Кращі рецепти салату «Мітла» для схуднення
Салат з кумедною назвою «Мітелка» — це не тільки смачне овочеве блюдо, але і прекрасний варіант для дієтичного меню. Овочі – це найкращий джерело енергії і поживна основа будь-якої дієти. І якщо ви прагнете очистити організм або скинути зайву вагу, саме вони допоможуть вам у цьому. У запропонованому салаті підібрано ідеальне співвідношення овочів, приносять максимальну користь для тіла.
Користь страви для оздоровлення та схуднення
Популярність цього салату тримається вже понад 30 років. Ще в 80-ті роки про нього дізналися багато прихильників здорового способу життя в нашій країні. Сталося це завдяки появі книг американського натуропата Поля Брега, з яких і був узятий рецепт універсального і простого в приготуванні салату на кожен день.
Користь салату «Мітелка» складається відразу в декількох аспектах:
- за рахунок високого вмісту клітковини він посилює перистальтику кишечника і змушує травну систему працювати активніше;
- грубі волокна овочів добре очищають кишечник (звідси, до речі, і назва салату);
- низька і навіть від'ємна калорійність інгредієнтів дозволяє ефективно знижувати вагу;
- основа салату – свіжа капуста, яка корисна для травного тракту і захищає від виникнення запалень і виразок;
- в овочах, що входять в основу «Мітелки», міститься величезна кількість корисних мікроелементів та вітамінів, до того ж готувати його можна цілий рік.
Класичні варіанти приготування
Всі інгредієнти для приготування базової версії цього салату можна круглий рік знайти у продажу на ринку чи в супермаркеті, до того ж собівартість його буде зовсім невисока. Основа «Мітелки», яка використовується у всіх без винятку варіаціях його приготування, — це капуста. Простіше всього використовувати білокачанну, вона і дасть приємний смак, і користі принесе максимум.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста (зазвичай білокачанна) - | 300 г |
свіжа морква - | 200 г |
сік апельсина або лимона натуральний - | 2-3 ст. л. |
Час приготування: 10 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Найпростіший варіант цього цілющого страви:
- Капусту тонко натріть шатківницею.
- Морква або натріть на тертці або наріжте тонкими довгими брусками.
- Полийте соком цитруса і ретельно відіжміть руками.
Класика по-російськи: найпопулярніший рецепт «Мітелки»
У нашій країні склад «Мітелки», або, як його інакше називають, «Щітки», був доповнений ще парою інгредієнтів, за рахунок чого підвищилися його оздоровлюючі властивості. Головна відмінність від рецепту Брега – обов'язкове додавання сирої буряків, а ось сухофрукти з російського класичного варіанту зникли.
Для приготування порції салату візьміть:
- моркву і капусту в тих же пропорціях, що і в попередньому рецепті;
- буряк свіжий – 100 г;
- половину лимона для заправки.
Калорійність: 150-160 кКал/порція.
Час приготування: 10-20 хвилин.
Як і в попередньому рецепті, капусту потрібно нашаткувати, моркву і буряк або натерти крупно, або нарізати соломкою. Все змішати, полити лимонним соком і трохи прим'яти, щоб виділився сік з овочів і змішався з лимонною заправкою.
Якщо вам не по душі аскетичний рецепт класичної «Мітелки», спробуйте приготувати одну з його різновидів, тим більше, що сьогодні існує чимало перевірених рецептів, в які додають інгредієнти.
«Щітка» з овочами
Для його приготування можна використовувати як свіжу капусту, так і квашену (що ще корисніше, якщо у вас немає протипоказань до неї). Також в якості вітамінної добавки можна використовувати бульби селери або його стебла.
На одну порцію салату потрібні:
- капуста свіжа – 200 г (або квашена, віджата від розсолу в тій же кількості);
- буряк і моркву свіжі – 100 г;
- бульба селери – 50 г;
- сіль – за бажанням, на ваш смак;
- олія рослинна (оливкова, соняшникова, лляна) – 1-2 ст. л;
- сік лимонний – 2 ст. л.
Натріть побільше селеру, моркву і буряк. Капусту нашаткуйте або тонко наріжте. Посоліть і відіжміть всі разом. Заправте маслом і збризніть соком.
Калорійність: 234 кКал/порція.
Час приготування: 15-20 хвилин.
Салат «Мітелка» з кольрабі, огірків і редиски
Нестандартний варіант «Мітелки» можна приготувати з капусти кольрабі, моркви та редиски. Заправляється він кефірної заправкою, але як і раніше залишається одним з найбільш корисних страв у здоровому харчуванні, до того ж калорій в ньому вдвічі менше, ніж у попередньому рецепті.
На порцію візьміть:
- кольрабі – 100 г;
- морква – 100 г;
- огірок свіжий редис – 100 г;
- петрушка – пару гілочок;
- кефір знежирений – 2 ст. л.;
- сіль;
- свіжовичавлений сік лимона – 2 ст. л.;
- перець мелений.
Калорійність: 135 кКал/порція.
Час приготування: 15-20 хвилин.
Змішайте перець, кефір і лимонний сік. Наріжте моркву і кольрабі соломкою і злегка примніть. Редис і огірок наріжте півкільцями і змішайте з овочами. Посоліть салат на смак, додайте рубану петрушку і заправку.
Дієтичне блюдо з сухофруктами
У первісному варіанті салату вже фігурував родзинки. Але можна зробити його смак ще більш яскравим, додавши та інші сухофрукти. Якщо вам подобається солодкуватий присмак у салатах, обов'язково спробуйте такий варіант.
Візьміть:
- морква, буряк і капусту – приблизно по 100 г кожного овоча;
- цибуля – 100 г;
- курагу і чорнослив – по 2-3 штуки;
- йогурт несолодкий – 2-3 ст. л.;
- сіль.
Калорійність: 290 кКал/порція.
Час приготування: 35-40 хвилин.
Для початку залийте сухофрукти окропом і дайте їм постояти хвилин 15-20. В цей час підготуйте моркву і буряк (як і в попередніх рецептах), нашаткуйте капусту, наріжте кубиками цибулю. Посоліть овочі і відіжміть руками. Розпарені курагу і чорнослив подрібніть і додайте до овочевої суміші. Заправка для цього салату – натуральний несолодкий йогурт.
«Щітка» зі свіжими фруктами
Не тільки сухофрукти знайдуть гідне застосування в салаті-волоті. Можна готувати і зі свіжими фруктами, наприклад з яблуками. Тільки вибирайте кислі сорти з зеленою шкіркою.
Для однієї порції потрібні:
- капуста білоголова свіжа – 200 г;
- морква, яблуко, буряк – по 100 г;
- мед легко замінити цукром) – 1 ч. л.;
- сіль;
- масло рослинне – 2-3 ст. л.;
- свіжовичавлений сік лимона – 1-2 ст. л.
Калорійність: 155 кКал/порція (31 кКал/100г).
Час приготування: 15-20 хвилин.
Як і у стандартних різновидах, овочі в цьому салаті ріжуться або шинкують потоньше і потім віджимають руками. Для заправки змішайте лимонний сік з медом і маслом. Яблука краще нарізати кубиками або брусочками. Шкірку на фруктах не знімайте, в ній містяться потрібна груба клітковина і вітаміни.
«Мітелка» з зеленню
Оскільки для салату-мітелки підбираються продукти з негативною калорійністю і насичені волокнами і клітковиною, не обійдеться це блюдо і без зелені, яка багата і тим, і іншим.
Для салату з зеленню в складі візьміть:
- салат листовий (латук, ромен, лола-блондо або лоло-россо) – 1 качан;
- перець ратунда – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- огірок – 2 шт.;
- зелена цибуля – 2-3 пера;
- зелень (петрушка, кріп, базилік, кінза, рукола) – на ваш смак;
- часник – 1 зубок;
- сіль;
- лимонний сік – 2 ст. л;
- масло рослинне – 2 ст. л.
Калорійність: близько 100 кКал/порція
Час приготування: 15-20 хвилин.
Готується салат-волоть з зеленню дуже просто: всю зелень подрібніть, додайте моркву соломкою і перець ратунда, нарізаний смужками, видавіть до салату зубок часнику через прес. Додайте нарізану соломкою або тонкими слайсами огірок. Заправка стандартна – суміш соку лимона і масла.
Інші добавки
Якщо вам по душі експерименти, спробуйте додати до основних інгредієнтів салату ще кілька корисних для здоров'я продуктів:
- якщо заправляєте маслом блюдо, спробуйте відмовитися від соняшникової і замінити його олією льону, ріпаку, розторопші, гірчиці або кунжуту – всі вони дуже корисні і насичені амінокислотами;
- крім вже зазначених білокачанної капусти кольрабі, в цьому салаті можна спробувати і пекінську капусту брюссельську або савойську. А яскрава червонокачанна додасть страві ще і красивий відтінок;
- як доповнення можна спробувати і менш поширені овочеві складові: скибочки дайкона, редьки, ріпи, спаржу, цукіні або навіть айву і груші.
Завдяки широкому розмаїттю складів очищаючі салати можна готувати кожен день, при цьому вони точно вам не набриднуть.
Для тих, хто хоче схуднути підійдуть дієтичні страви з кабачків в мультиварці.
Як правильно почати схуднення, можна прочитати в цій статті.
Якщо ви сидите на дієті, дізнайтеся список продуктів, виводять зайву рідину з організму.
Поради щодо вживання
Правильне вживання салату «Мітелка» не менш важливо, ніж правильний його рецепт з точними пропорціями складових. Які є варіанти його використання в оздоровленні організму і схуднення?
- Для експрес-схуднення можна застосувати триденну монодієту: за день з'їдайте по півтора кілограма салатної суміші і не забудьте про велику кількість рідини. За 3 дні можна успішно скинути 1,5 кілограма.
- Салат ідеально підходить для комбінації з розвантажувальними днями й лікувальним голодуванням: за день до початку розвантаження/голодування і на перший день після виходу з них обмежте свій раціон тільки салатом, тоді повернення до звичного режиму пройде легше.
- «Мітелка» — хороший компаньйон для білкової їжі. Він допоможе збалансувати білкову дієту і позбавить від проблем з кишечником, які часто виникають при надлишку білка.
- Для прихильників правильного харчування такий салат – просто знахідка. Він замінить важкий і некорисний гарнір для обіду або вечері, при цьому харчуватися таким салатом можна постійно, комбінуючи її з твариною або соєвим білком і насиченими жирними кислотами з риби або морепродуктів.
Втім, є у «Щітки» і обмеження. Кому небажано є таке блюдо і які є обмеження для людей з порушеною кислотністю шлунка?
- Вживання цього салату заборонено власникам важких уражень шлунка або кишечнику, захворювань підшлункової залози або при проблеми з жовчним міхуром.
- Не варто зловживати ним при прийомі антибіотиків.
- Діабет – ще один пункт у списку протипоказань.
- Спортсменам також небажано надто багато є такий овочевої суміші.
Деякі особливості є і в приготуванні цієї страви при зниженої або підвищеної кислотності шлунка. Справа в тому, що практично всі рецепти розраховані на нормальний рівень соляної кислоти в шлунковому соку, а при його підвищенні або зниженні варто трохи скорегувати пропорції.
- Знижена кислотність: замініть свіжу капусту квашену, а сирий буряк – маринованої. Лимонного соку можна використовувати більше.
- Підвищена кислотність: свіжу буряк міняємо на більш щадний варіант – відварну, додаємо в салат запарений чорнослив, а ось лимонний сік прибираємо зовсім, краще обмежитися маслом або нежирним йогуртом.
Завдяки цим радам «Щітку» можна сміливо включати в свій раціон навіть при змінах складу шлункового соку, вагітності або виникненні негострих захворювань ШКТ.
Відгуки
Наші читачі вже спробували вживати «Мітлу» з метою схуднення. Ось що вони пишуть:
Марина, р. Усть-Каменегорск
Ольга, Київ р.
Наташа, Гродно р.
На відео розповідається, як приготувати і правильно вжити салат:
Салат під назвою «Мітелка» — одне з найбільш простих у виконанні дієтичних страв. Безліч його варіантів дозволить вибрати той, який вам сподобається найбільше, а доступність абсолютно всіх інгредієнтів робить салат по-справжньому «народним». Зрозуміло, є його в гострій або хронічній фазі захворювань кишечника або шлунка не варто, як і зловживати строгими дієтами з участю цієї страви. Він протипоказаний діабетикам і не рекомендується при прийомі антибіотиків. Разом з тим цей чудовий салат допоможе нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і м'яко очистить організм.