09 июнь 2019 25

Таємничий лікар і делікатес — артишок: що це таке?

Шикарний асортимент сучасного продуктового ринку дозволяє навіть недосвідченій господині уславитися майстерним кулінаром. У цьому легко допоможе артишок. Що це таке? — Запитаєте ви в подиві.

Виявляється, це екзотична рослина, яка завдяки своїм унікальним властивостям і смаком неодмінно стане родзинкою не тільки святкового столу, ще артишок займе гідне місце в домашній аптечці і жіночій косметичці.

Знайомимося і вивчаємо

Багаторічна трав'яна рослина з першого погляду вражає своєю монументальною потужністю: висота його може досягати до 2 метрів, а ширина квітки – 20 див. Візуально воно схоже на збільшену у сто крат астру, а суцвіття – на шишки, які щетинятся як добрий будяк, чиїм родичем артишок і є (дивіться на фото).

Може, з-за його нестандартної зовнішності ставлення до артишоку неоднозначно у різних народів. В Австралії, наприклад, з цією рослиною періодично борються, вважаючи злісним бур'яном, а в Італії артишок вважається символом вишуканого смаку і є королем італійської кухні.

І якщо в Австралії він росте цілком самостійно, то в більшості країн доводиться докласти зусиль, щоб виростити це унікальне рослина.

Як вирощують артишоки

Батьківщиною артишоку вважається Сицилія. Але, для того, щоб заповнити кухню тонким ароматом квітки, зовсім необов'язково їхати так далеко або бігти в магазин.

Дивно, але це аристократичне рослина може прикрасити своєю зовнішністю будь город і, якщо знати прості правила посадки та догляду, багаторічний овоч буде радувати красивим кольором і плодами більше 15 років.
  1. Існує більше 50 видів цієї рослини, але купувати насіння потрібно тільки з сортів, придатних в їжу, а саме: Султан, Гурман, Фіолетовий і Лаонскій. На початку березня насіння на тиждень замочують у мокрої марлі, з'явилися білі корінці гартують в холодильнику пару діб при температурному режимі 0-2 градуси. В середині березня насіння сіють у невеликі ящики, грунт яких повинна бути постійно вологою, але не залитій;
  2. При першому ж родились листочку, необхідно распикировать розсаду в окремі ємності, враховуючи високий ріст рослини, саджанці на момент висадки можуть досягати 35 див. Щоб утворилося міцне кореневище, ніжний корінець розсади слід прищипнути. У фазі 3-4 листочків слід знову загартувати рослина, поступово знижуючи температурний режим в кімнаті. Дочекавшись теплої погоди травня, розсаду висаджують;
  3. Землю в городі готують за півмісяця до висадки, мульчуючи з додаванням органічного добрива. Відстань між лунками повинно бути не менше 80 см, в кожну ямку в процесі посадки слід додати трохи мінерального добрива і 12 склянки золи, в ідеалі – березової.

Артишок не примхливий і особливого догляду не потребує. Магазинним добрив він віддасть перевагу коров'як і курячий послід. У сукупності із звичайною прополкою і розпушуванням грунту, рослина подарує продукт з унікальними властивостями.

Користь і шкода екзотичної рослини

Склад артишоку – чарівна комора, наповнена вітаміном В, мінералами, залізом, калієм і натрієм.

Особливість цієї рослини полягає в низькій калорійності, мінімальній кількості білків і вуглеводів, які, в свою чергу, потрапляючи в організм, перетворюються в легко сприймається фруктозу.

Важливі біологічні речовини необхідні не тільки діабетикам і людям з підвищеною масою тіла, вони корисні і при інших фізичних проблеми:

  • Кислоти артишоку — яблучна, лимонна, хінна і гліколева — сприяють процесу розпаду каміння в нирках;
  • Інулін збалансує рівень цукру в кров'яній системі, фруктоза перешкоджає підвищенню цукру;
  • Цинарин артишоку позбавить кров від зайвого холестерину при атеросклерозі;
  • Солі натрію і калію знизять підвищену кислотність шлунка при запальному процесі ШКТ;
  • Натрій у складі артишоку допомагає зняти набряклість;
  • Овоч має сечогінну і жовчогінну дію.

Шкода артишок може заподіяти тільки людям з низьким тиском, тому гіпотонікам слід вкрай обережно вживати овоч у натуральному вигляді. А ось як готовий медичний препарат цілком безпечний і дуже корисний.

Пропонуємо вам уривок з програми Олени Малишевої,з якого ви дізнаєтеся багато корисної інформації про артишоках:

Застосування в медицині і косметології

В медичні препарати — відвари і настої — використовуються тільки листя і корінь рослини. Саме витяжка з листя допомагає знизити рівень холестерину в крові.

Настої з кореня рекомендується застосовувати при водянці або звичайною затримці сечі.

У народній медицині славиться суміш з соку артишоку з медом. Цим чарівним засобом чудово загоюються виразки при молочниці і стоматиті.

Але головна роль медичних концентратів з артишоком полягає в очищенні організму від токсинів, ще в часи Катерини II знахарі лікували його відварами подагру і жовтяницю.

У косметології важливі не тільки листя рослини, але і сама головка – кошик.

Вікові зміни шкіри можна зупинити, якщо раз на тиждень користуватися засобами з артишоку в домашніх умовах.

Зміцнить і підтягне шкіру обличчя і шиї елементарна процедура: в свій улюблений нічний крем досить додавати по 2 краплі на одну порцію аптечного екстракту з суцвіть артишоку. Регулярне його застосування видасть сяючий.

Підсумок використання артишоку зовнішньо у сто крат примножиться з одночасним прийняттям рослини в їжу. Тільки потрібно пам'ятати, що шкідливі якості цього продукту безпосередньо залежать від його розмірів.

Незнання правильного вибору суцвіть для приготування страв з артишоку може призвести до несварению шлунка, і навіть отруєння.

Як вибрати і підготувати артишок для застосування в кулінарії

Щоб здивувати оточуючих приготованим ексклюзивом, знадобиться пройти всі кроки трудомісткого процесу вибору і підготовки артишоку до вживання:

  1. Вибираємо. Не потрібно соромитися при купівлі, тут особливо важливі тактильні відчуття. Хороша нераскрывшаяся кошик, яка і йде в їжу, повинна бути пружною і важкою. Млявість і рихлість говорить про старість плоду, а суцвіття дорослої рослини малопридатне для кулінарії. При легкому стисканні в долоні повинен чітко чути легкий скрип. Уникаємо коричневої і бурого забарвлення, якісна шишка артишоку пофарбована в природний зелений колір з можливим фіолетовим відливом. Для кулінарії рекомендуються артишоки середнього розміру з невелике куряче яйце;
  2. Чистимо. В першу чергу чиститься ніжка, після чого для зручності зрізати під корінь (можна і залишити), але не викидається, а кладеться в підкислену лимоном воду. Далі віддаляються пошкоджені верхні листки, гостра частина з колючками на решті лусці теж відправляється в утиль. Потім потрібно обрізати верхню частину шишки, не забувши обробити зріз лимоном. У решти кошику, якщо акуратно розсунути пелюстки, можна побачити волосисту шапочку серцевини – вона абсолютна неїстівна, тому підлягає безжальної ліквідації звичайною ложкою. Вичищену шишку потрібно ретельно промити водою і приєднати до рідної ніжці в підкислену воду. Все, мініатюрні «ананаси» готові вразити своїм найніжнішим ароматом і горіховим смаком.
Важливо! Лимон повинен бути присутнім протягом всього процесу підготовки артишоку, так як оголений плід не терпить повітря і стрімко темніє, вимагаючи натирання лимонним соком.

Самий простий, але дуже смачний спосіб приготувати цей екзотичний делікатес — запекти в духовці.

Дивіться відео про те, як це потрібно правильно робити:

Готуємо і насолоджуємося!

Для того, щоб кулінарні шедеври з артишоку залишили лише приємні спогади, потрібно дотримуватися основне правило: артишок не можна варити в посуді з кераміки і металу, ідеальної тарою вважається каструля скляна.

Дієтичний Салат
Інгредієнти Кількість
Плоди артишоку - 300 г
Помідори черрі - 5 шт.
Листя руколи - 1 невеликий пучок
Корінь селери - 1 шт.
Сир Пармезан - 150 г
Бальзамічний оцет - для заправки
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Приготування:

  1. Варимо підготовлену кошик артишоку в тій же воді, в якій він отмачивался. Маленьким плодам достатньо 25 хвилин, більш великим не завадить покипіти хвилин 40. Перевіряється готовність артишоку картопляним способом: протикаємо виделкою плід і у випадку м'якого проникнення виймаємо з води;
  2. Поки овоч вариться, готуємо інші інгредієнти. Промиваємо листя рукколи, при бажанні мельчим. Помідори потрібно нарізати на половинки або четвертинки. Додаємо подрібнений соломкою корінь селери і натертий на дрібній тертці сир;
  3. Всі продукти з'єднуємо, додавши основний атрибут – довільно порізаний артишок;
  4. Заправляємо бальзамічним оцтом і подаємо до столу.

А тепер спробуємо приготувати гаряче блюдо на друге з цією рослиною з легким рецептом відео нижче. Це так смачно, що ви не зможете встояти і підете за покупкою артишоків, щоб приготувати таку смакоту!

Овочевий суп

Інгредієнти:

  • Артишоки – 500 р.;
  • Шинка – 150 р.;
  • Борошно – 1 ст. л.;
  • Морква – 2 шт.;
  • Ріпа – 1 шт.;
  • Зелений горошок – 250 р.;
  • Стручки квасолі – 3 шт.;
  • Ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • Оливкова олія – 3 ст. л.
  • Сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Порізану дрібно цибулю з морквою, нарізаною кружальцями, потрібно обсмажити в оливковій олії;
  2. Шинку нарізаємо кубиками і додаємо до ємність смаження, через 3 хвилини до вмісту в казанку потрібно всипати борошно і відразу ж налити води так, щоб вона на 3 пальці покривала пересмажені інгредієнти. Продовжувати варити, знизивши вогонь;
  3. Вичищені артишоки і ріпу нарізати кубиками. Стручки квасолі надрізати вздовж і поділити на 3 рівні частини, зелений горошок очистити від верхньої оболонки. Всі підготовлені інгредієнти додати в каструлю, посолити і варити ще 20-30 хвилин;
  4. При бажанні, в кожну порцію готового супу покласти по половинці круто звареного яйця і улюблену зелень.

Усім, хто мріє схуднути, буде корисна наступна інформація. Список основних продуктів з негативною калорійністю. Такі продукти можна їсти, не обмежуючи себе в кількостях. При цьому вага буде знижуватися. Здорово, чи не так?

Кулінарні рецепти жиросжигающих супів знаходяться тут. Це ще одне порятунок від голоду під час дієти. Успіху в схудненні і вірте в свої сили!

Любите морепродукти? Тоді ви, напевно, не раз купували заморожений морський коктейль. Про його склад, користь і про те, як приготувати, та смачніше, читайте у черговій статті. Наші експерти стараються для вас!

Різотто

Інгредієнти:

  • 2 склянки рису;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 2 головки цибулі середнього;
  • 500 р. артишоку;
  • 300 р. молодої телятини;
  • 1,3 ст. білого вина;
  • 1 л. м'ясного бульйону;
  • 200 р. сиру Пармезан;
  • 1 невеликий пучок свіжої петрушки;
  • 100 р. олії;
  • Сіль, перець — за смаком.

Приготування:

  1. Цибулю порізати півкільцями, вичищені артишоки — на половинки, телятину — на невеликі шматочки. Видавити часник – все з'єднати і обсмажити на невеликій кількості рослинного масла 10 хвилин;
  2. До обсмаженим продуктам засипати промитий рис, смажити, постійно помішуючи, до затемнення рису. Після чого влити вино і тушкувати рис з овочами, поки воно не випарується;
  3. Такий же процес провести з бульйоном: наливаємо трохи бульйону, чекаємо поки рис вбере рідину, і підливаємо бульйон знову. Зазвичай процедура займає 20-25 хвилин для повної готовності крупи. З останньою порцією бульйону додаємо за смаком перець і сіль;
  4. Заправляємо нарізаною петрушкою і натертим пармезаном.

Унікальність артишоку укладена в функціональності його використання. Подарувавши в городі дбайливу турботу невибагливій овочу, можна в домашніх умовах стати ідеальним косметологом.

Більш того, не потрібно буде купувати імпортні медикаменти, використовуючи натуральне лікування артишоком. А на кухні вишуканий делікатесний овоч, безсумнівно, стане царем, адже не дарма ж Петро I не приступав до трапези, якщо в меню відсутні артишоки.

До вашої уваги ще один дивовижний відео-рецептик — картопля, запечена з артишоками і маслинами. Приємного всім апетиту!

Що ще почитати: