20 май 2019 1 181

Як приготувати корисний суп-пюре з селери

Селера – улюблена рослина всіх тих, хто сидить на дієті або дотримується здорового харчування. В ньому так багато вітамінів за мінімальну калорійність! А у вигляді пюре цей продукт засвоюється швидше і якісніше. Але головне – це дуже смачно!

Простий суп-пюре з селери
Інгредієнти Кількість
капусти цвітної - 0,2 кг
коріння селери - 0,2 кг
олії соняшникової - 20 мл
стебел селери - 3 шт.
води - 1,5 л
спецій - за смаком
цибулин - 1 шт.
цибулі-порею - 60 г
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 13 Ккал

Світлий і легкий суп, в який не додаються ніякі молочні продукти. Готується дуже швидко!

Як приготувати:

  1. Очищену цибулю нашаткувати тонкими півкільцями.
  2. Порей нашаткувати кільцями і разом з ріпчастою обсмажити на олії.
  3. Обидві частини селери почистити і порізати невеликими шматочками.
  4. Капусту розібрати невеличкими суцвіттями.
  5. Помістити овочі в киплячу воду, трохи проварити, потім перекласти сюди засмажку з сковороди і готувати, поки корінь селери не стане м'яким.
  6. Приправити і пюрировать блендером.
  7. Подавати з тертим сиром.
Порада: більш глибокий смак дасть сир пармезан або будь-блакитний сир. Можна використовувати фету, але тоді страва варто солити обережніше.

Суп-пюре з кореня селери

Корінь рослини володіє яскраво вираженим своєрідним смаком, тому додавати його потрібно тільки в міру.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
часнику 2 зубці
коріння селери 1 шт.
вершків 70 мл
картоплин 3 шт.
листя лавра 1 шт.
цибулин 1 шт.
цибулі-порею 1 шт.
овочевого бульйону 0,6 л
масла вершкового 15 г
спецій за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 49 ккал

Як приготувати:

  1. Дрібно порубати обидва види цибулі і часник. Їх необхідно обсмажити на вершковому маслі до рум'яного кольору. Робити це потрібно відразу в каструлі, бажано з товстим дном.
  2. Селера очистити і нашаткувати середніми кубиками. Те ж саме потрібно зробити і з картоплею.
  3. Обидва коренеплоду додати в каструлю. Трохи обсмажити, а потім залити гарячим бульйоном.
  4. Дати закипіти, приправити, покласти лист лавра. На маленькому вогні проварити протягом двадцяти п'яти хвилин. Витягнути лавр.
  5. Перелити суп в миску і перебити заглибним блендером. Якщо використовується стаціонарне пристрій, то треба трохи остудити масу.
  6. Перелити в каструлю і знову поставити на плиту. Влити вершки, розмішати, додатково приправити.
  7. Прогріти протягом хвилини, а потім подавати до столу, прикрасивши зеленню.

Порада: чим жирніше вершки, тим густіше вийде консистенція супу. На це впливає і кількість бульйону, його можна додати й менше.

Суп-пюре з стеблового селери для схуднення

Приголомшливий варіант для тих, хто стежить за своєю фігурою. Картопля за бажанням можна виключити, щоб сильніше знизити поживність.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
болгарських перців 2 шт.
капусти білокачанної 350 г
моркви 1 шт.
картоплин 2 шт.
цибулин 1 шт.
спецій за смаком
стебел селери 0,4 кг
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 31 ккал

Як приготувати:

  1. Очистити всі компоненти від шкірки, насіння, зайвих листя.
  2. Подрібнити їх однаковими кубиками або соломкою будь-якого розміру.
  3. Перекласти в каструлю і залити водою. Вона повинна як раз покрити овочі.
  4. Дати закипіти, потім посолити і продовжити варити ще хвилин п'ятнадцять.
  5. Перебити всі овочі в однорідне пюре, подавати до столу, притрусивши січеною зеленню.

Порада: можна використовувати трохи нежирних вершків для більш ніжної консистенції і світлого кольору.

«Дари осені»

Дуже яскравий рецепт з додаванням гарбуза. Подається з хрусткими грінками і горіхами, так що відмовитися просто неможливо!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
води 0,5 л
цибулин 1 шт.
грінок з білого хліба за смаком
стебел селери 0,3 кг
часнику 1 зубець
гарбуза 0,5 кг
петрушки за смаком
спецій за смаком
олії соняшникової 20 мл
кедрових горіхів 30 г
сиру плавленого 0,1 кг
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 57 ккал

Як приготувати:

  1. Очистити гарбуз від шкірки і насіння, розрізати на кілька частин.
  2. Покласти їх в сотейник і залити водою. Закип'ятити.
  3. Селеру порізати такими ж частинами і додати до гарбуза. Варити до м'якості.
  4. На соняшниковій олії необхідно обсмажити посічені цибулю і часник.
  5. Коли гарбуз буде готова, додати до неї пасеровку зі сковороди.
  6. Всі продукти потрібно пюрировать за допомогою блендера.
  7. Порізати сир невеликими кубиками і вмішати його до решти продуктів до повного розчинення. Після цього приправити і зняти з вогню.
  8. Горіхи прожарити на сковороді без додавання масла.
  9. Петрушку порубати.
  10. Розлити суп по тарілках, присипати зеленню, горіхами і грінками, відразу подавати.

Порада: грінки можна приготувати самостійно, обсмаживши шматочки білого хліба в олії зі спеціями.

Пісний варіант з кабачками

Прекрасне блюдо пісної кухні, яке також підходить і для дієтичного харчування. Можна подавати навіть до сніданку.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
масла вершкового 20 г
кабачків 3 шт.
цибулин 1 шт.
лимона 4 часточки
курячого бульйону пісного 0,5 л
селери 3 стебла
спецій за смаком
лимонного соку 15 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 26 ккал

Як приготувати:

  1. На вершковому маслі обсмажити подрібнену цибулину.
  2. З вимитої кабачка зчистити шкірку, вирізати все насіння. Порізати шматочками.
  3. Селеру подрібнити так само.
  4. Покласти кабачок і селеру до цибулі і готувати ще десять хвилин.
  5. Після цього влити сюди заздалегідь розігрітий курячий бульйон. Варити, поки овочі не стануть зовсім м'якими.
  6. Пюрировать їх блендером або перетерти через сито. Повернути в каструлю.
  7. Приправити, влити лимонний сік, перемішати.
  8. При подачі в кожну тарілку покласти часточку лимона.

Порада: якщо кабачок молодий, то шкірку з нього можна не знімати, як і не потрібно буде витягувати кісточки.

Як приготувати з куркою і вершками

М'ясо необов'язково перебивати в пюре. Його можна залишити шматочками. В такому випадку краще обсмажити частина філе зі спеціями, щоб краще розкрити аромат.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
курячої грудки 0,7 кг
кабачків 1 шт.
селери 2 стебла
цибулин 2 шт.
вершків 10% 0,5 л
картоплин 3 шт.
моркви 1 шт.
спецій за смаком
бекону 3 смужки
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 102 ккал

Як приготувати:

  1. Всі овочі очистити, вимити і нашаткувати невеликими кубиками.
  2. Помістити їх у велику сковорідку, можна використовувати вок.
  3. Гасити компоненти не менше двадцяти хвилин на середньому вогні, не забуваючи помішувати час від часу.
  4. Окремо потрібно відварити курку в двох літрах води протягом півгодини.
  5. Витягнути м'ясо, дати трохи охолонути, після чого порізати і разом з тушкованими овочами повернути в бульйон.
  6. Перемолоти блендером в кашку. Приправити. Влити вершки, прогріти.
  7. На сухій сковороді підсмажити бекон і порізати його кубиками.
  8. При подачі кубики бекону присипати зверху.

Порада: для дієтичного варіанту досить виключити з рецепту бекон і вершки.

Обов'язково приготуйте смачне пюре з селери. Це блюдо відрізняється простотою приготування і вишуканим смаком.

Тут рецепт курячого супу-пюре в домашніх умовах.

Дізнайтеся рецепт приготування вітамінного супу-пюре з цвітної капусти.

Селеровий суп-пюре на основі молока

Всі компоненти просочуються солоним молоком, чого стають ще більш ніжними.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
моркви 2 шт.
кореня селери 0,5 шт.
цибулин 1 шт.
стебел селери 2 шт.
картоплин 2 шт.
масла вершкового 45 г
спецій за смаком
молока 0,8 л
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 г: 79 ккал

Як приготувати:

  1. Вимити овочі, почистити і подрібнити однаковими кубиками.
  2. У каструлі розігріти невелику кількість олії і обсмажити в ньому стебла селери протягом трьох хвилин.
  3. Далі додати цибулю з морквою і готувати ще п'ять хвилин.
  4. Після цього покласти картоплю з коренем селери, протушкувати ще хвилин п'ять.
  5. Залити молоком і дочекатися закипання.
  6. На маленькому вогні варити двадцять хвилин.
  7. Коли продукти стануть м'якими, їх потрібно пюрировать.
  8. Приправити. Можна додатково влити вершки для ніжності.
  9. Подавати відразу.
Порада: блюдо буде виглядати цікавіше, якщо прикрасити його морквяними чіпсами.

Хитрощі та поради

Не всі компоненти в супах-пюре повинні перебиватися в кашку. Можна залишити якийсь з них у вигляді кубиків або від кожного інгредієнта по жменьці цілих шматочків. Це потрібно для того, щоб прикрасити суп при подачі.

Наприклад, набагато краще залишити яскравий болгарський перець шматочками, щоб він виглядав апетитно.

В овочеві варіанти можна додавати різні продукти: патисони, помідори, солоні огірки, різні види цибулі і т. д. В пост для поживності варто використовувати гриби. Вони будуть смачніше, якщо їх спочатку обсмажити в спеціях і луці, ніж просто зварити.

Ну а в інший час року сміливо можна використовувати різні види сиру, тим самим вони можуть або замінити, або доповнити вершки або молоко. Це додасть кремову текстуру.

Занадто довго овочі варити не потрібно, інакше вони втратять всі свої вітаміни. Краще, якщо вони залишаться трохи твердими всередині. Блендер їх все одно переб'є, але такий спосіб готування принесе більше користі.

Готувати такі страви – одне задоволення. З ними можна нескінченно експериментувати, і вони часто подобаються дітям. Супи можна подавати і до святкового столу, головне – красиво їх подати.

Що ще почитати: