Як приготувати кисіль з варення і крохмалю
На полицях магазинів представлений величезний вибір соків і напоїв. Але, навіщо «труїти» дітей і рідних хімією, якщо вдома можна приготувати не менш смачний напій. Кисіль можливо зварити в будь-який час року. Крім того, для цього не треба великих фінансових витрат.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Лимонна кислота - | ¼ Ч. л. |
Крохмаль - | 2 ст. л. |
Кип'ячена вода - | 1 л |
Цукор - | 2 ст. л. |
Варення - | 200 г |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 63 Ккал |
Кисіль — це не тільки улюблене, але і вельми корисний напій. Його радять вживати при болю в горлі та кашлю, так як він огортає горло зсередини і зменшує біль.
Простий покроковий рецепт:
- У невелику ємність налити потрібну кількість води;
- Розвести необхідну кількість варення. Для цього рецепта можна взяти будь джем;
- Ємність помістити на конфорку і залишити до закипання рідини;
- Після закипання сиропу, вимкнути вогонь і пропустити через дрібне сито. Повинен вийти морс;
- Сито можна замінити марлею, Її необхідно скласти пару разів;
- В отриману рідину ввести цукор, лимонну кислоту;
- Все перемішати і назад повернути на конфорку;
- Довести до кипіння;
- В окремий посуд набрати трохи води і розвести крохмаль;
- Отриманий розчин ввести в морс;
- Залишити до закипання, потім зняти з вогню.
Смачний напій з яблуками
З приходом літа так і хочеться порадувати рідних смачним фруктовим киселем. Крім того таким напоєм можна балувати домочадців і взимку. Зверніть увагу, що кисіль на основі яблук підтримує діяльність підшлункової залози.
Потрібні продукти:
- Вода – 1 л;
- Крохмаль – 1 ст. л.;
- Цукор – 2 ст. л.;
- Яблука – 3 шт.;
- Варення – 2-3 ст. л..
Витрачений час: 45 хвилин.
Цінність: 60 хвилин.
Як зварити кисіль з крохмалю і варення з яблуками:
- Ємність наповнити водою і поставити закипати воду;
- Фрукти вимити, прибрати шкірку;
- Порізати фрукти не дуже великими скибочками;
- Як тільки вода закипить – занурити порізані фрукти;
- Залишити на кілька хвилин;
- Розчинити варення. Можна брати будь-який, бажано без кісточок. Добре підходить вишневе варення;
- Зменшити вогонь до мінімуму. Під час приготування постійно заважати;
- Приблизно через 10 хвилин розчинити в майбутньому киселях цукор і крохмаль;
- Останній бажано попередньо розчинити в маленькій кількості охолодженого сиропу;
- Залишити варитися 7 хвилин;
- Зняти з вогню і остудити.
Кисіль з абрикосового варення
Даний рецепт дозволяє приготувати достатньо рідкий напій. Консистенцію напою можна регулювати за допомогою крохмалю.
Потрібні продукти:
- Вода – 1 л;
- Крохмаль – 3 ст. л.;
- Варення – за смаком.
Витрачений час: 30 хвилин.
Цінність: 64 ккал.
Як варити кисіль з абрикосового варення і крохмалю:
- У невеликій ємності завчасно (перед початком приготування) розчинити крохмаль;
- У ємність набрати води і поставити на вогонь;
- Дати час для закипання;
- Після закипання тонкою цівкою, не перестаючи заважати ввести варення;
- Залишити варитися п'ять хвилин;
- Після ввести крохмаль, його необхідно вводити таким же чином, як і варення, і перемішую крохмальну суміш;
- Продовжувати заважати до закипання. В іншому випадку утворюються грудки;
- Після закипання вимкнути вогонь і дати охолонути.
Як приготувати смачне карпаччо з лосося читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт гострих крилець як у КФС — спробуйте приготувати його за нашими рецептами.
Читайте як приготувати дуже смачний сир сулугуні в домашніх умовах.
Кисіль з полуничного варення
За цим рецептом виходить кисіль, який доводиться до смаку практично кожній людині, незалежно від його віку. Таким напоєм можна здивувати і порадувати як гостей на святі, так і рідних в буденний день.
Потрібні продукти:
- Крохмаль – 1 ст. л.;
- Цукор – 3 ст. л.;
- Лимонна кислота – 1 ч. л.;
- Вода – 1 л;
- Варення – 4 ст. л..
Витрачений час:30 хвилин.
Цінність: 63 ккал.
Як приготувати кисіль з полуничного варення і крохмалю:
- Необхідну кількість води підігріти;
- В гарячій воді розвести відповідну кількість варення;
- Поставити ємність на маленький вогонь;
- Залишити варитися ще 5 хвилин;
- Після даний сироп пропустити через дрібне сито;
- У напій додати лимонну кислоту і цукор;
- Помішувати до повного розчинення цукру;
- Крохмаль змішати з холодною водою;
- У сироп ввести цю суміш і перемішати;
- Поставити ємність з сиропом на вогонь і продовжувати готувати;
- Суміш повинна закипіти;
- Як тільки кисіль скипить – зняти з вогню;
- Дати час для охолодження і настоювання.
Поради господиням
Як зробити корисний і смачний кисіль з крохмалю і варення? На цей рахунок є кілька рекомендацій:
- Консистенція напою залежить від кількості крохмалю. Для густого на літр води потрібно взяти 3 столові ложки, для середнього 2 столових ложки, і для рідкого – 1 столова ложка;
- Лимонна кислота робить смак напою більш багатшим, а так само впливає на колір. Він ставати більш насичений;
- Лимонна кислота і крохмаль перш ніж вводити у напій слід розчинити в рідині;
- Крохмаль розводять виключно в холодній воді і додають в киплячий сироп;
- Розчиняти його слід безпосередньо перед додаванням в сироп. При цьому його слід постійно помішувати, інакше він осяде на дно;
- В залежності від рецепту, крохмаль можна розводити як водою, так і молоком;
- Щоб поліпшити смакові якості киселя на молоці додають корицю;
- Якщо кисіль готуватися на молоці, то молоко спочатку кип'ятять з цукром, і тільки після додають варення;
- Якщо варення дуже солодке – цукор можна виключити;
- Залежно від смакових уподобань кількість підсолоджувача можливо именять;
- Щоб уникнути появи плівки, кисіль зверху посипають цукром;
- З-за крохмалю можуть утворюватися грудочки. Щоб цього уникнути, порошок, розчинений у воді, можна процідити через сито;
- В якості добавки дуже добре виступає цедра цитрусових, ваніль, есенція різних горіхів;
- Після введення картопляного крохмалю, заборонено кип'ятити напій, його треба лише довести до кипіння. Інакше порошок втратить всі свої властивості;
- Для приготування можна використовувати різні види крохмалю;
- Для молочного киселю краще використовувати кукурудзяний крохмаль, а для киселю на воді – картопляний;
- В залежності від виду крохмалю змінюється його кількість і час приготування;
- Напій на основі кукурудзяного крохмалю після закипання треба проварити ще п'ять хвилин;
- Кисіль можна готувати не тільки на джемі, але і на соках і ягідних пюре;
- Для приготування краще використовувати саме емальовану каструлю і дерев'яну ложку;
- Якщо ви готуєте кисіль-десерт, то форму для десерту змочують водою і посипають цукровою пудрою. В такому випадку не виникне проблем з вилученням десерту з форми;
- Густий кисіль потрібно варити на мінімальному вогні;
- Кисіль готується на різних видах варення. Його вигляд особливо не впливає на смак отриманого напою. При цьому можна використовувати будь-які фрукти і я роки.