03 март 2019 41

Як спекти домашню самсу в духовці

Сьогодні ми готуємо булочки, але не зовсім звичайні! Спробуйте хоча б заради незвичайної начинки, вам повинно сподобатися. Буде і сир, і курка, і сир. Виходить незабутньо смачно!

Самса по-узбецьки в духовці
Інгредієнти Кількість
зіра - 1 пучку
вершкове масло - 0,3 кг
яйця - 2 шт.
білий кунжут - 5 щепотей
борошно - 550 г
вода - 200 мл
баранячий фарш - 0,8 кг
цибулю - 3 головки
чорний кунжут - 5 щіпок
сіль - 1 пучку
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 276 Ккал

Самий традиційний варіант самси вже прямо перед вами. Для серединки використовуємо соковитий баранячий фарш і багато цибулі. Ароматно і апетитно!

Як приготувати:

  1. Цибулю очистити і промити, крупно нарізати його.
  2. Присипати зірою і обім'яти руками, відставити.
  3. Додати фарш, спеції, добре перемішати компоненти.
  4. Воду підігріти і посолити.
  5. Додати одне яйце і третю частину масла. До цього часу воно вже має бути м'яким, щоб добре перемішувалося з іншими продуктами.
  6. Частинами ввести муку через сито, щоразу вимішуючи до однорідності.
  7. У результаті повинно вийти м'яке однорідне тісто.
  8. Вимішувати його протягом п'яти хвилин, потім розділити на п'ять рівних частин.
  9. Скачати кульки і дати їм відпочити протягом сорока хвилин під рушником.
  10. Потім кожен з них розкачати в пласт.
  11. Залишки масла розтопити і змастити ним кожен пласт тіста.
  12. Дати охолонути і потім скласти їх один на одного, скрутити в рулет.
  13. Перекласти на тарілку, затягнути плівкою і відправити в холод на годину.
  14. Потім дістати, присипати борошном і нарізати порційно.
  15. Розкачати і вирізати круги.
  16. У центр кожного викласти трохи начинки.
  17. Скріпити краї так, щоб вийшли трикутники.
  18. Викласти їх на деко з пергаментом.
  19. Змастити збитим яйцем і присипати кунжутом.
  20. Відправити в духовку на сорок хвилин при 210 градусах.
Порада: змастити самсу можна солоною водою або маслом.

Простий рецепт

Тут ми вирішили випробувати соковиту і ситну яловичину. Взяли вирізку, щоб смак вийшов максимально яскравим, і не пошкодували!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
вода для фаршу 20 мл
вода для тіста 200 мл
яловичина 400 г
борошно 0,4 кг
вершкове масло 120 г
цибуля 2 головки
сіль 1 пучку
петрушка 30 г
Час приготування: 190 хвилин Калорійність на 100 грам: 234 ккал

Як приготувати:

  1. Борошно посолити і висипати в миску з допомогою сита.
  2. Воду на плиті довести до кипіння і влити в миску.
  3. Спочатку вимішувати тісто ложкою, а потім, коли охолоне, перемішати вручну.
  4. Заважати до тих пір, поки воно не почне відходити від рук.
  5. Масло розпустити в сотейнику або в мікрохвильовій печі.
  6. Остудити його трохи і відставити.
  7. Тісто розкачати в досить тонкий пласт.
  8. За допомогою пензлика змастити його остившім маслом.
  9. Скласти тісто навпіл, розкачати трохи і знову змастити.
  10. Продовжувати процедуру до тих пір, поки тісто не буде складено разів п'ять.
  11. Після цього слід відправити його в холодильник на півтори години.
  12. За цей час яловичину очистити і промити, порізати на кубики.
  13. Яловичину пропустити через м'ясорубку два рази.
  14. Цибулю почистити і дрібно порубати гострим ножем.
  15. Петрушку помити і подрібнити її точно так само, як і цибуля.
  16. Змішати компоненти між собою та ввести у готовий фарш.
  17. Приправити сіллю і чорним перцем, влити води.
  18. Все це ретельно перемішати і дати настоятися.
  19. Тісто дістати, розкачати в тонкий пласт.
  20. Змастити його залишками масла і скачати в рулет.
  21. Нарізати його скибочками і кожен розкачати в круглий коржик.
  22. У центр кожної з них помістити ложку начинки.
  23. Скріпити краю в трикутник і викласти самси у форму.
  24. Прибрати в духовку на 30-35 хвилин при 200 градусах.

Порада: можна змастити самси жовтками, щоб вони вийшли золотими.

Приготування самси з сиром з листкового тіста

Коли сир використовується в якості начинки, то дуже складно зупинитися, при цьому не важливо, вареники це або торт. З ним завжди буде легко і дуже ніжно, перевірено!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
кунжут 20 г
рослинна олія 30 мл
часник 3 шматочка
борошно 0,5 кг
чорний мелений перець 2 дрібку
сир 0,5 кг
яйця 2 шт.
вершкове масло 0,1 кг
вода 200 мл
зелень 30 г
сметана 45 мл
сіль за смаком
червоний мелений перець за смаком
жовток 1 шт.
Час приготування: 160 хвилин Калорійність на 100 грам: 252 ккал

Як приготувати:

  1. Борошно просіяти в глибоку миску через сито.
  2. Посолити її і з'єднати з рослинним маслом і одним яйцем.
  3. Замісити однорідне тісто і поставити його на годину в холодильник.
  4. Вершкове масло за цей час розпустити.
  5. Тісто дістати, поділити на чотири частини і кожну з них розкачати в тонкий пласт.
  6. Скласти їх один на одного, промазуючи кожен шар остившім маслом.
  7. Згорнути стопку тесту в рулет і прибрати його в холодильник на тридцять хвилин.
  8. У цей час можна зайнятися підготовкою начинки. Для цього сир протерти через сито або збити заглибним блендером.
  9. Перемішати його з яйцем і сметаною до однорідності.
  10. Зелень вимити і покришити гострим ножем.
  11. Часник почистити і пропустити через тисняву.
  12. Додати його разом із зеленню в сирну масу.
  13. Туди ж — трохи спецій, все це змішати до однорідності.
  14. Дістати Рулет і нарізати порційно, розкачати в коржі.
  15. Серединки наповнити начинкою і згорнути трикутниками.
  16. Прибрати в духовку до рум'яності при 180 градусах.

Порада: якщо хочете солодкі самси, додайте в начинку ванільний цукор і корицю, наприклад.

Як приготувати з куркою

Кажуть, курка – найніжніше м'ясо. Саме тому для наступної самси ми використовуємо саме її. Буде дуже смачно, варто спробувати!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
вода 120 мл
цибуля 2 головки
куряче філе 0,5 кг
сіль за смаком
борошно 300 г
чорний мелений перець за смаком
молоко 30 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 187 ккал

Як приготувати:

  1. М'ясо промити і почистити, нарізати його кубиками невеликого розміру.
  2. Далі дрібно порубати ножем або подрібнити в блендері.
  3. Цибулю почистити, дрібно покришити гострим ножем.
  4. З'єднати з курячим м'ясом, посолити і поперчити, з'єднати з молоком.
  5. Вимісити до однорідності, потім відбити.
  6. Воду трохи підігріти, вилити в миску, посолити і ввести муку.
  7. З отриманої маси замісити однорідне тісто.
  8. Поділити на 10-12 частин і з кожною зробити коржик.
  9. У центр покласти ложку курки і защипнути краю.
  10. Запікати при 240 градусах чверть години.

Порада: щоб начинка вийшла ще й пряної, курку можна попередньо обсмажити в спеціях і потім вже наповнювати нею булочки.

Апетитні слойки з додаванням картоплі

Ці самси вже більше схожі на повноцінне блюдо, адже всередині майже гарнір! Поживна картопля зі свіжим цибулею подобається всім!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
часник 2 шматочка
картопля 4 шт.
яйце 1 шт.
спеції 20 г
листкове тісто 0,5 кг
кунжут 30 г
зелена цибуля 30 г
сіль за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 243 ккал

Як приготувати:

  1. Тісто заздалегідь дістати, щоб відтануло і стало придатним до роботи.
  2. Картоплю почистити і вимити, нарізати кубиками.
  3. Зелену цибулю помити і подрібнити.
  4. Додати сіль і спеції, часник, пропущений через прес.
  5. Тісто нарізати колами і наповнити їх начинкою.
  6. Защипнути краї так, щоб вийшли трикутники, і перекласти на деко.
  7. Змастити кожну самсу яйцем і присипати кунжутом.
  8. Прибрати в духовку на півгодини при 180 градусах.

Порада: щоб вийшло оригінальніше, використовуйте для присипки кмин.

Читайте, як правильно приготувати тісто для самси і трохи про історію походження східної випічки.

Тут ви дізнаєтеся, як смачно і правильно готувати ечпочмак по-татарськи.

Візьміть на замітку рецепти свіжих, м'яких і смачних пиріжків з м'ясом.

Дивовижна самса з сиром

В якості начинки для самси ви можете взяти абсолютно будь-сир. У будь-якому випадку вийде дуже смачно, ситно, хрустко і свіжо.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сир 400 г
листкове тісто 0,5 кг
жовтки 2 шт.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 370 ккал

Як приготувати:

  1. Тісто дістати і розкрити, нехай гріється.
  2. Сир натерти або розім'яти виделкою в залежності від сорту.
  3. Розкачати слойку і вирізати з нього кружечки одного розміру.
  4. У середину покласти начинку і зібрати трикутники.
  5. Викласти на деко і змастити жовтком.
  6. Прибрати в духовку на двадцять хвилин при середній температурі.
Порада: за бажанням можна присипати самси кунжутом.

Трохи хитрощів

Щоб самси виходили красивими, апетитними, рум'яними і глянсовими, обов'язково змащуйте їх поверхні. Можна для цієї мети використовувати жовтки, цілі яйця, воду, масло. Далі верхівки зазвичай присипають кунжутом або кмином.

В залежності від температури духовки запікати самси можна п'ятнадцять хвилин, а можна і всі сорок. Якщо потрібно швидко і терміново, збільште температуру, тоді і випічка буде готова швидше. Але якщо у вас сира начинка, то краще вже почекати. Так як тісто спечеться швидко, а от серединка може підвести.

Самса – це дуже смачно і ситно. Майже завжди вона готується з листкового тіста, яке так любить кожного з нас. Ми запропонували вам кілька варіантів приготування самси з нуля. Тісто виходить смачним, шалено ароматним і готується в рази швидше, ніж звичайна слойка!

Що ще почитати: