Як приготувати повітряне тісто для пиріжків
Щоб пиріжки вийшли смачними, дуже важливо підібрати правильний рецепт для основи – для тесту. Саме тому сьогодні ми пропонуємо вам кілька варіантів, щоб ви могли вибрати для себе найкращий і вже через пару годин насолоджуватися м'якими і пишними пиріжками!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сухі дріжджі - | 10 г |
сіль - | 2 дрібку |
вода - | 375 мл |
рослинна олія - | 45 мл |
цукор - | 20 г |
борошно - | 0,6 кг |
Час приготування: 155 хвилин | Калорійність на 100 грам: 235 Ккал |
У цьому рецепті багато часу піде на те, щоб дріжджі перетворили тісто в легку і пишну масу, з якої пізніше вийдуть незабутні пиріжки!
Як приготувати:
- Воду налити в миску, прибрати на плиту, щоб нагріти.
- Всипати сухі дріжджі, цукор, сіль і все перемішати.
- Додати третину борошна і ретельно поєднати все.
- Накрити рушником і поставити в тепло на півгодини.
- Коли пройде час, всипати через сито залишки борошна.
- Замісити тісто і в кінці додати масло.
- Добре все змішати і скачати тісто в кулю.
- Прибрати в тепло на дві години, після цього можна використовувати за призначенням.
Повітряне тісто на дріжджах для пиріжків в духовці
Якщо пиріжки в олії для вас занадто калорійні, збережіть собі цей рецепт. Тут все розраховано на приготування в духовці, так що можете приступати прямо зараз.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
свіжі дріжджі | 30 г |
молоко | 250 мл |
рослинна олія | 140 мл |
яйця | 2 шт. |
цукор | 70 г |
борошно | 0,8 кг |
сіль | 2 дрібку |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 315 ккал |
Як приготувати:
- Всі інгредієнти попередньо дістати, щоб вони були кімнатної температури.
- Молоко підігріти до теплого стану.
- Додати подрібнені дріжджі, цукор і восьму частину борошна.
- Робити це краще за допомогою сита.
- Далі все ретельно перемішати і прибрати в тепло на тридцять хвилин.
- В іншу ємність розбити яйця, збити їх виделкою або вінчиком.
- Влити до них опару, яка вже повинна піднятися шапкою.
- З'єднати і частинами ввести муку, влити олію.
- Замісити тісто так, щоб відходило від рук. На це піде близько десяти хвилин.
- Прибрати в миску і поставити її в тепло на тридцять хвилин.
- Коли час пройде, можна ліпити пиріжки з улюбленою начинкою.
Порада: замість молока можна використовувати воду, кефір, йогурт і будь-який інший молочний продукт.
Легке тісто на сметані
Кажуть, якщо тісто готується з кефіру або сметани, то воно довше буде залишатися свіжим. Перевіримо? Начинку підбирайте на свій смак!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
вершкове масло | 130 г |
борошно | 0,5 кг |
цукор | 150 г |
свіжі дріжджі | 25 г |
сметана | 0,2 л |
яйця | 2 шт. |
Час приготування: 135 хвилин | Калорійність на 100 грам: 331 ккал |
Як приготувати:
- Масло дістати з холодильника і нарізати його кубиками.
- Змішати з борошном (150 грам) і помістити в чашу блендера з ножем.
- Протягом десяти секунд перебивати масу, повинна вийти однорідна крихта.
- Половину сметани злегка підігріти, щоб вона стала теплою.
- З'єднати з подрібненим дріжджами, ложкою цукру.
- Ретельно змішати компоненти між собою.
- Прибрати в тепле місце на чверть години.
- В цей час масляну крихту змішати із залишками сметани.
- Туди ж додати цукор, що залишився, яйце і один жовток.
- Влити сметану з дріжджами і довести масу до однорідності.
- Порціями ввести залишки борошна і замісити однорідне тісто.
- Після цього дати йому підрости і потім готувати пиріжки.
Порада: щоб сметана не пристала до сотейнику, її краще гріти в мікрохвильовці.
Швидкий варіант на воді
Цей рецепт дріжджового тіста на воді у вас займе трохи більше півгодини. Якщо враховувати ще й начинку, то за годину впораєтеся з усім. Хіба можна ще швидше?
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
сіль | 5 г |
цукор | 30 г |
рослинна олія | 70 мл |
вода | 30 мл |
сухі дріжджі | 15 г |
борошно | 50 г |
борошно | 0,5 кг |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 364 ккал |
Як приготувати:
- Воду підігріти і вилити в миску, додати дріжджі.
- Всипати цукор, меншу частину борошна і все це поєднати.
- Прибрати в тепло на чверть години, але спочатку ретельно перемішати.
- Коли час пройде, додати сіль, масло і частинами ввести залишки борошна.
- Замішувати до тих пір, поки тісто не буде легко відходити від рук.
- Після цього дати настоятися ще п'ятнадцять хвилин.
- Коли час пройде, можна починати ліпити пиріжки.
Порада: замість рослинного масла можна використовувати вершкове масло.
Візьміть на замітку, як приготувати сирне тісто для печива — смачна випічка за домашніми рецептами.
Як приготувати тісто для булочок в хлібопічці — читайте рецепти тут.
Тут ви дізнаєтеся, як приготувати краще віденське тісто для паски.
Рецепт пиріжків ситних
Пропонуємо спробувати повноцінний рецепт. Тут ми готуємо не тільки тісто, але і божественну начинку для нього у вигляді печінки, картоплі і солодкого лука. Це неймовірно смачно!
Для тіста:
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цукор | 5 г |
рослинна олія | 60 мл |
сода | 2 дрібку |
борошно | 320 г |
сіль | 2 дрібку |
кефір | 250 мл |
яйце | 1 шт. |
Для начинки:
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибуля | 1 головка |
печінка куряча | 0,3 кг |
спеції | за смаком |
картопля | 300 г |
рослинна олія | 30 мл |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 189 ккал |
Як приготувати:
- Печінку промити під проточною водою.
- Викласти на обробну дошку і зрізати всі жилки і жир.
- Перекласти в сотейник з водою і прибрати на плиту.
- Включити вогонь і довести до кипіння.
- На цьому етапі зняти з поверхні піну і додати спеції.
- Варити печінку протягом сорока хвилин.
- Після цього дістати печінку шумівкою і дати їй охолонути.
- Картоплю в цей час почистити і промити.
- Нарізати кубиками і знову сполоснути від крохмалю.
- Прибрати в каструлю і залити водою.
- Довести на плиті до кипіння, варити до м'якості, періодично перевіряючи ножем.
- Коли все буде готово, воду злити і охолодити скибочки бульб.
- Цибулю почистити і подрібнити ножем.
- У сковороду налити олію, всипати цибулю і тушкувати до м'якості, остудити.
- Поки всі компоненти для начинки остигають, потрібно трохи підігріти кефір для начинки.
- Вилити його в глибоку ємність і змішати з содою до появи пухирців.
- Вбити яйце, влити олію і перемішати.
- Борошно пропустити через сито в миску, змішати з сіллю і цукром.
- Потроху влити кефірну масу, замішуючи однорідне тісто.
- Як тільки тісто стане гладким, накрити його на півгодини.
- Цибулю змішати з картоплею і печінкою і пропустити все це через м'ясорубку.
- Додати спеції і все перемішати.
- Робочу поверхню присипати борошном або змастити маслом, викласти тісто.
- Розкачати його в пласт і вирізати кружечки.
- У центр кожного покласти начинку і защипнути краю.
- Налити в сковороду ще масла, нагріти.
- Викласти пиріжки і смажити їх до рум'яності з усіх боків.
Корисні поради
Щоб тісто з дріжджів точно піднялося і як можна швидше, заздалегідь дістаньте інгредієнти з холодильника. Нехай вони всі будуть однієї температури (кімнатній). Винятком будуть лише ті випадки, коли той чи інший компонент потрібно попередньо підігріти або остудити.
У тісто можна додавати не тільки молока і воду в якості рідкого компонента. Це також може бути сметана, як в одному з наших рецептів, йогурт, кефір, сироватка, ряжанка та інше. Вийде дуже ніжно!
Ми підготували для вас цілий список рецептів смачного і пишного тіста для пиріжків. Всі варіанти готуються досить легко, так що з завданням точно впорається кожен з вас. Успіхів!