Як приготувати кисіль з варення і крохмалю
На полицях магазинів представлений величезний вибір соків і напоїв. Але, навіщо «труїти» дітей і рідних хімією, якщо вдома можна приготувати не менш смачний напій. Кисіль можливо зварити в будь-який час року. Крім того, для цього не треба великих фінансових витрат.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| Лимонна кислота - | ¼ Ч. л. | 
| Крохмаль - | 2 ст. л. | 
| Кип'ячена вода - | 1 л | 
| Цукор - | 2 ст. л. | 
| Варення - | 200 г | 
| Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 63 Ккал | 
Кисіль — це не тільки улюблене, але і вельми корисний напій. Його радять вживати при болю в горлі та кашлю, так як він огортає горло зсередини і зменшує біль.
Простий покроковий рецепт:
- У невелику ємність налити потрібну кількість води;
 - Розвести необхідну кількість варення. Для цього рецепта можна взяти будь джем;
 - Ємність помістити на конфорку і залишити до закипання рідини;
 - Після закипання сиропу, вимкнути вогонь і пропустити через дрібне сито. Повинен вийти морс;
 - Сито можна замінити марлею, Її необхідно скласти пару разів;
 - В отриману рідину ввести цукор, лимонну кислоту;
 - Все перемішати і назад повернути на конфорку;
 - Довести до кипіння;
 - В окремий посуд набрати трохи води і розвести крохмаль;
 - Отриманий розчин ввести в морс;
 - Залишити до закипання, потім зняти з вогню.
 
Смачний напій з яблуками
З приходом літа так і хочеться порадувати рідних смачним фруктовим киселем. Крім того таким напоєм можна балувати домочадців і взимку. Зверніть увагу, що кисіль на основі яблук підтримує діяльність підшлункової залози.
Потрібні продукти:
- Вода – 1 л;
 - Крохмаль – 1 ст. л.;
 - Цукор – 2 ст. л.;
 - Яблука – 3 шт.;
 - Варення – 2-3 ст. л..
 
Витрачений час: 45 хвилин.
Цінність: 60 хвилин.
Як зварити кисіль з крохмалю і варення з яблуками:
- Ємність наповнити водою і поставити закипати воду;
 - Фрукти вимити, прибрати шкірку;
 - Порізати фрукти не дуже великими скибочками; 

 - Як тільки вода закипить – занурити порізані фрукти;
 - Залишити на кілька хвилин;
 - Розчинити варення. Можна брати будь-який, бажано без кісточок. Добре підходить вишневе варення; 

 - Зменшити вогонь до мінімуму. Під час приготування постійно заважати; 

 - Приблизно через 10 хвилин розчинити в майбутньому киселях цукор і крохмаль; 

 - Останній бажано попередньо розчинити в маленькій кількості охолодженого сиропу;
 - Залишити варитися 7 хвилин;
 - Зняти з вогню і остудити. 

 
Кисіль з абрикосового варення
Даний рецепт дозволяє приготувати достатньо рідкий напій. Консистенцію напою можна регулювати за допомогою крохмалю.
Потрібні продукти:
- Вода – 1 л;
 - Крохмаль – 3 ст. л.;
 - Варення – за смаком.
 
Витрачений час: 30 хвилин.
Цінність: 64 ккал.
Як варити кисіль з абрикосового варення і крохмалю:
- У невеликій ємності завчасно (перед початком приготування) розчинити крохмаль;
 - У ємність набрати води і поставити на вогонь;
 - Дати час для закипання;
 - Після закипання тонкою цівкою, не перестаючи заважати ввести варення;
 - Залишити варитися п'ять хвилин;
 - Після ввести крохмаль, його необхідно вводити таким же чином, як і варення, і перемішую крохмальну суміш;
 - Продовжувати заважати до закипання. В іншому випадку утворюються грудки;
 - Після закипання вимкнути вогонь і дати охолонути.
 
Як приготувати смачне карпаччо з лосося читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт гострих крилець як у КФС — спробуйте приготувати його за нашими рецептами.
Читайте як приготувати дуже смачний сир сулугуні в домашніх умовах.
Кисіль з полуничного варення
За цим рецептом виходить кисіль, який доводиться до смаку практично кожній людині, незалежно від його віку. Таким напоєм можна здивувати і порадувати як гостей на святі, так і рідних в буденний день.
Потрібні продукти:
- Крохмаль – 1 ст. л.;
 - Цукор – 3 ст. л.;
 - Лимонна кислота – 1 ч. л.;
 - Вода – 1 л;
 - Варення – 4 ст. л..
 
Витрачений час:30 хвилин.
Цінність: 63 ккал.
Як приготувати кисіль з полуничного варення і крохмалю:
- Необхідну кількість води підігріти;
 - В гарячій воді розвести відповідну кількість варення;
 - Поставити ємність на маленький вогонь;
 - Залишити варитися ще 5 хвилин;
 - Після даний сироп пропустити через дрібне сито;
 - У напій додати лимонну кислоту і цукор;
 - Помішувати до повного розчинення цукру;
 - Крохмаль змішати з холодною водою;
 - У сироп ввести цю суміш і перемішати;
 - Поставити ємність з сиропом на вогонь і продовжувати готувати;
 - Суміш повинна закипіти;
 - Як тільки кисіль скипить – зняти з вогню;
 - Дати час для охолодження і настоювання.
 
Поради господиням
Як зробити корисний і смачний кисіль з крохмалю і варення? На цей рахунок є кілька рекомендацій:
- Консистенція напою залежить від кількості крохмалю. Для густого на літр води потрібно взяти 3 столові ложки, для середнього 2 столових ложки, і для рідкого – 1 столова ложка;
 - Лимонна кислота робить смак напою більш багатшим, а так само впливає на колір. Він ставати більш насичений;
 - Лимонна кислота і крохмаль перш ніж вводити у напій слід розчинити в рідині;
 - Крохмаль розводять виключно в холодній воді і додають в киплячий сироп;
 - Розчиняти його слід безпосередньо перед додаванням в сироп. При цьому його слід постійно помішувати, інакше він осяде на дно;
 - В залежності від рецепту, крохмаль можна розводити як водою, так і молоком;
 - Щоб поліпшити смакові якості киселя на молоці додають корицю;
 - Якщо кисіль готуватися на молоці, то молоко спочатку кип'ятять з цукром, і тільки після додають варення;
 - Якщо варення дуже солодке – цукор можна виключити;
 - Залежно від смакових уподобань кількість підсолоджувача можливо именять;
 - Щоб уникнути появи плівки, кисіль зверху посипають цукром;
 - З-за крохмалю можуть утворюватися грудочки. Щоб цього уникнути, порошок, розчинений у воді, можна процідити через сито;
 - В якості добавки дуже добре виступає цедра цитрусових, ваніль, есенція різних горіхів;
 - Після введення картопляного крохмалю, заборонено кип'ятити напій, його треба лише довести до кипіння. Інакше порошок втратить всі свої властивості;
 - Для приготування можна використовувати різні види крохмалю;
 - Для молочного киселю краще використовувати кукурудзяний крохмаль, а для киселю на воді – картопляний;
 - В залежності від виду крохмалю змінюється його кількість і час приготування;
 - Напій на основі кукурудзяного крохмалю після закипання треба проварити ще п'ять хвилин;
 - Кисіль можна готувати не тільки на джемі, але і на соках і ягідних пюре;
 - Для приготування краще використовувати саме емальовану каструлю і дерев'яну ложку;
 - Якщо ви готуєте кисіль-десерт, то форму для десерту змочують водою і посипають цукровою пудрою. В такому випадку не виникне проблем з вилученням десерту з форми;
 - Густий кисіль потрібно варити на мінімальному вогні;
 - Кисіль готується на різних видах варення. Його вигляд особливо не впливає на смак отриманого напою. При цьому можна використовувати будь-які фрукти і я роки.
 



