01 июнь 2019 3 395

Приготування селери, його корисні властивості для організму

Овочева культура під назвою селера довго використовувалася у нас в країні тільки як декоративна і лікарська рослина.

Зараз же це продукт гурманів і любителів натуральної здорової їжі.

Своєрідний смак і справді цілюще, він налагоджує обмінні процеси, зміцнює кістки та м'язи, оздоровлює нервову систему і шлунково-кишковий тракт.

В кулінарні страви можна додавати всі частини цієї рослини, вибираючи їх відповідно до того, що ви готуєте.

Вживання кореня селери

Він видобувається з спеціально виведеного кореневого селери, який проводиться саме з метою отримання більших поживних коренів.

Вибираючи сировину, звертайте увагу на його твердість.

Воно не повинно бути пожухлым.

Важкий, щільний примірник чудово підійде.

Його широко вживають як в сирому, так і в обробленому вигляді.

Перед правильним приготуванням будь-якого варіанту спочатку потрібно:

Відокремити коренеплід від стебел і очистити його, акуратно знімаючи шкірку неглибоким шаром.

Саме під шкіркою знаходиться корисний шар мікроелементів.

Видалити всі непривабливі, пошкоджені місця.

З кореня цього продукту, можна готувати супи, такі як борщ, щі, розсольник, додаючи його не раніше, ніж за 10 хвилин до закінчення.

Бульйон набуває пряний, дуже насичений смак.

Спробуйте суп-пюре.

Для цього відваріть на курячому бульйоні корінь цього продукту, картоплю, моркву та інші овочі за бажанням, додавши сіль за 7 хвилин до кінця.

Розтовчіть всі продукти.

Готове блюдо виходить дуже легким і насыщающим.

Пюре з коренів цього продукту на молоці, готують за таким же рецептом, як картопляне.

Подають його як повноцінний гарнір до м'яса і риби.

Корінь цієї рослини чудово тушкувати з м'ясом: розрізаємо корінь на великі квадрати і підсмажуємо на олії з цибульними кільцями.

Додаємо м'ясо, сіль і тушкуємо близько півгодини.

Різноманітні салати з селери

Маючи великий пряністю і специфічним, сильним смаком, корінь створює основний відтінок будь-якого салату і дуже відчувається у ньому, тому важливо дотримати міру.

Зазвичай його не додають так само щедро, як звичну зелень, хоча і комбінують з нею.

Складаючи свої салати, пам'ятайте, що він, чудово поєднується з усіма продуктами, що володіють яскравим смаком:

  • яблуками;
  • морквою;
  • буряком;
  • сиром;
  • оливками та іншими.

У будь-яких традиційних салатах з помідорами, огірками, перцем, редискою, капустою він буде чудовий.

Скільки білка в яйці вареному, буде цікаво почитати всім.

Тут можна дізнатися, про корисних для організму властивості масла волоського горіха.

Про застосування і корисні властивості кунжутного масла ,можна дізнатися з цієї статті:#deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/poleznie-svoystva-kunzutnogo-masla.html

Цей продукт в сирому вигляді надзвичайно корисний вмістом рослинного білка і харчових волокон.

Як можна більше вживайте його саме в сирих салатах, які будуть комплексно очищати ваш кишечник і наповнювати організм вітамінами.

  • Корінь селери зазвичай нарізують брусками або квадратиками.
  • Якщо нарізані частини додають в салат не відразу, то обов'язково їх замочують у воді лимонної, інакше з'являться плями.
  • Корінь можна пропустити через тертку, тоді смак виходить більш делікатний, стриманий.

Приклади комбінацій:

  • Корінь селери і авокадо нарізаємо кубиками, шаткуємо петрушку;
  • Все змішуємо, солимо, заправляємо оливковою олією і лимонним соком;
  • Корінь, морква, яблука нарізаємо на тертці, змішуємо зі сметаною;
  • До дрібно натертою корені додаємо вершки і гірчицю за смаком.

Чудово корінь буде вписуватися в салати з відварними і консервованими інгредієнтами, з м'ясними продуктами:

  • Корінь селери в поєднанні з вареною курятиною, зеленню і огірками з майонезній заправкою;
  • Корінь з рибою, консервованої в олії, яйцем, огірком, маслинами і майонезом;
  • Селера з твердим сиром, житніми сухариками, квасолею і петрушкою, заправлені сметаною;
  • Гарячий салат: до підсмаженою на маслі шматочків кореня і печерицям додати відварені яйця, бурий рис і сіль, подавати гарячим.

Стебла селери в їжі

Приготовлені салати з стебла селери, так само цілющі, як і з його кореня.

Сполучуваність стебла з іншими продуктами чудова, тому пробуйте і комбінуйте. Стебло селери, легко можна приготувати.

Наприклад:

  • Капусту дрібно нашаткувати і розім'яти руками для отримання м'якості;
  • Цибулину нарізати кільцями;
  • Огірки і селера – середніми кубиками;
  • Додати сіль, заправити майонезом;
  • Сиру гарбуз нарізати на кубики, додати протертий корінь цієї рослини з яблуками;
  • Збризнути лимоном, заправити йогуртом або сметаною;
  • Стебло можна загасити;
  • Для початку обсмажте кільця цибулі в вершковому маслі, додайте нарізану середніми брусками продукт і помідорні часточки;
  • Приправте сіллю, перемішайте і тушкуйте 20 хвилин на слабкому вогні.

Смачний і корисний сік для організму

В ньому сконцентровані всі багатства цієї рослини: мікроелементи, вітаміни, мінерали.

Ви можете з легкістю приготувати цей продукт в домашніх умовах, причому підійдуть всі частини: коріння, стебла, черешки, зелене листя.

Можна скористатися соковижималкою або теркою, для його приготування.

У другому випадку натріть необхідну кількість сировини і ретельно відіжміть через марлю.

При наявності блендера створюйте зелені коктейлі з нього, змішуючи його з водою або свіжими овочами, фруктами і ягодами.

Вживання кореня в їжі

Черешкова селера – це окремий сорт, що вирощується заради великих соковитих листя.

М'ясисті черешки з листям також збагатять будь-яку страву здорового раціону.

Приготування черешкової селери, не сильно відрізняється від звичайного, процедура одна і та ж.

Наприклад:

Овочевий салат.

  • Дрібно нарізаємо один черешок цього кореня, помідори і огірки;
  • Додаємо листову частину пекінської капусти і солодку кукурудзу;
  • Заправляємо рослинними оліями або сметаною, солимо і перемішуємо.

Салат з журавлиною.

  • Змішуємо крупно натерту редьку і тонко нарізану селеру;
  • Додаємо ягоди журавлини, перетворені на кашку;
  • Все заправляємо олією і медом.

Сочевичний суп набуває абсолютно нові відтінки, якщо разом з кільцями цибулі і натертою морквою обсмажити брусочки черешкової селери, а потім додати все добре посолену воду з сочевицею і варити близько 20 хвилин.

Чим корисний цей продукт для схуднення

Налагоджуючи обмінні процеси в організмі, він виводить шлаки, надлишкові солі і цукру.

Саме тому він включається до складу дієтичного харчування.

При регулярному вживанні вага починає приходити в норму, тому що оновлюється весь організм.

Для цілей схуднення підходять всі частини рослини, головне, використовувати їх тільки в сирому вигляді.

Можна проводити розвантажувальну дієту на основі цього продукту, щодня вживаючи тільки салати з його різними комбінаціями.

Найбільш ефективним варіантом при схудненні, визнається свіжовичавлений сік селери.

Головне, не пийте його склянками.

Прийом повинен бути продуманим, щоб організм не перенаситився вітамінами і не почався зворотний процес їх активного вимивання.

Тому слід приймати його не частіше трьох разів на день по дві чайні ложки за 30 хвилин до їжі.

Дія повноцінного соку можна зробити ще більш вираженим і смачним, якщо додавати до нього морквяний, яблучний, кавуновий, апельсиновий соки.

Такий напій буде посилено очищати організм.

Крім того, його можна пити активніше, ніж чистий сік цього продукту, але не більше склянки на день у кілька прийомів.

Просто готуйте на своїй кухні селера і будьте завжди здорові!

Відео-десерт

В даному відео, Вам розкажуть, про корисні властивості цієї рослини і його застосування.

Що ще почитати: