30 апрель 2019 243

Як приготувати пісне тісто для пиріжків

Якщо ви вирішили сісти на пісну їжу або просто захотіли зробити випічку з пісного тесту, але не знаєте, як приготувати це тісто, то не все так погано. Існує маса способів готування пісної випічки.

Її можна зробити з листкового тіста, з тіста без дріжджів або, навпаки, на основі опари або сухих дріжджів. А випічка виходить смачною і поживною. Так, як же зробити правильний пісне тісто господині в домашніх умовах?

Рецепт пісного тіста на опарі
Інгредієнти Кількість
Вода - 200 мл
Дріжджі сухі швидкодіючого типу - 7 грам
Соняшникова олія - 2 десертні ложечки
Борошно - 450 грам
Цукор-пісок - 1 велика ложка
Сіль - щіпка
Час приготування: 200 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал

Як робити:

Воду гріємо, але не сильно. Потім засипаємо сухі дріжджі і розмішуємо;

Хвилин через 10 додаємо третю частину борошна і трохи цукрового піску. Все перемішуємо. Закриваємо чашку з теплою сумішшю матерією, ставимо в тепло на пару годин, щоб суміш збільшилася;

Як тільки опара стане більше, її можна відкрити і перелити у велику ємність;

Додаємо туди соняшникова олії, залишки цукрового піску і сіль. Все розмішуємо до однорідного складу;

Далі засипаємо залишки борошна і розмішуємо дерев'яною лопаткою;

Потім місимо тісто вручну. Воно повинно мати м'яку структуру і не липнути;

Як тільки воно стане ніжним, його слід прикрити кришкою і укутати в теплий матеріал. Краще його прибрати в тепло на кілька годин. За цей період воно має стати більше. Його потрібно два рази подмесить;

Приблизно після третього підйому його можна буде використовувати за призначенням.

Як зробити дріжджове тісто для пиріжків з сухими дріжджами

Необхідні компоненти:

  • Борошно пшеничне — півтори склянки;
  • Дріжджі сухі – 200 грам;
  • Вода – 1/3 склянки;
  • 70 грам цукру-піску;
  • 70 мл рослинного масла;
  • Щіпка солі.

Скільки робити – 1 годину 20 хвилин.

Скільки калорій – 280.

Як готувати:

  1. Борошно необхідно просіяти кілька разів. Це допоможе очистити її від зайвого сміття і зробить її більш пишною;
  2. Просіяне борошно викладаємо в глибоку миску, засипаємо туди сухі дріжджі, цукровий пісок і сіль;
  3. Далі в центрі прориваємо невелику ямку і виливаємо прогріту воду до 40 градусів;
  4. В кінці наливаємо олію і місимо тісто. Для початку це робимо ложкою або виделкою;
  5. Як тільки його буде важко місити, починаємо місити вручну. Місимо його, поки воно не стане м'яким і еластичним;
  6. Далі закриваємо миску, закутуємо теплим матеріалом і ставимо в тепле місце на 60 хвилин;
  7. За цей період основа повинна стати більше в два, а то і в три рази;
  8. Як тільки підійде її слід подмесить і приступати до приготування з неї пиріжків.

Пісне бездріжджове тісто для випічки

Що знадобиться:

  • 350 грам зрілої закваски;
  • 600 грам борошна;
  • 200 мл води;
  • 2 маленькі ложечки солі;
  • Стакан цукру;
  • Рослинне масло – 80 мл

Час приготування – 3 години 20 хвилин.

Калорійність – 330.

Як готувати:

  1. Борошно просіваємо кілька разів і висипаємо в чашку;
  2. Засипаємо в борошно, цукровий пісок, сіль і змішуємо;
  3. Після цього робимо невелике поглиблення і заливаємо туди закваску разом з водою;
  4. В кінці додаємо олію;
  5. Розмішуємо всі продукти ложкою до однорідності. Додаємо борошна при необхідності;
  6. Вимішуємо руками тісто до еластичної консистенції;
  7. В результаті має бути м'яке і нелипким тісто;
  8. Після цього чашку накриваємо, закутуємо теплим рушником, прибираємо в тепле місце або прогріту духовку на 3 години. За цей період воно повинно стати більше майже у півтора рази;
  9. Як тільки підніметься, його потрібно обім'яти з усіх боків і замісити ще раз;
  10. Тільки після цього можна починати приготування з нього пиріжків.

Листкове тісто для пиріжків для пісної випічки в духовці

Продукти:

  • 130 мл води;
  • 120 мл соняшникової олії;
  • Півкілограма борошна;
  • Щіпка солі.

Період приготування – 1 годину.

Скільки калорій – 290.

Приступаємо до приготування:

  1. Бажано борошно просіяти від різного сміття. Також просеянная борошно виходить повітряної і випічка з неї виходить смачною;
  2. Потім воду змішуємо з олією до однорідності;
  3. Потім додаємо сіль і розмішуємо до повного розчинення;
  4. Після цього цю суміш заливаємо в борошно і змішуємо. Всю суміш присипаємо борошном і місимо тісто;
  5. Для поліпшення смакових якостей в суміш можна покласти трохи кислоти лимона;
  6. Тісто добре обминаємо з усіх боків, прибираємо в чашку, накриваємо теплим матеріалом. Залишаємо настоюватися приблизно 30 хвилин;
  7. Вистояне тісто треба розкачати, скласти в декілька рази і знову розкачати. Можна зробити 3-4 шару;
  8. Після цього з готового пісного листкового тіста можна робити пиріжки.

Рецепт прісного тіста без дріжджів

Що буде потрібно:

  • Борошно пшеничного виду – 1 кілограм;
  • Вода тепла – 270 мл;
  • Олія соняшникова 100 мл;
  • Трохи солі.

Скільки готується – 1 годину.

Рівень калорійності – 260.

Приступаємо до готування:

  1. Для початку борошно просіюється ситом і бажано 2-3 рази;
  2. Потім воду прогріваємо, але не сильно. Оптимальний варіант – 40 градусів;
  3. Теплу воду заливаємо повільно борошно;
  4. Потім додаємо туди соняшникова масло і щіпку солі;
  5. Починаємо замішувати тісто. Для початку можна скористатися ложкою, а коли стане вже важче замішувати, можна зробити це вручну;
  6. У результаті повинно вийти не круте прісне тісто. Викладаємо його в чашку, прикриваємо кришкою або теплим рушником;
  7. Прибираємо його в тепле місце на 15-20 хвилин;
  8. Після цього розкачуємо його качалкою, знову замішуємо і викладаємо в чашку;
  9. Накриваємо теплим матеріалом і даємо постояти хвилин 15-20.

Сирна запіканка з манкою, горіхами, родзинками, курагою, гарбузом або яблуками. Стільки видів улюбленого дитячого ласощі на сторінках нашого порталу.

Читайте, як зробити пишний і надзвичайно смачний омлет з яєць і молока в мультиварці. Читайте цікаві рецепти, які можна з легкістю приготувати на сніданок.

Неймовірно соковиті і дивовижні курячі котлетки, які можна приготувати в духовці. Для різноманітності в фарш можна додати гриби або сир. Читайте як правильно зробити це смачне і ароматне блюдо.

Заварне прісне тісто для пиріжків

Які інгредієнти будуть потрібні:

  • Половина кілограма борошна;
  • 2 великі ложки рослинного масла;
  • ¾ Склянки гарячої води;
  • Трохи солі.

Час приготування – 40 хвилин.

Скільки калорій – 268.

Процес приготування:

  1. Сіємо борошно через сито 2-3 рази, висипаємо в ємність, кладемо сіль і заливаємо туди рослинне масло;
  2. Воду потрібно прогріти до кипіння;
  3. Постійно перемішуємо і заливаємо повільно тонким струменем гарячої води;
  4. Потім все змішуємо ложкою. Коли стане важко заважати, всі викладаємо на присипаний борошном стіл і замішуємо все вручну;
  5. Готову основу викладаємо в миску, накриваємо теплим рушником і залишаємо настоятися хвилин 15-20.

Соковите тісто для пиріжків з томатною пастою

Що буде потрібно:

  • Сухі дріжджі – 2 маленькі ложечки;
  • Півкіло пшеничного борошна;
  • 300 мл води;
  • 1 велика ложка томатної пасти;
  • 2 маленькі ложечки цукрового піску;
  • Соняшникова олія – 60 мл;
  • Щіпка солі.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 290.

Готування:

  1. Воду прогріваємо до теплого стану. В теплу воду засипаємо сухі дріжджі, цукор і все перемішати до однорідності;
  2. Накриваємо суміш теплим рушником і залишаємо настоюватися приблизно 5-10 хвилин;
  3. Борошно гарненько просіваємо кілька разів через сито і насипаємо в глибоку чашку;
  4. Потім додаємо сіль, підійшла опару і все добре змішуємо;
  5. Далі кладемо томатну пасту і наливаємо олію. Знову все перемішуємо;
  6. Місимо його до м'якості і еластичності;
  7. Викладаємо його в миску, закриваємо товстим рушником і ставимо в тепло на 30-40 хвилин;
  8. Як тільки воно підніметься, його потрібно подмесить і починати готувати з нього пиріжки.

Корисні рекомендації

  • Наполягати основу після замішування слід в теплому місці, де температура не перевищує 30 градусів, інакше вона може перебродити і випічка буде несмачною;
  • Замість сухих дріжджів можна класти сирі. На сирих дріжджах тісто буде краще підходити і вийде повітряним;
  • З пісного тесту можна зробити пиріжки з різною солоною начинкою. Наприклад, з капустою, м'ясом, з картоплею, з курячими яйцями і зеленню, з рисом і яйцями, з рибою і квашеною капустою, з сиром і з багатьма іншими компонентами;
  • Пиріжки можна наповнювати ягодами, пропущеними солодкими яблуками, буряком, морквою, відвареною гарбузом, курагою, родзинками, солодким сиром і багатьом іншим.

Ну, ось тепер ви знаєте, як зробити пісне тісто для пиріжків. Виявляється, його можна робити на дріжджах або без них. А яка з нього смачна випічка потім виходить, це просто смакота. Пиріжки прямо таять у роті, виходять пухкими і ніжними.

Так що не варто затягувати, приступайте до приготування прямо зараз!

Що ще почитати: