20 май 2019 3 217

Як готувати шашлик в тандирі своїми руками

Тандир використовувався для приготування страв і обігріву у народів, що населяли Азію, Південну Росію. Зараз ця піч отримала велику популярність на всій території нашої країни. Для її використання потрібно менше палива (вугілля, деревини), що дозволяє істотно економити. Термін служби такої печі вище, ніж у звичайного мангалу.

По влаштуванню піч може нагадувати великий горщик з глини, каменю, цегли чи бетону (для її облаштування можуть використовуватися різні матеріали). Конструкції розрізняються, але загальним є принцип приготування.

У ємність тандира через головне отвір поміщаються дрова. Потім, коли будуть готові вугілля, його стінки очищаються від кіптяви, бруду, спрыскиваются водою. Хліб і борошняні вироби готуються незвичайним чином – їх линути до стінок печі.

Шашлик і подібні йому страви з м'яса підвішуються на шампурах так, щоб м'ясо висіло в порожнині тандира.

В даний час можна придбати переносні тандири, які беруть на пікніки (хоча і такі моделі важать чимало). На власній ділянці доцільно обладнати стаціонарну піч, щоб готувати більшу кількість м'яса одночасно.

Підготовка печі до використання

До магазинних печей зазвичай додається інструкція по застосуванню, в якій враховані всі особливості конкретної моделі. З нею варто ознайомитися гранично уважно.

Переносний тандир потрібно встановлювати на рівній поверхні, що забезпечує його стійкість (пісок і пухка земля не підходять, так як піч може перекинутися).

Поблизу не повинно бути зайвих предметів, які можуть загорітися при попаданні іскри (встановлюючи стаціонарний тандир, також потрібно стежити, щоб поруч не було здатних загорітися кущів, займистих поверхонь).

Якщо не перше, то потрібно очистити піч від залишків минулого застосування – золи, іншого сміття. Іноді їх не прибирають одразу, бо піч довго остигає після готування, а охолонути тандир повинен самостійно.

Перед готуванням знімають велику кришку зверху, відкривають піддувало (невелике віконце у підстави тандирів). На дно печі кладуть дрова і папір, заповнюючи її не більше, ніж на 2/3. Розпалюють багаття. Приблизно за 1 годину піч розігріється до потрібної температури. На поверхні переносних горщиків з часом можуть з'являтися тріщини не товщі волосся. Вони не небезпечні, але при більш серйозних пошкодженнях краще утриматися від використання печі.

У заглиблення стаціонарного тандира можна перед закладкою дров поставити цеглу, які витримають натиск полум'я. Тоді після нагрівання можна буде поставити на них казан і готувати супи, плов та інші страви.

Коли всі дрова прогорять, а піч нагріється, її стінки повинні очиститися від кіптяви. З переносного тандира через піддувало прибирають кочергою жар. У стаціонарній також краще прибрати велику частину прогорілих дров. Потім піддувало і отвір зверху закривають. Піч готова до приміщення всередину страв.

Шашлики, овочі, рибу розвішують на горизонтальних опорах, покладених зверху на отвір тандира. Борошняні вироби за традицією прикріплюють до стінок, а казани ставлять на опори з цегли.

Час приготування порції м'яса на шампурах – близько півгодини (перша порція приготується швидше – за 15-20 хвилин). Овочі і риба готуються 15-20 хвилин, а супи та плов – 40.

Після використання піч повинна охолонути сама, потім її можна очистити.

Рецепт свинячого шашлику в тандирі
Інгредієнти Кількість
свинини - 2 кг
лука - 1 кг
томатного соку - 1 л
чорного і червоного перців мелених - 1 ч. л.
солі - скільки буде потрібно, за смаком
Час приготування: 690 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Свинина – досить калорійне м'ясо, але шашлик з неї виходить соковитим, ніжним і дуже смачним.

Приступити до готування краще ввечері, щоб залишити м'ясо маринуватися на ніч. М'ясо миють, сушать, видаляють сухожилля і плівки, ріжуть на відповідні для шашлику шматки.

Складають їх у миску, посипають сумішшю перців, сіллю, додають порізану на кільця цибулю, перемішують. Заливають шашлик томатним соком або пюре, знову перемішують. Миску закривають харчовою плівкою або кришкою і ставлять на ніч у холодильник.

У день приготування безпосередньо перед закладкою в тандир шматки шашлику нанизують на шампури і поміщають в нагріту ємність печі.

У процесі готування можна періодично відкривати кришку і збризкувати м'ясо маринадом або вином.

Як готувати шашлик з баранини

Тандир ідеально підходить для приготування такого примхливого м'яса, як баранина. Шашлик рівномірно пропікається, м'ясо не пересушується і залишається соковитим. У наведеному нижче рецепті описується оригінальний спосіб готування шашлику – на стінках тандира.

Продукти:

  • 600-700 г баранини (нежирна частину, можна окіст);
  • 1 ст. л. попередньо просіяного пшеничного борошна;
  • по 1 ч. л. чорного перцю і приправи для шашлику (зіра, чебрець або будь-яка відповідна до м'яса);
  • сіль.

Час приготування: 2-3 ч.

Калорійність 100 г: 235 ккал.

М'ясо миють, витирають серветкою і ріжуть на шматки. У миску наливають воду, солять її. Потім кожен шматок м'яса опускають на кілька секунд у солону воду, а після – трохи обвалюють в суміші борошна з перцем і приправою.

Далі шматочки линути до стінок печі і закривають кришку. Коли м'ясо покриється скоринкою золотистого відтінку, залишиться 10-15 хвилин до його повної готовності. Після цього баранину відокремлюють від стінок і подають разом зі свіжими овочами.

Яловичий шашлик, замаринований в пиві

Підготовлене в пивному маринаді м'ясо виходить ніжним і дуже смачним. Спирт здебільшого випаровується у процесі готування, тому страва виходить не надто «алкогольних».

Краще знайти для приготування шашлику в пивному маринаді в тандирі живе неотфильтрованное пиво, але банкове теж підійде, хоча смак буде менш яскравим. Яловичина менш калорійна у порівнянні зі свининою та бараниною.

Продукти:

  • 1,5 кг яловичини;
  • 4 шт. цибулин;
  • 0,5 л світлого пива;
  • перець, спеції (які більше подобаються), сіль.

Час приготування: 10 год.

Калорійність на 100 г: 175 ккал.

М'ясо ріжуть шматками, кладуть у миску або контейнер, закладають туди ж кільця цибулі і спеції (але не сіль). Якщо подобається яскраво виражений цибульний аромат і присмак, то частина цибулини можна подрібнити або перетерти.

Продукти перемішують, накривають і залишають на 40 хвилин при температурі не вище кімнатної. Потім заливають м'ясо пивом відправляють на 6-8 год в холодильник. Шматочки шашлику повинні бути тільки покриті пивом, але не вільно в ньому плавати.

Тому кількості напою потрібно регулювати. Солити шашлик потрібно за 10 хвилин до приміщення в піч. Між шматками яловичини на шампур вішають кілька кілець цибулі. У процесі приготування м'ясо кілька разів поливають пивним маринадом.

Приготування курячого шашлику з овочами

Курка, приготована в тандирі, по-новому розкриває свій смак і зберігає всі поживні і дієтичні властивості. Ще більш корисним це блюдо зроблять овочі.

Продукти:

  • 1,2 кг курячого м'яса (можна взяти тільки грудки або стегенця, крила, або цілу курку);
  • 200 мл лимонного соку, віджатого безпосередньо перед приготуванням маринаду і цедра 1 лимона;
  • 6 шт. невеликих томатів;
  • 3 цибулини;
  • за 3 гілки порубаних чебрецю і розмарину (можна замінити 1 ч. л. приправи для м'яса);
  • 1 солодкий перець;
  • 2 цукіні;
  • 6 очищених зубчиків часнику;
  • 100 мл раст. масла і ще 4 ст. л.;
  • перець і сіль – за смаком.

Час на готування: 4 ч.

Калорійність на 100 г: 220 ккал.

Подрібнений часник змішують з чебрецем і розмарином або приправою, трохи солять. Рослинне масло і лимонний сік збивають, перемішують з часниковою сумішшю. Курку розбирають на шматочки для шашлику, миють холодною водою і сушать, потім кладуть у миску з маринадом. Шашлик залишають на 2 години в холодильнику в закритій мисці.

Овочі миють, зрізують, якщо потрібно, шкірку, ріжуть на досить великі шматки. В окремому посуді поливають їх 4 столовими ложками рослинного (краще оливкової) олії.

М'ясо нанизують на шампури по черзі з овочами і закладають в тандир. Можна пару раз полити курку маринадом в процесі готування.

Читайте як приготувати салат з картоплею пай — простий і смачний рецепт.

Пишні оладки з яблуками в нашому кулінарному порталі — краща добірка рецептів.

Спробуйте приготувати хачапурі по-імеретинськи — це смачне блюдо, яке приготувати дуже легко.

Рецепт приготування шашлику з риби в тандирі

Для приготування риби в тандирі знадобиться решітка, так як з шампурів вона буде зісковзувати. До переносних тандира зазвичай продають спеціальні етажерки – конструкції з кількома решітками на різних рівнях.

Для стаціонарного тандира можна зробити ґрати на опорах, яка буде встановлюватися на його дно. При цьому решітка повинна встановлюватися на рівні приблизно середини колодязя тандира.

Продукти:

  • 0,5 кг сьомги, форелі, лосося або осетра;
  • 1-2 цибулини;
  • 1 пучок зелені;
  • соус ткемалі – для подачі;
  • 100 г не жирної сметани;
  • перець і сіль.

Час на готування: 2 ч.

Калорійність на 100 г: 180 ккал.

Рибне філе розібрати на досить великі порції. Посипати спеціями, змастити сметаною, загорнути у фольгу. Покласти на грати і відправити в тандир на 10-15 хвилин. Готовий шашлик при подачі супроводжують кільцями цибулі і зеленню, окремо подають соус.

Корисні поради

Щоб розрахувати потрібну кількість м'яса для шашлику, потрібно визначити, скільки буде порцій. На кожну піде 100-150 р.

Ближче до кінця шампура у випадку з вертикальним тандиром мають найбільші шматки м'яса, так як там температура спекотніше.

Коли дрова горять, в переносному тандирі повинна бути відкрита маленька верхня кришка. У стаціонарному – верхню кришку відкривають, щоб полум'я виходило назовні.

Інструкція з облаштування тандира своїми руками

Найбільш простий і доступний вид тандира для шашлику – з цегли можна викласти на своїй ділянці самостійно. Міцне спорудження прослужить довгі роки і обійдеться дешевше, ніж покупні агрегати.

Для побудови тандира потрібно місце далеко від предметів, які можуть спалахнути. Для початку потрібно буде вирити яму для бетонного підстави печі. Плита з бетону повинна бути товщиною не менше 10 див.

Яму для неї доведеться викопати близько 15 см. По периметру ями збирають опалубку – каркас з дощок, в яку заливається бетонна суміш. На дно ями посипають шар піску, який перед заливкою бетону потрібно буде змочити водою. На пісок кладуть армуючу сітку. Поверхня залитого бетону вирівнюють за допомогою лопатки.

Для висихання бетону потрібно близько тижня. Потім на бетонній плиті можна будувати тандир. Найкраще в якості матеріалу підійдуть вогнетривка шамотна цегла, білий цегла.

Співвідношення пропорцій печі повинні бути такими: діаметр основи відноситься до горловини в пропорції 1/3. Для того щоб стінки тандира звужувалися догори, у верхнього шару цегли робиться косою спіл підстави, щоб ставали під кутом до основи на попередній шар. Пиляють цеглу за допомогою болгарки і алмазних кругів для роботи з керамікою.

Стіни печі викладають цеглою, встановлюючи їх вертикально навколо круглого підстави. Внутрішні торці цеглин щільно стикаються, а зовнішні утворюють своєрідний розкритий квітка, сонце, але цей ефект зникне, коли щілини між цеглинами замажут сумішшю.

У нижньому шарі робиться невеликий отвір для піддування і прибирання зайвих вугілля. Для скріплення кладки підійде спеціальна вогнетривка суміш для печей. Щілини потрібно ретельно змастити з зовнішньої сторони.

Кожен шар цегли стягується дротом із сталі. Її кінці скручують і ховають в шов.

Внутрішню стінку (але можна і зовнішню теж після застигання суміші) вимастили глиною. Кришка для горловини може бути зроблена з жерсті або сталі.

Перший раз тандир потрібно протопити на високій температурі з великою кількістю дров без приготування страв. Після цього піч остигає, її вичищають і тільки тоді можна використовувати тандир за прямим призначенням.

Готувати шашлик в тандирі дуже просто, а в результаті виходить одне з найсмачніших страв з м'яса, яке можна приготувати на природі.

Що ще почитати: