Як запекти курку з яблуками в духовці
Курка з яблуками в духовці звучить якось по-святковому, а адже це частування не завжди можна готувати на свята! Якщо ви просто хочете порадувати своїх членів сім'ї незвичайним, але і в той же час ситний м'ясним блюдом, то це королівське частування буде як не можна до речі.
Тим більше його приготування не буде занадто важким, головне, було б бажання, а решта вийде!
Особливості вибору продуктів
Вибираючи курку, варто звертати увагу на її зовнішній вигляд, вона повинна володіти наступними характеристиками:
- Шкірка повинна бути ціла, тому що від її стану буде залежати зовнішній вигляд всього страви;
- Перевагу варто віддавати молодої птиці або курчатам, тому їх м'ясо готуватися набагато швидше;
- М'ясо повинно мати білий колір з рожевим відтінком;
- Купуючи птицю, обов'язково понюхайте, від неї не повинно виходити сторонніх неприємних запахів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курка - | одна ціла тушка |
яблука - | 4 шт. |
цибулина - | 1 головка |
рослинна олія - | за смаком |
сіль - | трохи |
приправи - | на свій розсуд |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 145 Ккал |
Як будемо готувати:
- Для початку тушку курки гарненько промиваємо під прохолодною водою, якщо на поверхні є залишки пір'я, то їх потрібно очистити;
- Після цього у мисці змішуємо сіль із приправами і чорним меленим перцем;
- Тушку ретельно натираємо цією сумішшю з усіх боків, обов'язково не забудьте її натерти всередині;
- Яблука промиваємо, очищаємо від шкірки;
- Далі очищені фрукти розрізаємо, вичищаємо розетки з кісточками і нарізаємо м'якоть невеликими скибочками;
- Цибулю очищаємо від лушпиння, шаткуємо його тонкими півкільцями;
- Всередину курки потрібно покласти шматочки яблук, їх треба чергувати з півкільцями цибулі;
- Потім тушку можна заколоти зубочистками або зашити. Це робиться для того, щоб м'ясо після приготування вийшло соковитим, ніжним;
- Після цього деко збризкуємо рослинним маслом, тушку також змащуємо маслом;
- Викладаємо її на деко;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди деко з курочкою;
- Залишаємо запікати протягом 2,5 годин;
- Обов'язково в процесі запікання поливаємо все соком, щоб на поверхні утворилася зажаристая скоринка рум'яного кольору;
- Після цього всі виймаємо і подаємо на стіл. Додатково тушку можна прикрасити листям салату, зеленню.
Курка, фарширована чорносливом і яблуками
Продукти:
- курка – 1 тушка;
- 5 яблук;
- чорнослив – 200 грам;
- три часникові головки;
- 3 великі ложки майонезу;
- 50 грам меду;
- 1 велика ложка гірчиці;
- трохи солі;
- коріандр, перець, каррі – все по дрібці.
Для приготування нам буде потрібно приблизно 2-2,5 години. Калорійність частування на 100 грам складе 150 ккал.
Як потрібно робити:
- Для початку промиваємо яблука і чорнослив;
- Яблука очищаємо від шкірки, розрізаємо на дві частини, виймаємо розетки разом з насінням. Розрізаємо м'якоть на невеликі шматочки;
- Часник поділяємо на зубчики, очистити їх від шкірки. Кожен зубчик розрізаємо на дві частини;
- Курочку гарненько промиваємо в прохолодній воді, викладаємо на вафельний рушник або паперові серветки, щоб вбралася вся зайва рідина;
- У невеликій чашці змішуємо майонез і мед. Натираємо цією сумішшю тушку з усіх сторін;
- Далі в мисці змішуємо гірчицю, сіль, коріандр, каррі. Цією сумішшю знову натираємо курочку з усіх сторін;
- Залишаємо постояти протягом 10 хвилин, а краще залишити промаринуватися на кілька годин;
- Потім шарами викладаємо яблука разом з чорносливом, можна покласти кілька зубчиків часнику. Обов'язково отвір зашейте, за рахунок цього курочка стане соковитіше і ароматні;
- На поверхні зробіть надрізи і закладіть в них шматочки часнику;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів;
- Тушку можна помістити на решітку, а знизу можна помістити на піддон з водою. За рахунок цього тушка вийти набагато м'якше і соковитіше;
- Під час запікання курку потрібно поливати соком, який буде виділятися в піддон;
- Запікати все слід протягом 1,5-2 годин;
- Після цього всі виймаємо з духовки і подаємо на стіл разом з аджикою.
Читайте як вибрати хороший торт на випускний в дитячому саду.
Читайте як приготувати морського окуня в духовці. Цікаві рецепти в нашому порталі.
Читайте як приготувати корисну капустяну запіканку з сиром і фаршем. Рецепт тут.
Курка, запечена з яблуками в рукаві
Для готування підготуємо наступні компоненти:
- курка – 1 штука;
- 5 яблук;
- 4 часникового зубчики;
- 2 великі ложки бальзамічного оцту;
- 50 мл соєвого соусу;
- приправи на свій розсуд;
- сіль.
Приготування займе близько 2,5 год. Калорійність складе 145 ккал.
Схема готування:
- Свіжа курка може мати різкий запах властивий курячому м'ясу. Для його усунення тушку слід помістити в прохолодну воду і залишити на 1 годину;
- Потім її знову промиваємо, якщо на поверхні залишилися пір'я, то їх потрібно видалити;
- Далі обсипаємо її зверху сіллю, обов'язково натираємо сіллю всередині;
- Часник очищаємо від шкірки і ріжемо невеликими шматочками;
- У ступку викладаємо шматочки часнику, підсипаємо до нього куркуму, чорний мелений перець, сушений імбир, паприку;
- Далі всі спеції ретельно розтираємо до рівномірної структури;
- Потім отриманої пряною сумішшю натираємо тушку з усіх сторін. Частину спецій потрібно помістити всередину курки;
- Прибираємо тушку в холодильник, залишаємо її там на кілька годин, щоб вона промаринувалася;
- Тим часом промиваємо яблука і очищаємо їх від шкірки;
- Потім розрізаємо м'якоть на дві частини, вичищаємо серцевину з насінням. Очищену м'якоть нарізаємо невеликими шматочками;
- Шматочки яблук поливаємо соєвим соусом. Для додання пікантного смаку, фрукти збризкуємо бальзамічним оцтом;
- Залишаємо фрукти постояти деякий час, щоб вони пустили сік;
- Потім виймаємо курочку з холодильника, закладаємо всередину яблука з оцтом і соусом. Обов'язково зашиваємо або заколюємо зубочистками;
- Ніжки можна зав'язати. Поміщаємо тушку в рукав для запікання;
- Духова шафа розжарюємо до 180 градусів;
- Поміщаємо тушку на деко і ставимо в духовку;
- Запікаємо її протягом 1,5-2 годин;
- За 15 хвилин до закінчення випікання, пакет слід відкрити, щоб зверху підсмажилася шкірка і стала рум'яного кольору;
- Після цього виймаємо і подаємо на стіл із зеленню.
Курка в духовці з яблуками і картоплею
Складові компоненти:
- ціла тушка курки – 1 штука;
- 20 дрібних картопляних бульб;
- 2 морквини;
- 3 яблука середнього розміру кисло-солодкого сорту;
- 2 головки цибулі невеликого розміру;
- 2 великі ложки майонезу;
- 1 маленька ложка суміші чорного і червоного меленого перцю;
- суміш приправ для курячого м'яса на свій розсуд;
- сіль на свій смак.
На приготування знадобиться близько 2 годин. Калорійність буде становити приблизно 152 ккал.
Як будемо робити:
- Для початку потрібно очистити картопляні бульби, обов'язково їх промиваємо;
- Великі картоплини можна розрізати на дві частини, а дрібні можна залишити в цілому вигляді;
- Промиваємо яблука очищаємо від шкірки, розрізаємо на 4 часточки і вирізаємо розетки з насінням;
- Морквину промиваємо, очищаємо від бруду, шкурки і розрізаємо на колечка з розміром товщини не більше 4 мм;
- Очищаємо цибулини від лушпиння, розрізаємо їх у вигляді тонких кілець або півкілець;
- Всі овочі – картоплю, моркву, цибулю — складаємо в одну миску, підсолюємо, перчимо і додаємо 1 ст. ложку майонезу. Все перемішуємо;
- Курочку слід промити зі всіх сторін і обов'язково протерти насухо рушником або паперовими серветками;
- Потім обсипаємо її сіллю з усіх боків, натираємо її сіллю всередині;
- Змащуємо майонезом зверху і всередині;
- Натираємо перцем і спеціями зовні і всередині;
- Заповнюємо курочку щільно яблуками і зашиваємо;
- Викладаємо тушку в пакет для запікання і зав'язуємо;
- Викладаємо її на деко і навколо обкладаємо картоплею, цибулею і морквою;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів;
- Ставимо деко з усіма компонентами в духовку і залишаємо запікати протягом 1-1,5 години.
Корисні поради
- для приготування варто використовувати яблука кислого або кіло-солодкого сорту. Солодкі фрукти не додадуть того пікантного смаку, за який цінується ця страва;
- якщо поверхня тушки змастити вершковим маслом, то після випікання вона вийде більш м'якою, ніжною;
- готовність м'яса можна перевірити за допомогою зубочистки, для цього її потрібно проколоти. Якщо в місці проколу буде виділятися прозорий сік без крові, то м'ясо готове.
Курка з яблуками в духовці – це воістину королівське частування, яке цінується за його неповторний смак. М'ясо виходить ароматним, ніжним і дуже соковитим. А його зовнішній вигляд заманить всіх за стіл!