27 июнь 2019
1 073
Класичні рецепти приготування холодного і борщів зелених
Борщ – це вид холодної літнього супу. Базовими умовами для даного першого страви виступають:
- буряк в сирому, запеченому або відвареному вигляді;
- свіжа рубана зелень.
Рекомендації по підбору інгредієнтів
- Вибирайте молоду не велику буряк, так як в ній менше грубих волокон.
- У великих перестиглих огірків жорсткі насіння і одерев'яніла шкірка, для і борщів зелених такі краще не використовувати.
- Для приготування супу вибирайте самі ніжні зелені пагони і листя салатів, петрушки, кропу. Видаляйте жорсткі стебла, ретельно промивайте зелень в мисці з холодною водою, доки не осяде вся грязь.
- При додаванні в холодний борщ м'ясних і ковбасних виробів намагайтеся використовувати маложирні сорти ковбас і пісне м'ясо. Це допоможе зберегти вашій страві статус дієтичного.
- Підготуйте всі інгредієнти напередодні (зваріть овочі, яйця, м'ясо), тоді приготування і борщів зелених не займе у вас багато часу, і ви зможете побалувати своїх рідних і гостей швидким і смачним першою стравою.
Холодний борщ
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молодий буряків з нижньою частиною стебел, гички до 10 см - | 5-6 штук |
свіжих невеликих огірків - | 2-3 шт. |
курячих сільських яєць - | 4-5 шт. |
вареної ковбаси або шинки - | 300-400 грам |
картоплі - | 4 середніх бульби |
ріпчастої цибулі, вирощеного на перо - | 5-6 пагонів |
свіжої зелені кропу - | 1 пучок |
петрушки - | 1 пучок |
листя зеленого салату - | 1 пучок |
солі - | за смаком |
кип'яченої води - | 0,5-1,0 літр |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 60 Ккал |
Як готувати холодний борщ:
- Молоду буряк ретельно промийте, очистіть від тонкої шкірки, обріжте верхівки листя, зберігаючи частина молодих стебел(8-10см.) близько коренеплоду.
- Буряк з бадиллям залийте невеликою кількістю води (1см. над овочами) і відправте в каструлі на плиту варитися до готовності (при легкому входження виделкою або ножем у продукт).
- Картоплю вимити і зварити в мундирі, остудити, зняти шкірку.
- Яйця зварити круто в підсоленій воді, остудити. Очистити від шкаралупи.
- Вимити в глибокій посуді з водою зелень: кріп, петрушку, пір'я цибулі, листя салату.
- Варену молоду буряк дістаньте з каструлі і остудіть окремо від бурякового відвару.
- Поріжте дрібними кубиками буряк, подрібніть її стебла і відправте в супницю.
- Тонко наріжте пір'я цибулі, петрушки, салат і кріп.
- Огірки вимийте, при необхідності, видалите колючки і грубу верхню шкірку. Добре обріжте кінець з плодоніжкою. Поріжте півкільцями або чверть кільцями.
- Наріжте відварну картоплю, яйця і варену ковбасу (шинку) кубиками.
- З'єднайте в супниці (або звичайній каструлі для подачі на стіл) всі інгредієнти подрібнені для холодного супу.
- Перемішайте, посоліть за смаком і залити буряковим відваром. Додайте холодної кип'яченої води для досягнення потрібної густоти страви.
- Дайте свекольнику настоятися в прохолодному місці 30-40 хвилин.
- Подавайте до столу охолодженим красивою посуді.
Що приготувати на Новий рік 2018: закуски, гарячі страви, десерти і напої на святковий стіл.
Секрети приготування макаронів із замороженими овочами. Рецепти тут.
Як приготувати томатний соус для тефтелькою читайте в нашій статті.
Класичний рецепт з м'ясом
Інгредієнти:
- 2-3 середніх буряків (близько 400-600 грам);
- 1 невелика куряча грудка без шкіри або пісна яловичина (близько 400-450 грам);
- 1 середня морква;
- невелика цибулина;
- 3-4 листків лавра;
- 4-5 горошин запашного перцю;
- 1-2 зубчики часнику;
- гілочка свіжого фіолетового базиліка;
- 1 столова ложка соку лимона;
- 2-3 добірних курячих яйця;
- пучок молодої зелені петрушки або кропу;
- 5 перепелиних яєць;
- 180 грам нежирної сметани;
- 2-3 бульби картоплі;
- 2 солоних огірка;
- сіль, цукор і спеції за смаком.
Загальний час приготування страви складе близько 4-5 годин. У 100 грамах готового продукту не більше 50-90 ккал.
Борщ холодний з м'ясом треба готувати так:
- М'ясо промийте в холодній проточній воді. Розріжте на шматочки, так воно звариться швидше. Залийте 1,5-2,0 л води, додайте, розрізану на дві-чотири половинки, цибулину, і варіть до готовності, знімаючи піну. Злегка посоліть.
- Буряк, моркву і бульби картоплі ретельно помити і зварити разом з шкіркою. Воду злити, зварені овочі остудити і очистити.
- Курячі і перепелині яйця зваріть круто. Дайте їм охолонути в холодній воді і звільніть від шкаралупи.
- З готового м'ясного бульйону ложкою видаліть частини цибулини. Додайте до м'яса листочки лавра, перець горошком, тертий зубчик часнику і будь-які інші улюблені спеції до м'яса. Варіть ще близько 7-10 хвилин.
- Дістаньте з бульйону м'ясо зі спеціями і дрібно поріжте (якщо є, то видаліть кістки). Бульйон процідіть, щоб горошини запашного перцю і лавр не стали для вас неприємним сюрпризом у готовому блюді.
- Натріть на крупній тертці буряк, морква, картопля, солоні огірки і курячі яйця, додайте порізане м'ясо і залийте бульйоном, додаючи сік лимона, сіль і цукор за смаком.
- Дайте свекольнику охолонути, приберіть на деякий час (1-2 години) в холодильник.
- Перед подачею дрібно наріжте зелень. Перепелині яйця гострим ножем розділіть на половинки.
- У кожну тарілку покладіть по одній-дві половинки перепелиного яйця і посипте свіжою зеленню. Прикрасьте парою листочків базиліка.
- Подайте до холодного свекольнику сметану.
Рецепт на кефірі
Інгредієнти:
- 2 великих буряків ;
- 2-3 свіжих огірка;
- 2-3 курячих сільських яйця;
- 5-7 редисок;
- 15-20 зелених пір'я цибулі;
- пучок молодих гілочок кропу;
- пучок кучерявою петрушки;
- пучок асорті з листя салату;
- 1,0 літра 1-2,3 % кефіру;
- сіль за смаком.
Час приготування страви, без урахування варіння буряків і яєць, складе близько 30-40 хвилин. У 100 грамах готового продукту не більше 30-40 ккал.
Приготування страви:
- Буряк помити, відварити до готовності. З негорячего коренеплоду зняти шкірку.
- Яйця варити 10 хвилин, остудити під проточною водою, очистити від шкаралупи і плівок.
- Редис добре вимити, зрізати гичку, хвостики, дрібні корінці і грубу верхню шкірку.
- Огірки помити, очистити від шкірки, обрізати попки.
- Сполоснути в ємності з водою зелень: кріп, цибульні пір'я, салатні листя, гілочки петрушки.
- Візьміть красиву, бажано, емальовану каструльку, в якій будете змішувати інгредієнти і борщів зелених. Вимийте її і протріть насухо.
- Редис наріжте тонкими кільцями або півкільцями.
- Дрібно порубаєте всю зелень.
- Огірки поріжте тонкими чверть кільцями.
- Яйця наріжте дрібними кубиками.
- Відварну буряк натріть на тертці.
- Всі подрібнені складові для холодного і борщів зелених перемішайте в підготовленій каструльці. Додайте солі за смаком і залийте охолодженим кефіром до потрібної консистенції.
- Дайте свекольнику трохи настоятися в прохолодному місці (15-20 хвилин) і запрошуйте до столу.
Приємного апетиту!
Що ще почитати: