24 март 2019 1 462

Як приготувати аджапсандали по-грузинськи

Варіацій на тему аджапсандали багато. Навіть у самій Грузії, в кожному місті або селі, свій оригінальний рецепт. Крім того, три республіки Закавказзя досі впевнені, що аджапсандали саме їх національне блюдо.

Щоб всім сподобалося, треба знати правила приготування цього овочевого, смачної страви.

Перше правило: всі овочі треба посмажити окремо.

Друге правило – не переварити. Переварений аджапсандали – це вже овочева ікра.

Класичне блюдо з грузинським рецептом
Інгредієнти Кількість
Часник - 1 шт
Соковиті помідори (червоні) - 500 г
Цибулю - 300 г
Перець свіжий болгарський - 500 г
Баклажани - 900 г
Перець зелений гострий стручковий - 1 шт.
Кінза - 20 г (середній пучок)
Реган свіжий (базилік) - 10-15 г (маленький пучок)
Петрушка - 20 г (середній пучок)
Рослинна олія - 250 мл
Коріандр мелений - ½ Чайної ложки
Сіль і перець - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 69 Ккал

Класичний рецепт є основою для фантазії господині. Готувати його краще в товстостінній посуді.

Приготування:

  1. Всі овочі і зелень промийте і дайте підсохнути;
  2. Вибирайте плоди середніх розмірів;
  3. Підготовлені баклажани наріжте півкільцями за 2-3 мм, кладучи в миску шарами, злегка посипайте крупною сіллю. Відставте миску;
  4. Перець очистіть від насіння, наріжте півкільцями за 2-3 мм;
  5. Помідори наріжте середніми кубиками;
  6. Гострий перець наріжте довільно;
  7. Часник потрібно нарізати тонкими пластинками;
  8. Лук повинен бути нарізаний вздовж півкільцями. Якщо будете шинкувати занадто дрібно, то вийде каша, якщо ж півкільця занадто великі, то на тарілці аджапсандали буде виглядати як цибулеве рагу;
  9. І ось тепер, коли ви підготували овочі, повернемося до баклажанів. За цей час вони пустили сік і їх можна злегка віджати. Не мити, а саме злегка. Беріть невелику жменю баклажан і акуратно віджимайте. Вирівнюючи, кладіть їх у розігріте на сковороді олію. Вогонь повинен бути трохи вище середнього. Смажте з обох сторін і відразу витягайте на відповідне блюдо;
  10. У тому ж маслі (якщо мало, додайте ще) обсмажується і підготовлений перець;
  11. Після перцю, в тій же сковороді, злегка, до легкого золотистого кольору пасеруйте цибулю;
  12. Помідори повинні тушкуватися у цей час на іншій сковороді, під закритою кришкою, щоб сік не випарувався;
  13. Розігрійте сотейник або невеликий казан (можна і товстостінну сковороду з високим бортиком), додайте трохи олії. Викладіть баклажани, цибулю і перець. Дуже акуратно перемішайте. Вогонь повинен бути вище середнього;
  14. Наріжте зелень і змішати з підготовленим часником. Додайте томати, перемішайте і злегка підсолити. Нехай побулькает кілька разів.
  15. Перекладіть томатно-зелену суміш до овочів, перемішайте так, щоб овочі залишалися цілими;
  16. Через десять хвилин дуже смачне блюдо буде готове;
  17. Якщо помідори не соковиті, додайте води.

Якщо ви любите свіжі овочі, хрусткі, то просто скоротіть час термічної обробки. Але пам'ятайте, що баклажани, завжди і в будь-якому блюді, не можна вживати полусырыми!

Дієтичний аджапсандали за 30 хвилин!

Шикарний рецепт для святкового столу, дуже смачний аджапсандали, який легко і швидко приготувати вдома, на природі. Калорійність так мала, що дівчата його оцінять! Звичайно, ніхто не придумував цей рецепт, як дієтичний. Просто, в горах, вівчарі мали можливість приготувати улюблену страву тільки таким способом – швидко, на багатті.

До речі, цей аджапсандали може приготувати навіть той, хто приходить на кухню виключно поїсти!

Інгредієнти Кількість/вага
Баклажани 4 кг
Перець болгарський зелений 2,5 кг
Помідори червоні м'ясисті 3 кг
Цибуля ріпчаста 1,5 кг
петрушка, кінза, реган (базилік) по 100 г
Гострий перець 1-3 шт.
Часник 2-3 шт.
Спеції кавказькі і сіль
Оливкова олія

Час приготування — 30 хв.

Калорійність — 47 ккал.

Це кількість продуктів розрахована на компанію з 6-8 чоловік. Можна зробити порцію менше, але суворо дотримуватися пропорції!

Як готувати:

  1. Баклажани, перець, помідори помити, запекти в духовці або на мангалі;
  2. Пам'ятаєте! Помідори готуються трохи довше, ніж інші овочі. Щоб шкірка томатів не полопалася, а сік не стек – проколіть плід виделкою в декількох місцях;
  3. Очистіть всі овочі від шкірки. Деякі господині занурюють у холодну воду, щоб легше чистити. Але цього робити не варто – аджапсандали стане водянистим. До того ж, добре пропечені овочі дуже легко очищаються гарячими;
  4. Наріжте овочі великими кубиками, цибулю – півкільцями, гіркий перець – за бажанням;
  5. Додайте нашатковану промиту зелень і рубаний часник;
  6. Все перемішайте і додайте спеції. Через 5 хвилин спробуйте на сіль;
  7. Заправити аджапсандали можна і за всіма правилами – яблучним оцтом і рослинною олією, а можна тільки рослинною олією. Якщо нічим не заправляти, то смак від цього не зіпсується, а калорійність стане набагато нижче.

Їдять це блюдо будинку і на природі, холодним або гарячим. Холодний, він навіть смачніше.

Аджапсандали по-грузинськи з м'ясом

Кавказька кухня дуже подобається практично всім, за свою ситність і легкість, незрівнянний аромат, смакові якості та естетику. Аджапсандали з баклажанів з м'ясом набагато калорійніший класичного варіанту, але не вимагає гарніру.

Для приготування на 4 порції знадобиться:

Інгредієнти Кількість/вага
М'ясо – баранина, яловичина 400 г
Баклажани з блискучою шкіркою  

 

 

по 4 шт.

Картопля
Солодкий болгарський перець
Цибуля
Червоні, соковиті помідори
Часник  

по 2 шт.

Гострий перець
Кінза  

по 30 г

 

Реган свіжий
Петрушка
Оливкова олія
Сіль, коріандр мелений, перець,

хмелі-сунелі

Час приготування — 90 хв.

Калорійність (100 г) — 123 ккал.

Як готувати грузинське блюдо аджапсандали з баклажанів з м'ясом:

  1. Шматочки м'яса швидко обсмажте на сильному вогні, до красивої скориночки. В кінці смаження злегка посоліть. Зменшіть вогонь, додайте цибулю півкільцями і обсмажте, перемішуючи;
  2. На іншій сковороді злегка обсмажте картоплю кубиками і викласти на блюдо;
  3. Слідом, обсмажте з обох сторін, підготовлені баклажани;
  4. У тому ж маслі, пережарьте нарізану півкільцями, перець;
  5. Перекладіть овочі на м'ясо з цибулею і тушкуйте, не перемішуючи, на повільному вогні (з відкритою кришкою);
  6. Потушкуйте окремо (під закритою кришкою нарізані помідори;
  7. Залийте помідорами овочі, акуратно перемішайте знизу вгору, додайте спеції, як ви любите, гострий перець і січену зелень з часником. Протомите 10 хвилин.
  8. При подачі посипте зеленню.

Страва готова! Приятого апетиту!

Багато сучасні господині використовують мультиварки. Дуже зручно – не треба стояти за літньої спеки біля плити. Поповніть вашу рецептурну книгу новим блюдом для мультиварки!

Готується легко і швидко. А картопля, в такому рецепті аджапсандали, робить страву ситніше.

Читайте як приготувати ніжну опару для тіста і пиріжків.

Візьміть на замітку рецепт ароматної смаженого м'яса в горщиках.

А ви знаєте який приготувати крем для мафінів зверху — дуже смачний десерт, який легко готувати.

Варіант рагу з картоплею в мультиварці

На сім'ю з 4-х чоловік знадобиться:

Інгредієнти Кількість/вага
Баклажани середні  

 

по 3 або 4 шт.

 

Картопля
Перець великий болгарський
Дуже стиглі помідори
Ріпчаста цибуля 2 шт.
Часник 5 зубків
Гіркий перець 1 шт.
Кінза, реган свіжий, петрушка 20 г
Будь-яке рослинне масло
Сіль, хмелі-сунелі, перець, коріандр

Час приготування — 90 хв.

Калорійність (100 г) — 67 ккал.

Як приготувати аджапсандали по-грузинськи з картоплею в мультиварці:

  1. Овочі наріжте на шматочки середніх розмірів довільної форми;
  2. Обсмажте баклажани і перець окремо в режимі «Смаження» в невеликій кількості олії. Перекладіть в миску;
  3. Пасеруйте цибулю в тому ж маслі, не змінюючи режим мультиварки, додайте нарізані помідори, злегка посоліть. Помішуючи, доведіть до напівготовності. Викладіть цибульно-помідорний соус в глибоку тарілку;
  4. З'єднайте всі овочі в чашу мультиварки. Додайте спеції, частина шаткованою зелені з часником, гострим перцем. Акуратно перемішайте і залийте томатно-цибульним соусом. Посипте залишилася зеленню і часником. Закрийте кришку. Поставте на 15 хвилин режим «Гасіння»;
  5. Після приготування кришку треба обов'язково відкрити і остудити, щоб аджапсандали не переварився.

Приємного апетиту!

Заготівля аджапсандали на зиму

На 10 банок по 500 грам:

Інгредієнти Кількість/вага
Помідори (червоні, соковиті) 3 кг
Перець будь-якого кольору, солодкий болгарський 500 г
Морква 500 г
Баклажани 2,5 кг
Цибуля ріпчаста 300 г
Реган (базилік сухий 10-15 г
Петрушка 40 г
Олія рослинна без гірчинки 1 л
Коріандр — краще мелений 15-20 г
Чорний перець, червоний (можна мелений) на ваш смак
Сіль 100-120 г
Цукор 60 г
Оцет тільки 9% 150 г

Час стерилізації при 100о С:

Банки 0,5 л — 30-40 хвилин, банки 0,7 л — 45-50 хвилин.

Час приготування — близько трьох годин.

Рецепт аджапсандали по-грузинськи на зиму покроково:

  1. Всі овочі ретельно промийте, підсушіть і наріжте кружечками, скибочками або соломкою;
  2. Баклажани злегка посоліть для видалення гіркоти, підсушіть і обсмажте;
  3. У глибокій, широкій плоскій сковороді обсмажте цибулю до рум'яного кольору, додайте моркву, перемішуючи, обсмажуйте далі. Сюди ж закладіть і перець;
  4. Продовжуючи обсмажувати, додайте сіль, цукор, спеції;
  5. Викладіть на овочі підготовлені томати і варіть всю масу 15-20 хвилин, перемішуючи знизу вгору;
  6. В кінці додайте шинковану зелень, оцет і перемішайте ще раз;
  7. У стерильні сухі банки, на кожен шар баклажан кладіть овочеву суміш. Накрийте кришками. Стерилізуйте. Закрутіть.

Корисні поради

  • якщо міняти спосіб обробки продуктів, то і смак страви зміниться. Наприклад, коли часник, за рецептом, потрібно стовкти в ступці, то саме так і слід чинити, а не прискорювати процес в блендері або м'ясорубці. Навіть якщо це кілограм часнику. Смаковий букет страви відразу зміниться;
  • для тих, хто не любить смак кінзи, а таких багато, радимо при купівлі вибирати сорти з ніжним смаком. А також додавати травичку в блюдо в середині готування, необхідні нотки в свій букет ароматів блюдо отримає, а неприємний присмак зникне. Не забувайте, що кінза дуже корисна і має жовчогінну властивість, допомагає травленню;
  • баклажани, господині в Грузії, вибирають по м'якості. Тверді баклажани, зазвичай, не купують;
  • помідори для аджапсандали по-грузинськи повинні бути соковитими, великими і абсолютно стиглими;
  • щодо болгарського перцю, слід пам'ятати, що плоди червоного кольору солодше, ніж зеленого. У Грузії, в аджапсандали, використовують, зазвичай зелені сорти, додаючи один червоний м'ясистий плід для палітри;
  • що стосується базиліка, то, в Європі, під цією назвою мається на увазі зелена різновид сорти прянощі, у якій пряний смак і аромат слабо виражені, а на Кавказі використовують бузкову запашну травичку і називають її «реган». Реган можна купити і в магазині і на ринку. Вибираючи травички, обов'язково понюхайте, щоб запах був такий, як вам потрібно;
  • баклажани присутні в більшості страв грузинської кухні. Цей овоч, наприклад, після довгої обробки (близько доби), подають у складному соус сациві.

Аджапсандали по-грузинськи можна готувати і з волоськими горіхами. Національні страви Грузії відрізняються різноманітністю смаків і ароматів. Ваша фантазія і індивідуальний смак додадуть звичайним страв вишуканість і оригінальність.

Жінка на кухні, як художник за мольбертом, творить прекрасне настрій для своїх коханих, створюючи твори з смаків, ароматів і фарб природи.

Що ще почитати: