01 июнь 2019 1 736

Корисні властивості та протипоказання ягоди ожини

Ожина – невелика і дуже смачна ягода темно-фіолетового кольору.

Дана ягода — найближча родичка малини.

На жаль, про корисні властивості садової ягоди ожини знають лише одиниці.

А між тим, ця ягода дуже цінна для людського здоров'я.

Склад і калорійність ягоди

Ожина – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів.

До її складу входять такі речовини:

  • органічні кислоти (саліцилова, яблучна, винна і лимонна);
  • солі мінеральних речовин (марганець, калій, нікель, мідь, хром, барій, магній, залізо, кальцій, молібден, стронцій, натрій, кобальт, ванадій, титан, фосфор);
  • вітаміни (токоферол, вітаміни РР, С, А, К, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, рутин);
  • сахароза;
  • клітковина;
  • фруктоза;
  • глюкоза;
  • жирне масло;
  • амінокислоти;
  • каротин;
  • дубильні і ароматичні сполуки;
  • пектинові речовини.

При такому найбагатшому складі калорійність ожини досить маленька – всього лише 36 ккал в 100 грамах ягід.

Властивості ожини

З давніх часів цю смачну ягідку використовували для лікування безлічі самих різних хвороб.

У числі яких були навіть такі серйозні захворювання, як цукровий діабет, запалення суглобів, нирок і сечового міхура.

Завдяки вмісту біофлавоноїдів (природних антиоксидантів), ягоди ожини мають протинабрякову та протизапальну дію, а також сприяють кращій засвоюваності вітаміну С і зміцнюють стінки кровоносних судин.

Систематичний прийом ожинового відвару допомагає знищити кишкових паразитів і інших хвороботворних організмів.

Мало того, досить час від часу ласувати ожиною на десерт, щоб захистити себе від онкології і затримати старіння організму.

Напій з ожини – відмінне жарознижуючий засіб, який виручить вас, якщо під рукою не виявиться таблетки аспірину. Цей напій не тільки знизить температуру в найкоротші терміни, але і усуне вогнище запалення.

Ожина воістину унікальна ягода!

Особливо вона корисна жінкам, які досягли періоду менопаузи або переживають сильні менструальні болі і часті гормональні проблеми.

Дізнайтеся про користь і шкоду такого продукту як морська капуста. Стане в нагоді в арсеналі знань для здорового харчування.

Що таке ехінацея і як її використовувати можете дізнатися тут. Ця трава корисна для дітей.

Хочете привести в норму артеріальний тиск, покращити склад крові, заспокоїти розхитану нервову систему і зняти підвищену збудливість?

Їжте ожину в свіжому вигляді або готуйте з неї корисний чай!

До речі, таким чином ви зможете поліпшити роботу кишечника.

Запам'ятайте, недостиглі ягоди використовуються в якості закріплює кошти, а переспілі надають на організм проносний ефект.

Ожина прискорює обмін речовин в організмі, вона дуже корисна при ожирінні.

А ще ця ягода сприяє зменшенню кількості холестерину в крові, тому її часто використовують для лікування печінки.

Мало того, пектин, що міститься в ожині, виводить з організму пестициди і солі важких металів.

А щоб допомогти серцю вилікуватися від неврозу, регулярно приймайте відвар ожинових гілочок.

Допомагає ожина і при спайках, що виникли в результаті хірургічних операцій.

Користь не тільки в ягодах!

Якщо ви думаєте, що вся сила ожини зосереджена в її ягодах, ви сильно помиляєтеся!

Не менш корисними є й листя цієї рослини.

Вони володіють гарним в'яжучим, протигнильну, ранозагоювальну і потогінну дію.

У силу такого широкого спектру дії фахівці рекомендують приймати відвар листя ожини при дизентерії, проносі, легеневих і шлункових кровотечах, виразках, екземах, лишаях і гнійних ранах.

А якщо ви не полінуйтеся дрібно нарубати ожинові листочки і видавити з них сік, то отримаєте непогані ліки від бронхіту, пневмонії, трахеїту, недокрів'я, ангіни, фарингіту, лихоманки і багатьох гінекологічних захворювань.

Також цей сік має загальнозміцнювальну, тонізуючу та заспокійливу дію на організм.

Відвар з ожинових листя дуже корисний при шлункових кровотечах і гастритах, а ось настій частенько використовують як полоскання при різних захворюваннях ясен, карієс і стоматиті.

Свіжі листочки ожини можна прикладати на кілька годинок до ніг при варикозному розширенні вен або застарілих виразках.

Вони нададуть регенеруючу дію та зменшують болісні відчуття.

Як тільки листя повністю висохнуть, змініть їх на свіжі.

Для здорового харчування важливо знати, які продукти найбільш низькокалорійні. За посиланням повний список.

Не забувайте балувати себе. Список низькокалорійних солодощів можна знайти тут. Без солодкого важко.

Якщо ви сидите на строгій дієті, рекомендую напій з імбиру для схуднення: #deletetag#/pitanie/spetsial-noe-pitanie/imbir-i-korica-dla-pohudinia.html. Чай з корицею та імбиром — ефективний засіб.

Виконуйте цю процедуру до повного загоєння виразок.

А ось що стосується варикозу, то такі компреси варто робити регулярно протягом досить довгого часу.

Не зловживайте ожиною

Якою б корисною не була ця ягода, у неї, як і у будь-якого іншого продукту, є парочка протипоказань.

Ви також повинні ознайомитися з ними:

  • алергічна реакція у вигляді нудоти, розлади кишечника, а іноді і у вигляді порушень роботи серцевого м'яза;
  • захворювання нирок;
  • людям, страждаючим хворобами тонкого кишечника та шлунка, краще замінити ягоди ожиновим соком;
  • якщо у вас спостерігається підвищена кислотність шлунка, не приймайте більше однієї склянки соку ожини в день.

У всіх інших випадках ожина може стати не тільки відмінним десертом, але і хорошим лікарським препаратом природного походження.

Як заготовлювати ожину

Кущі ожини плодоносять тільки влітку, а бути здоровими нам хочеться за будь-якої погоди і в будь-яку пору року.

Що ж робити?

Не хвилюйтеся, ягоди ожини однаково корисні як у свіжому, так і в переробленому вигляді!

Ви можете зварити з них смачне варення, яке теж володіє корисними властивостями, і компот, приготувати желе ніжне, солодкий сироп і цілющу настоянку.

Мало того, ожина відмінно переносить вплив низьких температур, тому її можна спокійно заморожувати в морозильній камері!

Робиться це дуже просто!

Просто акуратно розкладіть ягоди на плоскому блюді таким чином, щоб вони не торкалися один до одного.

Тепер їх потрібно заморозити, а вже потім зсипати в спеціальну ємність для зберігання продуктів в морозилці.

Візьміть за правило з'їдати хоча б невелику жменьку ожини в день і будьте здорові!

Відео-десерт

На десерт сьогодні науково-пізнавальне відео про героя нашого дня — ожині.

Що ще почитати: