Як зварити густий борщ на курячому бульйоні
Славнозвісне українське блюдо можна зробити легким і навіть дієтичним. А все завдяки нежирного курячого бульйону. Особливо борщ хороший взимку: він відмінно зігріває і готується з доступними продуктами. Ніхто не відмовиться від тарілки ароматного і яскравого супу!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
моркви - | 2 шт. |
лимона - | 1 шт. |
буряків - | 2 шт. |
курячого стегенця - | 1 шт. |
оцту 9% - | 30 мл |
картоплі - | 2 шт. |
цукру - | 15 г |
капусти - | 0,2 кг |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 69 Ккал |
Як варити борщ на бульйоні:
- Вимити стегенце і покласти його в каструлю, наповнити її холодною водою;
- Дочекатися закипання, злити воду, м'ясо знову промити;
- Покласти окіст назад в каструлю, знову залити такою ж кількістю води, дочекатися закипання;
- Додати трохи солі і варити максимум двадцять п'ять хвилин;
- З вимитої картоплі зняти шкірку і нарізати соломкою;
- Буряк необхідно звільнити від шкірки і натерти. Те ж саме проробити з морквою. Терка потрібна велика;
- У сковороду влити близько двох ложок олії, розігріти його;
- Перекласти сюди буряк з морквою і поцукрянити, влити оцет, перемішати;
- Пасерувати дванадцять хвилин, накривши кришкою;
- Дрібно нашаткувати капусту;
- Витягнути зварений стегенце і дати йому трохи охолонути;
- А в бульйон покласти картоплю і варити його хвилин п'ять;
- Далі пересипати сюди капусту і ще п'ять хвилин варити;
- З остиглого окосту зняти м'ясо невеликими шматочками повернути назад в каструлю;
- Далі перекласти вміст сковороди в суп, розмішати, томити десять хвилин;
- Вимкнути плиту і дати борщу настоятися хоча б півгодини;
- Лимон вимити і порізати його тонкими кружечками, а потім розрізати на часточки. Покласти по часточці в кожну тарілку з борщем;
- Можна прикрасити гілочкою кропу.
Київський борщ на курячому бульйоні
- 1 гвоздика;
- 2 цибулі;
- 2 листків лавра;
- 1 черешкова селера;
- 0,3 кг курки;
- 3,5 л води;
- 2 моркви;
- 1 перець солодкий;
- 0,3 кг капусти;
- 3 картоплини;
- 0,4 кг квасолі консервованої;
- 1 буряк;
- 35 г сушених грибів.
Час: 50 хв.
Калорії: 29.
Варіння борщу:
- Добре вимити м'ясо і відправити його в каструлю, заливши водою;
- Поставити на вогонь і варити хвилин двадцять, не забувши посолити;
- В цей час звільнити від лушпиння цибулю, моркву очистити від шкірки, селера теж почистити;
- Коли бульйон закипить, в нього потрібно покласти одну морквину, одну цибулину і селеру. Сюди ж покласти гвоздику і листи лавра. Коли мине двадцять хвилин, всі ці продукти потрібно витягнути і викинути, а м'ясо покласти на невелику тарілку поруч;
- Буряк вимити, зрізати її шкірку і дрібно нашаткувати;
- Другу моркву теж дрібно порубати, можна натерти. Так само дрібно нарубати цибулю;
- Перець звільнити від насіннєвої коробочки і дрібно нарізати довільно;
- Гриби промити, а потім залити окропом і залишити на півгодини, щоб вони набубнявіли. Знову промити і дрібно нарізати;
- Капусту вимити і нашаткувати її;
- Зняти шкірку з картоплі і порізати її на невеликі шматочки;
- У бульйон відправити картоплю з грибами, приправити;
- У сковороду відправити цибулю, буряк і моркву, влити туди трохи олії і включити вогонь;
- Пасерувати всі компоненти протягом п'яти хвилин, потім додати перець, тушкувати ще п'ять хвилин, помішуючи. Можна додати томати, якщо хочеться;
- Коли картопля буде майже готовий, додати до нього капусту, а через п'ять хвилин покласти сюди весь вміст сковороди;
- Додати квасолю, попередньо промивши її;
- Курку розібрати на волокна і повернути в суп;
- Проварити борщ протягом п'яти хвилин і вимкнути. Далі можна додати дрібно нарізаний часник або зелень, а можна і те, і інше.
Баурсаки — рецепт казахського страви, яке чудово поєднується з овочами або гострим соусом.
Котлети з фаршу з додаванням кабачка виходять незвичайно соковитими і смачними, спробуйте!
Що можна приготувати з тушкованої яловичини читайте в нашій статті.
Зелений борщ на курячому бульйоні
- 4 картоплини;
- 260 г курки;
- 10 г зелені;
- 2 моркви;
- 2 яйця;
- 1 цибуля;
- 1 пучок щавлю;
- 3 л води.
Час: 1 ч.
Калорії: 26.
Процес варіння:
- Спочатку необхідно промити курку і поставити варитися на ній бульйон в трилітрову каструлю;
- Одну моркву і одну цибулину очистити;
- Коли бульйон закипить, зняти піну, покласти два коренеплоду в суп і варити хвилин двадцять. Потім м'ясо вийняти, а плоди викинути;
- Картоплю очистити від шкірки, довільно порізати, а потім відправити його в суп після м'яса;
- Влити трохи олії в сковороду і розігріти його;
- Моркву натерти і відправити в сковороду разом з порубаним луком, обсмажити, поки не стягне м'якою;
- Щавель вимити і нарізати на зручні шматочки;
- Засмажку з моркви перекласти в суп, розмішати, дати прокипіти дві хвилини;
- Потім відразу відправити сюди щавель, дати покипіти масі три хвилини;
- Яйця збити в мисці, а потім вилити в каструлю. При цьому потрібно швидко заважати;
- Знову нехай прокипить три хвилини, після чого можна додати порізану зелень. Нехай прокипить під кришкою хвилину-другу – і можна вимикати. Подавати зі сметаною.
Хитрощі кухарів
Скільки господинь, стільки є і борщів. Для більш глибокого смаку можна разом з куркою трохи проварити маленький шматочок копченого сала. Це несильно вплине на калорійність, зате додасть неповторну нотку копченості.
Для яскравого кольору в борщ можна додати томатну пасту або свіжі м'ясисті помідори. Робити це потрібно тоді, коли буряк обсмажується на сковороді. Коли додаються томати, буде смачно додати свіжий рубаний базилік в кінці варіння. Крім того, можна додати гілочку естрагону.
У зелений борщ яйце необов'язково вбивати сирим в суп. Його можна заздалегідь зварити круто, а потім кожному в тарілку покласти по половинці. Як варіант, можна порізати на кубики і відразу всипати в суп.
Традиційно борщ подається з пампушками. Їх можна легко приготувати самостійно, не забувши зверху натерти свіжим часником. Подавати прийнято зі сметаною, але її можна замінити часниковим соусом.
Борщ, яким би він не був: київським, грибним, без буряка, з квасолею або зі щавлем, він завжди залишається фірмовим блюдом майже кожної господині. Курка доповнює його легкої поживністю. Варто спробувати будь-який з даних рецептів, адже готуються вони швидко, а смак мають приголомшливий!