28 апрель 2019 468

Пекарський порошок — що це, як правильно його застосовувати

Вперше поняття пекарського порошку з'явилося ще в 1903 році. Винайшов його знаменитий німецький аптекар Серпень Откер. Багатьом пекарський порошок знайомий і по іншій назві — розпушувач. Як правило, дана речовина використовують для приготування бездріжджовий випічки.

Пекарський порошок – що це таке?

Пекарська суміш — це спеціальна, харчова добавка, завдяки чому тісто стає пишним і повітряним. Тісто, в якому присутня така добавка, має рівномірну структуру з бульбашками повітря. Саме за рахунок цих бульбашок повітря, тісто набуває свою легкість.

Як правило, сучасний пакетированная пекарська суміш складається з харчової соди, пшеничного борошна, стабілізатора, крохмалю, і регулятора кислотності. Також можна зустріти види порошку, в яких додані різноманітні спеції, наприклад шафран, для додання випічки золотистого кольору.

Існує два види порошку для випікання:

  • біологічна речовина (у його основі лежить процес бродіння на основі бактерій, грибків і корисних мікроорганізмів). Такий тип розпушувача дуже часто використовують для випікання хлібо-булочних виробів;
  • хімічна речовина (процес шумування заснований на хімічних реакціях). Основними хімічними елементами, які викликають реакцію, є харчова сода і амоній.

Як правильно використовувати?

Магазинний пекарський порошок використовувати дуже просто, потрібно чітко слідувати інструкції на упаковці. Все що від вас потрібно, це додати потрібну кількість використовуваного компонента в тісто.

Обов'язково дотримуйтесь інструкції і рецептом, так як склад і спосіб використання у розпушувача різних виробників може істотно розрізнятися.

Рецепт сирної запіканки з родзинками — простий варіант корисної випічки.

Як приготувати соковиті курячі котлети в духовці читайте в нашій статті.

Рецепт тушкованого м'яса в мультиварці — відмінні варіант, коли потрібно приготувати щось неймовірно смачне і в той же час не дуже калорійне. Рецепти з покроковими фото.

Чим замінити розпушувач?

Зараз засіб для випікання можна придбати в будь-якому магазині чи супермаркеті, але якщо у вас раптом не виявилося даного інгредієнта під рукою, то його з легкістю можна замінити іншим продуктом.

Найпростішим способом замінити даний інгредієнт є використання харчової соди, погашеної оцтом або лимонною кислотою. Дані компоненти є в кожної господині.

Процес гасіння соди оцтом посилює реакцію виділення вуглекислого газу, що робить тісто повітряним і пишним. Після того, як пройде процес шипіння, отриману суміш потрібно відразу ж додати в тісто і ретельно перемішати.

Для того щоб реакція пройшла успішно і ваша випічка вийшла, слід суворо дотримуватися пропорції. Як правило, це 1 до 1. При недостатній кількості оцту випічка не вийде, і буде пахнути содою.

Якщо у складі тесту присутні кисломолочні продукти, такі як кефір, сметана, сироватка, то тоді соду можна додати без оцту. У кисломолочних продуктах присутня велика кількість корисних бактерій, за допомогою яких і відбудеться процес виділення вуглекислого газу. Також такий компонент для пухкої та смачної випічки можна приготувати самостійно.

Як приготувати в домашніх умовах?

Зробити домашній пекарський порошок самостійно не складе абсолютно ніяких труднощів, і не займе багато часу. З цим процесом з легкістю впорається навіть сама недосвідчена господиня. Для приготування домашнього розпушувача нам знадобиться:

  • лимонна кислота;
  • борошно пшеничне;
  • сода харчова.

Для того щоб отримати пекарський порошок, досить змішати всі потрібні інгредієнти в правильних пропорціях: 7 грамів соди, 13 грам борошна, і 2 грами лимонної кислоти.

До речі, пшеничне борошно можна замінити звичайним харчовим крохмалем, тоді розпушувач буде мати більш довгий термін зберігання, а результат буде нітрохи не гірше. Зазвичай, на 200 грам тіста потрібно 10 грам пекарській суміші.

Додати розпушувач слід тільки в потрібних пропорціях, як зазначено в рецепті. Зберігати розпушувач можна у звичайному банку, але вона повинна зберігатися тільки в сухому місці, інакше реакція відбудеться моментально.

Що ще почитати: