Як приготувати суп Том Ям в домашніх умовах
Том Ям — самий улюблений суп у тайців і популярне тайське блюдо в світі. Його гострий з кислуватим специфічним відтінком смак, приємний аромат, в основу якого входять імбир і лимонне сорго, звели з розуму багатьох гурманів азіатської кухні.
Кулінарна довідка
Різновиди суп Том Ям:
- Кунг – з додаванням креветок. Найпоширеніший серед туристів суп;
- Паа або Пла – з додаванням риби. До виникнення в Таїланді масового туризму, Тому цей вид Яма був самим популярним, так як риба, вважається в країні самим доступним продуктом;
- Гай або Кай – з додаванням курячого м'яса;
- Тхале – різновид страви, приготованої на основі морського коктейлю: мідії, креветки, мідії, гребінці і шматочки морської риби, а іноді навіть устриці;
- Кхон – порівняно з рештою є новим різновидом. В якості головних компонентів виступають креветки і кокосове молоко. Останній компонент додають практично перед вимиканням готового супу;
- Кунг Мапхрао Нам Кхон – також готують з креветками і кокосовим молоком, але ще додають шматочки м'якоті кокоса;
- Ка Го – готують на основі свинячий рульки. Ця різновид страви відома самим довгим процесом варіння.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вода - | 1,5 літра |
креветки - | 15 шт. |
курячий або грибний кубик - | 1 шт. |
лемонграс - | 2 стебла |
сухий базилік - | 2-3 щіпки |
зелений лук - | стебло |
свіжий імбир - | 10 невеликих скибочок |
цукор - | 5 г |
цибулю - | 0,5 шт. |
сік лайма - | 7 ст. л. |
гливи - | 4 шт. |
готовий соус «Рибний» - | 7 ст. л |
помідор - | 1 шт. |
чилі паста - | 4 ч. л |
молоко кокосове - | 12 ст. л. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 126 Ккал |
Перш ніж приступити до приготування традиційного тайського страви Том Ям в домашніх умовах варто сказати, що його технологічний процес досить простий, тому зварити його може навіть «чайник» в світі кулінарії.
Поетапний технологічний процес:
- Всі овочі крупно нарізати, щоб у процесі теплової обробки вони не стали кашею;
- Лемонграс спочатку необхідно розім'яти руками, а потім нарізати шматками по 5 см в довжину;
- Гливи порубати на довгі шматки;
- Зелену цибулю нарізати довжиною по 3 см;
- Креветки очистити;
- Влити рідину в каструлю і дочекатися кипіння;
- Кинути імбир і лемонграс;
- Через хвилину додати ріпчасту цибулю, рибний соус, цукровий пісок і шампіньйони;
- Ще через хвилину покласти Чилі пасту, помідор, кокосове молоко, лаймовий сік;
- Слідом кинути креветки і прибрати каструлю з вогню;
- Закрити кришку і дати супу запариться протягом трьох хвилин.
Готовий Том Ям розлити в гарячому вигляді по тарілках, посипати базиліком і зеленою цибулею.
Інші варіанти
Суп Кунг
Ще один, але більш спрощений варіант супу Кунг, приготування якого подужає будь-яка господиня.
Необхідні компоненти:
- зелень петрушки – 30 г;
- курячий бульйон – 420 мл;
- цукор – 10 г;
- імбир – 10 г;
- масло – 65 мл;
- зубчики часнику – 5 шт.;
- печериці або гливи – 110 г;
- лимонна цедра – 7 г;
- перець чилі – 2 шт.;
- молоко кокосове – 2 ст. або 400 мл;
- креветки – 460 м;
- лимонний сік – 20 мл
Витрачений на час приготування: менше півгодини.
Кількість калорій: 130 ккал.
Поетапний технологічний процес:
- Зубки часнику нарізати пластинами;
- Перець чилі відокремити від насіння і нарізати кільцями;
- Обсмажити часник на рослинному маслі. Прибрати в маленьку чашу;
- У тому ж маслі до потемніння обсмажити перець;
- Змішати обидва інгредієнта і розмолоти з допомогою кухонного комбайна;
- Знову перекласти на сковороду і смажити масу кілька секунд;
- Дрібної теркою натерти цедру лимона, так щоб на фрукті залишилася біла гірка частину;
- Вичавити з лимона сік;
- Імбир дрібно натерти;
- Додати в сковороду до часнику і перцю, цукор, цедру, сік лимона імбир;
- Гасити інгредієнти до однорідності;
- Отримана паста стане основною для приготування соусу Том Ям;
- Довести до кипіння;
- Влити кокосове молоко;
- Ввести пасту. Перемішати і довести суп до кипіння;
- Варити масу ще 2 хвилини при цьому постійно помішувати;
- Помиті гриби крупно нарізати;
- Ввести печериці разом з креветками і продовжити варіння ще 2 хвилини. При необхідності підсолити;
- Готовий тайський суп перед подачею прикрашають петрушкою.
Тайський суп з використанням готової пасти Том Ям
Ні для кого не секрет, що в супермаркетах можна придбати все що завгодно. Не стала винятком і перцева паста для приготування традиційного тайського супу, яка істотно полегшує і без того, легкий процес приготування знаменитого у всьому світі «гастрономічного шлягера».
Необхідні компоненти:
- курячий бульйон – 2 л;
- перець чилі;
- готова паста Том Ям – 100 г;
- зелень кінзи – 50 г;
- лимон – 2 шт.;
- кокосове молоко – 1 стакан або 200 мл;
- готовий рибний соус – 20 р;
- печериці або гливи – 210 г;
- цукор – 10 г;
- листя лайма – 3-4 шт.;
- лемонграс або лимонник – 2 ст. л;
- креветки (очищені) – 0,5 кг;
- імбир – 35 р.
Витрачений на час приготування: 30 хвилин.
Кількість калорій: 293 ккал.
Покроковий технологічний процес:
- У киплячий курячий бульйон додати подрібнений імбир, дрібно нарізані листя лайма, лимонник інгредієнти і варити не більше 5 хвилин;
- Ввести перцеву пасту. Ретельно перемішати;
- Через 2 хвилини додати цукор з рибним соусом;
- Ще через кілька хвилин ввести в бульйон крупно нарізані гриби, креветки, порубаний дрібними кільцями перець чилі;
- Слідом відразу ж влити кокосове молоко;
- Знову довести суп до кипіння;
- Вичавити сік двох лимонів і поспати подрібненою зеленню кінзи;
- Коли суп закипить, зняти каструлю з вогню.
Пишні оладки на кефірі без яєць — цей десерт можна приготувати за 15 хвилин, поки закипає чайник.
Рецепт цікавого кекси з родзинками — візьміть на замітку кілька варіантів рецепта цієї страви.
Як приготувати пісні вареники з картоплею читайте тут.
Приготування Том Ям Гай в домашніх умовах
Як і попередній варіант, рецепт заснований на використанні готової перцевої пасти, тільки в якості основного інгредієнта виступає курка.
Необхідні компоненти:
- готова перцева паста – 4 ч. л;
- печериці – 10 шт.;
- лаймовий сік – 20 мл;
- креветки – 8 шт.;
- цукор – 5 г;
- баклажан;
- лимонник – 3 стебла;
- вода – 1, 5 л;
- готовий рибний соус – 1 ст. л.;
Витрачений на приготування час: чверть години.
Кількість калорій: 200 ккал.
Поетапний технологічний процес:
- Після того, як в каструлі вода скипить додати перцеву пасту і перемішати;
- На цьому ж етапі покласти нарізану лимонник;
- Дрібно нарізати гриби;
- Креветки очистити, а баклажан порізати тонкими соломками;
- Після того, як бульйон знову скипить додати філе і гриби;
- Слідом ввести креветки;
- Через 3 хвилин додасть рибний соус і цукор;
- Варити суп до повного розчинення цукру;
- Зняти каструлю. Кинути подрібнену кінзу і закрити кришку.
Якщо в рецептурі використовували кокосове молоко, то його необхідно ввести після зняття супу з плити.
Корисні поради
Згідно з тайським традицій до гарячого супу Том Ям у невеликій чаші обов'язково подають рис. Інгредієнт замінює хліб і притуплює гостроту страви.
Отже, що ж входить у рецептуру класичного блюда, і якими вітчизняними інгредієнтами їх можна замінити:
- лемонграс, який в домашніх умовах можна замінити лимонником;
- галангал – можна використовувати імбир. Однак варто збільшити кількість в 2 рази;
- чилі пасту – червоним перцем;
- Нам Прік – часником;
- лайм – зеленим лимоном;
- солом'яні гриби – печерицями або вешенками;
- чилі – замість свіжого цілком можна використовувати сушений;
- листя Кафіра – цедрою лимона або лайма;
- рибний соус можна замінити готовим устричним.
Приємного апетиту!