16 апрель 2019 1 819

Як приготувати кисіль з варення і крохмалю

На полицях магазинів представлений величезний вибір соків і напоїв. Але, навіщо «труїти» дітей і рідних хімією, якщо вдома можна приготувати не менш смачний напій. Кисіль можливо зварити в будь-який час року. Крім того, для цього не треба великих фінансових витрат.

Кисіль з варення і крохмалю
Інгредієнти Кількість
Лимонна кислота - ¼ Ч. л.
Крохмаль - 2 ст. л.
Кип'ячена вода - 1 л
Цукор - 2 ст. л.
Варення - 200 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 63 Ккал

Кисіль — це не тільки улюблене, але і вельми корисний напій. Його радять вживати при болю в горлі та кашлю, так як він огортає горло зсередини і зменшує біль.

Простий покроковий рецепт:

  1. У невелику ємність налити потрібну кількість води;
  2. Розвести необхідну кількість варення. Для цього рецепта можна взяти будь джем;
  3. Ємність помістити на конфорку і залишити до закипання рідини;
  4. Після закипання сиропу, вимкнути вогонь і пропустити через дрібне сито. Повинен вийти морс;
  5. Сито можна замінити марлею, Її необхідно скласти пару разів;
  6. В отриману рідину ввести цукор, лимонну кислоту;
  7. Все перемішати і назад повернути на конфорку;
  8. Довести до кипіння;
  9. В окремий посуд набрати трохи води і розвести крохмаль;
  10. Отриманий розчин ввести в морс;
  11. Залишити до закипання, потім зняти з вогню.

Смачний напій з яблуками

З приходом літа так і хочеться порадувати рідних смачним фруктовим киселем. Крім того таким напоєм можна балувати домочадців і взимку. Зверніть увагу, що кисіль на основі яблук підтримує діяльність підшлункової залози.

Потрібні продукти:

  1. Вода – 1 л;
  2. Крохмаль – 1 ст. л.;
  3. Цукор – 2 ст. л.;
  4. Яблука – 3 шт.;
  5. Варення – 2-3 ст. л..

Витрачений час: 45 хвилин.

Цінність: 60 хвилин.

Як зварити кисіль з крохмалю і варення з яблуками:

  1. Ємність наповнити водою і поставити закипати воду;
  2. Фрукти вимити, прибрати шкірку;
  3. Порізати фрукти не дуже великими скибочками;
  4. Як тільки вода закипить – занурити порізані фрукти;
  5. Залишити на кілька хвилин;
  6. Розчинити варення. Можна брати будь-який, бажано без кісточок. Добре підходить вишневе варення;
  7. Зменшити вогонь до мінімуму. Під час приготування постійно заважати;
  8. Приблизно через 10 хвилин розчинити в майбутньому киселях цукор і крохмаль;
  9. Останній бажано попередньо розчинити в маленькій кількості охолодженого сиропу;
  10. Залишити варитися 7 хвилин;
  11. Зняти з вогню і остудити.

Кисіль з абрикосового варення

Даний рецепт дозволяє приготувати достатньо рідкий напій. Консистенцію напою можна регулювати за допомогою крохмалю.

Потрібні продукти:

  1. Вода – 1 л;
  2. Крохмаль – 3 ст. л.;
  3. Варення – за смаком.

Витрачений час: 30 хвилин.

Цінність: 64 ккал.

Як варити кисіль з абрикосового варення і крохмалю:

  1. У невеликій ємності завчасно (перед початком приготування) розчинити крохмаль;
  2. У ємність набрати води і поставити на вогонь;
  3. Дати час для закипання;
  4. Після закипання тонкою цівкою, не перестаючи заважати ввести варення;
  5. Залишити варитися п'ять хвилин;
  6. Після ввести крохмаль, його необхідно вводити таким же чином, як і варення, і перемішую крохмальну суміш;
  7. Продовжувати заважати до закипання. В іншому випадку утворюються грудки;
  8. Після закипання вимкнути вогонь і дати охолонути.

Як приготувати смачне карпаччо з лосося читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт гострих крилець як у КФС — спробуйте приготувати його за нашими рецептами.

Читайте як приготувати дуже смачний сир сулугуні в домашніх умовах.

Кисіль з полуничного варення

За цим рецептом виходить кисіль, який доводиться до смаку практично кожній людині, незалежно від його віку. Таким напоєм можна здивувати і порадувати як гостей на святі, так і рідних в буденний день.

Потрібні продукти:

  1. Крохмаль – 1 ст. л.;
  2. Цукор – 3 ст. л.;
  3. Лимонна кислота – 1 ч. л.;
  4. Вода – 1 л;
  5. Варення – 4 ст. л..

Витрачений час:30 хвилин.

Цінність: 63 ккал.

Як приготувати кисіль з полуничного варення і крохмалю:

  1. Необхідну кількість води підігріти;
  2. В гарячій воді розвести відповідну кількість варення;
  3. Поставити ємність на маленький вогонь;
  4. Залишити варитися ще 5 хвилин;
  5. Після даний сироп пропустити через дрібне сито;
  6. У напій додати лимонну кислоту і цукор;
  7. Помішувати до повного розчинення цукру;
  8. Крохмаль змішати з холодною водою;
  9. У сироп ввести цю суміш і перемішати;
  10. Поставити ємність з сиропом на вогонь і продовжувати готувати;
  11. Суміш повинна закипіти;
  12. Як тільки кисіль скипить – зняти з вогню;
  13. Дати час для охолодження і настоювання.

Поради господиням

Як зробити корисний і смачний кисіль з крохмалю і варення? На цей рахунок є кілька рекомендацій:

  1. Консистенція напою залежить від кількості крохмалю. Для густого на літр води потрібно взяти 3 столові ложки, для середнього 2 столових ложки, і для рідкого – 1 столова ложка;
  2. Лимонна кислота робить смак напою більш багатшим, а так само впливає на колір. Він ставати більш насичений;
  3. Лимонна кислота і крохмаль перш ніж вводити у напій слід розчинити в рідині;
  4. Крохмаль розводять виключно в холодній воді і додають в киплячий сироп;
  5. Розчиняти його слід безпосередньо перед додаванням в сироп. При цьому його слід постійно помішувати, інакше він осяде на дно;
  6. В залежності від рецепту, крохмаль можна розводити як водою, так і молоком;
  7. Щоб поліпшити смакові якості киселя на молоці додають корицю;
  8. Якщо кисіль готуватися на молоці, то молоко спочатку кип'ятять з цукром, і тільки після додають варення;
  9. Якщо варення дуже солодке – цукор можна виключити;
  10. Залежно від смакових уподобань кількість підсолоджувача можливо именять;
  11. Щоб уникнути появи плівки, кисіль зверху посипають цукром;
  12. З-за крохмалю можуть утворюватися грудочки. Щоб цього уникнути, порошок, розчинений у воді, можна процідити через сито;
  13. В якості добавки дуже добре виступає цедра цитрусових, ваніль, есенція різних горіхів;
  14. Після введення картопляного крохмалю, заборонено кип'ятити напій, його треба лише довести до кипіння. Інакше порошок втратить всі свої властивості;
  15. Для приготування можна використовувати різні види крохмалю;
  16. Для молочного киселю краще використовувати кукурудзяний крохмаль, а для киселю на воді – картопляний;
  17. В залежності від виду крохмалю змінюється його кількість і час приготування;
  18. Напій на основі кукурудзяного крохмалю після закипання треба проварити ще п'ять хвилин;
  19. Кисіль можна готувати не тільки на джемі, але і на соках і ягідних пюре;
  20. Для приготування краще використовувати саме емальовану каструлю і дерев'яну ложку;
  21. Якщо ви готуєте кисіль-десерт, то форму для десерту змочують водою і посипають цукровою пудрою. В такому випадку не виникне проблем з вилученням десерту з форми;
  22. Густий кисіль потрібно варити на мінімальному вогні;
  23. Кисіль готується на різних видах варення. Його вигляд особливо не впливає на смак отриманого напою. При цьому можна використовувати будь-які фрукти і я роки.
Що ще почитати: