Як приготувати лікувальний кисіль з вівса
Кисіль – напій, який знайомий всім без винятку людям. Його варили в якості десертного напою, лікували безліч різних захворювань (включаючи розлади шкт). Цей напій є не тільки доповненням до набору страв, але і використовується для повноцінного перекусу, оскільки він густий і ситний.
Навчитися готувати його не складно, потрібно лише трохи уваги і терпіння, щоб він опинився на столі. Крім фруктів, ягід, варення, кисіль готують і з вівса, що дозволяє отримати не тільки смачний, але і корисний продукт, який бере участь в терапії багатьох захворювань, включений в цілий ряд дієт і лікувальних програм харчування.
Склад, користь і лікувальні властивості
Користь і лікувальний ефект переходить в напій саме з цього інгредієнта. Особливість – повне засвоєння всіх корисних речовин, які присутні в готовому продукті.
Обмежень за віковими показниками немає – кисіль можна застосовувати в їжу і включати в програму терапевтичного впливу, як малюкам, так і дорослим (включаючи літніх і ослаблених людей, які перенесли складні операції).
Нерідко кисіль, виготовлений із застосуванням вівса, стає обов'язковою до вживання їжею. Рекомендується включити напій в меню (щоденне) у разі діагностування наступних захворювань:
- безсоння;
- розлади психічного та психологічного характеру (в тому числі, різні депресії);
- слабкість, апатія, загальний занепад сил;
- гіпертонія;
- хвороби травного тракту;
- гепатити (всіх видів);
- цукровий діабет;
- холецистит;
- набряки;
- зниження ваги;
- судоми (нічні);
- водянка;
- запальні процеси;
- болі (у тому числі в шлунку);
- кольки;
- надмірна вага;
- зниження гостроти зору;
- підвищений (або нестабільний) холестерин;
- метеоризм і здуття;
- погіршення пам'яті та концентрації уваги.
Також в терапевтичних і профілактичних цілях вівсяний кисіль рекомендується, як частина повсякденного меню, якщо є передумови до розвитку атеросклерозу або тромбофлебіту. При лікуванні шкірних захворювань і алергії також досить активно використовуються його корисні властивості.
Для літніх людей цей напій є джерелом життєвих сил і бадьорості. Він відновлює сили, позитивно впливає на організм, посилюючи його опір різним хворобам. До складу напою входять такі речовини і мікроелементи:
- вітаміни (В, РР, А і Е);
- залізо;
- марганець;
- фтор;
- калій;
- кальцій.
Збалансований напій за кількістю жирів, білків і вуглеводів.
Шкоди та протипоказання до вживання
Вівсяний кисіль не має яскраво виражених протипоказань і не завдає шкоди організму. Винятком є лише факт того, що не рекомендується пити його у великих кількостях (1 склянка в день – оптимально), так як може накопичуватися слиз.
Також відмовитися або обмежити вживання напою доведеться тим людям, які мають непереносимість певних інгредієнта (харчову алергію на продукт). В цілому ж кисіль корисний для всіх людей.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вода (очищена питна, можна профільтрувати попередньо) - | 1 л |
пластівці вівсяні - | 200 г (склянку) |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 33 Ккал |
Приготування киселю з вівса по цьому рецепту дозволить господарці швидко навчитися процесу.
Кроки приготування:
- У воду додати пластівці, перемішати, дати постояти близько 10 хвилин і поставить на середній нагрів варитися (40 хв.);
- Отриманий відвар процідити в окрему ємність, пластівці протерти через сито, додати в рідину, перемішати;
- Склад додатково слід довести до кипіння і залишити на 5 хвилин.
Перед подачею необхідно напій остудити до кімнатної температури.
Як зварити вівсяний кисіль на молоці
Цей варіант приготування киселю буде цікавим для всіх, так як поєднує в собі приємний смак і ніжну консистенцію. Для приготування напою знадобиться набір простих і доступних кожному інгредієнтів:
- молоко коров'яче, незбиране) – 400-500 мл;
- вівсяні пластівці – 100 г (або ½ склянки);
- крохмаль (картопляний) – 10 г;
- ванілін – 1 пакетик (за бажанням можна виключити з рецепту);
- цукор (можна використовувати як білий, так і коричневий) – 20 р.
Час приготування вівсяно – молочного киселю – 35 хвилин.
Калорійність (100 г) готового напою – 35 ккал.
Кроки приготування:
- Молоко трохи підігріти (до 400);
- Залити їм вівсяні пластівці і залишити настоюватися на 25 хвилин (або до моменту набухання);
- Отриманий настій необхідно процідити (в окрему ємність);
- Залишився пластівці можна або протерти через сито (пропустити через блендер) і змішати з рідиною, або не використовувати в напої взагалі;
- Розділити отриману рідину на дві рівні половини (в одній з них розвести крохмаль);
- Іншу половину поставить на середній нагрів. Додати цукор і, за бажанням ванілін, добре перемішати;
- У момент закипання (утворення на поверхні характерною білої пінки), слід додати у молоко другу половину рідини (з розведеним крохмалем), ретельно перемішати, довести до кипіння і зменшити нагрів;
- Постійно помішуючи суміш, варити до загустіння (2-3 хвилини);
- Зняти утворилася пінку.
При подачі всипати цукор у склянку і перемішати. Важливо пам'ятати, що перед вживанням напій повинен добре охолонути. Також можна прикрасити десерт свіжими ягодами, фруктами або листочками м'яти (меліси).
Рецепт Ізотова
Авторський рецепт, який необхідно вміти готувати, дозволить позбутися або запобігти появі безлічі різноманітних захворювань. Інгредієнти, що входять до складу лікувально-профілактичного напою:
- вівсяні пластівці (дрібного помелу) – 0,5 кг;
- зерна вівса (очищені) – 20 г;
- кефір (свіжий, без добавок) – 100 мл;
- вода -1,5 л.
Час приготування продукту -30 хвилин + 84 години (процес шумування).
Калорійність киселя (100 г) – 52 ккал.
Кроки приготування вівсяного киселю з вівса:
- На дно ємність (скляної банки на 3 л) слід укласти вівсяні пластівці;
- Додати очищені зерна вівса (наступним шаром);
- Додати до вівса кефір;
- Підігріти воду (до 400) і залити в ємкість (до бортів);
- Прибрати на 48 годин в тепле місце;
- Після цього отриману каламутну белея суміш слід процідити, а пластівці і зерна протерти через сито;
- Рідина залишити в теплому місці ще на 36 годин (станеться розділення рідини на дві фракції – для киселю потрібно буде використовувати нижній шар);
- Поділ проводиться шляхом зливання верхнього шару в окрему ємність;
- Нижній шар (закваску) слід використовувати для подальшого приготування, взявши 2 ст. л (залишок зберігається в холодильнику);
- Закваску слід розвести у склянці води і варити на невеликому нагріванні (близько 5 хвилин), помішуючи.
Подавати отриманий напій слід остившім до кімнатної температури. Рідина (верхній шар) можна залишити, так як вона відмінно втамовує спрагу (за смаком додається мед).
Як приготувати живий кисіль з вівса для лікування
Приготування киселю, предназначающегося для лікування починається з підбору відповідних інгредієнтів:
- насіння вівса (пророщені) – 950 г;
- крохмаль – 3 ст. л;
- вода (підготовлена до використання) -2,5 л.
Час приготування – 75 хвилин.
Калорійність страви (100 г) – 34 ккал.
Кроки приготування (з урахуванням того, що використовуються вже пророщені зерна):
- Насіння потрібно попередньо залити водою і залишити настоюватися на 1 годину;
- Після цього (у цій же воді) слід відварити їх на середньому нагріві (до закипання);
- Потім у відвар слід додати крохмаль і перемішати, варити до моменту загустіння (2 хвилини).
Подавати кисіль остившім до кімнатної температури. Можна додати в нього сік, ягідний морс, сироп від варення або звичайний цукор. Кількість підбирається за смаком.
Як готувати смачну і соковиту самсу з м'ясом по-узбецьки читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати шоколадний кекс в мультиварці, а також інші рецепти тут.
Ще один рецепт приготування самси в домашніх умовах.
Кисіль з вівсяної каші для підшлункової залози
Кисіль на основі вівса ефективний в процесі терапії та профілактики (вживання рекомендовано при перших ознаках захворювання) запалення підшлункової залози. Для приготування 1 порції будуть потрібні наступні інгредієнти:
- вівсяна каша (зварена на воді) – 1 ст. л;
- вода – 200-250 мл (склянку).
Час приготування становить – 5 хвилин + 1 година наполягати.
Калорійність на 100 г -37 ккал
Кроки приготування:
- Відварені пластівці (каші без молока і цукру) залити склянкою води;
- Варити на середньому вогні після закипання 5 хвилин;
- Отриману суміш слід настояти перед вживанням не менше 1 години.
Антисептичні та обволікаючі дії готового вівсяного киселю допоможуть позбутися від проблем з підшлунковою залозою за короткий час.
Старовинний рецепт киселя з вівса для очищення печінки
Вівсяний кисіль, який в подальшому буде використаний для очищення печінки приготувати не складно. Буде потрібно набір простих інгредієнтів:
- неочищений овес (цільне зерно) – 100-125 г (залежить від об'єму склянки, так як потрібно ½ від загальної кількості);
- вода – 250 мл
Час на приготування лікувально-очищувального киселя – 1,5 години +12 годин на набухання.
Калорійність киселя (на 100 г) – 38 ккал.
Кроки приготування напою:
- Зерна промити в холодній воді;
- Нагріти воду (250 мл) і залити нею овес, залишити на 12 годин набухати;
- Після цього поставити на середній нагрів і варити 1 годину 20 хвилин під закритою кришкою (так вдасться зберегти максимальну кількість корисних речовин);
- Готову рідину слід процідити.
Подавати охолодженим. В цілях профілактики і лікування рекомендується використовувати по 200 мл напою 3 рази на день, прийом триває 18-19 днів.
Вівсяний кисіль із цільних злаків для схуднення
Кисіль, приготований на основі вівса, сприяє швидкому і безпечного зниження ваги. Для приготування такого напою буде потрібно взяти такі інгредієнти:
- кефір – 70 мл;
- вода – 2 л;
- овес (крупа) – 350-400 р.
Час приготування – 48 годин (настій) +24 години (в холодильнику).
Калорійність напою (100 г) – 34 ккал.
Кроки приготування:
- В банку (чи іншу скляну ємність на 3 літри засипати овес;
- Залити його водою і кефіром;
- Залишити суміш настоюватися на 48 годин у теплому місці (закрити банку марлею).
- Після цього настій процідити;
- Рідина поставити в холодильник на 24 години.
Осад використовувати для приготування киселю, розводячи у співвідношенні 1:3. Рідину потрібно довести до кипіння, остудити, після чого пити 3 рази на день-7 днів.
Ємності для приготування повинні мати товсте дно. Оптимально вибирати антипригарну посуд. Для дитячого лікувального або киселю краще всього використовувати кукурудзяний крохмаль, а також вівсяну муку замість цільних зерен.