Картопля, запечена з фаршем — смачний обід без особливих клопотів
Смачне блюдо з простих інгредієнтів за короткий час! Його можна доповнювати, подавати в різних видах, використовувати соуси і т. д. В будь-якому випадку виходить смачно і дуже поживно. Фарш можна брати будь-який, який подобається, як і спеції.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картоплі - | 1 кг |
фаршу м'ясного - | 0,5 кг |
солі - | за смаком |
цибулин - | 1 шт. |
олії соняшникової - | скільки знадобиться |
сметани - | 45 мл |
майонезу - | 45 мл |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 144 Ккал |
Година часу – і ситна запіканка готова. Соус із майонезу і сметани не дає продуктів висохнути.
Як приготувати:
- Почистіть картоплю, як зазвичай. Залийте її холодною водою.
- Фарш пропустіть ще раз через м'ясорубку.
- Велику цибулину почистіть від лушпиння, після чого дрібно порубаєте й змішайте з м'ясом. Посоліть.
- Візьміть вогнетривку форму і змастіть її рослинним жиром.
- Сметану змішайте з майонезом в мисочці. Можете приправити за смаком.
- Картоплю порізати на кружечки, не дуже тонко.
- Викладіть шар картоплі на дно форми, змастіть його білим соусом, а зверху розподіліть фарш.
- Знову викладіть шар картоплі і теж його змастіть.
- Надішліть запікатися вже в гарячу духовку на п'ятдесят хвилин при середній температурі. Залежно від сорту картоплі, час готування може збільшитися.
Порада: в кінці готування можна присипати гарячу запіканку тертим сиром, щоб було смачніше. Краще всього використовувати моцарелу або пармезан, а також чеддер.
Рецепт приготування по-французьки
Принцип готування той же, що і у м'яса «по-французьки», тільки з додаванням картоплі. Виходить не менш смачно! Зелень надає особливу свіжість.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
майонезу | 0,2 л |
спецій | за смаком |
картоплі | 2,5 кг |
цибулин | 2 шт. |
часнику | 2 зубці |
фаршу | 1 кг |
твердого сиру | 0,2 кг |
кропу | 15 г |
каррі | 5 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 116 Ккал |
Як приготувати:
- Вимийте картоплю, очистіть його від шкірки і наріжте кружечками середньої товщини.
- Закип'ятіть велику каструлю з водою і перекладіть сюди порізану картоплю. Проваріть його протягом семи хвилин.
- Цибулю наріжте півкільцями без лушпиння.
- Сир натріть дрібно.
- Наріжте зелень. Змішайте її з майонезом, спеціями і каррі.
- Очищений часник видавити через прес в майонезний соус. Перемішайте.
- Злийте воду з картоплі.
- Перекладіть кружечки коренеплоду в деко з бортиками в два-три шари. Змастіть зверху соусом.
- Приправте фарш, перемішайте і викладіть його рівним шаром на картоплю.
- Півкільця цибулі рівномірно розкладіть по фаршу.
- Полийте зверху соусом, що залишився, особливу увагу приділіть краях.
- Зверху присипте сиром рівним шаром.
- Накрийте блюдо фольгою. Відправте в гарячу духовку на двадцять хвилин.
- Дістаньте і зніміть фольгу і відправте запіканку ще на п'ятнадцять хвилин.
- Коли утвориться рум'яна кірочка, витягайте блюдо і відразу подавайте.
Картопляний рулет з фаршем і грибами
Ароматні гриби чудово підходять до основних інгредієнтів. Цей красивий рулет не соромно і подавати на святковий стіл!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
олії соняшникової | 15 мл |
крохмалю картопляного | 15 г |
яловичини | 0,3 кг |
спецій | за смаком |
яєць | 1 шт. |
сухарів панірувальних | скільки знадобиться |
масла вершкового | 15 мл |
часнику | 1 зубець |
грибів | 0,1 кг |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 205 Ккал |
Як приготувати:
- Почистіть картоплю і розріжте кожен плід на кілька частин, перекладіть в каструлю.
- Залийте водою, додайте трохи солі і відваріть до м'якості, після чого воду злийте і дайте шматочках трохи охолонути.
- Фарш обсмажте на шматочку вершкового масла на сковороді.
- Очищений часник дрібно порубаєте.
- Почистіть гриби від сміття, розріжте великі з них на дві-три частини і додайте разом з часником до фаршу. Приправте, перемішайте, прогрійте протягом трьох хвилин, вимкніть плиту.
- Додайте до картоплі крохмаль і трохи соняшникової олії, пам'ятайте толкучка в пюре.
- Перекладіть отриману липку масу на мокре кухонний рушник і розрівняйте в 1-сантиметровий шар.
- Зверху розкладіть м'ясну масу, рівним шаром.
- За допомогою рушника поверніть всі в тугий рулет і перекладіть на деко.
- У яйця візьміть тільки жовток і змастіть їм рулет зверху, а потім присипте все сухарями.
- Відправте в духовку при 200 градусах на десять хвилин, потім додайте ще програму «гриль» на три хвилини. Після появи скоринки подавайте до столу.
Порада: якщо немає функції гриля, то просто потримайте в духовці страву на хвилину довше.
Картопля, начинений фаршем і запечена в духовці
Оригінальна подача – головна фішка цієї страви. Важливо вибирати картоплю однакового розміру, щоб він рівномірно пропікся.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
масла вершкового | 70 г |
вершків | 0,2 л |
цибулин | 1 шт. |
води | 50 мл |
картоплин | 20 шт. |
олії соняшникової | 45 мл |
спецій | за смаком |
фаршу | 350 г |
яєць | 1 шт. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 127 Ккал |
Як приготувати:
- Помийте і очистіть від шкірки картоплю. Виріжте з неї середину.
- Всі коренеплоди укладіть у вогнетривку форму отворами вгору.
- У фарш додайте спеції і вбийте сюди яйце, вимішайте.
- Цибулю без лушпиння наріжте кубиками і обсмажте на олії, а потім додайте до м'яса.
- Отриманою масою начиніть кожну картоплину до самого верху.
- Влийте у форму воду.
- Розтопіть на сковороді вершкове масло, а потім влийте сюди вершки і прогрійте, але не кип'ятіть.
- Додайте спеції і перелийте рідкий соус в форму до продуктів, рівномірно розподіляючи його.
- На сорок хвилин поставте блюдо в духовку. Температура повинна бути середньою.
- Подавайте до столу в теплому вигляді.
Рада: до цієї страви підійде сметанний соус з додаванням зелені та часнику, а також можна використовувати сирний соус.
Запечена картопля з фаршем і овочами під сиром
Неймовірно багате на смаки блюдо, яке нерідко готують влітку з-за великої кількості овочів. Запах просто чудовий!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
фаршу | 0,5 кг |
болгарських перців | 1 шт. |
картоплі | 0,8 кг |
спецій | за смаком |
твердого сиру | 0,1 кг |
олії соняшникової | скільки знадобиться |
цибулин | 3 шт. |
яєць | 1 шт. |
зелені | 20 г |
молока | при необхідності |
томатів | 2 шт. |
масла вершкового | 10 г |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 131 Ккал |
Як приготувати:
- Почистіть картоплю і поставте її варитися, як зазвичай, хвилин на двадцять. Воду посоліть.
- Зніміть лушпиння з цибулі і поріжте його пір'ям, не дуже тонкими.
- Помідори вимийте, вирізати плодоніжку і поріжте їх на шматочки.
- Перець звільніть від насіннєвої коробочки і наріжте кубиками.
- Налийте на сковорідку трохи масла і обсмажте в ньому фарш з додаванням цибулі та болгарського перцю.
- Після цього додайте сюди помідори і улюблені спеції, перемішайте.
- Протушкувати під кришкою ще хвилин сім.
- У відварену картоплю без води додайте вершкове масло і яйце, перемніть в пюре толкучка. Якщо потрібно, додайте молоко.
- Сир натріть.
- У скляну або керамічну форму викладіть половину картопляного пюре і розрівняти його.
- Зверху таким же чином розрівняйте і м'ясну суміш зі сковороди.
- Залишився картопля викладіть зверху і знову розрівняти, а потім присипте все сиром.
- Запікайте хвилин п'ятнадцять на середній температурі, щоб сир розтанув.
- Поріжте на порції, як пиріг, і подавайте до столу з зеленню.
Порада: помідори бажано звільнити від шкірки, щоб уникнути її відшарування у страві. Для цього опустіть плоди в окріп, потім відразу в крижану воду. Після такої операції шкірка легко відійде.
Читайте також, як приготувати м'ясо по-французьки з фаршу.
Візьміть на замітку домашні рецепти приготування оладок з курячого фаршу. Годуйте ваших близьких смачною їжею!
А тут можна обрати кілька варіантів пасти зі свининою на обід або вечерю. Рекомендуємо!
Рецепт картопляної запіканки з курячим фаршем і помідорами
Делікатна курка теж чудово поєднується з картоплею. А томати та сир – справжня класика!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
томатної пасти | 35 мл |
картоплі | 1 кг |
чилі | за смаком |
фаршу курячого | 0,4 кг |
цибулин | 1 шт. |
твердого сиру | 0,1 кг |
спецій | за смаком |
помідорів | 2 шт. |
масла вершкового | 0,1 кг |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 143 Ккал |
Як приготувати:
- Очищену від шкірки картоплю зварити в солоній воді, як зазвичай.
- Подрібніть цибулину і обсмажте на невеликій кількості олії з фаршем.
- Додайте в сковорідку спецій. Далі вмішайте томатну пасту, її кількість можна регулювати за смаком.
- Злийте воду з картоплі і додайте сюди вершкове масло, перемніть все в пюре.
- Візьміть вогнетривку форму і змастіть її жиром, після чого викладіть сюди половину товченої картоплі, розрівняйте ложкою або руками.
- Зверху розрівняйте всю курячу масу зі сковороди.
- Потім поверх м'яса знову викладіть половину пюре рівним шаром.
- Вимиті помідори поріжте кружечками і покладіть їх зверху на пюре.
- За бажанням, дрібно поріжте перець чилі без насіння і розподіліть по страві.
- Натріть сир по всій поверхні страви.
- Надішліть запікатися на двадцять хвилин при 200 градусах, після чого відразу подавайте до столу.
Порада: для додання характерного запеченої курки аромату використовуйте готову суміш приправ «для курки».
Ситний пиріг
Ще одна нестандартна подача ситного страви, яку зручно взяти з собою на роботу на наступний день. Потрібно тільки розігріти!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибулин | 2 шт. |
масла вершкового | 50 г |
спецій | за смаком |
картоплин | 4 шт. |
фаршу яловичого | 370 г |
тіста дріжджового | 1 кг |
борошна | скільки знадобиться |
олії соняшникової | 50 мл |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 289 Ккал |
Як приготувати:
- З цибулини зніміть піну, а з картоплі – шкірку.
- Готове тісто (підійде і тісто для пиріжків) поділіть, одна частина повинна бути більше другий.
- Більшу частину розкачати і перекладіть на деко, заздалегідь змащений маслом.
- Максимально дрібно наріжте цибулю і вмішайте його в фарш з додаванням спецій.
- Розріжте картоплю на кілька частин і кожну з них поріжте слайсами.
- Розкладіть скибочки поверх тіста на деко і трохи посоліть.
- Вершкове масло порізати на шматочки і розподіліть по картоплі.
- Зверху викладіть цибульно-м'ясну масу, розрівняти.
- Розкачайте залишилася меншу частину тіста і накрийте нею м'ясо, защепіть краю.
- Зробіть зверху невеликі надрізи.
- Розігрійте духовку до 170 градусів і відправте запікати пиріг на тридцять п'ять хвилин.
- Подавайте теплим, змастивши зверху вершковим маслом.
Корисні поради
Чим більше цибулі в фарші, тим соковитіше вийде блюдо. Також для запобігання сухості можна використовувати шматочки сала. Якщо взяти копчене сало або бекон, страва просочиться копченим ароматом і буде ще смачніше! З такою ж метою використовувати і кілька крапель рідкого диму.
Всі дані рецепти можна приготувати і в мультиварці. В ній страви виходять більш ніжними і не втрачають своєї соковитості. Використовуйте режим «Випічка».
Подібні страви завжди відрізняються своєю простотою і неймовірним смаком. Коли вони готуються, весь будинок наповнюється таким ароматом, що неможливо встояти. Додавайте більше овочів і грибів і експериментуйте зі спеціями для створення свого фірмового рецепту!