Як приготувати гострі баклажани по-грузинськи на зиму
Консервовані баклажани як завжди актуальні. І хто як не грузини знають, як зробити цей овоч пікантним і неймовірно ароматним. Наприклад, можна приготувати закуску з баклажанів під горіховим соусом трьома різними способами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажани - | 3 кг |
сіль - | 3 ч. л. |
очищені від перегородок горіхи - | 2 склянки |
кінза свіжа - | пучок |
олія для обсмажування - | скільки потрібно |
зелений базилік - | 2-3 гілочки |
вода - | 350 мл |
цукровий пісок - | 5 г |
хмелі-сунелі - | пару щіпок |
оцет столовий - | 60 мл |
Час приготування: 170 хвилин | Калорійність на 100 грам: 105 Ккал |
Закуску можна приготувати для швидкого поїдання або закрити на зиму і насолоджуватися смаком в холоди.
Поетапний процес приготування баклажанів по-грузинськи на зиму:
- Плоди промити, зрізати плодоніжку і за бажанням очистити від шкірки (смак від цього не зміниться);
- Нарізати кружками товщиною не менше 3-х см;
- Овоч пересипати сіллю, щоб видалити гіркоту. Прибрати на півгодини;
- Поки баклажани «відпочивають» саме час приступити до приготування соусу;
- Горіхи дрібно порубати ножем або подрібнити в ступці;
- Перемолоти В блендері крупно порізану зелень;
- До отриманої суміші влити розведений водою оцет, горіхи і все перемішати;
- Підготовлені овочі віджати і обсмажити;
- Овочі з'єднати з соусом, перемішати;
- Готову закуску перекласти в стерилізовані банки;
- Поставити скляну тару в холодну духовку, включити її простерилізувати закуску близько 7 хвилин при 150С.
За запропонованим рецептом вийде 4 банки по 0,5 літра.
Читайте як приготувати соковите м'ясо для шаурми рецептів маринаду, до класичних рецептів.
Магазинна кабачкова ікра на зиму — рецепти смачної закуски.
Тушковані кабачки з помідорами в сметані — спробуйте варіант страви, який ми пропонуємо.
Рецепт приготування смажених баклажанів
Рецепти закусок з баклажанів з дня на день стають все більш популярними. Презентований нижче спосіб приготування по-грузинськи розкриє смакові якості овоча зовсім з іншого боку.
Необхідні рецептурні компоненти:
- баклажани – 1 кг;
- гіркий стручковий перець – за смаком;
- горіхи волоські – 1 кг;
- сіль за смаком;
- пучок зелені кінзи;
- цибуля – 250 г;
- зубчики часнику – 3 шт.;
- кип'ячена холодна вода – ¼ склянки;
- олія для смаження;
- оцет – ¾ склянки.
Витрачений час: 30 хвилин + 2 години витримки баклажан.
Калорійність: 304 ккал.
Поетапний технологічний процес:
- Очищені і вимиті баклажани нарізати кружальцями;
- Щоб позбутися гіркоти пересипати інгредієнт сіллю, перемішати і залишити на пару годин;
- Віджати сік і обсмажити в маслі;
- Одночасно необхідно нашаткувати цибулину, також пересипати сіллю і залишити на пару годин;
- Кінзу дрібно порубати. Для заготівлі потрібно лише ¼ отриманої зелені;
- Далі кінзу змішати з горіхами, часником, сіллю і перцем. Всі інгредієнти розтовкти в ступці або скористатися блендером;
- У готову суміш додати підготовлений цибулю і влити оцет (розбавити водою);
- Рослинна олія спочатку прокип'ятити, а після охолодити;
- Стерилізувати банки-яким зручним способом;
- Закуска викладається шарами: обсмажені баклажани – горіхова маса;
- Як тільки заповниться скляна тара, влити олію і закатати банку.
Гострі баклажани кружечками на зиму
Ще один спосіб заготовити до зими гострі, але дуже смачні і ароматні баклажани по-грузинськи. В приготуванні немає ніяких складнощів, зате результат вас чекає приголомшливий.
Необхідні рецептурні компоненти:
- баклажани – 1,8 кг;
- солодкий червоний перець – 400 г (3 шт);
- олія – 100 мл;
- часник (очищений) – 100 г;
- оцет столовий 9% — 100 мл;
- червоний гіркий перець – 30 г (2 шт.)
- цукровий пісок – 50 р.
Витрачений час: 45 хвилин + 2 години витримки баклажан.
Калорійність: 67 ккал.
Поетапний процес приготування закуски:
- Плоди нарізати кільцями або півкільцями, не менше 1,5 см в товщину, інакше при тепловій обробці інгредієнт розсиплеться;
- Ретельно посипати сіллю і залишити в такому вигляді на півгодини;
- За ці 30 хвилин підготувати суміш, в яку потім потрібно буде вмочати інгредієнт;
- Часник і 2 види перцю перекрутити через м'ясорубку, всипати цукор, влити оцет. Поставити суміш на плиту і закип'ятити;
- У баклажан злити сік і інгредієнт обсмажити до рум'яного кольору в олії;
- Кожен гарячий шматочок плода вмочити в гострий соус і покласти в заздалегідь стерилізовану банку;
- Як тільки тара заповниться закускою, влити олію і закатати банку.
Якщо передбачається зберігання банок в холодному підвалі, то доводити гострий соус до кипіння немає необхідності. Досить приготуватися його і вмочати в нього обсмажені баклажани. Але при зберіганні закуски в квартирі, теплова обробка гострого горіхового соусу обов'язкове.
Корисні поради
- Для консервування баклажанів по-грузинськи бажано використовувати плоди середньої форми, з дрібним насінням і, звичайно ж, без порожнин;
- Щоб плоди зберегли свою природну форму і вийшли ще смачніше, не знімайте з них шкірку;
- Щедро посипайте овоч сіллю, щоб позбутися гіркоти. Надлишки солі можна видалити шляхом промивання інгредієнта під холодною водою;
- Обов'язково стерилізують банки вниз горлом після заповнення закускою.
Можливо, досвідчені господині не відкрили для себе нічого нового з цих секретів. Проте якщо слідувати порадам, грузинська закуска вийде не тільки смачною, але і з естетичним зовнішнім виглядом. Експериментуйте зі смаком і приємного апетиту!