Дієтичні і поживні салати з буряка з яблуками
Рецепти цих легких у виконанні салатів включають два інгредієнти – буряк і яблука. Додавання до базової частини інших продуктів дозволяє створити лінійку вітамінів і корисних закусочних страв. У всіх рецептах кількість інгредієнтів вказана з розрахунку на одну порцію. Приблизний вага порції салату — 250 р.
Час приготування розраховується з урахуванням варіння сирих овочів, їх очищення, нарізання і оформлення страви. Середня тривалість варіння коренеплодів невеликого розміру — 40 хвилин.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
буряк сира - | 150 г |
половина яблука плода - | 80 г |
свіжовичавлений сік цитрусових - | 1 ст. л. |
лист кучерявою петрушки - | 3 р |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 42 Ккал |
Це овочеве блюдо для дієтичного харчування містить дуже мало калорій, вона багата клітковиною і корисними речовинами, що добре впливає на роботу кишечника і буде ідеальним перекусом для бажаючих схуднути.
Приготування:
- Коренеплід помити, очистити, натерти на тертці і викласти в салатник.
- Яблука очистити, натерти на тертці і перекласти в салатник.
- Перемішати інгредієнти, полити салат соком лайма чи лимона (лайма пахучіше), зверху прикрасити гілочкою петрушки.
Салат з буряка, яблука, сиру та майонезу
Ситна і легка закуска прекрасно різноманітить повсякденне меню і взимку, і влітку.
Список продуктів:
- варений буряк -120 г (можна взяти запечену в духовці);
- третя частина кисло-солодкого яблука — 60 г;
- твердий або м'який сир на вибір — 10 г;
- оливки без кісточок — 2 плоду;
- нежирний майонез — повна ст. л.;
- зубчик часнику.
Всі етапи приготування займуть близько години.
У 100,0 г салату буде міститися 112,4 Ккал.
Приготування:
- Коренеплід відварити до готовності, очистити, порізати брусочками. Яблука почистити, видалити насіння, порізати тонкою соломкою.
- Твердий сир натерти на дрібній тертці, м'який сир — на крупній. Часник розчавити виделкою або пропустити через часникодавку. Оливки порізати кільцями.
- Подрібнені буряки, яблука і сир перекласти в салатник, акуратно перемішати.
- Часник змішати з майонезом, заправити салат. Зверху прикрасити оливками.
Корисна страва з яблуком і курагою без майонезу
Цю страву можна готувати і взимку, і влітку. Це справжній порятунок для «лінивого кишечника», сподобається і дорослим, і дітям, особливо рекомендується літнім людям.
Легко готується, добре засвоюється.
Список продуктів:
- відварений буряк — 150 г (можна взяти запечений коренеплід);
- скибочка кисло-солодкого яблука — 20 г;
- курага — 3 шт.;
- нежирний йогурт — 2 ст. л.;
- горіхи пекан або волоські горіхи — 2 шт.;
- часточка лимона для прикраси.
Часу на готування буде витрачено в межах години.
У 100,0 г салату буде міститися 88,5 Ккал.
Приготування:
- Замочити в теплій воді курагу. Коренеплід зварити до готовності, очистити, порізати соломкою. Яблука помити, обсушити, очистити, вирізати насінну камеру і нарізати соломкою. Курагу вийняти з води, обсушити і порізати тонкими скибочками.
- Всі інгредієнти викласти в салатник, акуратно перемішати, полити йогуртом. Волоські горіхи використовувати сирі або обсмажити на сковорідці без олії кілька хвилин, потім дрібно порізати ножем і посипати ними салат. Прикрасити часточкою лимона.
Рецепт з чорносливом і грецькими горіхами
Цей чудовий і смачний салат задовольнить вимоги будь-якого гурмана. Він гарний і для святкового столу, і для повсякденного вживання. Готується просто, з'їдається швидко.
Список продуктів:
- буряк варена — 100 г;
- яблука солодкі — 100 г;
- чорнослив — 36 г (4 шт.);
- очищені волоські горіхи — 10 г (2 шт.)
- сік грейпфрута — 10 р.
Салат можна приготувати за 50-55 хвилин.
У 100,0 г салату буде міститися 96,7 Ккал.
Приготування:
- Замочити в теплій воді чорнослив. Зварити буряк до готовності або запекти у фользі, почистити і порізати її кубиками. Яблука помити, очистити, видалити насінну камеру, нарізати кубиками. Злити воду з чорносливу, порізати його скибочками.
- Всі інгредієнти помістити в салатник, акуратно перемішати і полити соком грейпфрута. Волоські горіхи використовувати сирі або за бажанням обсмажити на сковороді без масла, дрібно порізати ножем або виделкою, викласти на салат зверху.
Буряковий салат з оселедцем
Святковий, але більш легкий варіант оселедця «під шубою», цілком може замінити класична новорічна страва.
Список продуктів:
- буряк запечений — 90 г;
- оселедець солона — 50 г;
- морква варена — 40 г;
- перепелині яйця — 2 шт. (або одне невелике куряче яйце);
- сметана 10-12% жирності — 1 ст. л. з верхом;
- порошок гірчиці — 5 м;
- зелень по сезону — 5 м;
- морська сіль — щіпка.
Цей салат готується близько години.
У 100,0 г салату буде міститися 111,0 Ккал.
Приготування:
- Буряк запекти в рукаві або фользі в духовій шафі, очистити і нарізати її кубиками.
- Морква зварити, очистити, так само порізати кубиками. Оселедець почистити, вийняти кісточки і дрібно нарізати. Зварені круто перепелині яйця очистити від шкаралупи, розрізати на половинки. Сметану змішати з гірчичним порошком, посолити за смаком.
- Всі підготовлені продукти, крім яєць, помістити в миску, додати сметанний соус, перемішати. Викласти гіркою на тарілку. Прикрасити страву зверху дрібно посіченою зеленню і половинками перепелиних яєць.
На відео ви знайдете цікавий рецепт бурякового салату з яблуками і сочевицею:
Легка бурякова закуска з цибулею
Дуже ситний салат з молодим зеленим цибулею і кедровими горіхами цілком здатний замінити друге блюдо або стати відмінним гарніром.
Список продуктів:
- буряк запечений — 160 г (в цьому рецепті її потрібно саме запекти);
- жменя очищених кедрових горішків (1,5 ст. л);
- пір'ячко молодого зеленого або шніт - цибулі — 25 г;
- легкий майонез з низькою жирністю — 2 ст. л.
Враховуючи час запікання буряків, всього буде витрачено на приготування 55-60 хвилин.
У 100,0 г салату буде міститися 133,9 Ккал.
Приготування:
- Буряк запекти в духовці, почистити і нарізати брусочками. Зелену цибулю промити під струменем води, дрібно порізати.
- Помістити в салатник буряк, цибулю, столову ложку кедрових горішків, перемішати і заправити майонезом. Посипати зверху рештою горішками.
Знаменита «Мітелка»
Сыроедческий салат зі свіжих овочів — не просто закусочне блюдо, але і своєрідна «мітла» для кишечника, вирішальна проблеми з перистальтикою. Салат багатий клітковиною, вітамінами, ферментами, органічними кислотами.
Список продуктів:
- сирий буряк — 60 г;
- сира морква — 50 г;
- лист капусти (білоголової або червоноголової) — 50 р;
- скибочка кисло-солодкого яблука — 50 г;
- олія оливкова або кунжутне — 1 ст. л.;
- 5% -й яблучний оцет — 15 г (підійде і бальзамічний);
- насіння білого кунжуту — 1 ч. л.;
- ароматизована сіль — щіпка.
Салат з буряком та чорносливом — відмінна закуска для зимової пори.
Якщо ви любите бобові культури, спробуйте салат з квасолею і солоними огірками.
За посиланням ви знайдете дуже цікавий рецепт буряків по-корейськи.
Варто витратити всього півгодини, щоб приготувати це блюдо.
У 100,0 г салату буде міститися 87,2 Ккал.
Приготування:
- Всі овочі промити, почистити, натерти на середній тертці. Капусту порізати тонкою локшиною, трохи посолити, пом'яти руками до виділення соку.
- Помістити інгредієнти в салатник, акуратно перемішати, посолити, полити сумішшю оливкової олії і яблучного оцту. Насіння кунжуту обсмажити на сковороді без масла і посипати ними салат.
В скарбничку рад
- При покупці на ринку або в магазині буряків краще вибирати коренеплоди середнього розміру, т. к. у великих коренеплодах вміст нітратів з великою ймовірністю перевищує допустиму норму.
- Якщо на розрізі коренеплід неоднорідної структури, має темні і світлі смуги, отже, при його вирощуванні застосовувалися нітрати, такий овоч небезпечно вживати в їжу.
- Якщо овоч куплений у невідомого виробника, краще підстрахуватися і зрізати верхівкову частину коренеплоду і хвостик вище – це основні місця накопичення нітратів.
- Щоб прискорити варіння будь-яких коренеплодів, можна застосувати простий прийом: після закипання води дати овочу поваритися півгодини і, слив воду, відразу охолодити його під проточною холодною водою. Різкий перепад температур замінить тривале варіння.
- Щоб страви з буряка були смачнішими, її краще не варити, а запікати будь-яким способом: у фользі, в рукаві для запікання, просто на деку. У цьому випадку коренеплід втрачає «водянистість», набуває більш щільну структуру, що значно покращує смак салатів.
- При варінні коренеплодів їх небажано солити, це погіршує смак овочів, а ось додавання невеликої кількості цукру, навпаки, підсилює насолоду і природний смак овоча.
На відео — приготування салату «Мітелка»:
Буряк – дуже «пластичний» овоч, який використовується в безлічі салатів, в холодних та гарячих закусках, вона хороша і в моноблюде, а також легко поєднується з іншими овочами.