28 март 2019 1 379

Як правильно готувати брагу з яблук

Яблука – найпопулярніший фрукт, урожайність якого з року в рік хороша. Коли консервації більше закривати не хочеться, є ще один цікавий варіант – брага. Цей стародавній напій готується досить просто, з ним можна урізноманітнити вечора. Кажуть, він навіть використовується в народній медицині.

Класична брага з яблук
Інгредієнти Кількість
яблук - 30 кг
води - 15 л
цукру - 3 кг
дріжджів сухих винних - 0,1 кг
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 54 Ккал

Як приготувати:

  1. Промити фрукти, нарізати їх на часточки, видаливши серцевину. Перекласти в блендер і подрібнити. Отримана кашка не повинна бути однорідною, в ній можуть зустрічатися шматочки.
  2. Отриману масу спробувати на смак. Якщо вона дуже кисла, кількість цукру потрібно збільшити на 1 кг. Якщо ж солодка, то можна брати лише 2 кг, а не 3. Це стосується і води. Чим солодший фрукти, тим менше води потрібно буде (приблизно 10 л), а якщо ж вони кислі, потрібно буде взяти 20 л води.
  3. 1-2 літри води відставити в сторону, всю решту рідина перемішати з яблуками у великій ємності.
  4. Половину відставленої частини води вилити в сотейник і поставити на плиту. Всипати сюди цукор і повністю його розчинити, прокип'ятити дві хвилини. Зняти з плити і остудити до 30 градусів, потім додати до загальної маси і добре перешкодити.
  5. Решту воду підігріти до 35 градусів і розмішати в ньому дріжджі. Дати їм постояти хвилин двадцять, а потім вмішати до решти продуктів.
  6. Закрити ємність гідрозатворів і прибрати в сухе місце на три тижні.
  7. За цей час буде утворюватися «шапка» з макухи, яку потрібно опускати вниз.
  8. Після того як макуха повністю осяде, а рідина стане світлою і трохи гіркого, можна відправляти брагу на перегонку.

Рецепт з сушених яблук

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сушених яблук 2 кг
води 10 л
цукру 3 кг
чебрецю 1 пучок
винних дріжджів 0,3 кг

Часу: 1 тиждень.

Калорій: 85.

Як приготувати:

  1. Воду добре розігріти і залити нею яблука. Почекати, поки вода не охолоне до температури 35 градусів, не гаряче. Заливати треба відразу в ємність.
  2. Додати сюди весь цукор з дріжджами і розмішати до розчинення крупинок обох продуктів.
  3. У кінці покласти пучок чебрецю, він може бути і сушеним.
  4. Прибрати ємність в темне місце, досить тепле, мінімум на тиждень. Гідрозатвор потрібно встановити обов'язково. Максимальний період бродіння – 45 днів.
  5. Далі для отримання самогону брагу слід процідити і перегнати двічі за допомогою апарату.

Брага з яблучного жмиху

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
води 35 л
цукру 5 кг
сухих дріжджів 0,1 кг
макухи яблучного 10 кг

Часу: 2 тижні.

Калорій: 49.

Як приготувати:

  1. Нагріти всю воду приблизно до 30 градусів. Вилити в ємність.
  2. Сюди ж додати макуха і розмішати все.
  3. Далі всипати цукор і дріжджовий розчин (просто дріжджі потрібно змішати з невеликою частиною тієї ж теплої води, щоб вони краще розчинилися). Перемішати до розчинення крупинок цукру.
  4. Встановити гідрозатвор і прибрати в сухе і тепле місце бродити мінімум на два тижні. При цьому час від часу макуха треба «топити» назад.
  5. Після освітлення рідини її можна процідити і відправляти на перегонку.

Як зробити з яблучного соку

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукру 3 кг
яблучного соку 15 л
меду за смаком
дріжджів сухих винних 0,2 кг
цедри лимона за смаком

Часу: 1 місяць.

Калорій: 101.

Як приготувати:

  1. Сік відстояти протягом декількох днів, поки внизу не збереться осад. Далі його потрібно процідити.
  2. Чистий сік перемішати з вказаною кількістю цукру і дріжджів до повного розчинення. Сюди ж за смаком можна додати трохи цедри і натурального меду.
  3. Отриману масу перелити в ємність з гідрозатворів, прибрати в темне і тепле місце приблизно на місяць. Час від часу всю суміш потрібно перемішувати.
  4. Після цього ще раз процідити, якщо хочеться, і відправити в апарат для перегонки.

Рецепт без дріжджів

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
води 12 л
яблук 1 відро
цукру 2,5 кг

Часу: 1,5 місяця.

Калорій: 45.

Як приготувати:

  1. Яблука ні в якому разі не мити. На їх поверхні знаходяться необхідні для бродіння дикі дріжджі.
  2. Порізати на дрібні шматочки фрукти, не використовуючи серцевини з насінням. Далі перемолоти в блендері або м'ясорубці в кашку. Можна просто дрібно натерти.
  3. Воду нагріти і додати в неї весь цукор. Розмішати і трохи проварити, а пінку зверху обов'язково потрібно зняти. Потім остудити до кімнатної температури або трохи тепліше.
  4. Влити сироп до яблук в ємність і все гарненько перемішати. Потім встановити гідрозатвор.
  5. Перемістити до темне і тепле місце. Бродіння буде займати більше місяця, бути може, півтори.
  6. Коли в ємності маса поділиться на рідину і осад, перестане виділятися газ, брага готова. Далі відокремити її від осаду і поставити на перегонку.

Як зробити брагу з яблук без дріжджів, дивіться на відео нижче:

Варіант з родзинками

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
ізюм 0,1 кг
цукру 2,6 кг
солодких яблук 10 кг
води 10 л

Часу: 1 місяць.

Калорій: 67.

Як приготувати:

  1. Повністю дозрілі яблука мити не потрібно, тільки очистити від сміття. Далі плоди натерти на тертці або подрібнити блендером, не використовуючи серцевини.
  2. Помістити одержане пюре в емальований каструлю і залити сюди п'ять літрів води.
  3. Далі додати 1 кг цукру і перемішати.
  4. Зверху накрити марлею і прибрати на два дні в тепле місце, щоб маса почала бродити.
  5. Після цього суміш перелити в ємність, додати сюди решту воду і цукор, добре розмішати.
  6. В кінці насипати немитий родзинки і знову перешкодити.
  7. Зверху встановити гідрозатвор. Поставити в той же тепле темне місце, де була каструля, і дати бродінню закінчитися. На це піде близько трьох тижнів мінімум, але може знадобиться ще два тижні. Періодично масу потрібно заважати.
  8. Процідити з різних пляшках і вживати. Але краще перегнати в самогон.

Простий рецепт браги з варення для самогону.

Як зробити самогон з пшениці без дріжджів.

Хороша настойка на самогоні в домашніх умовах.

Як зробити брагу з м'ятою

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яблук 15 кг
цукру 2 кг
родзинок 130 г
води 10 л
м'яти 25 г

Часу: 1 місяць 1 тиждень.

Калорій: 56.

Як приготувати:

  1. Очистити яблука від сміття і порізати їх на шматочки, не використовуючи насіння, хвостик і тверді волокна. Далі подрібнити часточки будь-яким зручним способом: теркою, м'ясорубкою, блендером. Можна скористатися навіть будівельним міксером. Повинна бути кашка, допускається не зовсім однорідна.
  2. Перелити масу в ємність і сюди ж додати воду кімнатної температури.
  3. Всипати цукор і гарненько розмішати його, він повинен повністю розчинитися.
  4. В кінці вмішати сюди ще пару жмень родзинок, які замінять дріжджі. Якщо немає родзинок, можна взяти 10 г сухих винних дріжджів, їх треба повністю розчинити.
  5. Зверху додати свіже листя м'яти. Їх попередньо бажано вимити. Можна брати і сушену м'яту, тоді мити її не потрібно.
  6. Встановити будь-гідрозатвор і прибрати бродити в тепле темне місце приблизно на 40 днів. Періодично потрібно перемішувати суміш, щоб топити осад.
  7. Коли суміш розшарується, а газ перестане утворюватися, можна приступати до наступних етапів переробки і споживання.

Кілька практичних порад

Якщо є досвід приготування браги, можна братися за експерименти. Найчастіше використовують різні пряні трави: розмарин, мелісу, м'яту, чебрець, фенхель і т. д. Їх можна використовувати і в сушеному, і в свіжому вигляді. Подрібнювати не треба: варто класти цілими гілочками, щоб потім їх було зручно витягувати. Також додаткову порцію прянощів кладуть вже при перегонці.

В рецепті, де використовуються сушені яблука, можна брати і інші сухофрукти, наприклад груші або чорнослив. Це не тільки збагатить смак, але і зробить його більш м'яким. Мити ці продукти не потрібно, їх варто просто брати не більше половини від усіх яблук. Пробувати на цукор обов'язково.

Яблука прийнято не мити, щоб уберегти дріжджі, але ось бруд прибирати треба. Можна просто обережно витерти її вологою ганчіркою. Фрукти повинні бути стиглими, але не переспілими. Всі місця, де є зіпсоване, потрібно повністю вирізати, інакше це швидко зіпсує сусло.

Яблука краще брати домашні, щоб вони не мали в собі шкідливих хімікатів. На таких яблуках часто і дріжджів немає. Можна використовувати і дикі плоди, але часто вони дуже кислі, тому потрібно збільшити кількість цукру.

Як приготувати брагу з яблук, дивіться на відео нижче:

Брага – чудовий спосіб використовувати велику кількість яблук. Головне – мати ємність і гідрозатвор, який можна спорудити самостійно, наприклад, з гумової рукавички з діркою в одному пальці. Який же ароматний самогон виходить з такого сусла!

Що ще почитати: