Як швидко приготувати тісто для біляшів з сухими дріжджами
Біляш – це татарське народне блюдо, має другу назву «перемяч». У первісному варіанті він готувався на опарі, однак не кожна господиня готова присвятити багато часу на приготування цієї страви, тому його спростили і стали готувати з сухими дріжджами.
По виду біляш нагадує звичайний пиріжок, а для начинки використовують будь фарш з додаванням великої кількості цибулі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно - | 500 грамів |
Молоко - | 500 мілілітрів |
Масло вершкове - | 150 грамів |
Сухі дріжджі - | 1 пакетик |
Яйце куряче - | 3 штуки |
Вода - | 100 мілілітрів |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 262 Ккал |
Процес приготування досить простий, але основний час займає підготовка тесту. Воно має бути м'яким, повітряним і пузыристым.
Висипаємо дріжджі сухі в склянку з теплою водою, перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин до появи характерної шапки.
У глибоку миску виливаємо опару, підігріте молоко, м'яке масло вершкове, солимо, додаємо яйце і збиваємо ложкою до однорідної маси, поступово підсипаючи просіяне борошно.
Як тільки тісто почне густіти, перекладаємо на рівну притрушенную борошном поверхню і продовжуємо замішувати руками.
Перекладіть готове тісто в чисту миску, залиште в теплому місці накривши чистим рушником підходити 40 хвилин. Після першого підходу підмішуємо тісто і залишаємо підходити ще раз.
Тісто готове ділимо на порційні шматочки, викладаємо на рівну поверхню, накриваємо чистим рушником і залишаємо ще на 20 хвилин.
Тісто для біляшів на кефірі з сухими дріжджами
Це тісто для біляшів частіше використовують кухаря в придорожніх кафе або громадських їдалень.
Компоненти:
- Борошно – 450 грамів;
- Кефір 3,2 % – 250 мілілітрів;
- Сіль, цукор – по 1 чайній ложці;
- Яйце куряче – 3 шт;
- Сухі дріжджі «Соф момент» — 11 грамів (пакетик).
Візьміть кефір кімнатної температури, всипте дріжджі, перемішайте і залиште підходити на 20 хвилин.
Вбийте яйце в кефірну опару, всипте цукор, сіль і перемішайте.
Почніть підсипати невеликими порціями просіяне борошно і вимішувати ложкою, так, щоб не утворювалося грудочок.
Коли заважати стане важко, викладіть тісто на рівну поверхню і продовжуйте вимішувати вже руками, додаючи борошно.
Коли тісто перестане липнути і буде однорідною масою, перекладаємо його в чисту глибоку миску, накриваємо харчовою плівкою, ставимо підходити на 2 години.
Коли воно почне лізти через верх, мокрою рукою підмішайте його ще раз і залиште підходити повторно.
Швидке тісто на біляші на сухих дріжджах
Компоненти:
- Борошно – 450 грамів;
- Дріжджі «Софт момент» – 1 столова ложка;
- Сіль за смаком;
- Цукор – 2 чайні ложки;
- Вода – 300 мілілітрів.
Виливаємо воду в глибоку ємність, висипаємо сіль, цукор, 1 столову ложку борошна все добре перемішуємо.
Слідом відправляємо дріжджі. Залишаємо постояти 5 хвилин до утворення дріжджової опари.
Поступово починаємо всипати просіяне борошно. Вийде тісто, по консистенції нагадує густу сметану і липнущее до рук.
Тісто для біляшів на сухих дріжджах в хлібопічці
Маючи під рукою хлібопічка, можна приготувати не тільки борошняні, хлібобулочні вироби, але і відмінне тісто на біляші, скоротивши час і трудомісткість процесу.
Компоненти:
- Борошно – 350 грамів;
- Молоко – 350 мл;
- Сіль – щіпка;
- Цукор – 1 чайна ложка;
- Дріжджі сухі – 1 пакетик;
- Масло рослинне – 2 столові ложки.
В чашу хлібопічки влийте підігріте молоко, масло і додайте всі сухі компоненти. Увімкніть режим «Тісто» і залиште замішуватися на 15 хвилин. Після цього вимкніть хлібопічка і дайте тісту постояти ще 25 хвилин.
Підготовка начинки і приготування біляшів
Начинка в беляшах відіграє таку ж важливу роль, як і тісто. У початковій версії рецепта це була молода баранина з додаванням перцю і цибулі.
Але кухарі-експериментатори поступово почали винаходити й інші варіанти начинок, такі як:
- Куряча грудинка – 150 грамів, свинячий бекон – 100 г, цибуля – 3 штуки, молоко 150 мілілітрів;
- Нежирне м'ясо – 550 грамів, молоко – 75 мл, зелень – пучок, цибуля – 3 штуки;
- Картопля – 5 штук, молоко – 250 мл, цибуля – 3 штуки, куряча м'якоть – 600 грамів;
- Рибне філе (судака або морського окуня) – 450 г, білий хліб – 1 шматок, молоко – 250 мл, перепелине яйце – 3 штуки, цибуля – 1 штука;
- Картопля – 400 г, сир плавлений – 150 г, молоко – 75 мл, солоні огірки – 3 штуки, цибуля – 1 штука, яйце куряче – 1 штука;
- Гриби мариновані (грузді) – 500 г, цибуля – 1 штука, олія оливкова – 100 мл, хліб чорний – 2 шматка.
Традиційні біляші з бараниною
Для біляшів краще використовувати домашній фарш, перекручений кілька разів на м'ясорубці. Рекомендується баранина, але вона має специфічний запах і не всім припадає до смаку, тому підійде так само свинина, яловичина або навіть дичину.
Компоненти:
- Молода баранина – 500 грамів;
- Кефір або домашні вершки – 1 склянка;
- Цибулю середній – 3 штуки;
- Сіль, перець – за смаком;
- Дріжджове тісто – 2 кілограми;
- Масло рослинне – 1 стакан;
- Сметана домашня – 1 стакан.
Вимийте і просушіть м'ясо. Наріжте на маленькі кубики, вирізаючи в процесі жили і плівку.
Почистіть цибулю, розріжте на кілька частин. Пропустіть м'ясо і цибулю на комбайні. У готовий фарш додати спеції і влийте вершки, все добре вимішайте рукою. Начинка готова.
Беремо готове тісто, ділимо на шматки розміром з лимон і обкачуємо в гірці борошна. Після цього розкочуємо качалкою в тонкий пласт.
У ложкою середину кладемо начинку і починаємо защипывать краю, але не до кінця, а так щоб залишилася маленька дірочка з визирала начинкою.
Ставимо сковороду на плиту, наливаємо олію, прогріваємо і починаємо смажити біляші. Викладаємо їх на тарілку, поливаємо зверху сметаною і гарячими подаємо до столу.
Гарячі чебуреки хрусткі ніжні соковиті покроковий рецепт з фото — і відео- приготуйте це смачне блюдо.
Як приготувати смачне і хрустке тісто для чебуреків в хлібопічці, читайте прості і перевірені рецепти.
Смачні смажені пиріжки з картоплею, читайте покроковий рецепт з фото і відео.
Корисні поради
- Начинку краще підготувати за день до смаження біляшів, так вона настоїться, просочиться цибулею і буде ніжніше.
- Якщо у вас немає теплого місця, куди можна поставити тісто підходити, можна використовувати йогуртницю.
- Начинка буде набагато соковитіше, якщо частину цибулі обсмажити на рослинному маслі, а частину залишити сирим.
- Після смаження на сковороді біляші можна викласти на деко, натягнути зверху фольгою і запекти в духовці протягом 15 хвилин, так вони будуть більш м'якими.
- Але для хрусткої скоринки, смажити їх потрібно у великій кількості олії, щоб біляші в ньому плавали.
- Для тіста використовуйте тільки свіжі сухі дріжджі, на прострочених воно не підійде, і страва не вдасться.
- Тісто потрібно підмішувати кілька разів, так біляші вийдуть повітряними і м'якими. Не поспішайте їх смажити відразу ж після того, як зліпили. Дайте трохи полежати, щоб вони піднялися.
- Відмінним доповненням для гарячих біляшів буде соус зі сметани і зелені.
Приємного апетиту!