19 май 2019 24

Рецепти приготування долми в мультиварці

Якщо вам набридли класичні голубці, пропонуємо спробувати долму прямо зараз! Це майже ті ж голубці, тільки в іншій оболонці – листках винограду. Це незвично і смачно!

Долма з м'ясом в мультиварці
Інгредієнти Кількість
зелень - 30 г
сметана - 0,2 л
вода - скільки знадобиться
листя винограду - скільки знадобиться
сіль - за смаком
м'ясний фарш - 780 г
спеції - за смаком
рис - 0,1 кг
чорний перець мелений - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 99 Ккал

Як приготувати:

  1. Листя винограду вимити проточною водою і викласти в миску.
  2. Залити їх окропом і дати настоятися хвилин тридцять.
  3. Зелень помити і дрібно покришити гострим ножем.
  4. За цей час вимити рис до прозорої води, змішати з сирим фаршем.
  5. Додати спеції, сіль і чорний перець із зеленню. Влити трохи води і ретельно вимішати до однорідності.
  6. З виноградного листя злити воду, обсушити їх і очистити від щільних ніжок.
  7. До основи кожного аркуша покласти трохи фаршу з рисом.
  8. Загорнути в конвертик і повторити процес з іншим м'ясом.
  9. Викласти долму в каструлю, посолити.
  10. Помістити зверху гніт за розміром і влити в миску воду до середини.
  11. В режимі гасіння готувати під кришкою півтори години.
  12. Подавати зі сметаною.

Рецепт з рибою

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
бульйон 0,2 л
солодкий перець 250 г
цибуля 0,2 кг
корінь імбиру 20 г
кінза 20 г
лососеве філе 1 кг
чилі 1 стручок
чорний перець мелений за смаком
лимон 1 шт.
масло оливи 50 мл
сіль за смаком
листя винограду скільки знадобиться

Скільки по часу – 1 година.

Яка калорійність – 79 калорій.

Як приготувати:

  1. Листи винограду ретельно вимити проточною водою і помістити в невелику ємність.
  2. Залити окропом і настояти п'ять хвилин.
  3. Потім воду злити і обсушити листя сухими серветками.
  4. За допомогою гострого ножа видалити черешки.
  5. Лимон вимити, стерти його спеціальною теркою цедру.
  6. Потім розрізати плід навпіл і видавити з нього весь сік в невелику ємність.
  7. Філе риби вимити, перевірити на наявність кісток. Якщо кісточки є, витягнути їх спеціальним рибним пінцетом.
  8. Порізати на дрібні шматочки за допомогою гострого ножа. Можна навіть подрібнити у фарш, якщо ніж достатньою хороший. Або подрібнити блендером до однорідності.
  9. Далі до риби налити сік лимона і перемішати. Це потрібно для того, щоб начинка у долма була більш ніжною.
  10. Корінь імбиру очистити від шкірки за допомогою ножа, ложки або овочечистки.
  11. М'якоть натерти або подрібнити тиснявою для часнику.
  12. Отриману масу з'єднати з цедрою цитруса.
  13. Кінзу обполоснути і дрібно порубати її.
  14. Змішати з імбиром і додати до риби, гарненько з'єднати компоненти.
  15. Приправити сіллю і чорним перцем, змішати.
  16. Чилі вимити, розрізати навпіл і видалити насіння.
  17. Далі м'якоть нарізати тонкими смужками.
  18. Солодкий перець прополоскати проточною водою, позбавити від внутрішніх насіння і перетинок.
  19. М'якоть нарізати півкільцями, потім порізати їх навпіл. Вийдуть четвертинки кілець.
  20. Цибуля позбавити від лушпиння і вимити, видалити коріння.
  21. Далі нарізати дуже тонко за допомогою гострого ножа.
  22. На кожен лист винограду викласти трохи чилі, цибулі і солодкого перцю.
  23. Також викласти трохи риби і загорнути все в конверт. Таким же чином начинити та інші листя.
  24. У чашу мультиварки налити олію і прогріти його.
  25. Викласти зверху підготовлену долму з рибою, залити бульйоном. В режимі гасіння готувати близько 35-45 хвилин до готовності.

Дізнайтеся, як готуються фаршировані печериці в мультиварці.

Як спекотного можна зробити гусака в мультиварці. Тут ви знайдете рецепт з фото.

Добре виходять баклажани в мультиварці. Тут можна ознайомитися з рецептом.

Варіант приготування пісного страви

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
пшенична крупа 0,2 кг
суха м'ята 2 дрібку
солодкий перець 1 шт.
сухий базилік 2 дрібку
мариновані листя винограду 0,3 кг
сіль за смаком
томатна паста 30 г
томати 2 шт.
масло оливи 30 мл
суміш перців за смаком
цибуля 1 головка

Скільки по часу – 1 годину і 45 хвилин.

Яка калорійність – 58 калорій.

Як приготувати:

  1. Пшеничну крупу засипати в сотейник, залити водою.
  2. Прибрати на плиту і включити середній вогонь.
  3. Відварити відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці. Каша буде готова приблизно через тридцять хвилин.
  4. Цибулю почистити і вимити, дрібно порубати гострим ножем.
  5. Солодкий перець помити і позбавити від нутрощів.
  6. Його м'якоть точно так само нарізати кубиками.
  7. У чашу мультиварки налити олію і прогріти його.
  8. Всипати цибулю і солодкий перець, тушкувати їх, помішуючи, до м'якості.
  9. Потім додати сіль і суміш перців, перемішати.
  10. Додати сухий базилік і м'яту, томатну пасту.
  11. Тушкувати протягом декількох хвилин, змішати з готовою пшеницею.
  12. Листя винограду розкласти на робочу поверхню.
  13. У центр кожного покласти трохи готової начинки.
  14. Зібрати в трубочки, згортаючи боки до центру.
  15. На дно мультиварки викласти кілька аркушів винограду, зверху розкласти долму.
  16. Зверху покласти нарізану кільцями томат і знову долму, кільця помідор.
  17. Залити все окропом до самого верху і помістити гніт, щоб нічого не спливло.
  18. В режимі гасіння готувати протягом однієї години.

Рецепт для мультиварки Редмонд

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
м'ясний фарш 700 г
томатний сік 1 л
вода 200 мл
помідори 0,3 кг
виноградні листя 50 шт.
спеції за смаком
сушені яблука 3 шт.
цибуля 1 головка
в'ялені томати 7 шт.

Скільки по часу – 1 годину і 25 хвилин.

Яка калорійність – 86 калорій.

Як приготувати:

  1. Цибуля очистити від лушпиння, помити і дрібно покришити гострим ножем.
  2. В'ялені томати дрібно порубати, змішати з цибулею і фаршем.
  3. Додати сіль і спеції за смаком, з'єднати.
  4. Листя винограду вимити проточною водою, наповнити їх начинкою.
  5. На дно чаші мультиварки викласти кілька порожніх листя.
  6. Зверху викласти долму, сухі яблука і сік томатів.
  7. Далі подрібнені помідори, сіль і спеції.
  8. Влити воду і включити режим гасіння на одну годину.

Корисні поради

Майже у всіх рецептах ми обдавали листя винограду окропом. Це потрібно для того, щоб прибрати гіркоту, не для м'якості. Тому, якщо не хочете, щоб страва вийшла гірким, обов'язково використовуйте крутий окріп для обробки.

В начинку можна додавати будь-які продукти за смаком. Це може бути морква, подрібнена капуста, скибочки грибів, кукурудза, квасоля, нут. З незвичайних варіантів – горіхи і сухофрукти. Між іншим, з такими інгредієнтами долму теж готують, і виходить нічим не гірше, ніж з м'ясом.

Класичний варіант начинки включає в себе м'ясний фарш, рис, а також трохи відвареної пшеничної крупи. Саме так долму готують на Криті – її батьківщині. Спробуйте, це незвично і смачно.

Щоб блюдо вийшло колоритним, яскравим і незвичайним, додайте до конвертикам фаршировані тією ж начинкою різні овочі. Це можуть бути баклажани, кабачки, помідори, солодкий перець і ін

Долму можна подавати як закуску або основну страву. У другому випадку робіть все як зазвичай. А от якщо це закуска, робіть долми маленькими і тоді можете подавати в холодному вигляді.

Дуже смачно вийде, якщо подати на стіл соус на основі йогурту. У нього можна додати будь-яку зелень за смаком, часник. Для любителів пікантності – перець чилі у свіжому або молотом вигляді.

На відео — як швидко приготувати смачну долму в мультиварці:

Долма – майже ті ж голубці, але в новій, незвичайній оболонці. Завдяки їм страви з'являється новий смак, аромат і, звичайно, зовнішній вигляд. Так що можна вважати, що на вашому столі виявиться абсолютно нове страву. Приємного апетиту!

Що ще почитати: