Базилік: користь і шкода для організму
Людство використовує базилік в кулінарії і медицині вже багато століть.
Батьківщиною його вважається Азія, а саме — Іран і деякі райони Індії.
В Індії, наприклад, він взагалі вважається священною рослиною і поступається лише лотосу.
Взагалі ж базилік — це трав'яниста рослина, що досягає півметра заввишки.
Його суцвіття зібрані в «пензлик» та бувають різних кольорів — від темно-фіолетового до білого.
Має свіжий аромат, на смак — солодкий і трохи гіркуватий.
Рослина, крім широкого спектру застосування в кулінарії, володіє величезною кількістю корисних властивостей, тому його широко використовують в галузі медицини.
Застосовується як:
- антисептик;
- бактерицидна;
- потогінний;
- знеболювальне;
- відхаркувальний;
- спазмолітичну;
- седативний (антистресову);
Крім того, вживання базиліка стабілізує у жінок менструальний цикл, якщо є відхилення.
Він давно відомий своїми корисними властивостями для чоловіків, в число яких входить так само підвищення потенції.
Застосовують рослину для лікування грипу та загальних простудних захворювань, лікують безсоння і розлади нервової системи.
Насіння даної рослини, так само володіють корисними властивостями.
Базилік фіолетовий і його цілющі властивості
Цей вид заслуговує окремої уваги.
В першу чергу завдяки тому, що в ньому міститься більше ефірних масел, ніж в інших видах.
У чому ж полягають корисні властивості ефірних масел при вживанні, що містяться в цьому вигляді?
Поліпшуються обмін речовин і циркуляція крові, відповідно їжа перетравлюється швидко, ефективно.
А ще, ефірні олії використовують для лікування від бородавок, від укусів комах.
Їх зовнішнє використання сприяє загальному поліпшенню стану шкіри, уповільнює процеси старіння.
Бета-каротин, що містяться в фіолетовому базиліці у великих кількостях, захищають клітини людини від згубних впливів зовнішнього середовища.
Клітковина, в значних кількостях міститься в кожному листі, благотворно впливає на стан кишечника.
Крім того, в цьому виді в значних кількостях містяться камфора, хавикол, залізо і кальцій.
В цілому ж, благотворний вплив фіолетового базиліка на організм можна відчути тільки при систематичному вживанні всередину.
Базилік лимонний і його корисні властивості
Відразу варто зауважити, що, вирощуючи лимонний базилік, не можна допускати його цвітіння, інакше листя його стануть неїстівними.
Також не варто сушити на сонці — рослина втратить смак, позбудеться аромату.
Серед його корисних властивостей насамперед варто відзначити величезну кількість вітамінів та макроелементів, позитивно впливають на роботу людського організму.
У кулінарії сушений базилік лимонний, застосовують як пряну приправу.
Базилік зелений: цілющі властивості
Цей вид рослини, також підвищує загальний тонус організму, стимулює нервову систему.
Допомагає при проблемах з кишечником, а саме — при метеоризмах.
Дуже сильно збуджує апетит і сприяє поліпшенню роботи травного тракту.
Це рослина буквально «запускає» серце, змушує його працювати, робить серце більш витривалим.
Як і інші види базиліка, заспокоює нервову систему.
В основному використовується в європейській кухні — його можна запросто зустріти у вигляді приправи в середземноморських стравах.
Застосування в кулінарії
Кулінари називають цю рослину»царською травою».
Він заслужив таких високих порівнянь завдяки чудовому аромату і ніжного смаку.
Застосовується у величезних масштабах у харчовій промисловості по всьому світу:
- ароматизатор ковбаси, консервів, копченостей;
- ароматизатор спиртних напоїв (насамперед, його додають лікери);
- свіжа зелень, яку додають у перші страви і салати.
Всесвітньо відомою є паста Песто, основним інгредієнтом якого є базилік.
Це блюдо користується широкою популярністю серед вегетаріанців.
Використовується також сушена зелень — її кладуть у квашені страви, супи, знову ж таки в вегетаріанські та веганські страви.
Жителі середземномор'я приправляють їм морепродукти.
Суміш базиліка з різними прянощами надає стравам ні з чим не порівнянний смак.
Петрушка, естрагон, коріандр чудово поєднуються з цією рослиною.
Якщо змішати його з розмарином, то ви отримаєте ніжний перцевий аромат.
Додавши базилік і чебрець, ви додасте страви особливої гостроти.
Приємний на смак у поєднанні з руколою.
Крім втеч, в кулінарії використовуються насіння базиліка — наприклад, в тайської кухні.
Масло базиліка
Ефірні масла, що видобуваються з цієї рослини, також мають масу корисних властивостей.
Його застосовують в першу чергу, як тонізуючу властивість, мобілізація сил організму.
У той же час, масло базиліка заспокоює, зосереджує думки.
Якщо ви відчуваєте слабкість і часто відчуваєте запаморочення, то це якраз те, що вам потрібно: масло нормалізує тиск, відновлює сили, ефективно позбавляє від мігрені.
Полегшує біль при м'язових пошкодженнях і ревматизмі.
Відомо, що ефірне масло базиліка впливає на емоційну сферу: він вносить ясність думки, знімає стрес, відновлює концентрацію.
Це масло, успішно справляється з будь-якими проявами саморуйнування психіки людини, здатне підвищити самооцінку людини і перемогти комплекси.
Масло базиліка використовується і в сфері косметології — в першу чергу це стосується догляду за шкірою.
Нанесення масла на шкіру сприяє її зміцненню, надає пружність та запобігає передчасному старінню.
Масло наносять на волосся, прискорюючи їх зростання і надаючи волоссю здоровий, первозданний блиск.
Містить маргарин трансжири? у цій статтіВи знайдете відповідь на це питання.
Як приготувати смачний рецепт манної каші, ви зможете прочитати тут :#deletetag#/retsepty-blyud/kashi/pecept-mannoy-kaschi.htmlтакий знайомий смак дитинства.
Протипоказання до застосування
Базилік крім корисних властивостей, має і ряд протипоказань.
Від вживання всередину варто утриматися людям, які мають такі захворювання:
- цукровий діабет;
- гіпотонія, вегето-судинна дистонія;
- відхилення в згортання крові;
- ішемія (воно ж — недокрів'я);
- інфаркт міокарда;
- інсульти;
- тромбофлебіт вен нижніх кінцівок.
Не рекомендується він, до вживання вагітним, а також жінкам, що годують.
Також варто пам'ятати про те, що до складу рослин входить значна кількість ртуті, тому надмірне вживання його в їжу може нашкодити здоров'ю.
Перед включенням базиліка в раціон або використанням його в лікувальних цілях ми рекомендуємо перш порадитися з вашим особистим лікарем, а також дієтологом.
Відео десерт
У цьому невеликому відео, ви дізнаєтеся, як краще всього застосовувати базилік в домашніх умовах. Будьте здорові!