30 июнь 2019 2 507

Як зварити густий борщ на курячому бульйоні

Славнозвісне українське блюдо можна зробити легким і навіть дієтичним. А все завдяки нежирного курячого бульйону. Особливо борщ хороший взимку: він відмінно зігріває і готується з доступними продуктами. Ніхто не відмовиться від тарілки ароматного і яскравого супу!

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
моркви - 2 шт.
лимона - 1 шт.
буряків - 2 шт.
курячого стегенця - 1 шт.
оцту 9% - 30 мл
картоплі - 2 шт.
цукру - 15 г
капусти - 0,2 кг
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 69 Ккал

Як варити борщ на бульйоні:

  1. Вимити стегенце і покласти його в каструлю, наповнити її холодною водою;
  2. Дочекатися закипання, злити воду, м'ясо знову промити;
  3. Покласти окіст назад в каструлю, знову залити такою ж кількістю води, дочекатися закипання;
  4. Додати трохи солі і варити максимум двадцять п'ять хвилин;
  5. З вимитої картоплі зняти шкірку і нарізати соломкою;
  6. Буряк необхідно звільнити від шкірки і натерти. Те ж саме проробити з морквою. Терка потрібна велика;
  7. У сковороду влити близько двох ложок олії, розігріти його;
  8. Перекласти сюди буряк з морквою і поцукрянити, влити оцет, перемішати;
  9. Пасерувати дванадцять хвилин, накривши кришкою;
  10. Дрібно нашаткувати капусту;
  11. Витягнути зварений стегенце і дати йому трохи охолонути;
  12. А в бульйон покласти картоплю і варити його хвилин п'ять;
  13. Далі пересипати сюди капусту і ще п'ять хвилин варити;
  14. З остиглого окосту зняти м'ясо невеликими шматочками повернути назад в каструлю;
  15. Далі перекласти вміст сковороди в суп, розмішати, томити десять хвилин;
  16. Вимкнути плиту і дати борщу настоятися хоча б півгодини;
  17. Лимон вимити і порізати його тонкими кружечками, а потім розрізати на часточки. Покласти по часточці в кожну тарілку з борщем;
  18. Можна прикрасити гілочкою кропу.

Київський борщ на курячому бульйоні

  • 1 гвоздика;
  • 2 цибулі;
  • 2 листків лавра;
  • 1 черешкова селера;
  • 0,3 кг курки;
  • 3,5 л води;
  • 2 моркви;
  • 1 перець солодкий;
  • 0,3 кг капусти;
  • 3 картоплини;
  • 0,4 кг квасолі консервованої;
  • 1 буряк;
  • 35 г сушених грибів.

Час: 50 хв.

Калорії: 29.

Варіння борщу:

  1. Добре вимити м'ясо і відправити його в каструлю, заливши водою;
  2. Поставити на вогонь і варити хвилин двадцять, не забувши посолити;
  3. В цей час звільнити від лушпиння цибулю, моркву очистити від шкірки, селера теж почистити;
  4. Коли бульйон закипить, в нього потрібно покласти одну морквину, одну цибулину і селеру. Сюди ж покласти гвоздику і листи лавра. Коли мине двадцять хвилин, всі ці продукти потрібно витягнути і викинути, а м'ясо покласти на невелику тарілку поруч;
  5. Буряк вимити, зрізати її шкірку і дрібно нашаткувати;
  6. Другу моркву теж дрібно порубати, можна натерти. Так само дрібно нарубати цибулю;
  7. Перець звільнити від насіннєвої коробочки і дрібно нарізати довільно;
  8. Гриби промити, а потім залити окропом і залишити на півгодини, щоб вони набубнявіли. Знову промити і дрібно нарізати;
  9. Капусту вимити і нашаткувати її;
  10. Зняти шкірку з картоплі і порізати її на невеликі шматочки;
  11. У бульйон відправити картоплю з грибами, приправити;
  12. У сковороду відправити цибулю, буряк і моркву, влити туди трохи олії і включити вогонь;
  13. Пасерувати всі компоненти протягом п'яти хвилин, потім додати перець, тушкувати ще п'ять хвилин, помішуючи. Можна додати томати, якщо хочеться;
  14. Коли картопля буде майже готовий, додати до нього капусту, а через п'ять хвилин покласти сюди весь вміст сковороди;
  15. Додати квасолю, попередньо промивши її;
  16. Курку розібрати на волокна і повернути в суп;
  17. Проварити борщ протягом п'яти хвилин і вимкнути. Далі можна додати дрібно нарізаний часник або зелень, а можна і те, і інше.

Баурсаки — рецепт казахського страви, яке чудово поєднується з овочами або гострим соусом.

Котлети з фаршу з додаванням кабачка виходять незвичайно соковитими і смачними, спробуйте!

Що можна приготувати з тушкованої яловичини читайте в нашій статті.

Зелений борщ на курячому бульйоні

  • 4 картоплини;
  • 260 г курки;
  • 10 г зелені;
  • 2 моркви;
  • 2 яйця;
  • 1 цибуля;
  • 1 пучок щавлю;
  • 3 л води.

Час: 1 ч.

Калорії: 26.

Процес варіння:

  1. Спочатку необхідно промити курку і поставити варитися на ній бульйон в трилітрову каструлю;
  2. Одну моркву і одну цибулину очистити;
  3. Коли бульйон закипить, зняти піну, покласти два коренеплоду в суп і варити хвилин двадцять. Потім м'ясо вийняти, а плоди викинути;
  4. Картоплю очистити від шкірки, довільно порізати, а потім відправити його в суп після м'яса;
  5. Влити трохи олії в сковороду і розігріти його;
  6. Моркву натерти і відправити в сковороду разом з порубаним луком, обсмажити, поки не стягне м'якою;
  7. Щавель вимити і нарізати на зручні шматочки;
  8. Засмажку з моркви перекласти в суп, розмішати, дати прокипіти дві хвилини;
  9. Потім відразу відправити сюди щавель, дати покипіти масі три хвилини;
  10. Яйця збити в мисці, а потім вилити в каструлю. При цьому потрібно швидко заважати;
  11. Знову нехай прокипить три хвилини, після чого можна додати порізану зелень. Нехай прокипить під кришкою хвилину-другу – і можна вимикати. Подавати зі сметаною.

Хитрощі кухарів

Скільки господинь, стільки є і борщів. Для більш глибокого смаку можна разом з куркою трохи проварити маленький шматочок копченого сала. Це несильно вплине на калорійність, зате додасть неповторну нотку копченості.

Для яскравого кольору в борщ можна додати томатну пасту або свіжі м'ясисті помідори. Робити це потрібно тоді, коли буряк обсмажується на сковороді. Коли додаються томати, буде смачно додати свіжий рубаний базилік в кінці варіння. Крім того, можна додати гілочку естрагону.

У зелений борщ яйце необов'язково вбивати сирим в суп. Його можна заздалегідь зварити круто, а потім кожному в тарілку покласти по половинці. Як варіант, можна порізати на кубики і відразу всипати в суп.

Традиційно борщ подається з пампушками. Їх можна легко приготувати самостійно, не забувши зверху натерти свіжим часником. Подавати прийнято зі сметаною, але її можна замінити часниковим соусом.

Борщ, яким би він не був: київським, грибним, без буряка, з квасолею або зі щавлем, він завжди залишається фірмовим блюдом майже кожної господині. Курка доповнює його легкої поживністю. Варто спробувати будь-який з даних рецептів, адже готуються вони швидко, а смак мають приголомшливий!

Що ще почитати: