26 май 2019 1 523

Як підготувати тісто для курника на кефірі

Російська та слов'янська кухня славиться своєю випічкою. Пиріг, або курник, вважається найсмачнішим тільки після правильного приготування тіста. Воно має бути м'яким, повітряним і дуже ніжним на смак.

Тісто для курника на кефірі
Інгредієнти Кількість
пшеничне борошно - 5,5 ст. або 0,7 кг
кефір - 250 мл
сіль - 30 г
цукор-пісок - 180 г
яйце - 1 шт.
вершкове масло - 150 г
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 327 Ккал

Розібратися, від чого саме тісто в курнике перетворюється в ароматну і ніжну випічку, допоможе рецепт його створення. Процес дуже простий, не складний, а більшу кількість продуктів є майже на кожній кухні.

При цьому заготовка для курника повинна бути зроблена так, щоб з'явилася можливість використовувати декілька видів начинки, розділеної млинцями.

Зроблене тісто можна підготувати заздалегідь і зберігати в холодному місці протягом трьох днів. Для його замісу потрібно спочатку розтопити масло на сковороді, виливши його потім в глибоку миску. Після в цю ж посуд вбити яйце, всипати цукор, сіль.

Збивши добре масу, влити кефір і малими порціями додавати борошно через сито.

Після почати місити тісто. Лише коли воно стане м'яким, пружним його можна викласти в пакет з поліетилену, обернути харчовою плівкою або покласти у змащену олією каструлю.

Приступити до готування курника, використовуючи підготовлену раніше заготівлю основу, можна відразу після вибору та підготовки начинки.

Рецепт тіста на маргарині

Дріжджове, бездріжджове, листкове тісто може перетворитися в ароматний, смачний курник. Вид замісу можна вибрати самостійно, а для створення чудовою, простий заготовки будуть необхідні:

  • жирний кефір (3,2 %) – 0,25 л;
  • вершковий маргарин – 0,25 кг;
  • борошно – 0,8 кг ± 100 г;
  • сода і сіль – по 5 р.

Приступити до випікання курника можна через два з половиною години після початку створення заготовки, при цьому заміс тіста здійснюється протягом усього 20-ти хвилин. Калорійність 100 грам заготовки на кефірі і маргарині становить 355 ккал.

У кефір засипається сода, сіль. Маргарин повинен бути спочатку розтанув, а потім охолоджений. Його потрібно з'єднати з рідкої кефірної масою, перемішати.

Борошно можна просіяти через сито під час засипання в рідку масу. Так починається процес замісу тіста. Його потрібно продовжувати до тих пір, поки тісто не набуде м'якість і еластичність, не перестане липнути до рук.

Після закінчення заготовка обертається плівкою і ставиться в тихе місце на 2 години до початку випічки або переміщається в холодильник для зберігання.

Кукурудзяна каша на молоці — рецепт, який обов'язково потрібно спробувати.

Візьміть на замітку рецепт італійської пасти «Карбонара» з шинкою, покрокові фото допоможуть вам приготувати страву правильно.

Як обсмажити відбивні на сковороді, щоб не отримати сухий шматок м'яса. Рецепт тут.

Пісочна основа на сметані

Курником називають російську пиріг, випечений в духовій шафі. Любителям ніжною, розсипчастою випічки до душі припаде саме страву, в основі якого лежить чудова пісочна заготовка. Для створення тіста на сметані будуть потрібні:

  • по 200 г сметани і маргарину;
  • 2 жовтка курячих;
  • 250 г борошна пшеничного;
  • по 5 г солі, розпушувача і цукру.

Час замісу складе всього півгодини, а калорійність ста грам – 410 ккал.

Взявши пару яєць, потрібно буде відокремити жовтки для тесту, а білки не викидати – вони знадобляться для змащування курника. В яєчних жовтках розчинити цукор, потім сіль.

Борошно просіяти і змішати з розпушувачем, а розм'якшений маргарин з'єднати зі сметаною і яєчної сумішшю. Тільки після цього можна почати заміс, вводячи борошно невеликими порціями.

Така заготівля настоюється всього двадцять хвилин, її можна використовувати для готування смачного пирога з м'ясом або з сирною начинкою до чаю.

Корисні поради

У більшій частині рецептів тесту для курника запропоновано розм'якшувати масло і маргарин при нагріванні, під впливом високих температур. Однак зберегти більшу кількість корисних мінералів, вітамін вийде, розм'якшуючи вершковий продукт виделкою, а потім розчиняючи його, нехай навіть не остаточно, в сметані, кефірі, молоці. Також потрібно пам'ятати що:

  1. Варіанти заготовок для такого пирога дуже різноманітні, але у всіх маргарин можна замінити маслом і навпаки;
  2. Борошно просіюється не тільки для того, щоб запобігти попадання сміття в тісто, але і для збагачення, насичення киснем. Така дія не зайве навіть провести двічі;
  3. Уникнути обвітрювання, підсушування тесту можна тільки помістивши заготовку в пакет, обернувши плівкою, помістивши в змащену маслом посуд.

Не тільки процес створення головної складової курника – тесту — дуже простий, але і процес вибору начинки – все, що є на кухні. Це може бути картопля, капуста, будь-який вид м'яса, а також рибне філе, різні свіжі, консервовані фрукти, ягоди.

Що ще почитати: