27 июнь 2019 1 073

Класичні рецепти приготування холодного і борщів зелених

Борщ – це вид холодної літнього супу. Базовими умовами для даного першого страви виступають:

  • буряк в сирому, запеченому або відвареному вигляді;
  • свіжа рубана зелень.

Рекомендації по підбору інгредієнтів

  1. Вибирайте молоду не велику буряк, так як в ній менше грубих волокон.
  2. У великих перестиглих огірків жорсткі насіння і одерев'яніла шкірка, для і борщів зелених такі краще не використовувати.
  3. Для приготування супу вибирайте самі ніжні зелені пагони і листя салатів, петрушки, кропу. Видаляйте жорсткі стебла, ретельно промивайте зелень в мисці з холодною водою, доки не осяде вся грязь.
  4. При додаванні в холодний борщ м'ясних і ковбасних виробів намагайтеся використовувати маложирні сорти ковбас і пісне м'ясо. Це допоможе зберегти вашій страві статус дієтичного.
  5. Підготуйте всі інгредієнти напередодні (зваріть овочі, яйця, м'ясо), тоді приготування і борщів зелених не займе у вас багато часу, і ви зможете побалувати своїх рідних і гостей швидким і смачним першою стравою.
Холодний борщ
Інгредієнти Кількість
молодий буряків з нижньою частиною стебел, гички до 10 см - 5-6 штук
свіжих невеликих огірків - 2-3 шт.
курячих сільських яєць - 4-5 шт.
вареної ковбаси або шинки - 300-400 грам
картоплі - 4 середніх бульби
ріпчастої цибулі, вирощеного на перо - 5-6 пагонів
свіжої зелені кропу - 1 пучок
петрушки - 1 пучок
листя зеленого салату - 1 пучок
солі - за смаком
кип'яченої води - 0,5-1,0 літр
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Як готувати холодний борщ:

  1. Молоду буряк ретельно промийте, очистіть від тонкої шкірки, обріжте верхівки листя, зберігаючи частина молодих стебел(8-10см.) близько коренеплоду.
  2. Буряк з бадиллям залийте невеликою кількістю води (1см. над овочами) і відправте в каструлі на плиту варитися до готовності (при легкому входження виделкою або ножем у продукт).
  3. Картоплю вимити і зварити в мундирі, остудити, зняти шкірку.
  4. Яйця зварити круто в підсоленій воді, остудити. Очистити від шкаралупи.
  5. Вимити в глибокій посуді з водою зелень: кріп, петрушку, пір'я цибулі, листя салату.
  6. Варену молоду буряк дістаньте з каструлі і остудіть окремо від бурякового відвару.
  7. Поріжте дрібними кубиками буряк, подрібніть її стебла і відправте в супницю.
  8. Тонко наріжте пір'я цибулі, петрушки, салат і кріп.
  9. Огірки вимийте, при необхідності, видалите колючки і грубу верхню шкірку. Добре обріжте кінець з плодоніжкою. Поріжте півкільцями або чверть кільцями.
  10. Наріжте відварну картоплю, яйця і варену ковбасу (шинку) кубиками.
  11. З'єднайте в супниці (або звичайній каструлі для подачі на стіл) всі інгредієнти подрібнені для холодного супу.
  12. Перемішайте, посоліть за смаком і залити буряковим відваром. Додайте холодної кип'яченої води для досягнення потрібної густоти страви.
  13. Дайте свекольнику настоятися в прохолодному місці 30-40 хвилин.
  14. Подавайте до столу охолодженим красивою посуді.

Що приготувати на Новий рік 2018: закуски, гарячі страви, десерти і напої на святковий стіл.

Секрети приготування макаронів із замороженими овочами. Рецепти тут.

Як приготувати томатний соус для тефтелькою читайте в нашій статті.

Класичний рецепт з м'ясом

Інгредієнти:

  • 2-3 середніх буряків (близько 400-600 грам);
  • 1 невелика куряча грудка без шкіри або пісна яловичина (близько 400-450 грам);
  • 1 середня морква;
  • невелика цибулина;
  • 3-4 листків лавра;
  • 4-5 горошин запашного перцю;
  • 1-2 зубчики часнику;
  • гілочка свіжого фіолетового базиліка;
  • 1 столова ложка соку лимона;
  • 2-3 добірних курячих яйця;
  • пучок молодої зелені петрушки або кропу;
  • 5 перепелиних яєць;
  • 180 грам нежирної сметани;
  • 2-3 бульби картоплі;
  • 2 солоних огірка;
  • сіль, цукор і спеції за смаком.

Загальний час приготування страви складе близько 4-5 годин. У 100 грамах готового продукту не більше 50-90 ккал.

Борщ холодний з м'ясом треба готувати так:

  1. М'ясо промийте в холодній проточній воді. Розріжте на шматочки, так воно звариться швидше. Залийте 1,5-2,0 л води, додайте, розрізану на дві-чотири половинки, цибулину, і варіть до готовності, знімаючи піну. Злегка посоліть.
  2. Буряк, моркву і бульби картоплі ретельно помити і зварити разом з шкіркою. Воду злити, зварені овочі остудити і очистити.
  3. Курячі і перепелині яйця зваріть круто. Дайте їм охолонути в холодній воді і звільніть від шкаралупи.
  4. З готового м'ясного бульйону ложкою видаліть частини цибулини. Додайте до м'яса листочки лавра, перець горошком, тертий зубчик часнику і будь-які інші улюблені спеції до м'яса. Варіть ще близько 7-10 хвилин.
  5. Дістаньте з бульйону м'ясо зі спеціями і дрібно поріжте (якщо є, то видаліть кістки). Бульйон процідіть, щоб горошини запашного перцю і лавр не стали для вас неприємним сюрпризом у готовому блюді.
  6. Натріть на крупній тертці буряк, морква, картопля, солоні огірки і курячі яйця, додайте порізане м'ясо і залийте бульйоном, додаючи сік лимона, сіль і цукор за смаком.
  7. Дайте свекольнику охолонути, приберіть на деякий час (1-2 години) в холодильник.
  8. Перед подачею дрібно наріжте зелень. Перепелині яйця гострим ножем розділіть на половинки.
  9. У кожну тарілку покладіть по одній-дві половинки перепелиного яйця і посипте свіжою зеленню. Прикрасьте парою листочків базиліка.
  10. Подайте до холодного свекольнику сметану.

Рецепт на кефірі

Інгредієнти:

  • 2 великих буряків ;
  • 2-3 свіжих огірка;
  • 2-3 курячих сільських яйця;
  • 5-7 редисок;
  • 15-20 зелених пір'я цибулі;
  • пучок молодих гілочок кропу;
  • пучок кучерявою петрушки;
  • пучок асорті з листя салату;
  • 1,0 літра 1-2,3 % кефіру;
  • сіль за смаком.

Час приготування страви, без урахування варіння буряків і яєць, складе близько 30-40 хвилин. У 100 грамах готового продукту не більше 30-40 ккал.

Приготування страви:

  1. Буряк помити, відварити до готовності. З негорячего коренеплоду зняти шкірку.
  2. Яйця варити 10 хвилин, остудити під проточною водою, очистити від шкаралупи і плівок.
  3. Редис добре вимити, зрізати гичку, хвостики, дрібні корінці і грубу верхню шкірку.
  4. Огірки помити, очистити від шкірки, обрізати попки.
  5. Сполоснути в ємності з водою зелень: кріп, цибульні пір'я, салатні листя, гілочки петрушки.
  6. Візьміть красиву, бажано, емальовану каструльку, в якій будете змішувати інгредієнти і борщів зелених. Вимийте її і протріть насухо.
  7. Редис наріжте тонкими кільцями або півкільцями.
  8. Дрібно порубаєте всю зелень.
  9. Огірки поріжте тонкими чверть кільцями.
  10. Яйця наріжте дрібними кубиками.
  11. Відварну буряк натріть на тертці.
  12. Всі подрібнені складові для холодного і борщів зелених перемішайте в підготовленій каструльці. Додайте солі за смаком і залийте охолодженим кефіром до потрібної консистенції.
  13. Дайте свекольнику трохи настоятися в прохолодному місці (15-20 хвилин) і запрошуйте до столу.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: