Властивості фенхелю та показання до застосування трави
За своїм зовнішнім виглядом нагадує звичайний фенхель, кріп.
Не дивно, що друга його назва – аптечний кріп.
Рослина широко використовується не тільки в приготуванні страв.
Воно настільки корисно, що знайшло своє застосування у медицині, фармацевтиці, аромотерапії і вважається одним з найцінніших оздоровчих засобів.
Історія його використання налічує тисячоліття.
Його застосовували ще в давні часи, коли Рим і Греція були наддержавами.
Тоді фенхель був символом успіху і перемоги.
А саксонці вважали цю рослину однією зі священних трав.
Сьогодні, як і століття тому, це рослина не здає своїх позицій і завойовує симпатії людей по всьому світу.
Хімічний склад
Рослина містить безліч вітамінів, корисних для здоров'я: C, A, B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 9.
Є також харчові волокна, зола і мінералів: натрій, хром, магній, кальцій, залізо, калій, селен.
Низька калорійність і велику кількість білка зробило дану рослину популярним компонентом дієтичного харчування і ефективним засобом в боротьбі за стрункість.
Корисні властивості трави
Фенхель широко використовується у кулінарії, медицині (народної і наукової), аромотерапії.
При чому, всі частини рослини знайшли своє застосування: насіння, коріння, листя, плоди.
Препарати з екстрактом фенхелю використовуються для лікування і профілактики хвороб, ефективно бореться з проблемами сечостатевої системи у чоловіків і жінок.
Плоди рослини широко застосовуються в боротьбі з грибковими захворюваннями.
Основні корисні властивості:
- антибактеріальну дію;
- загоєння ран;
- зняття запального процесу;
- підвищення імунітету;
- профілактика раку;
- поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
- зміцнення нервової системи і судин;
- нормалізація обмінних процесів в організмі;
- підтримання і стабілізація роботи серця.
Дізнайтеся, про крупу сочевиця, корисні властивості для підтримки фігури.
Смачний і багатий вітамінами сік моркви. Корисні властивості напою, дивіться тут.
Протипоказання та можливу шкоду
Фенхель майже не має протипоказань.
Винятком є індивідуальна непереносимість.
А вагітним жінкам, людям з епілепсією і тим, хто часто страждає від діареї, рекомендується вживати в малих дозах.
Велика кількість фенхелю може викликати кровотечу.
З цієї причини вагітні жінки повинні використовувати продукти, прянощі, масла і чаї з фенхелем в мінімальній кількості.
Корисні властивості насіння
Насіння фенхелю, корисні властивості, які найбільш ефективні при заварюванні відварів.
Такий настій часто використовується в народній медицині: при кон'юнктивіті, безсонні, гнійниках на шкірі, кашлі, для зняття болю в області живота.
Насіння цієї рослини часто використовують як проносне.
Приємний смак зробив їх однією з часто використовуваних приправ до супів, солінь, консервів, соусів.
Насіння рослини застосовуються в італійської та французької кухні для приготування страв з риби, хлібобулочних і солодких виробів.
Смачна і солодка, часта гостя» святкових салатів — кукурудза консервована. Корисні властивості, читайте детальніше.
Лимонник кримський, корисні властивості трави та напоїв на його основі: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/limonnik-poleznye-svojstva-i-osobennosti.html.
Любите запечені яблука? Корисні властивості страви дивіться тут.
Семен ефективні при схудненні: високий вміст білка дає енергію, а мінеральний комплекс з вітамінами стимулює обмін речовин, знижує відчуття голоду.
Ласунам насіння особливо корисні: вони пригнічують бажання з'їсти чергову цукерку або цукрове печиво.
Особливу користь приносить чай з насінням фенхеля: він сприяє зниженню жирової маси, покращує роботу печінки, регулює обмінні процеси в клітинах, приводить в норму рівень цукру в крові.
Застосування фенхелю
У медицині фенхель також знайшов своє застосування.
Його успішно використовують при хворобах ШКТ: він підвищує секрецію залоз, покращує процес травлення їжі.
Відвар з плодів успішно бореться з кашлем (покращує відхаркування мокротиння).
Чай з фенхелем приводить в норму роботу нервової системи і є ефективним заспокійливим.
Так само він використовується в кулінарії як приправа, в народній медицині для лікування різних хвороб.
Визнаний ефективним жарознижуючою.
Ефірна олія фенхелю, до складу якого входять плоди (насіння) рослини, часто використовується в боротьбі з запальними процесами в нирках, знімає набряклість під очима, позбавляє від кровоточивості ясен, захворювань дерми, робить шкіру більш пружною і гладкою.
Корисні властивості для дітей
Малюкам можна давати чай з фенхелю з 4-х місячного віку.
Він необхідний дітям при хворобливих відчуттях в кишечнику, появі газообразований, спазмів, хворобах кишечника і шлунка, бронхіті.
Сприятливо впливає на роботу нервової системи дитини, зміцнює імунітет.
Інулін, який міститься в фенхелі, приводить в норму роботу ШКТ.
Високий вміст кальцію і калію робить благотворний вплив на ріст кісткової тканини, підвищує імунітет, зміцнює серце і судини.
Як використовувати корінь фенхелю?
В Індії корінь цієї рослини використовується як проносний засіб.
Завдяки високому вмісту харчового волокна, корінь фенхелю знижує рівень холестерину в крові, приводить в норму кров'яний тиск і зводить до мінімуму ймовірність інфаркту, ефективний у боротьбі з раком кишечника, виводить з організму токсини і шкідливі речовини.
Сухий корінь цієї рослини часто використовується для виготовлення кондитерських виробів та хліба.
Фенхель є вельми корисним і цінним рослиною, яка покращує здоров'я людини в будь-якому віці.
Відео-десерт
Дивіться відео з розповіддю дієтолога Лідії Іонової: