Секрети технології: з чого роблять сухе молоко?
Молоко — це перший продукт, який пробує в житті будь-ссавець. Але, якщо одні їх види, наприклад, кішки, вживають молоко лише в період раннього розвитку (з віком, майже у всіх котячих з'являється непереносимість лактози), то інші, наприклад, люди можуть пити його все життя.
Сьогодні виробничі технології дозволяють істотно розширити можливості застосування молока. Його додають в різні продукти, а крім того, воно стало більш зручним і «мобільним», завдяки появі так званого сухого молока. Поговоримо про звичайному і сухому молоці детальніше.
Як і з чого роблять звичайне молоко на фабриках і заводах
Тим не менш, дієтологи сходяться на тому, що овчинка в даному випадку варта свічок, адже за останніми дослідженнями, парне молоко містить величезну кількість бактерій, здатних, у деяких випадках, заподіяти тяжка шкода організму, особливо дитячого.
Тільки тут необхідно враховувати, що на заводі, практично нічого не завадить виробнику розбавити ваше молочко водою і додати в нього рослинні жири, щоб підвищити відсоток жирності.
Тому, перед тим, як купувати те чи інше молоко, необхідно ретельно вивчити виробника, і почитати відгуки. Вірити незалежних експертиз, типу тих, які періодично проходять на першому каналі, теж не варто, так як будь-яку експертну групу можна підкупити, як говорили стародавні: «Немає такої фортеці, яку не взяв би навантажений золотом осел». Тому орієнтуйтеся на свій досвід і особисті відчуття.
Історія виникнення сухого молока
Сухе молоко з'явилося в 1832 році завдяки російському хіміку Михайлу Дирчову, і його поява багато значила для молочної індустрії. Однак винайшов сухе молоко не він. Дирчов лише першим поставив його на потокове виробництво, а автор ідеї як завжди безповоротно канув в лету історії.
Але якщо покопирсатися в літературі можна знайти більш ранні згадки про сухому молоці. Так, відомо, що в 1792 році в записах організації під назвою «Вільне Економічне Товариство» було згадано, що на сході прийнято заморожувати молоко, отримуючи молочні льодовики, здатні зберігатися тривалий час. Звичайно, це не сухе молоко, але ідея близька.
У 1802 році якийсь лікар на Нерче нібито отримав сухе молоко. І це тільки за офіційними даними. У будь-якому разі не можна заперечувати, що були вчені, які отримали даний продукт, але, з якихось причин не запатентовані його. Тому точно визначити, хто ж придумав це винахід, неможливо.
Види сухого молока
Сухе молоко буває двох видів і розрізняється по тому, скільки певних речовин міститься в одному грамі порошку. Перший вид — це цілісне молочко. Його термін зберігання порівняно малий, а велика калорійність. Другий вид — знежирене.
В ньому жирів в 25 разів менше, ніж у першому випадку, інших речовин — приблизно стільки ж. Завдяки вкрай низькому вмісту жиру, знежирене молоко зберігається довше, ніж цільне, а вимоги до умов його зберігання не такі жорсткі.
Обидва цих виду — ще неготовою сухе швидкорозчинне молоко. Його отримують шляхом їх змішування, потім скріплюють їх парою, а потім знову сушать.
Склад сухого молока
Склад сухого молока практично такий же, як і у звичайного, за винятком деяких вітамінів і мікроелементів, які руйнуються під час висушування і розчинення.
Воно містить у собі наступні речовини:
- Білки — це основний будівельний матеріал для будь-якого організму;
- Жири — енергетичні молекули, необхідні в процесі метаболізму;
- Молочний цукор — складний вуглевод, відомий як лактоза, бере участь у ряді енергетичних процесів;
- Вітаміни та мікроелементи необхідні для життєдіяльності.
Як роблять сухе молоко
Коли коров'яче молочко надходить на завод, для того, щоб перетворитися в сухе, йому необхідно пройти п'ять процесів, нормалізацію, пастеризацію, згущення, гомогенізацію і сушку.
- Нормалізація потрібна для того, щоб зменшити жирність молока, якщо вона надто велика, або ж навпаки збільшити, якщо занадто маленька. Молочко змішується з молоком іншої жирності або з вершками. Це робиться, тому що установки, які виробляють сухе молоко, розраховані на певний відсоток вмісту жиру, і якщо на вхід надійде молоко іншої жирності, то на виході вийде «кривий» продукт або, простіше кажучи, шлюб;
- Пастеризація — це процес очищення молока від хвороботворних бактерій і вірусів. Тут все просто — молоко нагрівають до певної температури, при якій все зайве гине, а потім остуджують;
- Згущення — це, іншими словами, варіння. Саме тут визначається те, який вид молока вийде — незбиране і знежирене. І це залежить від параметрів і часу варіння. За допомогою цього процесу ще отримують згущене молоко (згущене молоко) яку багато дуже люблять. Просто, в цьому випадку, в неї додають цукор;
- Гомогенізація — складний хімічний процес, який можуть зрозуміти лише хіміки;
- Сушіння. Отриману суміш висушують на спеціальному апараті до потрібної вологості.
Дізнайтеся найсмачніший рецепт торта з профітролей з цукровою вуаллю. Цей неймовірний покроковий рецепт тут.
Кальмари тушковані в сметані. Покроковий фото рецепт цієї страви ви можете знайти на нашому порталу.
Застосування
Сухе молоко має дуже великий спектр застосування, він набагато більше, ніж у звичайного, в першу чергу, завдяки своїй «мобільності» і великим терміном зберігання. Адже з появою можливості його висушувати, молоко перестало бути швидкопсувним продуктом, і його можна було запасати на довгий час у формі сухої молочної сироватки, з якої згодом робиться звичайне «мокре» молоко.
А крім того, його зручніше транспортувати, адже в сухому вигляді, молоко стає легше в кілька разів, а значить, одноразово можна перевезти в кілька разів більше молока і отримати більше прибутку. Тому, основну користь від сухого молока отримує виробник, споживач виграє лише в рідкісних випадках.
Відомо, наприклад, що в деяких арміях світу сухе молоко використовується в якості сухого пайка, що дуже зручно, адже солдат може в будь-який час випити молока, навіть у польових умовах, просто розбавивши сироватку водою.
Користь і шкода продукту
Сухе молоко містить в собі все те ж, що і рідке, але трохи менше. Тому воно ніяк не може бути корисніше, однак, можна з упевненістю сказати, що воно, принаймні, не гірше. Перевага перед парним очевидно — сухе молоко, що пройшло пастеризацію, не містить у собі хвороботворних мікроорганізмів.
Про його шкоду дієтологи всього світу сьогодні ведуть активні суперечки. Одні стверджують, що в процесі приготування, воно набуває велику кількість шкідливих речовин, таких як оксистерол. Інші говорять, що воно повністю нешкідлива.
Але тут, як і у випадку з ГМО, домислів і чуток багато, але толком нічого не доведено. Тому, якщо у вас є можливість купити даний рідке молоко, краще купіть його, але і боятися сухого теж особливо не варто.