26 май 2019 1 429

Як приготувати самсу в домашніх умовах

Практично половина традиційних страв узбецької кухні це борошняні вироби. Солодощі і випічку за звичаями подають не в кінці основної трапези, а кілька разів: до їжі, під час і після. Найпопулярнішою випічкою вважається самса.

Узбецька випічка в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
для тіста: -
велика сіль - 7 р
борошно - 800 г
тепла вода - стакан
для приготування начинки: -
м'ясо (яловичина) - 450 г
цибулина - 2 шт.
курдюк - 100 г
зіра, перець, сіль - за смаком
додаткові продукти: -
яйце - 1 шт.
кунжут - для обсипання
топлене масло - за смаком
рослинна олія - для обсмажування
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 213 Ккал

Самсу можна порівняти зі звичними пиріжками з листкового тіста. В ідеалі її готують тільки з баранини, а випікають в традиційній печі – тандирі. Але порадувати себе смачною узбецької самсою можна і самостійно.

Поетапне приготування:

  1. Сіль розчинити в рідині, влити в посуд з борошном, замісити, а потім скачати його в кулю тісто. Прибрати на чверть години в холодильник;
  2. М'ясо і цибулини нарізати кубиками;
  3. Змішати інгредієнти начинки, посолити, всипати за смаком зіру і поперчити;
  4. Якщо в холодильнику не виявилося курдюка, його можна замінити двома ложками топленого масла. Додати в начинку ;
  5. Охолоджене тісто розділити на 8 шматків;
  6. Кожен з них тонко розкачати, промазати злегка розтопленим гарячим маслом і скачати в рулет;
  7. Наступний шматок тесту також розкачати, змастити, вклавши в нього попередній рулет знову скатати;
  8. Процес повторити з кожною частиною тіста;
  9. Отриманий рулет накрити, прибрати на 90 хвилин у холодильник;
  10. Через зазначений часовий проміжок дістати листкове тісто і розділити його на 16 шматків;
  11. Розкачати кожну частину таким чином, щоб краї були тонкими, а центр щільним;
  12. Розкласти начинку і зліпити з тіста трикутники, ретельно защепив краю;
  13. Деко можна змастити кулінарним жиром або застелити пергаментом;
  14. Викласти вироби, промазати поверхню яйцем, обсипають кунжутом і випікати від півгодини до 40 хвилин.

Гарячі вироби можна загорнути в кухонний рушник, щоб вони трохи охололи і стали м'якшими, а можна відразу ж подати до столу.

Листкова самса зі свининою (покроково)

Не менш смачну самсу можна приготувати з свинини. Процес буде набагато легше, так як тісто для цього рецепта використовується готове.

Необхідні інгредієнти до рецепту:

  • білий і чорний кунжут – по 0.3 гр. кожного виду;
  • вода – 3 ст. л.;
  • суміш приправ до м'яса – 20 гр.;
  • листкове бездріжджове тісто – 0.5 кг.;
  • щіпка солі;
  • яйце;
  • цибулини – 2 шт.;
  • свиняча вирізка – 600 гр.

Витрачений на випічку та підготовку продуктів: 1 годину 15 хвилин.

Калорійність виробів: 146.5 ккал.

Поетапний процес приготування:

  1. Цибулю з м'ясом подрібнити через м'ясорубку, перемішати, додати спеції, сіль;
  2. Влити воду і вимішувати начинку;
  3. Пласт тесту загорнути в щільний рулет і розрізати на шматки однакового розміру;
  4. Розкачати в корж кожну частину і викласти начинку з м'яса;
  5. Надати виробам трикутну форму;
  6. Розкласти самсу на деко, змастити яйцем, обсипають двома видами кунжуту;
  7. Випікати 25 хвилин при температурі 180С.

Самса з дріжджового тіста з куркою та картоплею

Національну випічку країни Середньої Азії можна приготувати навіть з курки. Турбуватися про те, що начинка буде сухою не варто, а чому дізнаєтеся з цього рецепту.

Для приготування самси з птиці знадобиться:

  • кисле молоко або кефір – 500 мл;
  • дріжджі – 1 пачка вагою 11 гр.;
  • борошно (вищий сорт) – 1 кг. +200 гр. додатково;
  • сіль – 10 гр.;
  • олія – 1/3 склянки;
  • філе – 500 гр.;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • бульби картоплі – 3 шт.;
  • вершкове масло за смаком;
  • цибулини – 3 шт.;
  • чорний мелений перець, сіль;
  • вода (холодна) – 3 ст. л.
  • жовток одного яйця

Час випікання і підготовки: 95 хвилин.

Калорійність самси: 196.23 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Сіль, дріжджі, цукор розчинити в 100 мл теплої рідини;
  2. Влити молочний продукт (кефір) і перемішати;
  3. Додаючи поступово борошно замісити тісто. В кінці влити олію;
  4. Прибрати тісто в тепле місце;
  5. Через годину обім'яти і перейти до приготування начинки;
  6. Нарізати філе невеликими шматками;
  7. Очищені бульби нарізати кубиком;
  8. Нашаткувати цибулину;
  9. Всі інгредієнти для начинки змішати в окремому посуді, приправити перцем і посолити;
  10. Тісто поділити на 3 рівні частини;
  11. Розкачати тонко перший пласт і змастити розтопленим маслом;
  12. Поверх розкласти інший розкатаний пласт і знову змастити;
  13. Також вчинити і з останньою частиною тіста;
  14. Скачати в щільний рулет і розрізати на шматки товщиною 2 див;
  15. Кожен шматок розкотити покласти начинку, надати форму трикутника;
  16. Розкласти вироби на деко;
  17. Жовток збити з водою і змастити отриманою масою самсу;
  18. Випікати при температурі 180С не менше 50 хвилин.

Готові вироби у гарячому вигляді змастити рослинним маслом і подати до столу.

Як приготувати смачний і ситний суп гороховий за класичним рецептом читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати гострий салат з корейською морквою.

Візьміть на замітку рецепт дієтичного супу і замороженого шпинату з додаванням яйця. Рецепт тут.

Корисні поради кулінарів

  • тісто для самси треба розгортати не просто тонко, а практично до прозорості;
  • після розкочування пласт потрібно залишити на 7 хвилин для підсихання, потім змастити маргарином або маслом і не чіпати ще протягом чверті години;
  • для того щоб набухла клейковина, заміс тіста повинен тривати не менше 20 хвилин;
  • якщо в холодильнику не виявилося яйця, то для одержання рум'яної скоринки досить змочити вироби холодною водою через 20 хвилин від початку випікання.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: