострює пристрасть, посилює потяг, дарує заряд енергії і радує винятковим смаком. Завдяки цьому, багато хто мріє навчитися робити «напій Богів» самостійно.
Дана стаття допоможе познайомитися з історією напою, а також дізнатися про кращих рецепти його приготування у домашніх умовах.
Історія гарячого шоколаду
Даний напій бере свій початок ще з XVI століття. Спочатку люди використовували в їжу холодний напій з какао-бобів, а вже в кінці XVI століття європейські аристократи стали вживати какао-боби не холодним, гарячим питвом, так і з'явився гарячий шоколад.
За довгий час використання гарячий шоколад змінював свій склад, а разом з тим поліпшувався і смак ласощів. На сьогоднішній день такий напій можна спробувати в будь-якому куточку світу, а приготувати його можна й у себе будинку, головне – знати рецепт.
Рецепти гарячого шоколаду
Гарячим шоколадом називають напій, приготований з шоколаду виключно на молоці. Іноді аналогічно називають напій з какао-зерен, але це просто какао і його не можна порівнювати з гарячим шоколадом. Розглянемо найбільш прості і доступні варіанти приготування напою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Шоколадка чорна, без наповнювачів - | 1 плитка (100 г) |
Молоко - | 800 мл |
Вода - | 3 столових ложки |
Цукор - | за смаком |
Вершки збиті - | для прикраси |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 149 Ккал |
Плитку шоколаду поламати на шматочки і розтопити з додаванням води. Розтоплювати шоколад можна на плиті або в мікрохвильовій печі.
Молоко перелити в каструлю і поставити на газ.
У влийте молоко розтоплений шоколад, потім додайте цукор (за бажанням) і ретельно перемішуйте до одноманітного кольору.
Доводити до кипіння суміш не варто – шоколад боїться високої температури, і напій може вийти не смачний.
В кінці приготування додайте збиті вершки.
Напій готовий, приємного апетиту!
«Ароматний»
Інгредієнти:
- Шоколад чорний – 1 плитка (100 гр.);
- Банан – 2 шт. (один для приготування, другий для прикраси);
- Кориця мелена – щіпка;
- Молоко – 800 мл;
- Цукор – за смаком.
Приготування:
- Шоколадну плитку необхідно поламати на шматки;
- Банан очистити від шкірки, розріжте на 4 частини;
- У каструлю налийте молоко, додайте банан, шоколад і поставте суміш на вогонь;
- Постійно заважайте суміш до повного розчинення всіх компонентів;
- В кінці приготування додайте корицю і цукор;
- Зніміть напій з вогню і пропустіть через блендер;
- Готовий напій прикрасьте шматочками банана.
Приємного апетиту!
Гарячий шоколад «Ніжність»
Даний варіант напою підійде для любителів не гіркого чорного, а для любителів ніжного білого шоколаду. Рецепт простий і швидкий у приготуванні, тому порадувати близьких з його допомогою легко і просто.
Інгредієнти:
- Молоко – 1 літр;
- Шоколад білий – 2 плитки (200 гр.);
- Цукор – за смаком;
- Збиті вершки – за смаком.
Приготування:
- Молоко необхідно налити в каструлю і поставити її на вогонь;
- Шоколадки розділити на дольки і додати до молока;
- У процесі варіння додати в питво цукор за смаком;
- Постійно заважайте суміш до повного розчинення шоколадних плиток. Доводити до кипіння молоко не варто, головне – щоб шоколад розчинився, після чого каструлю можна знімати з вогню.
Розлийте напій по чашках і насолоджуйтеся ніжністю гарячого напою. Приємного апетиту!
Збиті вершки в домашніх умовах приготувати легко, якщо слідувати нашим радам.
А ви знаєте як називається кава з морозивом в «Макдональдс»? Ми розкриємо вам секрет його приготування.
Рецепт лікеру «Бейліз» в домашніх умовах з покроковими фото і рекомендаціями.
«Запашний»
Цей старовинний рецепт напою італійці готували ще кілька століть тому. Рецепт допоможе насолодитися розкішним смаком і чудовим ароматом старовинного напою. В даному варіанті пиття не присутній шоколад, а виготовляється він на основі какао-зерен.
Інгредієнти:
- Перець чилі – 2 шт.;
- Какао-порошок – 100 гр.;
- Цукор – за смаком;
- Аніс – щіпка;
- Мигдаль – 12 шт;
- Фундук – 12 шт;
- Ванілін – 1 пакетик;
- Ачіоте – за смаком;
- Олександрійська роза (порошок) – за смаком;
- Вода – 1 л.
Всі інгредієнти (крім води) змішати і подрібнити на блендері.
Воду довести до кипіння, зняти з вогню і всипати в неї інші компоненти. Ретельно перемішати і дати настоятися кілька годин.
Настояну суміш пропустити через сито, щоб прибрати осад і знову підігріти на плиті.
Готове питво можна розмішати віночком до появи піни.
Приємного апетиту!
Гарячий Шоколад з маршмеллоу
Інгредієнти:
- Крохмаль кукурудзяний – 3 ч. л;
- Молоко – 800 мл;
- Шоколад гіркий – 2 плитки (200гр);
- Мед – 2 ст. ложки;
- Ванілін – 1 пачка;
- Щіпка солі;
- Цукор – за смаком;
- Збиті вершки – за смаком;
- Маршмеллоу (маленькі зефірки) – для прикраси.
В половині склянці молока розчиніть крохмаль.
Все молоко, що залишилося, поставте на вогонь, додаючи до нього шоколадки, мед, цукор і ванілін.
Заважайте молоко до повного розчинення. Після цього додайте до суміші розчинений крохмаль, перемішайте і знімайте каструлю з вогню.
Напій розлийте по чашках і прикрасьте його спочатку збитими вершками, потім – маршмеллоу (маленькі зефірки).
У підсумку виходить гарячий, ароматний і густий напій, здатний сподобається будь-якому гурману.
Приємного апетиту!
«Простіше простого»
Інгредієнти:
- Чорний шоколад — 1 плитка (100грам);
- Молоко – 1 літр;
- Зефір – 1шт. для прикраси;
- Ванілін – за смаком;
- Цукор – за смаком.
Молоко влийте в каструлю і поставте на вогонь.
В процесі підігрівання молока, додайте до нього часточки шоколадки і постійно перемішувати до розчинення.
В кінці приготування додати до напою цукор і ванілін.
Збити напій віночком і додати до нього шматочки зефіру для прикраси.
Приємного апетиту!
Корисні поради
Ми розглянули найпопулярніші варіанти приготування чудового шоколадного напою. Для того, щоб він вийшов смачним і ароматним, потрібно знати деякі секрети його приготування:
- Для приготування напою використовуйте лише справжній шоколад з вмістом какао не менше 60%;
- Шоколад слід вибирати без наповнювачів. Що стосується самого шоколаду, то для приготування напою найчастіше використовують чорний сорт, але його можна замінювати молочним або білим;
- Для ніжного смаку і більш густої консистенції, в кінці приготування потрібно додавати збиті вершки в чашку;
- Для кращого аромату використовуйте палички ваніліну або ванільний цукор;
- Перед подачею на стіл, збийте напій віночком до появи пінки;
- Перед подачею прикрасьте чашечку цукерками, карамеллю, вершками або тим, що підкаже вам фантазія. Красиво прикрашене блюдо виглядає завжди смачніше – це один із секретів талановитих шеф-кухарів;
- Цей «напій Богів» густий і терпкий, тому до нього гостям необхідно подавати воду для того щоб запивати ласощі;
- Подавати чашечку гарячого шоколаду можна з цукерками, печивом або тортом.
Ці поради допоможуть зробити гарячий шоколад в домашніх умовах, при цьому його смак буде нітрохи не гірше, ніж у кращих кафетеріях і ресторанах.