06 май 2019 8 413

Що таке орегано: повна характеристика і рецепти страв

Пряні трави широко застосовуються як в кулінарії, так і в лікувальних цілях. Одним з таких пряних рослин відноситься орегано. Ця трава має гіркуватим, але в той же час «яскравим» смаком.

Її можна додавати в різні страви – салати, приправляти м'ясні страви, а також використовувати при приготуванні піци та інших страв італійської кухні. Також її широко застосовують у народній медицині. Так що ж це за така унікальна трава? Розберемося у властивостях орегано докладніше.

Орегано: що це таке?

Орегано – це однорічна трав'яниста рослина. Воно широко поширено в країнах Середземномор'я і Європи. У нас ця рослина широко відоме під назвою материнка, а також м'ята лісова, духовий колір або материнка. Подібними властивостями володіють базилік, майоран, м'ята.

Кущі цієї рослини володіє кількома розгалуженими стеблами, які покриті сірувато-зеленими листочками з овальною формою. Також додатково є невеликі квіточки білого або рожевого кольору. Висота рослини в середньому становить близько ¾ метра. Стебло має щільну прямостоячу структуру.

Орегано всім широко відомий в якості приправи. За смаком ця приправа має злегка гіркуватими, гострими, теплими відтінками, при цьому її смакові якості досить яскраві, сильні. Найчастіше ця пряність затьмарює смак інших спецій, тому застосовувати його слід обережно і в невеликих кількостях.

Сама рослина, як і його назва, походить з Греції. З давньогрецької мови назва «орегано» означає «радість гір». Найбільш ароматні сорти цієї трави виявляються на скелях в Італії.

Корисні властивості приправи

Трава материнки має велику кількість корисних властивостей, серед яких варто виділити найголовніші:

  • це лікарська рослина, яка володіє сильним ранозагоювальну дію;
  • до складу цієї трави входить високий рівень ефірних олій, дубильних речовин, тимол, карвакрол. Завдяки цим компонентам це рослина у багато разів перевершує різноманітні лікарські засоби антигістамінного і антисептичний виду. Має протимікробну дію;
  • завдяки тому, що в цій траві є високий рівень вмісту дубильних речовин, при її використанні забезпечується хороший захист організму від харчових отруєнь та їх наслідків, а також запобігається ріст бактерій, які потрапили в організм разом з харчовими продуктами низької якості;
  • до складу цієї рослини входить високий рівень вітамінів, а саме вітаміни групи В, а також вітаміни А, С, К, Тобто Різні макро-та мікроелементи – кальцій, магній, цинк, залізо, селен, фосфор, марганець. Усі ці компоненти необхідні для повноцінної життєдіяльності організму людини;
  • холін, що містить в складі орегано, позитивно впливає на нервову систему, нормалізує обмін жиру і рівень холестерину;
  • крім всіх перерахованих вище властивостей ця рослина має ще цілий ряд корисних впливів – воно володіє зміцнюючою, стимулюючим, сечогінну, відхаркувальну, бактерицидну, потогінну, заспокійливим, дезинфікуючим і імуномодулюючим впливом.

Читайте як приготувати смачно рибу по французьки.

Кукурудзяна каша на молоці зварена в мультиварці це поживне і корисне блюдо, яке приготувати дуже легко.

Салат з варено копченою ковбасою — просте нехитре блюдо до столу. Рецепти тут.

Застосування в лікувальних цілях

Ця рослина часто застосовується в народній медицині для усунення різних захворювань і розладів організму. У народній медицині ця рослина застосовується завдяки його широкому спектру корисних дій:

  1. Відвари, настойки, в основі яких є орегано, здатні швидко позбавити від отруєнь, проносу, нетравлення шлунка, метеоризму;
  2. Рослина орегано відноситься до спазмолитикам, які полегшують больові відчуття. Ця рослина допомагає усунути головні, больові м'язові болі;
  3. Масло з орегано можна застосовувати для розтирання спини під час болю при радикуліті та ревматизмі, також його можна застосовувати для розтирань під час суглобових болів. При зубному болю можна на хворий зуб докласти невеликий ватний тампон з декількома краплями масла цієї рослини;
  4. Ця трава відмінно допомагає при різних розладах нервової системи.
    Вона пряність відмінно усуває різні розлади сну, особливо безсоння;
  5. Її можна вживати жінкам у період менструацій. В цей період з орегано необхідно готувати відвари. Їх вживання допоможе не тільки відновити емоційний стан, але і запобіжить запальні хвороби сечостатевої системи;
  6. Покращує діяльність травної системи, надає благотворну дію на перистальтику кишечника, підвищує тонус гладкої мускулатури, в значній мірі підсилює секрецію залоз травлення. Допомагає при різних патологіях жовчної системи;
  7. Завдяки тому, що відвари з орегано володіють імуномодулюючими та загальнозміцнюючі властивості, їх рекомендується вживати в період простудних захворювань і грипу;
  8. Трава допомагає при кашлях, надає відхаркувальну дію. Відвари на її основі слід вживати при туберкульозі, астмі;
  9. Відвари з орегано слід використовувати в якості полоскання носової порожнини при різних порушеннях дихальних шляхів – гаймориту, фарингіту в гострій формі, тонзиліту;
  10. Можна використовувати зовнішньо у вигляді компресів при акне, герпесі, екземи, грибкових ураженнях, нейродермітах, наривах. Крім цього ця трава допомагає при укусах від комах, полегшує стану при опіках, обмороженнях.

Застосування в кулінарії

Орегано вже досить довгий час користується великою популярністю серед багатьох кулінарів. Це все пов'язано з чудовими яскравими смаковими якостями цієї трави. У кулінарії застосовуються сушені листя і бруньки цього рослини, іноді вживаються свіжі листочки. Ця пряність широко застосовується в стравах італійської та грецької кухні.

В нашому раціоні цю траву застосовують при приготуванні таких страв і напоїв:

  • часто застосовується при готуванні різних напоїв – коктейлів, пива, квасу;
  • широко використовується при засолюванні та консервуванні овочів. Додавання цієї приправи в маринад надає овочам яскравий смак з незвичайним гіркуватим присмаком;
  • орегано часто додає в різні соуси для м'яса, рибних страв, овочів;
  • її додають в різні овочеві салати;
  • пряністю часто приправляють запечена картопля, ягнятину, свинину;
  • можна додавати до супів – м'ясні, овочеві, рибні;
  • у яєчні і омлети.

Орегано рекомендується додавати в страви в самому кінці приготування.

Рецепти

Юшка з яловичини з перловкою і овочами
Інгредієнти Кількість
яловича вирізка без кісток - 1 кілограм
цибулю - 1 головка
вершкове або оливкове масло - 50 грам
перлова крупа - 100 грам
морквина - 1 штука
печериці - 250 грам
кукурудза заморожена - 1 склянка
м'ясний бульйон - 2 склянки
вода - 1000 мл
томати у власному соку - 700 грам
часник - 2 зубчики
орегано сушений - 1 велика ложка
сіль - 1 ч. ложка
селера - 1 стебло
мелений перець - щіпка
петрушка - 5-6 гілочок
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Процес приготування:

  1. Для початку вирізку промиваємо, зрізаємо всю плівку і надлишки жиру;
  2. Нарізаємо невеликими шматочками на свій розсуд, посипаємо сіль з усіх боків і перчимо;
  3. У каструлю з товстим дном масло викладаємо і ставимо на вогонь;
  4. Як тільки масло розігріється туди необхідно викласти шматочки м'яса і обсмажити з усіх сторін протягом 5-7 хвилин;
  5. Далі нарізаємо цибулю разом з часником, засипаємо в яловичині, зменшуємо вогонь і прикриваємо кришкою;
  6. Залишаємо все нудитися протягом 3 годин, при необхідності можете підлити трохи води;
  7. Після цього за допомогою вилок прямо у каструлі м'ясо розбираємо на дрібні шматочки;
  8. Після цього засипаємо перлову крупу, викладаємо томати у власному соку, заливаємо бульйон і воду. Всі добре розмішуємо;
  9. Далі приправляємо сіллю і орегано, додаємо вогонь і відварюємо до кипіння;
  10. Зменшуємо вогонь і залишаємо варитися протягом 30 хвилин;
  11. Тим часом моркву і гриби промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками;
  12. Селеру та петрушку шаткуємо дрібними шматочками;
  13. Через 30 хвилин в суп викладаємо моркву з грибами, додаємо кукурудзу і посипаємо все петрушкою з селерою;
  14. Залишаємо отвариваться протягом 20-25 хвилин до повної готовності.

Картопля, запечена з лимоном і орегано

Для приготування нам буде потрібно:

  • півтора кілограма картоплі;
  • 100 мл оливкової олії;
  • ½ Ст. ложки орегано;
  • 1 лимон;
  • трохи солі.

Час приготування: 1 годину, калорійність – 120 ккал.

Процедура приготування:

  1. Для початку картоплю необхідно очистити від шкірки, ретельно промиваємо його прохолодною водою;
  2. Далі викладаємо його в каструлю, заливаємо водою, додаємо сіль і ставимо отвариваться;
  3. Після того як картопля отвариться, необхідно злити воду, гарненько струснути в бульби в каструлі;
  4. Деко для запікання змащуємо маслом;
  5. В окремій мисці змішуємо орегано і оливкова олія;
  6. Картоплю викладаємо на поверхню листа;
  7. Спеціальним пензликом змащуємо картоплини пряною сумішшю;
  8. Лимон потрібно протерти зі всіх сторін на дрібній тертці, нам потрібно тільки цедра;
  9. Посипаємо картоплю протертою цедрою;
  10. Прогріваємо духовку до 200 градусів і ставимо деко з картоплею;
  11. Залишаємо запікати протягом 15 хвилин до появи золотистої скоринки.

Чим можна замінити орегано

Якщо раптом під рукою немає цієї трави або в магазинах вона відсутня, то її можна замінити іншими спеціями, а саме:

  • «Суміш прованських трав» — в цю приправу входить трава орегано;
  • орегано можна замінити базиліком. Ці рослинні прянощі вважаються взаємозамінними. Для наближення базиліка до смаку орегано до нього можна додати кілька листочків сушеної або дрібно нарізаної свіжої м'яти;
  • відмінною заміною може стати чебрець;
  • дрібно порубаний кріп разом з петрушкою;
  • суміш меленого кмину і майорану.

Шкоди та протипоказання до вживання орегано

Хоч ця трава володіє великою кількістю корисних властивостей, але іноді вона може нашкодити. Не варто вживати у великій кількості, інакше нона може викликати неприємні наслідки для організму. Часто вона провокує неприємні алергічні реакції

Крім цього, не рекомендується вживати її під час наступних станів:

  1. Висока кислотність шлунка;
  2. Гипертоническое захворювання у важкій стадії;
  3. Під час вагітності. Ця трава є найстарішим засобом для переривання вагітності, тому в період вагітності його строго не рекомендується вживати в їжу.

Поради шеф-кухарів

  • орегано слід додавати в невеликій кількості, інакше ця приправа зіб'є смак інших спецій;
  • додати цю приправу можна в різні страви – супи, випічку, салати та інші м'ясні, рибні страви;
  • хочете, щоб ваш запечене м'ясо мало приємним ароматом: Посипте його орегано хвилин за 10 до закінчення приготування;
  • не забудьте при консервуванні овочів в маринад додати трохи орегано, овочі будуть ароматними і дуже смачними.

Орегано – це унікальна пряність, яка володіє високим рівнем корисних речовин. Її можна використовувати під час готування різних страв, додавати в салати і навіть напої. Але все-таки при приготуванні не переборщіть з цією пряністю. Підвищене вживання даної спеції може викликати неприємні проблеми зі здоров'ям.

Що ще почитати: