05 апрель 2019 1 236

Користь і протиповоказания при вживанні спаржі

Вибираючи продукти для своєї родини, кожен хоче отримати найбільш корисні і легкі у приготуванні страви.

Спаржа може поповнити список таких продуктів, по – праву зайнявши не останнє місце, так як є дуже смачним продуктом з корисними властивостями.

Вона вважається справжньою коморою цінних вітамінів і мінералів.

Різновиди спаржі

Спаржа – це трав'яниста або рунисте рослина, що вживається в їжу як овочева культура.

Їстівними в рослині є молоді пагони, мають вигляд прямих стрижнів з невеликими лускоподібними листками.

Її сортів багато, але основною відмітною властивістю є колір стебла.

У їжу вживається біла, зелена та червона спаржа.

Найдоступніша – зелена, її врожайність набагато вище, ніж інших видів, і збирають практично круглий рік, тому вона не потребує тривалому зберіганні, так само вона не поступається своїм побратимам за кількістю корисних властивостей.

Біла, дуже тривалий час вважалася найбільш корисною, але термін збору з травня по червень дуже обмежує її доступність.

І вирощується без попадання сонячних променів.

Фіолетова спаржа, дуже цікавий окрас, але доцільно вживати лише свіжою, т. к. при найменшій термічній обробці змінюється колір на зелений.

Багатьом знайома ще спаржа соєва, вона так само славиться своїми корисними властивостями для організму, її часто продають у відділах зі стравами по-корейськи, тому її називають корейської спаржею.

Це продукт родом з Китаю, і навіть не є овочем.

Це висушена пінка соєвого молока, а спаржею її охрестили за зовнішній вигляд.

Різниця між ними колосальна – спаржа соєва по калорійності в двадцять з гаком разів перевищує калорійність – овоча
, але так само володіє корисними властивостями.

Що входить до складу спаржі і її властивості

Вона рясніє корисними речовинами, завдяки цьому вона так цінується.

З особливих речовин можна відзначити сапоніни і аспарагін.

Перші речовини, значно збільшують проникність мембран і є прекрасним засобом при лікуванні бронхітів, т. к. мають властивість розрідження мокроти і стимулюють її виведення.

А друге – амінокислота, завдяки якій вона, отримала свою назву на латині – аспарагус.

Ця амінокислота обов'язково повинна бути присутніми в раціоні, вона необхідна для нормальної роботи мозку та всієї нервової системи, а також вона підвищує тонус судин, покращує кровообіг і корисна для серцевого м'яза.

Ще дві амінокислоти аргінін і лізин, є умовно-незамінною і незамінною відповідно.

Аргінін синтезується у дорослих, але не у дітей або літніх людей, а лізин надходить в організм тільки з їжею.

Аргінін входить до складу багатьох лікарських засобів, в основному імуномодуляторів, гепатопротекторів, в кардіологічні препарати, а також необхідний людям хворим на Снід і ВІЛ.

Він є потужним засобом, що стимулює імунітет, а також чоловічу силу, особливо в похилому віці.

Протеїн необхідний в період росту організму, для відновлення клітин, сприяє процесу фагоцитозу, потрібна для продукування багатьох ферментів і гормонів в організмі людини.

У молодих пагонах міститься багато мінеральних солей калію, селену, а також мідь, залізо, кальцій і т. д.

Калорійність пастили і зефіру насправді... Дізнайтесь, яка все такі його харчова цінність.

Якими корисними властивостями володіють плоди фенхелю, в цій статті Ви знайдете відповідь на це цікаве питання.

Ніколи не замислювалися, в яких продуктах харчування містяться трансжири? Читайте тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/zhiry/chto-takoe-tranjiru.htmlЯкщо хочете харчуватися правильно і смачно.

Ці елементи знаходяться в рослині в легко доступній формі, тому добре засвоюються і приносять організму максимум користі.

Завдяки їм спаржа володіє заспокійливим, кровотворних ефектом.

Селен вважається дуже ефективним засобом для профілактики онкологічних захворювань і лікування раку, а ще він хороший для статевих залоз.

Вона багата такими вітамінами – А, В (В2,В6, В12), С, К і фолієва кислота.

Каротини зрадять шкірі рівномірний тон, покращують зір, нададуть сприятливий вплив на кровотік.

Вітаміни групи В сприяють синтезу еритроцитів, підвищують імунітет, сприятливо впливають на нервову систему.

Вітамін К сприяє утворенню тромбоцитів, тому його призначають при недостатній згортання крові.

Як відомо, фолієва кислота необхідна для нормального протікання вагітності і значно знижує можливість розвитку відхилень нервової трубки плода.

Спаржа в раціоні

Споживаючи її в їжу хочеться отримати максимум користі і гастрономічного задоволення.

Вона має дуже приємний вишуканий смак і може використовуватися як повноцінне самостійніше блюдо.

Аспарагус – низькокалорійний продукт – 20 ккал у 100 грамах продукту, практично без жирів, а вуглеводи, в основному, складні.

Її вживають в сирому вигляді в салатах або самостійно.

Перевага віддається, все-таки, провареної або приготованої на пару спаржі.

При правильному приготуванні пагони залишаються хрусткими, але м'якими та набувають цікавий аромат.

Варити спаржу прийнято у вертикальному положенні, попередньо зв'язавши пучками, і в воду опускається підставою вниз, а верхівка повинна виступати з води на 4-5 см.

Таке положення при варінні зробить стебло рівномірно м'яким.

Білу спаржу варять довше 10 – 12 хв, а зелену всього 5 хв.

І щоб зберегти хрустку структуру, а у разі зеленої спаржі ще й колір, відварені пагони швидко охолоджують крижаною водою.

Таке блюдо буде прекрасним для всіх, хто стежить за своїм здоров'ям і зовнішнім виглядом.

Вона так само, допомагає печінці відновлюватися і добре виконувати свої функції, стимулює роботу сечо-видільної системи, дуже корисна людям з цукровим діабетом.

Не залишить байдужим і чудове блюдо – маринована спаржа.

Її структура при маринуванні не страждає, вона виходить схожою на корнішон, тільки набагато більш вишуканого смаку.

Такий спосіб обробки дозволить зберігати спаржу майже всю зиму, при цьому вона практично не втрачає своїх корисних властивостей.

Хороша спаржа і при схудненні.

Вона низько калорійна, але добре втамовує голод, це ще одна корисна властивість.

Компаньйонами до цього можуть бути морепродукти, або рослинну олію.

По-перше, це дозволить отримати більше користі, оскільки деякі корисні речовини жиро розчиняються, а по-друге, допоможе шкірі залишатися пружною, навіть при втраті ваги.

Обмеження для вживання спаржі

На жаль, спаржа хоч і володарка корисних властивостей, але все таки має протипоказання.

Деякі речовини є сильними алергенами (наприклад, селен), тому перше знайомство з продуктом має бути делікатним.

І властивість подразнювати слизові буде обмеженням для людей з гастритами, виразками та іншими захворюваннями ШКТ.

Пропонуємо Вашій увазі невелику підбірку фото спаржі, яка так славиться своїми корисними властивостями.

Як вибрати спаржу правильно?

Вона обов'язково повинна бути свіжою і не перестиглих.

Свіжий втеча пружний, на стеблах немає пігментацій, щільні головки, закриті, а зрізи сухі.

Зберігається овоч не довго, всього 2-3 дні, вона схильна до грибкових захворювань і швидко втрачає свої властивості.

Хорошим способом зберігання є заморозка, але не свіжих пагонів (після розморожування вони стануть м'якими), а відварних.

Варити коштує трохи менше, ніж зазвичай.

Розфасувати порційно, і подавати до столу попередньо обдавши окропом.

Маринування більш трудомісткий процес, але смак готового блюда дуже вишуканий!

Таким чином можна подовжити термін зберігання з двох днів до шести місяців.

Отже, це чудовий овоч, що володіє масою цілющих властивостей, є засобом боротьби з раком та ВІЛ, корисний діабетикам.

Це дієтичний продукт, який не складний у приготуванні і може довгостроково зберігатися при певних умовах.

Відео десерт

У цьому відео ми розглянемо рецепт чудового гарніру з спаржі.

Що ще почитати: