13 май 2019 16

Властивості фенхелю та показання до застосування трави

За своїм зовнішнім виглядом нагадує звичайний фенхель, кріп.

Не дивно, що друга його назва – аптечний кріп.

Рослина широко використовується не тільки в приготуванні страв.

Воно настільки корисно, що знайшло своє застосування у медицині, фармацевтиці, аромотерапії і вважається одним з найцінніших оздоровчих засобів.

Історія його використання налічує тисячоліття.

Його застосовували ще в давні часи, коли Рим і Греція були наддержавами.

Тоді фенхель був символом успіху і перемоги.

А саксонці вважали цю рослину однією зі священних трав.

Сьогодні, як і століття тому, це рослина не здає своїх позицій і завойовує симпатії людей по всьому світу.

Хімічний склад

Рослина містить безліч вітамінів, корисних для здоров'я: C, A, B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 9.

Є також харчові волокна, зола і мінералів: натрій, хром, магній, кальцій, залізо, калій, селен.

Низька калорійність і велику кількість білка зробило дану рослину популярним компонентом дієтичного харчування і ефективним засобом в боротьбі за стрункість.

Корисні властивості трави

Фенхель широко використовується у кулінарії, медицині (народної і наукової), аромотерапії.

При чому, всі частини рослини знайшли своє застосування: насіння, коріння, листя, плоди.

Препарати з екстрактом фенхелю використовуються для лікування і профілактики хвороб, ефективно бореться з проблемами сечостатевої системи у чоловіків і жінок.

Плоди рослини широко застосовуються в боротьбі з грибковими захворюваннями.

Основні корисні властивості:

  • антибактеріальну дію;
  • загоєння ран;
  • зняття запального процесу;
  • підвищення імунітету;
  • профілактика раку;
  • Дізнайтеся, про крупу сочевиця, корисні властивості для підтримки фігури.

    Смачний і багатий вітамінами сік моркви. Корисні властивості напою, дивіться тут.

  • поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • зміцнення нервової системи і судин;
  • нормалізація обмінних процесів в організмі;
  • підтримання і стабілізація роботи серця.

Протипоказання та можливу шкоду

Фенхель майже не має протипоказань.

Винятком є індивідуальна непереносимість.

А вагітним жінкам, людям з епілепсією і тим, хто часто страждає від діареї, рекомендується вживати в малих дозах.

Велика кількість фенхелю може викликати кровотечу.

З цієї причини вагітні жінки повинні використовувати продукти, прянощі, масла і чаї з фенхелем в мінімальній кількості.

Корисні властивості насіння

Насіння фенхелю, корисні властивості, які найбільш ефективні при заварюванні відварів.

Такий настій часто використовується в народній медицині: при кон'юнктивіті, безсонні, гнійниках на шкірі, кашлі, для зняття болю в області живота.

Насіння рослини стимулюють вироблення молока у годуючої матері, знімають запалення, мають ранозагоювальні властивості і є потужним антиоксидантом, запобігають передчасному старінню, знижують вірогідність розвитку раку.

Насіння цієї рослини часто використовують як проносне.

Приємний смак зробив їх однією з часто використовуваних приправ до супів, солінь, консервів, соусів.

Насіння рослини застосовуються в італійської та французької кухні для приготування страв з риби, хлібобулочних і солодких виробів.

Смачна і солодка, часта гостя» святкових салатів — кукурудза консервована. Корисні властивості, читайте детальніше.

Лимонник кримський, корисні властивості трави та напоїв на його основі: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/limonnik-poleznye-svojstva-i-osobennosti.html.

Любите запечені яблука? Корисні властивості страви дивіться тут.

Семен ефективні при схудненні: високий вміст білка дає енергію, а мінеральний комплекс з вітамінами стимулює обмін речовин, знижує відчуття голоду.

Ласунам насіння особливо корисні: вони пригнічують бажання з'їсти чергову цукерку або цукрове печиво.

Особливу користь приносить чай з насінням фенхеля: він сприяє зниженню жирової маси, покращує роботу печінки, регулює обмінні процеси в клітинах, приводить в норму рівень цукру в крові.

Застосування фенхелю

У медицині фенхель також знайшов своє застосування.

Його успішно використовують при хворобах ШКТ: він підвищує секрецію залоз, покращує процес травлення їжі.

Відвар з плодів успішно бореться з кашлем (покращує відхаркування мокротиння).

Чай з фенхелем приводить в норму роботу нервової системи і є ефективним заспокійливим.

Так само він використовується в кулінарії як приправа, в народній медицині для лікування різних хвороб.

Визнаний ефективним жарознижуючою.

Ефірна олія фенхелю, до складу якого входять плоди (насіння) рослини, часто використовується в боротьбі з запальними процесами в нирках, знімає набряклість під очима, позбавляє від кровоточивості ясен, захворювань дерми, робить шкіру більш пружною і гладкою.

Корисні властивості для дітей

Малюкам можна давати чай з фенхелю з 4-х місячного віку.

Він необхідний дітям при хворобливих відчуттях в кишечнику, появі газообразований, спазмів, хворобах кишечника і шлунка, бронхіті.

Сприятливо впливає на роботу нервової системи дитини, зміцнює імунітет.

Інулін, який міститься в фенхелі, приводить в норму роботу ШКТ.

Високий вміст кальцію і калію робить благотворний вплив на ріст кісткової тканини, підвищує імунітет, зміцнює серце і судини.

Як використовувати корінь фенхелю?

В Індії корінь цієї рослини використовується як проносний засіб.

Завдяки високому вмісту харчового волокна, корінь фенхелю знижує рівень холестерину в крові, приводить в норму кров'яний тиск і зводить до мінімуму ймовірність інфаркту, ефективний у боротьбі з раком кишечника, виводить з організму токсини і шкідливі речовини.

Сухий корінь цієї рослини часто використовується для виготовлення кондитерських виробів та хліба.

Фенхель є вельми корисним і цінним рослиною, яка покращує здоров'я людини в будь-якому віці.

Відео-десерт

Дивіться відео з розповіддю дієтолога Лідії Іонової:

Що ще почитати: