Тане в роті медовик з чорносливом: трійка кращих рецептів
Важко щось поліпшити або додати родзинку в торт, який і в традиційному виконанні люблять всі. І все ж медовик з чорносливом – це щось незвичайне. Особливо якщо крем для нього зробити з жирної сметани – не надто солодкий, але ідеально поєднується з ніжними коржами на меді і в'яленими сливами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 500 г |
солі - | 2 г |
меду - | 120 г |
коньяку - | 20 г |
цукру - | 200 г |
яєць - | 110 г |
соди - | 12 р |
вершкового 72% олії - | 60 г |
чорносливу - | 200 г |
30% сметани - | 800 г |
цукрової пудри - | 7 ст. л. |
Час приготування: 130 хвилин | Калорійність на 100 грам: 316 Ккал |
Ніжний, відмінно просочений, чудовий на смак торт. Зусиль на приготування десерту доведеться витратити чимало. Але вони будуть оцінені по достоїнству.
- Вершкове масло розтоплюють в мисці на паровій бані. Додають мед, сіль, коньяк, гашену оцтом соду. Безперервно помішуючи, нагрівають, поки суміш не стане темно-бурштинового. Остуджують.
- Яйця збивають міксером. Додають потроху цукор. Продовжують збивати 5 хвилин. Маса повинна побіліти і вдвічі збільшитися в об'ємі.
- Остиглу медову суміш потихеньку вливають у збиті з цукром яйця, помішуючи по колу.
- Частинами додають просіяне борошно. Замішують ніжне, злегка прилипающее до долонь тісто.
- З тіста скачують куля, загортають його в харчову плівку. На годину (краще на 2 години) кладуть у холодильник.
- Охолоджену сметану збивають з ваніліном і цукровою пудрою. Готовий крем ставлять у холодильник.
- Чорнослив запарюють, заливши окропом. Через 10 хвилин перекладають у друшляк, охолоджують. Нарізають кубиками.
- Тісто ділять на 10 рівних грудок. Кожен добре обминають, розкочують на посипаному борошном столі в коло (квадрат або прямокутник) діаметром 25 см (товщина — 5 мм). Нерівності обрізають круглим ножем для піци, накривши корж тарілкою або кришкою від каструлі.
- Пласт медового тіста + дрібні обрізки перекладають на застелений вощеным пергаментом або присипаний борошном деко. Ставлять вже в гарячу (180°С) духовку.
- Для випічки медового коржа потрібно 5 хвилин. Тому, поки один корж коштує в духовці, розкочують наступний. І так до кінця.
- Готові гарячі коржі знімають з листа широкої лопаткою. Складають стопкою на велике плоске блюдо.
- Обрізки подрібнюють в крихту блендером.
- Збирають торт: на корж кладуть і розрівнюють 3-4 ложки сметанного крему, посипають шматочками чорносливу. Послідовно збирають високий медовик.
- Останній корж густо змащують кремом і посипають крихтами з обрізків коржів. Боки торта теж щедро посипають солодкої крихтою. Іноді замість крихти використовують кокосову стружку (як на фото).
Медовик піддягають широкої лопаткою і переставляють на презентаційне блюдо. Відправляють в холодильник на 8 годин для просочення. Подають з гарячим чаєм, молоком, компотом.
Як робити медовий торт з прошарками з чорносливу і волоських горіхів
На відміну від попереднього рецепту, в цьому коржі не потрібно розгортати. Тісто досить рідке, і його просто виливають на пергамент. З одного боку, зручно, але потрібні вправність і досвід. Зате торт виходить таким м'яким, що його можна є одними губами.
На коржі:
- 100 г підталого вершкового 72%-го масла;
- 165 г яєць;
- 150 г меду;
- 350 г борошна в/с;
- 18 г соди;
- 100 г білого цукру.
Крем:
- 400 г 35%-ой сметани;
- 100 р слив в'ялених;
- 2 ст. л. цукрової пудри;
- 120 г волоських горіхів.
Час: 20 хв. (заміс) + 45 хв. (випічка) + 5 хв. (збірка десерту). Калорійність – 320 ккал/100 р.
Рецепт:
- Збивають ручним віночком яйця. Додають размякшее вершкове масло, цукор, мед.
- Суміш ставлять на парову баню. Безперервно помішуючи, нагрівають 5 хвилин.
- У медову суміш додають гашене соду. Частинами вводять просіяне борошно. Лопаткою замішують рідке (як хороша домашня сметана), з приємним медовим відтінком тісто.
- На аркушах пергаменту (6 штук) простим олівцем креслять кола діаметром 15 см (обводять велику тарілку або кришку від каструлі). Змащують пергамент всередині кола рослинним маслом.
- У центр кола виливають приблизно 2 великі ложки медового тіста. Розрівнюють акуратно спатулой або мокрим ножем так, щоб заповнити весь простір усередині начерченного кола. За межі вилазити небажано.
- Пергаментний лист разом з тестом обережно переносять на деко.
- Ставлять корж вже в гарячу (190°С) духовку. Випікають 8 хвилин. Тісто має потемніти, зарум'яниться, але при цьому залишатися м'яким. Важливо, щоб по краю корж не став сухим, тому за часом випічки слід простежити, а потім відрегулювати, враховуючи особливості своєї духовки.
- Спекти всі 6 коржів. Скласти стопкою, остудити.
- Взяти один корж, накрити тарілкою, обрізати виступаючі краї. Підрівняти таким способом всі коржі. Чорнослив запарити окропом (10 хвилин) відкинути на сито, остудити. Дрібно нарізати кубиком.
- Запашні злегка на сухій сковороді ядра волоського горіха подрібнити міксером або ножем.
- Обрізки скласти на деко, трохи підсушити в духовці, подрібнити в крихту. Додати 1/3 частину подрібнених горіхів.
- Охолоджену сметану збити з цукровою пудрою. Крем повинен вийти щільним, з стійкими піками.
- Збірка торта: корж просочити остившім чаєм з цукром, змастити сметанним кремом, посипати чорносливом. Наступний корж з просоченням кремом і посипати горіхами. Так чергувати прошарку до верхнього коржа, який теж просочити солодким чаєм і щедро змастити густим кремом.
- Зібраний медовик на 30 хвилин поставити в холодильник. Потім обсипати зверху і з боків крихтою із залишків коржів. Повернути на просочення в холодильник.
Через 8 годин медовик з чорносливом і горіхами можна дегустувати.
Ми зібрали для вас подібні рецепти. Як приготувати торт «Медовик» з заварним кремом.
Тут описана технологія приготування медового торта на сковороді.
А тут ви дізнаєтеся, як можна спекти домашній медовик в мультиварці.
Шоколадний медовик з чорносливом
По техніці приготування шоколадний медовик не відрізняється від звичайного. Різниця лише в тому, що в тісто додають какао-порошок. Але чудовий смак такого торта оцінять усі ласуни.
На коржі:
- 110 г яєць;
- 90 г меду;
- 100 г вершкового 72%-го масла;
- 60 г какао-порошку;
- 390 г борошна в/с;
- 2 р солі;
- 24 г гашеного соди;
- 120 г цукру.
Крем:
- 800 мл 40%-ой сметани;
- 150 г чорносливу;
- 150 г цукрової пудри.
Для прикраси – плитка гіркого (69%) шоколаду.
Час: 20 хв. (підготовка) + 120 хв. (розстоювання тіста) + 45 хв. (випічка коржів) + 5 хв (збірка медовика) + 5 годин (просочення). Калорійність – 283 ккал/100 р.
Рецепт:
- Яйця змішують з сіллю цукром. Встановлюють на парову баню.
- Безперервно помішуючи, вводять мед і тепле вершкове масло. Додають гашене соду.
- На бані масу нагрівають 15 хвилин, помішуючи. Коли об'єм суміші вдвічі збільшиться, знімають з плити.
- В охолоджену суміш додають порошок какао, просіяне борошно (порціями). Замішують м'яке медове тісто.
- Завертають в плівку. Залишають на 2 години в холодильнику.
- Сметану (охолоджену) збити до густоти з цукровою пудрою.
- Чорнослив запарюють (10 хвилин), відкидають на друшляк. Дрібно нарізають. Перемішують зі сметанним кремом.
- Відпочиле тісто ділять на 10 рівних частин. Тонко розкочують і печуть коржі (температура 180 градусів, 2 хвилини).
- Обрізки коржів печуть окремо або разом з коржами. Потім їх потрібно подрібнити в крихту.
- Збирають торт з розрахунком 2 ст. л. сметанного крему з чорносливом на корж. Верх медовика залишають чистим.
- Плитку шоколаду розтоплюють на водяній бані. Поливають їм верхівку торта.
- Зібраний медовик 15 хвилин, охолоджують в холодильнику. Потім бокові сторони посипають солодкої крихтою.
Корисні поради
Коржі з тіста на меді пористі і добре просочуються сметанним кремом. Але якщо організувати додаткову просочення, буде ще смачніше.
Для цих цілей можна скористатися солодким чаєм, як було описано вище, або приготувати солодкий сироп. Наприклад, з 50 мл води, 30 г цукру і 1 ст. л. лікеру (рома). Цукор розчиняють у кип'яченій воді і додають алкоголь. Торту така просочення додасть нові нотки смаку і аромату.
Просочення для коржів медовика можна зробити з соком двох лимонів, меду і цукру (по 2 ст. л.). Суміш варити 3 хвилини, охолодити. Про живити коржі перед тим, як нанести крем.