25 апрель 2019 44

Користь селери в повсякденному житті

Матінка-природа піднесла в дар людству багатющий рослинний світ, мешканців якого воно швидко пристосувало для своїх насущних цілей.

Одні рятували людей від голоду, інші лікували від хвороб, треті допомагали стати красивіше.

Але є серед рослин і такі, які застосовуються скрізь: в кулінарії, в домашній косметології і в народній медицині.

Яскравий тому приклад – всім відомий селера з сімейства зонтичних.

Все в ньому чудово

Так можна сказати про цю рослину, адже його склад включає в себе компоненти, вкрай необхідні людському організму.

Ось деякі з них:

  • букет вітамінів (A, група B, C, E);
  • колекція з таблиці Менделєєва — мікро-, макроелементи (K, Na, Fe, Ca, Mn, Mg, P, Zn та інші);
  • ефірна олія.
Причому, корисний селера весь – «від вершків до корінців».

У його листі зосереджені основні запаси аскорбінової кислоти і каротину.

Ретинол (вітамін А) знаходиться в стеблах, а в коренеплодах – цукор і мінеральні речовини (фосфор, кальцій, калій і цинк).

Якщо ж розглядати селера з точки зору дієтології, то його кореневище містить:

  • 82 % води;
  • 1,3 % білків;
  • 0,3 % жирів;
  • 7,1 % вуглеводів;
  • 1 % клітковини;
  • 0,1 % органічних кислот.

Калорійність 100 г кореневищ становить приблизно 8 кКал, а у листя вона взагалі нульова.

Такий корисний овоч

А він і справді дуже корисний.

Потужна вітамінна угруповання у складі:

  • А (ретинол) — допомагає відновленню шкірного покриву і зубної тканини і нормальному функціонуванню органів ШКТ;
  • В2 (рибофлавін), В3 (нікотинова кислота) — бере активну участь в окисно-відновних процесах;
  • В9 (фолієва кислота) – стимулює роботу кровоносної та імунної систем;
  • С (аскорбінова кислота) — покращує згортання крові, зміцнює імунітет.

Мінеральні компоненти селери не менш важливі для того, щоб організм працював чітко і злагоджено:

  • залізо входить до складу гемоглобіну, а також протоплазми клітин;
  • кальцій і фосфор необхідні для опорно-рухового апарату;
  • магній і калій – для серцево-судинної системи;
  • цинк – учасник синтезу і розщеплення білків;
  • марганець сприяє повноцінному засвоєнню вітамінів.
А ефірне масло, яке теж є в складі селери, стимулює роботу органів травлення, чинить антисептичну та иммуноукрепляющее дію.

Всі ці корисні властивості чудового рослини широко використовуються в народній медицині.

Ось рецепт одного популярного «коктейлю»:

  • 2 столові ложки свіжовичавленого соку кореневища селери;
  • таку ж кількість соку з листя молодої кропиви;
  • 1 десертна ложка меду;
  • 0,5 склянки мінералки без газу.

Цей еліксир здоров'я потрібно приймати вранці, тижневого курсу буде достатньо для того, щоб відчути потужний прилив бадьорості, а також «розкочегарити» навіть самий ледачий імунітет.

Листя цієї рослини, теж можна знайти гідне застосування для лікувальних цілей.

Якщо їх подрібнити в блендері і перемішати в рівних частинах з топленим маслом, то вийде мазь, з допомогою якої будуть швидко гоїтися рани, виразки і гнійники.

Бажаний гість на обідньому столі

Кулінари всього світу вже давно гідно оцінили смакові якості селери.

  1. Французькі кухарі роблять запіканку з цього овоча, поливаючи її соусом «бешамель», готують з нього желе для свого знаменитого фуа-гра;
  2. Італійці застосовують його в рецептах овочевого різотто;
  3. Іспанці готують томатний суп з селерою;
  4. Ізраїльтяни додають його корінь у тушковане з квашеною капустою м'ясо;
  5. Корейські кухаря застосовують його, коли готують рис з овочами.

В нашій країні цей диво-рослина теж користується заслуженою популярністю і є не лише складовою частиною приправ різних страв, але і виступає в ролі повноцінного овоча.

Приклад тому – простенький салат, в якому дрібно порзане кореневище селери перемішується з порізаними яблуками і поливається французьким соусом.

Інший, більш вишуканий варіант:

  • 200 грамів сиров'яленого м'яса;
  • 150 г напівтвердого сиру;
  • 1 середнє яблуко;
  • 3 стебла селери;
  • соус (3 ст. ложки меду, 1 ст. ложка оливкової олії холодного віджимання, 2 ч. ложки готової гірчиці).

Сир і м'ясо нарізають скибочками, стебла селери і яблуко шаткують тонкою соломкою.

Вам буде корисно знати, калорійність борщу без м'яса, харчуйтеся правильно!

Пробуйте запікати рибу хек в духовці, в цій статті, Ви дізнаєтеся, як це зробити правильно, швидко і смачно.

Настійно рекомендуємо прочитати тут:#deletetag#/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/receptu-prigotovleniya-forshmaka-iz-seledki.htmlпро такий забутої закусці як форшмак, як приготувати по єврейськи і не тільки.

Посередині страви укладають яблучно-сельдереевую стіс, обрамляють її м'ясними і сирними скибочками.

Потім всі поливається соусом і прикрашається зеленню.

Таку закуску можна поставити навіть і на святковий стіл.

Однак і у селери є як корисні властивості так і свої протипоказання.

Його не варто вживати в їжу при наступних захворюваннях:

  • варикозне розширення вен;
  • виразка шлунка;
  • гастрит.

Вагітним жінкам і годуючим мамам теж не слід захоплюватися цим овочем.

«Гламурний» овоч

Так іноді називають селера.

Причина – багато знаменитостей вживають його у величезних кількостях, причому, навіть у сирому вигляді.

Поїдають стебла і листя, вранці п'ють свіжовичавлений сік з коренів.

Вважається, що він володіє потужним омолоджуючим ефектом.

Для догляду за шкірою обличчя кореневища цієї рослини застосовують у рецептурах масок, скрабів, пілінгів.

Ось популярний рецепт скрабу для очищення проблемної шкіри:

  • з 1 невеликій сушеному кореню селери і імбиру;
  • 5 гілочок кінзи;
  • 1 мускатний горішок;
  • 1 ст. ложка меду;
  • 1 ч. ложка кориці.

Сухі компоненти спочатку треба подрібнити в кавомолці.

У 1 столову ложку цього порошку додати корицю, мед, все ретельно перемішати.

Отриману масу втерти в шкіру обличчя, потримати максимум 10 хвилин і змити теплою водою.

Процедуру повторювати протягом тижня, потім зробити перерву на місяць.

Хороший і тонік, приготований з одного пучка селери, завареного в 200 мл крутого окропу.

Після того, як настій охолоне, його потрібно процідити і щодня протирати отриманим шкіру тоніком для її глибокого очищення.

Сельдереевая дієта

Енергетична цінність цього овоча рекордно низька, тому дієтологи відносять його продуктів з мінімальною калорійністю.

Однак вони ж і застерігають від омани, що в поєднанні з селерою можна поглинати в будь-яких кількостях найкориснішу їжу, аж до чіпсів, солодощів, фаст-фудів.

Це далеко не так, і не буде диво-овоч «забирати» на себе калорійні надлишки.

А ось розвантажувальні дні з селерою влаштовувати вельми показано.

Для цього потрібно скласти приблизно таке меню:

  1. Сніданок: кефір з медом, 1 ст. ложка соку з кореня селери, 2 сухого печива;
  2. Обід: вівсяна каша, салат (селера в поєднанні з будь-якими овочами) з оливковою олією, шматочок цільнозернового хліба;
  3. Полудень: 1 яблуко;
  4. Вечеря: 200 грамів риби, запеченої з селерою, зеленню і лимоном, салат.

Розвантажуватися таким чином можна раз в тиждень, і ефект буде чудовим.

У всіх відносинах зачечательное це рослина.

Якщо вживати його помірно, з урахуванням особливостей свого організму, то користь цю овоч принесе просто неоціненну.

Один нюанс: зберігати його можна максимум 3 дні в паперовому пакеті в холодильнику.

Відео десерт

У цьому відео Вам надається можливість подивитися, чим так корисний селера для нас, як його застосовують і зберігають.

Що ще почитати: