23 март 2019 169

Як зробити заварне тісто для пиріжків

Про заварне тісто для приготування солодких еклерів чули всі, а чи знали ви, що існує ще один вид, який готується за схожою технологією, але тільки скорочує час перебування на кухні, так як не вимагає расстойки? Якщо ні, тоді беріть ручку і записуйте найпростіші варіанти приготування дріжджового тіста по технології заварювання.

Просте заварне тісто для смажених пиріжків
Інгредієнти Кількість
дріжджі - 10 г
масло (тепле) - 50 мл
сіль - велика щіпка
вода тепла - 1 склянка
окріп - 1 склянка
дрібнокристалічний цукор - 1 ст. л.
борошно - 1 кг
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 245 Ккал

Один з легких і чудових рецептів приготування. Перевагою вважається те, що залишки невикористаного борошняного напівфабрикату можна прибрати на зберігання в морозильну камеру і при цьому продукт не втратить смакові якості.

Що стосується готового виду, то воно настільки тонке, що при вживанні відчувається тільки начинка.

Покрокова технологія:

  1. Дріжджі, олія рослинна, дрібну сіль і цукор перемішати в теплій воді;
  2. Всипати борошно і знову перемішати;
  3. Залити окропом і вимісити тісто без додавання додаткової кількості борошна;
  4. Готовий борошняний напівфабрикат не потрібно прибирати на расстойку, тому відщипуючи по маленькому шматочку сформовать пиріжки.

Пісне тісто без яєць і молока

Від початку приготування до останнього етапу випікання піде не більше години. Здавалося б, інгредієнти ті ж, але трохи змінена технологія скорочує тривалість замісу і не вимагає расстойки.

Рецептурні компоненти:

  • дріжджі – 50 р.;
  • дрібка солі «Екстра»;
  • стакан води (теплою);
  • олія – 50 мл;
  • цукор дрібно кристалічний – 1 ст. л.;
  • борошно – 4 склянки об'ємом 250 г;
  • окріп – 1 стакан.

Час приготування тіста: 15 хвилин.

Калорійність на 100 г: 204 ккал.

Покрокова технологія:

  1. Розвести дріжджі теплою водою. Влити олію і насипати сіль з цукром. Перемішати;
  2. Окремо просіяти борошно;
  3. Дріжджову суміш влити в підготовлену борошно і швидко перемішати. Звичайно, повністю вона не вбереться, але це не проблема;
  4. Слідом влити окріп і почати заміс. Спочатку треба заважати тісто ложкою, щоб не обпалити руку. При необхідності в процесі можна підсипати додаткову кількість борошна.

Заварне дріжджове тісто для пиріжків в духовці

Бувають листкові, здобні, солодкі, фруктові пиріжки, але найбільш смачними вважаються вироби, приготовлені в духовці. А випічка по цьому рецепту буде не тільки смачною і повітряної, але і збереже свою свіжість навіть через добу.

Рецептурні компоненти:

  • борошно – 950 г;
  • окріп – 1 стакан;
  • пакетики «Саф-момент»;
  • тепла вода – 1 склянка;
  • масло (злегка підігріти) – 100 мл;
  • цукор – 50 р.

Час приготування тіста: 25 хвилин.

Калорійність на 100 г: 249 ккал.

Покрокова технологія:

  1. Змішати в глибокій посуді всі зазначені в рецепті сухі компоненти;
  2. Влити воду. Компоненти перемішати;
  3. Далі тонкою цівкою вливати окріп і заважати за допомогою ложки;
  4. Замісити тісто;
  5. Влити олію і продовжити процес замісу до отримання еластичного тіста;
  6. Не прибираючи на расстойку розділити на кульки і розкотити в коржики;
  7. Покласти начинку, сформувати пиріжки і випікати до легкого зарум'янювання.

«Бабусин секрет» безопарного тесту на пиріжки

Чули вислів: «Пальчики оближеш»? Саме так будуть відгукуватися про ваших пиріжках, приготованих за перевіреним рецептом «бабусин секрет».

Рецептурні компоненти:

  • борошно – 4 склянки + 100 г (додатково);
  • дрібка солі «Екстра»;
  • тепла вода – 1 склянка;
  • жовтки – 3 шт.;
  • склянку окропу;
  • олія – 50 мл;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • пакетик дріжджів.

Час приготування тіста: 15 хвилин на підготовку + 30 хвилин для вистоювання.

Калорійність на 100 г: 109 ккал.

Покрокова технологія:

  1. Масло, цукор, додаткову борошно і сіль перемішати і влити окріп;
  2. Дочекавшись повного остигання маси влити інший стакан води;
  3. Далі ввести жовтки, дріжджі і підсипаючи борошно почати заміс. Заздалегідь приготувати ще один додатковий склянку борошна (можливо, стане у нагоді в процесі);
  4. Дати тісту піднятися і почати приготування пиріжків.

Рецепт пиріжків з начинкою з заварного тіста

Рецептурні компоненти:

  • готове тісто – 600 г;
  • бринза – 200 г;
  • тверді помідори – 5 шт.

Час приготування тіста: 45 хвилин.

Калорійність на 100 г: 202 ккал.

Покрокова технологія:

  1. Помідори нарізати кружками;
  2. Готове заварне тісто розділити навпіл. Першу частину розкачати тонко;
  3. Розкласти помідори (відстань між ними не менше 3-х см). Посолити;
  4. Зверху покласти шматки бринзи;
  5. Розкачати другу половину борошняного напівфабрикату і накрити його зверху;
  6. Підібрати необхідні за розміром склянки або форму. Вирізати гуртки. Начинка повинна бути рівно по центру;
  7. Смажити пиріжки у фритюрі або в сковороді з великим вмістом масла.

В якості бонусу пропонуємо розглянути ще кілька видів начинок для приготування пиріжків з заварного тіста.

Як приготувати тушковану картоплю з реберцями читайте в нашій статті.

На десерт рекомендуємо спекти ніжне печиво з листкового тіста.

Тріска в клярі — рецепт який стане вашим улюбленим рибним блюдом, пробуйте!

Бананова начинка

Рецептурні компоненти:

  • банани – 3 шт.;
  • пудра – 50 г;
  • масло – 70 г;
  • лимон.

Час приготування начинки: 8 хвилин.

Калорійність на 100 г: 230 ккал.

Покрокова технологія:

  1. Масло розм'якшити і збити з цукром;
  2. Фрукти розім'яти виделкою і влити до них сік лимона. Перемішати;
  3. З'єднати бананове пюре з масляно-цукровою масою. Збити до однорідної консистенції.

Рибна начинка

Рецептурні компоненти:

  • філе риби – 400 г;
  • олія для смаження;
  • цибулини – 2 шт.;
  • солити за смаком;
  • склянка жирних вершків;
  • яйця – 2 шт.

Час приготування начинки: 40 хвилин.

Калорійність на 100 г: 95 ккал.

Покрокова технологія:

  1. Подрібнити цибулини, дрібно нарізати філе;
  2. Спочатку до золотавості обсмажити цибулю, додати рибу і смажити ще 10 хвилин;
  3. Влити вершки і перемішати з допомогою дерев'яної лопатки до однорідності;
  4. Яйця відварити і порізати кубиками і додати до риби. Перемішати, за смаком посолити.

Начинка з печінки

Рецептурні компоненти:

  • печінка – 700 г;
  • олія для смаження;
  • морква – 2 шт.;
  • жирна сметана – ½ склянки;
  • сіль з перцем;
  • цибулина.

Час приготування начинки: 40 хвилин.

Калорійність на 100 г: 140 ккал.

Покрокова технологія:

  1. Промиту печінку очистити від плівкової частини і нарізати на дрібні шматки.
  2. Обсмажити, додати сметану і готувати інгредієнт ще 5 хвилин;
  3. Цибулю з морквою подрібнити кубиками і смажити до прозорості цибулі;
  4. Пасеровку перемішати з печінкою;
  5. Масу збити в блендері або подрібнити в м'ясорубці.

Начинку можна використовувати як для печених, так і для смажених пиріжків з заварного тіста.

Що ще почитати: