Люля-кебаб в домашніх умовах: традиційні рецепти приготування
Люля-кебаб (Lula kebab) в перекладі з мови тюрків – «смажена м'ясна трубка», є національним блюдом народів Кавказу і Середньої Азії. Особливу популярність ця страва має на Балканах.
Традиційно готується з баранячого м'ясного фаршу з додаванням прянощів, зелені та цибулі. Після підготовки фаршу формується своєрідна трубочка, яка насаджується на шампур і засмажується на мангалі.
Основні інгредієнти страви: вибір і підготовка
Основною складовою в рецептурі люля-кебаб є м'ясо і приготований з нього фарш. При виборі м'яса необхідно враховувати головна умова правильно приготовленого люля-кебаб, а саме — жирність баранини, свинини, яловичини або курятини.
Враховуючи високу температуру смаження страви, фарш повинен бути жирним, щоб забезпечити ковбасок соковитість і ніжність, а також допомогти страви залишитися сформованим і не розвалюватися при насадженні на шампур, адже саме завдяки тваринного білка, що міститься в перемолотом м'ясі, люля-кебаб міцно тримається при обсмажуванні.
Крім м'ясного фаршу, знадобляться ріпчасту цибулю, сіль, спеції і прянощі за смаком, але необхідно відзначити, що в класичній рецептурі використовується тільки чорний перець. Для приготування цієї страви за класичним рецептом обов'язковим пунктом є додавання курдючного жиру або сала.
Особливості приготування в домашніх умовах
При бажанні, люля-кебаб можна приготувати, скориставшись духовкою, сковородою або навіть мультиварка, що цілком підійде любителям парових страв. Основною особливістю у разі такого домашнього приготування є спосіб замішування фаршу і його обробка:
- При неможливості використовувати парне м'ясо, заморожену м'якоть потрібно підготувати і розморозити заздалегідь, без використання мікрохвильової печі або теплої води. М'ясо повинно бути розморожено на нижній полиці холодильника або іншому прохолодному місці;
- М'ясо для фаршу повинно бути очищене від плівок і зв'язок;
- За класичними канонами обробки м'яса, фарш повинен бути рубаним, але в домашніх умовах можливий спосіб подрібнення в блендері або м'ясорубці;
- Отриманий фарш рекомендується охолодити і відбити, попередньо розділивши на порції і помістивши в щільний целофановий пакет;
- При замішуванні готового фаршу, обов'язковою умовою є додавання жиру (курдючного або свинячого) або сала, нарізаного дрібними шматочками;
- При формуванні ковбасок перед нанизуванням на шампур або шпажки, необхідно вмочити руки в холодній воді. Підготовлений для смаження люля-кебаб, слід помістити в холодильник на півгодини для кращого скріплення.
Приготувати люля-кебаб можна з будь-яких видів м'яса, досить знати правильну рецептуру, точно слідувати пунктам і дотримуватися послідовності. Приступимо!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Жирна яловичина - | 1,5 кг |
Цибулю - | 400 г |
Сало свиняче - | 170-200 г |
Крохмаль картопляний - | 2 столові ложки |
Сіль, перець (червоний або чорний), зелень - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 217 Ккал |
Щоб забезпечити хороше обсмажування фаршу і уникнути варіантів сирого або підгорілого страви, слід дотримуватися кількох правил:
- Не використовувати для приготування вугілля дрова хвойних порід дерева, кращим варіантом буде використання будь-яких листяних порід;
- Забезпечити для смаження люля-кебаб на шампурах дві зони вугілля – гарячу (жар) і менш гарячу (тліюче вугілля).
Спосіб приготування:
М'ясо очистити від прожилок і зв'язок, порізати на шматочки, приготувати для подрібнення в блендері або м'ясорубці;
Нарізати дуже дрібно цибулю;
Дрібно нарізати шматочки сала, попередньо охолодивши його в холодильнику, підготувати для подрібнення;
Додати в отриманий фарш нарізану цибулю, сіль, спеції і дрібно порізану зелень;
Додати в масу крохмаль або яйце за бажанням (в класичному способі приготування ні крохмаль, ні яйце не використовуються);
Подрібнити м'ясо і сало до стану фаршу будь-яким зручним способом;
Добре перемішати, відбити, охолодити в холодильнику;
Змочивши руки водою, сформувати м'ясні трубочки і притиснути до шампуру таким чином, щоб фарш обволікав шампур з усіх сторін;
Готовий для обжарювання люля-кебаб на шампурі розташувати в гарячій зоні вугілля для отримання золотистої скоринки, потім перемістити в більш прохолодну зону тліючих вугіль для прожарювання;
Перевертати шампур кілька разів для рівномірного обсмаження;
Готовий люля-кебаб подавати на шампурах, поклавши його на лаваш і приправивши пучком зелені.
Ковбаски зі свинини в духовці
Необхідно відзначити, що при приготуванні люля-кебаб в духовці можливі два варіанти: на шпажках на деку або на шампурах.
Інгредієнти для приготування люля-кебаб з свинини на шпажках, в духовці на деку:
- Свинина — 1,5 кг;
- Цибуля ріпчаста — 2 штуки середнього розміру;
- Сало — 150 гр.;
- Яйце — 1 штука;
- Сіль перець, спеції;
- Дерев'яні Шпажки.
Спосіб приготування:
- Підготувати м'ясо (свинину), очистити від прожилок, порубати ножем (прокрутити в м'ясорубці або блендері);
- Дрібно нарізати цибулю;
- Подрібнити сало і додати до м'яса для подрібнення;
- Додати яйце в отриманий фарш;
- Додати сіль, перець, спеції, дрібно нарубану зелень;
- Охолодити в холодильнику 30 хвилин;
- Сформувати отриманий фарш на шпажки;
- Застелити дно дека папером для випікання;
- Викласти на деко люля-кебаб на шпажках;
- Випікати в заздалегідь прогрітій духовці при температурі 250 градусів протягом 35-40 хвилин;
- Приготований люля-кебаб на шпажках викласти на лаваш або зелень на блюді.
Люля-кебаб з курячого фаршу на сковороді
Рецептура люля-кебаб з курячого м'яса не багатьом відрізняється від традиційної класичної. Для цього потрібні наступні інгредієнти:
- Куряче філе — 800 гр. або 1 кг;
- Масло рослинне або оливкове — 3 столові ложки;
- Часник — 3 великих зубчики;
- Сік вичавленого лимона — 2,5 столових ложки;
- Цибуля ріпчаста — 2 штуки;
- Сіль, спеції, зелень рубана;
- Шпажки для смаження люля-кебаб.
Спосіб приготування:
- Куряче філе промити, звільнити від шкірки, подрібнити ножем або в м'ясорубці для отримання фаршу;
- Часник подрібнити ножем або прокрутити в м'ясорубці разом з м'ясом;
- Вичавити в фарш сік лимона;
- Додати 1 столову ложку масла в масу;
- Посолити, поперчити, покришити у фарш дрібно порубану зелень;
- Фарш відбити і охолодити в холодильнику;
- Дістати фарш з холодильника, сформувати люля-кебаб на шпажках;
- Розігріти сковороду, налити масло, довести його до закипання;
- Викласти шпажки на сковороду, обсмажувати при середній температурі;
- Зрідка перевертаючи, довести до готовності;
- Готовий люля-кебаб промокнути серветкою, щоб прибрати зайвий жир;
- Подавати на тонкому лаваші, прикрасивши зеленню.
Збираючись на природу, візьміть на замітку рецепти маринаду з мінералкою для шашлику з курки. М'ясо просто тане в роті!Читайте як приготувати рецепт з свинини в духовці, ми розкриваємо вам смачні секрети.Ви ще ламаєте голову що приготувати для пікніка на природі з закусок? Свіжі ідеї #deletetag#/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/zakuski-dlya-piknika-na-prirode.html
Основні способи подачі страви на стіл
Люля-кебаб, як і інші м'ясні страви, подається гарячим. Будучи спадщиною традиційної кухні Середньої Азії і Кавказу, це блюдо подається з лавашем і різноманітною зеленню.
Лаваш може бути замінений на узбецьку корж, приготовану в тандирі або тонкий вірменський лаваш, який за бажанням можна загорнути люля-кебаб, знятий з шампура або шпажки.
Готову страву, як правило, подається до гарнірів — рісу, салатів або нарізаних овочів. Знімати з шампури або шпажки необов'язково, люля-кебаб можна їсти і з шампура.
Традиційно, люля-кебаб подається з соусом, приготованим таким чином:
- Цибуля ріпчаста — 2 середні головки;
- Винний оцет — 3-4 столових ложок;
- Барбарис (подрібнений) — 2 чайні ложки.
Спосіб приготування соусу:
- Обчищену і помиту цибулю нарізати кільцями;
- Додати барбарис, подрібненої до порошкоподібного стану;
- Пом'яти отриману масу руками;
- Залити винним оцтом, перемішати, залишити для маринування на годину.
Як правило, соус готується заздалегідь і використовується відразу після зняття люля-кебаб з вогню. Необхідно приготувати посуд для страви, розстелити на ньому тонкий лаваш, викласти на нього готовий люля-кебаб, обсипати маринованою цибулею і зверху полити соком, що виділився в процесі маринування.
При сервіровці досить часто використовується подрібнений волоський горіх і зерна граната, що надає страві особливий пікантний смак, а ще дуже притягальний і апетитний вигляд.