30 март 2019 1 900

Як приготувати гострі баклажани по-грузинськи на зиму

Консервовані баклажани як завжди актуальні. І хто як не грузини знають, як зробити цей овоч пікантним і неймовірно ароматним. Наприклад, можна приготувати закуску з баклажанів під горіховим соусом трьома різними способами.

Баклажани по-грузинськи
Інгредієнти Кількість
баклажани - 3 кг
сіль - 3 ч. л.
очищені від перегородок горіхи - 2 склянки
кінза свіжа - пучок
олія для обсмажування - скільки потрібно
зелений базилік - 2-3 гілочки
вода - 350 мл
цукровий пісок - 5 г
хмелі-сунелі - пару щіпок
оцет столовий - 60 мл
Час приготування: 170 хвилин Калорійність на 100 грам: 105 Ккал

Закуску можна приготувати для швидкого поїдання або закрити на зиму і насолоджуватися смаком в холоди.

Поетапний процес приготування баклажанів по-грузинськи на зиму:

  1. Плоди промити, зрізати плодоніжку і за бажанням очистити від шкірки (смак від цього не зміниться);
  2. Нарізати кружками товщиною не менше 3-х см;
  3. Овоч пересипати сіллю, щоб видалити гіркоту. Прибрати на півгодини;
  4. Поки баклажани «відпочивають» саме час приступити до приготування соусу;
  5. Горіхи дрібно порубати ножем або подрібнити в ступці;
  6. Перемолоти В блендері крупно порізану зелень;
  7. До отриманої суміші влити розведений водою оцет, горіхи і все перемішати;
  8. Підготовлені овочі віджати і обсмажити;
  9. Овочі з'єднати з соусом, перемішати;
  10. Готову закуску перекласти в стерилізовані банки;
  11. Поставити скляну тару в холодну духовку, включити її простерилізувати закуску близько 7 хвилин при 150С.

За запропонованим рецептом вийде 4 банки по 0,5 літра.

Читайте як приготувати соковите м'ясо для шаурми рецептів маринаду, до класичних рецептів.

Магазинна кабачкова ікра на зиму — рецепти смачної закуски.

Тушковані кабачки з помідорами в сметані — спробуйте варіант страви, який ми пропонуємо.

Рецепт приготування смажених баклажанів

Рецепти закусок з баклажанів з дня на день стають все більш популярними. Презентований нижче спосіб приготування по-грузинськи розкриє смакові якості овоча зовсім з іншого боку.

Необхідні рецептурні компоненти:

  • баклажани – 1 кг;
  • гіркий стручковий перець – за смаком;
  • горіхи волоські – 1 кг;
  • сіль за смаком;
  • пучок зелені кінзи;
  • цибуля – 250 г;
  • зубчики часнику – 3 шт.;
  • кип'ячена холодна вода – ¼ склянки;
  • олія для смаження;
  • оцет – ¾ склянки.

Витрачений час: 30 хвилин + 2 години витримки баклажан.

Калорійність: 304 ккал.

Поетапний технологічний процес:

  1. Очищені і вимиті баклажани нарізати кружальцями;
  2. Щоб позбутися гіркоти пересипати інгредієнт сіллю, перемішати і залишити на пару годин;
  3. Віджати сік і обсмажити в маслі;
  4. Одночасно необхідно нашаткувати цибулину, також пересипати сіллю і залишити на пару годин;
  5. Кінзу дрібно порубати. Для заготівлі потрібно лише ¼ отриманої зелені;
  6. Далі кінзу змішати з горіхами, часником, сіллю і перцем. Всі інгредієнти розтовкти в ступці або скористатися блендером;
  7. У готову суміш додати підготовлений цибулю і влити оцет (розбавити водою);
  8. Рослинна олія спочатку прокип'ятити, а після охолодити;
  9. Стерилізувати банки-яким зручним способом;
  10. Закуска викладається шарами: обсмажені баклажани – горіхова маса;
  11. Як тільки заповниться скляна тара, влити олію і закатати банку.

Гострі баклажани кружечками на зиму

Ще один спосіб заготовити до зими гострі, але дуже смачні і ароматні баклажани по-грузинськи. В приготуванні немає ніяких складнощів, зате результат вас чекає приголомшливий.

Необхідні рецептурні компоненти:

  • баклажани – 1,8 кг;
  • солодкий червоний перець – 400 г (3 шт);
  • олія – 100 мл;
  • часник (очищений) – 100 г;
  • оцет столовий 9% — 100 мл;
  • червоний гіркий перець – 30 г (2 шт.)
  • цукровий пісок – 50 р.

Витрачений час: 45 хвилин + 2 години витримки баклажан.

Калорійність: 67 ккал.

Поетапний процес приготування закуски:

  1. Плоди нарізати кільцями або півкільцями, не менше 1,5 см в товщину, інакше при тепловій обробці інгредієнт розсиплеться;
  2. Ретельно посипати сіллю і залишити в такому вигляді на півгодини;
  3. За ці 30 хвилин підготувати суміш, в яку потім потрібно буде вмочати інгредієнт;
  4. Часник і 2 види перцю перекрутити через м'ясорубку, всипати цукор, влити оцет. Поставити суміш на плиту і закип'ятити;
  5. У баклажан злити сік і інгредієнт обсмажити до рум'яного кольору в олії;
  6. Кожен гарячий шматочок плода вмочити в гострий соус і покласти в заздалегідь стерилізовану банку;
  7. Як тільки тара заповниться закускою, влити олію і закатати банку.

Якщо передбачається зберігання банок в холодному підвалі, то доводити гострий соус до кипіння немає необхідності. Досить приготуватися його і вмочати в нього обсмажені баклажани. Але при зберіганні закуски в квартирі, теплова обробка гострого горіхового соусу обов'язкове.

Корисні поради

  1. Для консервування баклажанів по-грузинськи бажано використовувати плоди середньої форми, з дрібним насінням і, звичайно ж, без порожнин;
  2. Щоб плоди зберегли свою природну форму і вийшли ще смачніше, не знімайте з них шкірку;
  3. Щедро посипайте овоч сіллю, щоб позбутися гіркоти. Надлишки солі можна видалити шляхом промивання інгредієнта під холодною водою;
  4. Обов'язково стерилізують банки вниз горлом після заповнення закускою.

Можливо, досвідчені господині не відкрили для себе нічого нового з цих секретів. Проте якщо слідувати порадам, грузинська закуска вийде не тільки смачною, але і з естетичним зовнішнім виглядом. Експериментуйте зі смаком і приємного апетиту!

Що ще почитати: