15 май 2019 2 644

Корисні властивості та протипоказання буряків для організму

Буряк – це простий овоч, доступний в будь-який час року у вигляді коренеплоду.

Влітку також можна використовувати в їжу бадилля.

Корисні властивості буряка зробили так, що цей овоч цінується ще з часів глибокої старовини.

Багато споконвічно слов'янські страви містять її і навіть базуються на ній, як на основному інгредієнта (вінегрет, борщ).

Трохи з історії буряків

Всі сучасні види овоча походять від дикої буряків, яка росла на Далекому Сході, а також в Індії (з незапам'ятних часів вживали в їжу).

Перші згадки про коренеплоді зустрічаються в Середземномор'ї і Вавилоні.

Його використовували не тільки як їжу, але також як лікарська рослина.

Це цікаво!

Стародавні греки червоний овоч цінували настільки, що приносили його в жертву богові Аполлону.

Культурні форми цього коренеплоду з'явилися до початку нашої ери.

Вже в Х столітті він був відомий на території Київської Русі, а в XIII столітті з'явився в країнах Західної Європи.

Вирощувати буряк в північній Європі стали тільки в XIV столітті. Кормовий вид овоча німці вивели в XVI столітті.

Повне поділ на сорти кормові і столові сталося в кінці XVII століття.

Сьогодні листки та корені рослини всіх видів використовуються в їжу для людей або як корм для тварин, також буряк застосовується як сировина для промисловості.

Особливості складу

Сучасні вчені довели, що описуваний продукт є унікальним по своєму складу і в раціоні людини має бути присутнім обов'язково.

У складі спостерігається набір елементів, які в такому вигляді більше нічого не зустрічаються.

Також в буряку міститься багато корисних речовин, які не руйнуються під дією високих температур.

14% від складу посідають вуглеводи – це глюкоза, фруктоза і сахароза (на неї припадає 6% всіх вуглеводів), пектини.

Що стосується вітамінів, у великій кількості представлені В і ВР, у трохи меншому – вітамін С.

Також у складі є фолієва і пантотенова кислоти, залізо і магній, калій і кобальт, мідь, цинк, фосфор і інші представники таблиці Менделєєва.

Причому, більшість елементів міститься в значній кількості. З органічних кислот окремо треба відзначити лимонну, яблучну і щавлеву.

Це цікаво!

У ста грама сирого продукту міститься всього 40 ккал. 1,5 грамів припадає на білки, 0,1 грамів – на жири і 8,8 грамів – на вуглеводи.

Користь буряків і в якому вигляді краще вживати

У віджатому соку буряка її корисні властивості проявляються найбільш сильно.

В концентрованому вигляді в соку коренеплодів містяться всі вітаміни і мінеральні речовини.

У такому вигляді продукт корисно застосовувати при втомі і авітамінозі, нестачі гемоглобіну і запорах.

Також буряковий сік сприяє очищенню організму.

Допомагає продукт при перших ознаках застуди, тому що стимулює імунітет і сприяє боротьбі з хворобою.

Це важливо!

Чистий буряковий сік дуже насичений і для смаку його можна розбавляти морквяним соком.

Співвідношення брати один до десяти, поступово збільшуючи частку бурякового соку до половини.

Гарбузова олія корисні властивості якого, давно вже відомі. А ви знаєте, чим воно корисне для організму?

Барбарис, його плоди корисні навіть в сушеному вигляді. Не вірите? Дана стаття остаточно переконає вас у корисності цієї ягоди!

Наскільки калорійна вуха з горбуші? Тут:#deletetag#/retsepty-blyud/prigotovlenie-yxi-iz-gorbychsu.html, цікава і дуже корисна рекомендується всім тим, хто хоче правильно харчуватися!

Інші варіанти вживання червоного овоча:

  • У сирому вигляді користь сирого червоного буряка велика, але їсти продукт треба маленькими порціями (інакше почнуться проблеми з ШКТ). Якщо буряк натерти на тертці і дати їй трохи постояти, а потім змішати в салаті з іншими овочами, це знизить активну дію сирого продукту;
  • Відварений буряк, варені коренеплоди мають так само корисними властивостями відмінно допоможуть при запорах і інших проблемах з травленням, при хворобах жовчного міхура або печінки;
  • Квашена буряк у слов'ян завжди вважалася одним з кращих засобів від цинги;
  • Бадилля цієї рослини можна додавати в салати і супи, запіканки. Бадилля також можна замочити у винному оцті. Восени салати з бадиллям дуже корисні, тому, що в цій частини овоча міститься більше вітамінів, мінеральних речовин і білка, ніж у коренеплодах.

При тривалому зимовому зберіганні продукту дивовижні його властивості зберігаються.

Якщо у весняний час відчувається нестача вітамінів і корисних мікроелементів, то буряк стане знахідкою для зміцнення здоров'я і підняття загального імунітету.

Чи є шкода і основні протипоказання

Шкода буряк не приносить, якщо їсти її в рекомендованих кількостях.

А ось список протипоказань до вживання цього продукту досить великий:

  1. При зниженому артеріальному тиску вживання не рекомендується;
  2. При хронічних проносах також краще відмовитися від буряків, тому що її складу забезпечить ще більший проносний ефект;
  3. При підвищеній кислотності шлунка. Спосіб приготування не впливає, тому що овоч завжди підвищує кислотність шлунка;
  4. При цукровому діабеті не рекомендується, тому що в овоче містить до 25% цукрів. Тому солодкий бордовий борщ діабетикам протипоказаний;
  5. З особливою обережністю вживати коренеплід треба при остеопорозі (продукт противиться засвоєнню кальцію в організмі);
  6. При сечокам'яної хвороби виключити з раціону.

Що стосується добової дози буряків, яку можна вживати з користю людям (при відсутності перерахованих протипоказань) – це 200-300 грамів.

Буряк є унікальним продуктом, який доступний за ціною, а за своїм хімічним складом являє собою джерело вітамінів і корисних речовин.

Вживання продукту в будь-якому вигляді принесе користь здоров'ю, але треба пам'ятати про протипоказання.

Відео десерт

Дане відео розкриє повністю корисні властивості буряка, вона може принести шкоду організму і як же її зберігати. Приємного перегляду.

Що ще почитати: