30 апрель 2019 13 754

Як правильно приготувати картопляне пюре для грудничка

Ніжне і кохане картопляне пюре дитина рано чи пізно полюбить. Важливо подати його за всіма правилами, і тоді цей прикорм, а пізніше і гарнір, завоює його любов.

Правила введення прикорму з картоплі

На думку багатьох педіатрів, картоплю в раціон дитини потрібно вводити тільки після того, як він спробує капусту брокколі і кабачок. Бажано, щоб це відбулося не раніше шести місяців. Якщо зробити це раніше, травна система не готова прийняти важкий крохмаль.

Доктор Комаровський радить починати пізніше, приблизно з 8-місячного віку, коли дитина вже має хоча б один зуб. При цьому потрібно давати не відразу пюре, а відвар, а тільки після цього у складі овочевих супів і пюре вводити картоплю.

На перший раз досить дати спробувати половину чайної ложки. Після цього треба простежити за реакцією організму протягом декількох днів. Якщо немає висипу, алергії, зміни стільця і ін., дитина почуває себе добре, то можна зовсім потроху збільшувати порцію.

Давати пюре та інші страви з картоплі потрібно не частіше трьох разів на тиждень. Ці умови диктує все той же крохмаль, який перетравлюється шлунком досить довго. Кожен раз потрібно готувати нове пюре, так як всього через кілька годин всі корисні компоненти втрачаються, а при повторному нагріванні вони зникають зовсім.

Під час першого прикорму додавати що-небудь в страву не потрібно. Це стосується солі особливо. Пізніше деякі мами починають додавати соняшникова або вершкове масло, а також грудне молоко. Це підвищує калорійність і поліпшує смак.

Якщо ж дитина відмовляється їсти, насильно змушувати його не потрібно. Йому може не подобатися смак коренеплоду. Досить спробувати пізніше додати його до складу іншого овочевого пюре.

Якщо дитина з'їсть з задоволенням, значить, справа і правда в смаку. Якщо ж знову відмовиться, можливо, варто взагалі на час відмовитися від даного продукту. З віком дитина сам дасть зрозуміти, коли можна повторити спробу.

Як вибрати картоплю для приготування пюре немовля

Фермерські продукти відрізняються кращою якістю, хоча часом дістати їх складніше, а ціна трохи вище, ніж у магазині. Зате домашній коренеплід не буде мати ніяких хімічних добавок, а це дуже важливо для дитини.

При купівлі коренеплоду варто звернути увагу на стандартні ознаки поганої якості: величезна кількість вічок, тріщини, гнильний запах, м'якість, зморшкувата шкірка і т. д. Також важливо враховувати сезонність: навесні досить швидко з'являється молода картопля. Коли її на ринку вже досить багато, варто використовувати саме такий овоч, а не торішній.

Правильний рецепт (монопюре)
Інгредієнти Кількість
картоплин - 1 шт.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 76 Ккал

Таке пюре можна готувати дітям з 5-6 місяців. Для першого разу достатньо дати буквально 2 г на пробу.

Як приготувати картопляне пюре для немовляти:

  1. Коренеплід середнього розміру необхідно очистити від шкірки, а потім помістити в холодну воду. Вимочити протягом декількох хвилин, потім помити.
  2. Розрізати на кілька частин і поставити варитися. Сіль додавати ні в якому разі не потрібно.
  3. Після цього помістити варений коренеплід в блендер і перебити його, щоб не було грудочок. Якщо потрібно, можна додати трохи картопляного відвару або грудного молока.
  4. Остудити до теплого стану і подавати дитині.

Рецепт картопляного пюре з овочами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
моркви 0,5 шт.
картоплин 1 шт.
олії оливи 3 мл

Знадобиться на приготування – 35 хвилин.

Скільки калорій – 78.

Як приготувати:

  1. Дане блюдо можна подавати дітям з 8 місяці життя. Якщо дитина вже пробував кабачок, його теж можна додати сюди, зовсім небагато.
  2. Зняти шкірку і з картоплі, і з моркви. Ретельно вимити коренеплоди.
  3. Розрізати на кілька частин і помістити в сотейник, залити водою, поставити на вогонь і зварити.
  4. Помістити варені продукти в блендер, додавши сюди зовсім трохи оливкової олії, перебити до однорідності. Це можна робити і заглибним блендером.
  5. Трохи остудити, потім можна починати годувати.

Картопляне пюре з м'ясом для малюка

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
коріння петрушки 1 шт.
картоплин 2 шт.
солі 1 г
масла вершкового 5 г
м'яса 60 г

Знадобиться на приготування – 45 хвилин.

Скільки калорій – 104.

Як приготувати:

  1. Страву можна давати дитині з 8 місяців.
  2. М'ясо (телятина, індичка, кролик) потрібно перебити в блендері або двічі прокрутити через м'ясорубку. З отриманої маси скачати два-три кульки, тобто зробити фрикадельки, а потім відварити або приготувати на пару.
  3. Очищені від шкірки коренеплоди потрібно вимити, потім порізати на кубики і приготувати на пару. Для цього необов'язково мати пароварку, можна використовувати звичайну кошик над киплячою водою.
  4. Перебити овочі в блендері в кашку. Якщо дитина ще не вміє жувати, тоді фрикадельки потрібно перебити разом з овочами.
  5. Трохи посолити отриману масу, додати до неї краплю топленого вершкового масла, перемішати, дати трохи охолонути, а потім можна приступати до годівлі.

Як готувати з рибою

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулі-порею 30 г
картоплин 2 шт.
риби морський або річковий 0,1 кг
олії соняшникової 3 мл

Знадобиться на приготування – 50 хвилин.

Скільки калорій – 82.

Як приготувати:

  1. Порей вимити, очистити все його тверді волокна. Для цього достатньо зламати руками навпіл стебло. Ті волокна, що не зламаються, а залишаться висіти, потрібно прибрати. Все інше порізати кільцями.
  2. Картоплю без шкірки, розрізати на кілька часточок.
  3. Рибний стейк або її хвостову частину теж порізати невеликими шматочками.
  4. Всі ці інгредієнти потрібно покласти на кошик для варіння на пару або в саму пароварку. Готувати окремо один від одного не потрібно.
  5. Пропарити до повної готовності, а потім перекласти в блендер. Додати сюди пару крапель соняшникової олії і все разом збити.
  6. Отриманим, трохи остившім пюре можна починати годувати.

Для молодих матусь рекомендуємо наступну статтю: Особливості харчування годуючої мами в перший місяць життя малюка.

Тут детально описано, як готувати яблучне пюре для грудничка.

Цікаві рецепти восьминіжок з сосисок для дітей знадобляться винахідливим батькам.

Варіант приготування з грудним молоком

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
масла вершкового 3 р
грудного молока 40 мл
картоплі 0,1 кг

Знадобиться на приготування – 40 хвилин.

Скільки калорій – 86.

Як приготувати:

  1. Очистити картоплю від шкірки, потім відварити в невеликій кількості води або приготувати на пару. Щоб прискорити процес, можна нарізати плід на шматочки.
  2. Помістити у блендер і перебити в кашку.
  3. Грудне молоко підігріти в сотейнику, перекласти в блендер і знову збити.
  4. Отриману суміш помістити в піалу, додати трохи вершкового масла, перемішати.
  5. Коли страва трохи охолоне, подати до столу.

Корисні поради

Щоб зберегти більше корисних речовин в коренеплоді, варити його потрібно «в мундирі». Попередньо гарненько його вимити. Після цього очистити від шкірки, помістити в блендер і готувати як зазвичай.

Також деякі мами вважають за краще не варити, а запікати продукти. Це найпростіше зробити у фользі в духовці. При цьому шкірка теж не знімається відразу. Плоду потрібно охолонути, тільки після цього шкірка легко зніметься. Така картопля має свій особливий смак, тому часто ніякі добавки не потрібні. Потрібно лише трохи грудного молока або іншої рідини при приготуванні пюре, щоб воно не вийшло занадто сухим.

Якщо немає блендера, турбуватися не варто. Трохи більше часу піде на те, щоб приготувати страву за допомогою товкачика. Робити це треба якісно, інакше грудочки дитина не зможе прожувати, вони можуть застрягти в травному тракті або ж викликати запор.

Щоб цього уникнути, картоплю можна перетерти через сито за допомогою ложки, а потім вже додавати сюди будь-яку добавку.

Не тільки масло і материнське молоко можна додавати. Для розведення пюре і додаткового смаку можна використовувати трохи молочної суміші, а також дозволені фруктові соки або овочеві відвари.

Варто пам'ятати, що такі експерименти можна починати тільки з 8-місячного віку, а також давати їх потрібно дуже маленькими порціями. Це вбереже дитину від алергії.

Щоб вийшов зайвий крохмаль з коренеплоду, його замочують. Невеликі плоди вимагають декількох хвилин. Вода помутніє, стане білою. Більш великі плоди потрібно замочувати години на два-три.

Що ще почитати: