16 май 2019 2 875

Як приготувати суп Том Ям в домашніх умовах

Том Ям — самий улюблений суп у тайців і популярне тайське блюдо в світі. Його гострий з кислуватим специфічним відтінком смак, приємний аромат, в основу якого входять імбир і лимонне сорго, звели з розуму багатьох гурманів азіатської кухні.

Кулінарна довідка

Класичне назва суп Том Ям. Однак у залежності від вхідних інгредієнтів його назва змінюється. Наприклад, суп з креветками буде називатися Том Ям Кунг, овочевий – Мангсавират; з курячим м'ясом додасться слово Кай, з рибою – Пла, а Тому Ям, приготований на основі морського коктейлю, буде називатися – Тхалей.

Різновиди суп Том Ям:

  1. Кунг – з додаванням креветок. Найпоширеніший серед туристів суп;
  2. Паа або Пла – з додаванням риби. До виникнення в Таїланді масового туризму, Тому цей вид Яма був самим популярним, так як риба, вважається в країні самим доступним продуктом;
  3. Гай або Кай – з додаванням курячого м'яса;
  4. Тхале – різновид страви, приготованої на основі морського коктейлю: мідії, креветки, мідії, гребінці і шматочки морської риби, а іноді навіть устриці;
  5. Кхон – порівняно з рештою є новим різновидом. В якості головних компонентів виступають креветки і кокосове молоко. Останній компонент додають практично перед вимиканням готового супу;
  6. Кунг Мапхрао Нам Кхон – також готують з креветками і кокосовим молоком, але ще додають шматочки м'якоті кокоса;
  7. Ка Го – готують на основі свинячий рульки. Ця різновид страви відома самим довгим процесом варіння.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вода - 1,5 літра
креветки - 15 шт.
курячий або грибний кубик - 1 шт.
лемонграс - 2 стебла
сухий базилік - 2-3 щіпки
зелений лук - стебло
свіжий імбир - 10 невеликих скибочок
цукор - 5 г
цибулю - 0,5 шт.
сік лайма - 7 ст. л.
гливи - 4 шт.
готовий соус «Рибний» - 7 ст. л
помідор - 1 шт.
чилі паста - 4 ч. л
молоко кокосове - 12 ст. л.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 126 Ккал

Перш ніж приступити до приготування традиційного тайського страви Том Ям в домашніх умовах варто сказати, що його технологічний процес досить простий, тому зварити його може навіть «чайник» в світі кулінарії.

Поетапний технологічний процес:

  1. Всі овочі крупно нарізати, щоб у процесі теплової обробки вони не стали кашею;
  2. Лемонграс спочатку необхідно розім'яти руками, а потім нарізати шматками по 5 см в довжину;
  3. Гливи порубати на довгі шматки;
  4. Зелену цибулю нарізати довжиною по 3 см;
  5. Креветки очистити;
  6. Влити рідину в каструлю і дочекатися кипіння;
  7. Кинути імбир і лемонграс;
  8. Через хвилину додати ріпчасту цибулю, рибний соус, цукровий пісок і шампіньйони;
  9. Ще через хвилину покласти Чилі пасту, помідор, кокосове молоко, лаймовий сік;
  10. Слідом кинути креветки і прибрати каструлю з вогню;
  11. Закрити кришку і дати супу запариться протягом трьох хвилин.

Готовий Том Ям розлити в гарячому вигляді по тарілках, посипати базиліком і зеленою цибулею.

Інші варіанти

Суп Кунг

Ще один, але більш спрощений варіант супу Кунг, приготування якого подужає будь-яка господиня.

Необхідні компоненти:

  • зелень петрушки – 30 г;
  • курячий бульйон – 420 мл;
  • цукор – 10 г;
  • імбир – 10 г;
  • масло – 65 мл;
  • зубчики часнику – 5 шт.;
  • печериці або гливи – 110 г;
  • лимонна цедра – 7 г;
  • перець чилі – 2 шт.;
  • молоко кокосове – 2 ст. або 400 мл;
  • креветки – 460 м;
  • лимонний сік – 20 мл

Витрачений на час приготування: менше півгодини.

Кількість калорій: 130 ккал.

Поетапний технологічний процес:

  1. Зубки часнику нарізати пластинами;
  2. Перець чилі відокремити від насіння і нарізати кільцями;
  3. Обсмажити часник на рослинному маслі. Прибрати в маленьку чашу;
  4. У тому ж маслі до потемніння обсмажити перець;
  5. Змішати обидва інгредієнта і розмолоти з допомогою кухонного комбайна;
  6. Знову перекласти на сковороду і смажити масу кілька секунд;
  7. Дрібної теркою натерти цедру лимона, так щоб на фрукті залишилася біла гірка частину;
  8. Вичавити з лимона сік;
  9. Імбир дрібно натерти;
  10. Додати в сковороду до часнику і перцю, цукор, цедру, сік лимона імбир;
  11. Гасити інгредієнти до однорідності;
  12. Отримана паста стане основною для приготування соусу Том Ям;
  13. Довести до кипіння;
  14. Влити кокосове молоко;
  15. Ввести пасту. Перемішати і довести суп до кипіння;
  16. Варити масу ще 2 хвилини при цьому постійно помішувати;
  17. Помиті гриби крупно нарізати;
  18. Ввести печериці разом з креветками і продовжити варіння ще 2 хвилини. При необхідності підсолити;
  19. Готовий тайський суп перед подачею прикрашають петрушкою.

Тайський суп з використанням готової пасти Том Ям

Ні для кого не секрет, що в супермаркетах можна придбати все що завгодно. Не стала винятком і перцева паста для приготування традиційного тайського супу, яка істотно полегшує і без того, легкий процес приготування знаменитого у всьому світі «гастрономічного шлягера».

Необхідні компоненти:

  • курячий бульйон – 2 л;
  • перець чилі;
  • готова паста Том Ям – 100 г;
  • зелень кінзи – 50 г;
  • лимон – 2 шт.;
  • кокосове молоко – 1 стакан або 200 мл;
  • готовий рибний соус – 20 р;
  • печериці або гливи – 210 г;
  • цукор – 10 г;
  • листя лайма – 3-4 шт.;
  • лемонграс або лимонник – 2 ст. л;
  • креветки (очищені) – 0,5 кг;
  • імбир – 35 р.

Витрачений на час приготування: 30 хвилин.

Кількість калорій: 293 ккал.

Покроковий технологічний процес:

  1. У киплячий курячий бульйон додати подрібнений імбир, дрібно нарізані листя лайма, лимонник інгредієнти і варити не більше 5 хвилин;
  2. Ввести перцеву пасту. Ретельно перемішати;
  3. Через 2 хвилини додати цукор з рибним соусом;
  4. Ще через кілька хвилин ввести в бульйон крупно нарізані гриби, креветки, порубаний дрібними кільцями перець чилі;
  5. Слідом відразу ж влити кокосове молоко;
  6. Знову довести суп до кипіння;
  7. Вичавити сік двох лимонів і поспати подрібненою зеленню кінзи;
  8. Коли суп закипить, зняти каструлю з вогню.

Пишні оладки на кефірі без яєць — цей десерт можна приготувати за 15 хвилин, поки закипає чайник.

Рецепт цікавого кекси з родзинками — візьміть на замітку кілька варіантів рецепта цієї страви.

Як приготувати пісні вареники з картоплею читайте тут.

Приготування Том Ям Гай в домашніх умовах

Як і попередній варіант, рецепт заснований на використанні готової перцевої пасти, тільки в якості основного інгредієнта виступає курка.

Необхідні компоненти:

  • готова перцева паста – 4 ч. л;
  • печериці – 10 шт.;
  • лаймовий сік – 20 мл;
  • креветки – 8 шт.;
  • цукор – 5 г;
  • баклажан;
  • лимонник – 3 стебла;
  • вода – 1, 5 л;
  • готовий рибний соус – 1 ст. л.;

Витрачений на приготування час: чверть години.

Кількість калорій: 200 ккал.

Поетапний технологічний процес:

  1. Після того, як в каструлі вода скипить додати перцеву пасту і перемішати;
  2. На цьому ж етапі покласти нарізану лимонник;
  3. Дрібно нарізати гриби;
  4. Креветки очистити, а баклажан порізати тонкими соломками;
  5. Після того, як бульйон знову скипить додати філе і гриби;
  6. Слідом ввести креветки;
  7. Через 3 хвилин додасть рибний соус і цукор;
  8. Варити суп до повного розчинення цукру;
  9. Зняти каструлю. Кинути подрібнену кінзу і закрити кришку.

Якщо в рецептурі використовували кокосове молоко, то його необхідно ввести після зняття супу з плити.

Корисні поради

Згідно з тайським традицій до гарячого супу Том Ям у невеликій чаші обов'язково подають рис. Інгредієнт замінює хліб і притуплює гостроту страви.

Отже, що ж входить у рецептуру класичного блюда, і якими вітчизняними інгредієнтами їх можна замінити:

  • лемонграс, який в домашніх умовах можна замінити лимонником;
  • галангал – можна використовувати імбир. Однак варто збільшити кількість в 2 рази;
  • чилі пасту – червоним перцем;
  • Нам Прік – часником;
  • лайм – зеленим лимоном;
  • солом'яні гриби – печерицями або вешенками;
  • чилі – замість свіжого цілком можна використовувати сушений;
  • листя Кафіра – цедрою лимона або лайма;
  • рибний соус можна замінити готовим устричним.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: