Як приготувати соус Теріякі в домашніх умовах
Не бійтеся нового назви, а швидше пробуйте. «Тисяча островів» і «Цезар» колись теж були для нас незрозумілими чужинцями, а як ми їх любимо зараз! На черзі «Теріякі».
Кулінарна довідка
Теріякі – японський соус, який на сьогоднішній день став відомим практично по всьому світу. Основою є соєвий соус, до якого додають різні компоненти. Наприклад, це може бути імбир, мед, рибний соус, рисове вино, часник і так далі. Це щось на зразок нашого кетчупу. Продукт один, а сотні варіантів.
Відомо, що «Теріякі» більше двох тисяч років і з'явився він у селі Нода, що в Японії. Саме там завдяки зусиллям двох сімей був відкритий завод з виробництва різних соусів, одним з яких був «Теріякі». Вони стали відомими на весь світ, отримуючи різні нагороди в різних країнах. І самим обожнюваним став саме «Теріякі».
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
соєвого соусу - | 100 мл |
крохмалю - | 15 г |
меду - | 15 г |
тростинного цукру - | 50 г |
води - | 50 мл |
часнику - | 2 зубчики |
імбиру - | 5 г |
винного оцту - | 15 мл |
олії оливи - | 5 мл |
Час приготування: 5 хвилин | Калорійність на 100 грам: 253 Ккал |
Як готувати соус Теріякі в домашніх умовах:
- У миску налити соєвий соус, додати мед, цукор, винний оцет і масло оливи;
- Масу добре перемішати;
- Крохмаль розмісти водою і теж додати до інших компонентів;
- Імбир очистити від шкірки овочечисткою, гострим ножем або ложкою;
- Натерти його на тертці або дрібно-дрібно порубати гострим ножем;
- Часник позбавити від лушпиння, зрізати всі чотири сухих кінця і подрібнити часточки зручним методом;
- Додати імбир і часник до інших компонентів;
- Все добре перемішати, доводячи масу до однорідності;
- Залити масу в сотейник і помістити його на плиту;
- Включити на маленький вогонь і довести до кипіння;
- З цього моменту варити його протягом п'яти хвилин;
- Готову масу перелити в банку з кришкою і зберігати в холодильнику. Незважаючи на те, що соус вийшов рідким, його можна використовувати. Після охолодження він дійде до своєї ідеальної консистенції.
Інший рецепт соусу
- 10 мл кунжутного масла;
- 10 г насіння кунжуту;
- 100 мл соєвого соусу;
- 10 г меду;
- 3 пера зеленої цибулі;
- 2 апельсина;
- 30 г свіжого імбиру;
- 2 зубчики часнику.
Скільки робити – 20 хвилин.
Скільки калорій – 108 калорій.
Приготування:
- Часник позбавити від лушпиння, зрізати корінець і нарізати скибочки пластинками;
- Помістити в ступку і подрібнити товкачем;
- Кунжут висипати на суху сковороду прожарити його і додати до часнику;
- Зелена цибуля сполоснути і дрібно порубати його;
- Додати цибулю до часнику і кунжуту, потовкти компоненти разом;
- Додати кунжутну олію, мед, соєвий соус і довести до однорідності;
- Імбир очистити від шкірки і подрібнити в пюре зручним методом;
- Видавити в миску сік двох апельсинів, додати нього вміст ступки і добре збити віночком;
- Соус готовий до використання. При бажанні його можна пропустити через сито через кілька годин, щоб він встиг змішати всі смаки і аромати.
Як приготувати смачні деруни з фаршем — смачний домашній рецепт з фото, що вам точно припаде до смаку.
Читайте як приготувати ароматні пиріжки з маком з листкового тіста.
Смажені сирні кульки в маслі — цікава і соковита закуска, яка чудово підійде до пива або до салату.
До чого подають соус Теріякі
«Теріякі» дуже популярний серед списку заправок для салатів. Крім них його часто додають в овочеві рагу або подають з м'ясом, рибою, морепродуктами і птахом. До речі, якщо прокип'ятити «Теріякі» протягом декількох хвилин, то він загусне і перетвориться в справжній густий соус, який часто подається до м'ясних страв.
Крім того, що «Теріякі» можна додати до тим чи іншим блюдом, їм можна ще і маринувати. І найчастіше в ньому маринують жорстке м'ясо, птицю. Цей соус чарівним способом робить м'ясо ніжним і м'яким.
Часто можна зустріти рис з додаванням «Теріякі». Або, приміром, це може бути класичний рис, але з куркою «Теріякі» — досить популярний, до речі, страва.
Корисні поради
Щоб жорстке м'ясо стало м'яким і ніжним завдяки «Теріякі», замаринуйте його в ньому хоча б на дві години. Результат вас неймовірно здивує!
В оригіналі рецепта використовується тростинний цукор. Якщо у вас його немає, то можна використовувати звичайний цукровий пісок, але кількість потрібно трохи зменшити.
Щоб жорстке м'ясо рівномірно ставало м'якше і ніжніше, його буде розумно проколоти ножем в декількох місцях. Глибина проколу повинна бути близько 5 мм.
Мед може бути замінений японським саке, якщо, звичайно, є така можливість.
При додаванні в соус крохмалю дуже важливо заздалегідь розвести його в гарячій або хоча б теплій воді. Якщо додати його в холодну рідину, то це тільки утворює грудки, які буде вже неможливо розбити.
Щоб на поверхні готового соусу Теріякі не утворилася плівка під час охолодження, накрийте її харчовою плівкою «в контакт». Тобто, дуже щільно, прямо на поверхню і так, щоб не залишилося ні одного бульбашки повітря.
Приготувавши такий соус в домашніх умовах, ви будете вражені тим, наскільки ж він універсальний і дивовижний. Додавайте його в свої буденні страви і одержите зовсім нове меню рідною і звичному столі.