19 май 2019 2 987

Цедра лимона — що це і для чого вона потрібна

Дуже часто в кулінарних рецептах можна зустріти такий інгредієнт, як лимонна цедра. Якщо ви жодного разу не стикалися з подібним поняттям або просто хочете дізнатися більше про даному продукті, то ця стаття для вас.

Цедра лимона — що це, як її роблять і зберігають?

Цедра – це сама верхня частина шкірки цитрусових. Ці фрукти влаштовані таким чином, що верх їх шкірки насичений ефірними маслами, які здатні зберігатися і в засушеному вигляді. Але запам'ятайте – до цедрі відносять тільки пофарбований шар шкірки.

Щоб приготувати цедру лимона вам необхідно спочатку дуже добре вимити фрукт, краще за допомогою щітки, далі слід обшпарити його окропом, для більш надійної дезінфекції. А далі потрібно скористатися або кухонним ножем або терткою.

Якщо ви вирішили зрізати шкірку лимона, то ніж необхідно взяти гострий і зрізати дуже тонкий шар з лимона. Якщо віддали перевагу тертці, натирати цедру на дрібній тертці і стежити за тим, щоб натирався тільки жовтий шар шкірки, інакше страви з такою цедрою придбають гіркий присмак.

Потім одержану цедру сушать і складають у скляну або металеву банку з щільною кришкою. Зберігають без доступу вологи. Крім сушіння можна використовувати заморозку, якщо хочете використовувати свіжу цедру для своїх цілей.

Користь і шкода лимонної цедри

Чому ж цедра лимона так цінується? В першу чергу через аромату, який вона здатна передавати страв і напоїв. Але цей продукт має ще й багатьма цінними властивостями. Цей тонкий шар плодової шкірки набитий безліччю вітамінів і мінералів. До складу цедри входить:

  1. Величезна кількість вітаміну С. В шкірці міститься більше цього вітаміну, ніж у самої м'якоті плоду;
  2. Інші вітаміни: група В (1, 2, 5, 6 і 9), Е, РР, бета-каротин і холін;
  3. Мінерали: залізо, калій, кальцій, натрій, мідь, селен, цинк і магній.

Калорійність цього продукту на сто грам всього 16 кілокалорій, тому що така добавка до їжі ніяк не позначиться на вашій фігурі, зате принесе багато користі.

Корисні властивості цедри лимона при регулярному вживанні

Що отримає ваш організм при достатній кількості цього продукту:

  • Здорові кістки. Кальцій при регулярному надходженні в ваш організм буде робити свою справу і зміцнювати кісткову тканину, а цедра добре посприяє його активному припливу;
  • Очищення організму від токсинів. З сучасною екологією таку властивість продуктів просто необхідно;
  • Цедра нормалізує тиск і знижує рівень холестерину. Сприятливо позначається наявність калію в цедрі на роботу серця;
  • Посилене надходження вітаміну С в організм зміцнить ваш імунітет і полегшить боротьбу з простудними захворюваннями;
  • Стан ротової порожнини буде на належному рівні, будуть поліпшення при гінгівіті і кровоточивих яснах;
  • Знижується ризик передчасного старіння шкірного покриву і в цілому поліпшується здоров'я шкіри;
  • В цедрі міститься пектин, а це вірний помічник в боротьбі із зайвою вагою.

Кому може нанести шкоду вживання цедри

В першу чергу алергікам – цитрусові є продуктом підвищеної алергенності. Лимон, як і його цедра, підвищують кислотність в шлунку людини, тому якщо маєте проблеми з шлунково-кишковим трактом внаслідок підвищеної кислотності, особливо виразки, то не варто вживати даний продукт. Надмірне ж вживання в інших може призвести до печії.

Де використовується лимонна цедра

Цукати з апельсинових кірок рецепт з фото швидкий і простий.

Цукати з кумквата, рецепти як зробити, користь і шкоду продукту.

Рецепт апельсинової панакоти з фото і покроковими рекомендаціями.

В кулінарії

В саму першу чергу сушену шкірку лимона застосовують в кулінарних справах.

Це відмінна приправа для випічки, рибних і овочевих страв. Закладати коштує від одного до двох грамів цедри. У супи додають в самому кінці, перед вимиканням вогню, дають кілька хвилин постояти.

Ще ви можете взяти звичайну сіль і змішати її з подрібненої лимонної шкіркою, а потім додати ще спецій і приправ по своєму смаку.

Те ж саме можна виконати і з цукром. Візьміть пакет із застібкою типу «зіп», пару склянок цукру і свіжу лимонну шкірку (кількість цедри визначайте самі, орієнтуючись на те, наскільки насиченим ви хочете мати лимонний присмак у цукру).

Засипте інгредієнти в пакет, ретельно перемішайте, а потім відкрийте пакет і залиште його в такому стані на пару годин. Це потрібно для підсушування цукру. Потім можна закрити пакет, ще раз перемішати суміш і поставити в шафу.

Хочете в літню спеку приготувати по-швидкому освіжаючий напій з лимонною ноткою? Тоді заздалегідь розподіліть нарізану цедру у формочки для льоду, залийте їх свіжим лимонним соком або водою і відправте в морозилку. Потім їх можна використовувати для додавання в напої і коктейлі.

Можна настояти оливкову олію на лимонних корочки. Для цього всього лише і потрібно, що у скляну банку насипати кірки, залити масло, не закривати кришкою і відправити в темне місце на два тижні. Періодично варто суміш збовтувати. Потім відціджуємо масло в скляну пляшку і використовуємо в приготуванні їжі.

Досить цікавою виходить наступна бутербродних маса: рублена зелень змішується з натертою на дрібній тертці цедрою лимона і змішується в блендері з вершковим маслом.

Потім масу викладають на пергамент, скачують і відправляють в холодильник. По закінченні декількох годин маса готова до вживання.

А ще можна приготувати дуже смачні часточки з лимонної шкірки, вкриті карамельної оболонкою:

  1. Зріжте тонкий шар шкірки лимона, стежте за тим, щоб не відокремлювався товстий білий шар, що він повинен залишитися на лимоні. Шкірку наріжте на тонкі смужки і помістіть в каструлю з водою;
  2. Дочекайтеся, коли вода з кірками закипить, проваріть півхвилини, вилийте воду і просушіть кірки кухонної серветкою. Виконайте те ж саме повторно;
  3. Знову наповніть водою каструлю і засипте туди цукор в пропорції 3 частини цукру на 4 частини води, грійте воду до тих пір, поки цукор не розчиниться;
  4. Засипте в цукрову воду смужки шкірки, закип'ятіть воду;
  5. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть смужки в межах півтори години, періодично помішуючи. Готовність шкірки визначаються за придбанні їй напівпрозорого стану;
  6. Отриманий сироп зливаємо в скляну тару для подальшого використання (виходять непогані напої на його основі), смужки трохи сушимо;
  7. Цедра повинна залишатися липкою, так як потім її потрібно обваляти в цукрі і залишити сохнути на відповідній поверхні, яку попередньо покривають папером для випічки;
  8. Після висихання смужки з карамеллю готові до вживання.

Використання в господарстві

Даний продукт знаходить широке застосування в побуті, допомагаючи з прибиранням:

  • Розкладіть лимонні скоринки на полицях холодильника і забудьте про неприємний запах.
  • Замочіть на два тижні у скляній банці з оцтом (9%) цедру лимона. Потім процідіть і розбавте суміш в половину водою. Тепер у вас є засіб для боротьби з будь-якими стійкими забрудненнями, будь то навіть застарілий жир. Правда, якщо очистити особливо важкі місця отриманим засобом не виходить, то тоді потрібно розбавити оцет меншою мірою.
  • Жирні поверхні легкого ступеня забрудненості можна просто протирати лимонною шкіркою, але не забувайте, що вона містить кислоту. Є поверхні, які дуже чутливі до кислої середовищі.
  • Ваша корзина для сміття неприємно пахне? Покладіть туди цедру і замість поганого запаху ви отримаєте легкий аромат цитрусів.
  • Замучив вапняний наліт? Візьміть шматок лимонної шкірки і протріть їм проблемні поверхні. Вас приємно здивує результат.
  • А ще лимонна цедра хороша як дезінфектор для кухонних дощок для різання. Натріть цедрою дошку, зачекайте кілька хвилин, сполосніть.
  • Багатьох комах неприємний лимонний запах. Розташуйте шкірку на вікнах і біля щілин, і велика частина всяких мошок побоїться до вас поткнутися.
  • Для зволоження приміщення покладіть цедру в ємність з водою і поставте на повільний вогонь.
  • За допомогою лимонної шкірки можна легко почистити мікрохвильову піч: в чашу зі скла, заповнену водою, поміщають цедру, включають піч хвилин на п'ять, потім виймають гарячу чашу і протирають стінки мікрохвильової печі.
Не хочете використовувати покупну лимонну кислоту для очищення накипу в чайнику? Тоді помістіть в чайник добру жменю нарізаної шкірки лимона, залийте її водою і закип'ятіть.

Лимонна цедра в косметичних засобах

  • Лимонна шкірка настільки універсальний продукт, що її використовують навіть для догляду за шкірою обличчя і тіла.
  • Пожовтіла шкіра ступень — натріть її цедрою і забудьте про проблеми.
  • Мучить пересушена шкіра в ліктьовий області? Візьміть лимонну кірку, розімніть її і натріть шкіру ліктя. Це засіб має звільнити цю зону від сухості.
  • Якщо змішати оливкове масло, натерту на дрібній тертці цедру і цукор, то ви отримаєте відмінний скраб для тіла, а також обличчя. Цей скраб має зволожуючу дію.
  • Якщо ваше хобі — виготовлення мила в домашніх умовах, то цедра лимона буде непоганий косметичної добавкою до нього.

Як ви могли переконатися, лимонна цедра — дуже корисний продукт, який широко використовується в приготуванні їжі та побуті. Вона здатна збагатити наш організм вітамінами і речовинами, які приносять користь.

Завдяки кіркам лимона можна підтримувати чистоту і приємний аромат у будинку. А ще підтримувати свою шкіру у хорошому стані. Ось такий цедра маленький, але різноманітний помічник, якого дуже часто незаслужено викидають у сміття.

Тепер ви дізналися, в якому безлічі випадків можна застосувати даний продукт. Залишається спробувати на практиці.

Що ще почитати: