24 май 2019 4 475

Як запекти курку з яблуками в духовці

Курка з яблуками в духовці звучить якось по-святковому, а адже це частування не завжди можна готувати на свята! Якщо ви просто хочете порадувати своїх членів сім'ї незвичайним, але і в той же час ситний м'ясним блюдом, то це королівське частування буде як не можна до речі.

Тим більше його приготування не буде занадто важким, головне, було б бажання, а решта вийде!

Особливості вибору продуктів

Вибираючи курку, варто звертати увагу на її зовнішній вигляд, вона повинна володіти наступними характеристиками:

  1. Шкірка повинна бути ціла, тому що від її стану буде залежати зовнішній вигляд всього страви;
  2. Перевагу варто віддавати молодої птиці або курчатам, тому їх м'ясо готуватися набагато швидше;
  3. М'ясо повинно мати білий колір з рожевим відтінком;
  4. Купуючи птицю, обов'язково понюхайте, від неї не повинно виходити сторонніх неприємних запахів.
Яблука варто вибирати з щільною структурою кислого сорту. Вони повинні бути соковитими. Соковиті сорти додадуть м'ясу аромат, зроблять його ніжним.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
курка - одна ціла тушка
яблука - 4 шт.
цибулина - 1 головка
рослинна олія - за смаком
сіль - трохи
приправи - на свій розсуд
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 145 Ккал

Як будемо готувати:

  1. Для початку тушку курки гарненько промиваємо під прохолодною водою, якщо на поверхні є залишки пір'я, то їх потрібно очистити;
  2. Після цього у мисці змішуємо сіль із приправами і чорним меленим перцем;
  3. Тушку ретельно натираємо цією сумішшю з усіх боків, обов'язково не забудьте її натерти всередині;
  4. Яблука промиваємо, очищаємо від шкірки;
  5. Далі очищені фрукти розрізаємо, вичищаємо розетки з кісточками і нарізаємо м'якоть невеликими скибочками;
  6. Цибулю очищаємо від лушпиння, шаткуємо його тонкими півкільцями;
  7. Всередину курки потрібно покласти шматочки яблук, їх треба чергувати з півкільцями цибулі;
  8. Потім тушку можна заколоти зубочистками або зашити. Це робиться для того, щоб м'ясо після приготування вийшло соковитим, ніжним;
  9. Після цього деко збризкуємо рослинним маслом, тушку також змащуємо маслом;
  10. Викладаємо її на деко;
  11. Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди деко з курочкою;
  12. Залишаємо запікати протягом 2,5 годин;
  13. Обов'язково в процесі запікання поливаємо все соком, щоб на поверхні утворилася зажаристая скоринка рум'яного кольору;
  14. Після цього всі виймаємо і подаємо на стіл. Додатково тушку можна прикрасити листям салату, зеленню.

Курка, фарширована чорносливом і яблуками

Продукти:

  • курка – 1 тушка;
  • 5 яблук;
  • чорнослив – 200 грам;
  • три часникові головки;
  • 3 великі ложки майонезу;
  • 50 грам меду;
  • 1 велика ложка гірчиці;
  • трохи солі;
  • коріандр, перець, каррі – все по дрібці.

Для приготування нам буде потрібно приблизно 2-2,5 години. Калорійність частування на 100 грам складе 150 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Для початку промиваємо яблука і чорнослив;
  2. Яблука очищаємо від шкірки, розрізаємо на дві частини, виймаємо розетки разом з насінням. Розрізаємо м'якоть на невеликі шматочки;
  3. Часник поділяємо на зубчики, очистити їх від шкірки. Кожен зубчик розрізаємо на дві частини;
  4. Курочку гарненько промиваємо в прохолодній воді, викладаємо на вафельний рушник або паперові серветки, щоб вбралася вся зайва рідина;
  5. У невеликій чашці змішуємо майонез і мед. Натираємо цією сумішшю тушку з усіх сторін;
  6. Далі в мисці змішуємо гірчицю, сіль, коріандр, каррі. Цією сумішшю знову натираємо курочку з усіх сторін;
  7. Залишаємо постояти протягом 10 хвилин, а краще залишити промаринуватися на кілька годин;
  8. Потім шарами викладаємо яблука разом з чорносливом, можна покласти кілька зубчиків часнику. Обов'язково отвір зашейте, за рахунок цього курочка стане соковитіше і ароматні;
  9. На поверхні зробіть надрізи і закладіть в них шматочки часнику;
  10. Прогріваємо духовку до 180 градусів;
  11. Тушку можна помістити на решітку, а знизу можна помістити на піддон з водою. За рахунок цього тушка вийти набагато м'якше і соковитіше;
  12. Під час запікання курку потрібно поливати соком, який буде виділятися в піддон;
  13. Запікати все слід протягом 1,5-2 годин;
  14. Після цього всі виймаємо з духовки і подаємо на стіл разом з аджикою.

Читайте як вибрати хороший торт на випускний в дитячому саду.

Читайте як приготувати морського окуня в духовці. Цікаві рецепти в нашому порталі.

Читайте як приготувати корисну капустяну запіканку з сиром і фаршем. Рецепт тут.

Курка, запечена з яблуками в рукаві

Для готування підготуємо наступні компоненти:

  • курка – 1 штука;
  • 5 яблук;
  • 4 часникового зубчики;
  • 2 великі ложки бальзамічного оцту;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • приправи на свій розсуд;
  • сіль.

Приготування займе близько 2,5 год. Калорійність складе 145 ккал.

Схема готування:

  1. Свіжа курка може мати різкий запах властивий курячому м'ясу. Для його усунення тушку слід помістити в прохолодну воду і залишити на 1 годину;
  2. Потім її знову промиваємо, якщо на поверхні залишилися пір'я, то їх потрібно видалити;
  3. Далі обсипаємо її зверху сіллю, обов'язково натираємо сіллю всередині;
  4. Часник очищаємо від шкірки і ріжемо невеликими шматочками;
  5. У ступку викладаємо шматочки часнику, підсипаємо до нього куркуму, чорний мелений перець, сушений імбир, паприку;
  6. Далі всі спеції ретельно розтираємо до рівномірної структури;
  7. Потім отриманої пряною сумішшю натираємо тушку з усіх сторін. Частину спецій потрібно помістити всередину курки;
  8. Прибираємо тушку в холодильник, залишаємо її там на кілька годин, щоб вона промаринувалася;
  9. Тим часом промиваємо яблука і очищаємо їх від шкірки;
  10. Потім розрізаємо м'якоть на дві частини, вичищаємо серцевину з насінням. Очищену м'якоть нарізаємо невеликими шматочками;
  11. Шматочки яблук поливаємо соєвим соусом. Для додання пікантного смаку, фрукти збризкуємо бальзамічним оцтом;
  12. Залишаємо фрукти постояти деякий час, щоб вони пустили сік;
  13. Потім виймаємо курочку з холодильника, закладаємо всередину яблука з оцтом і соусом. Обов'язково зашиваємо або заколюємо зубочистками;
  14. Ніжки можна зав'язати. Поміщаємо тушку в рукав для запікання;
  15. Духова шафа розжарюємо до 180 градусів;
  16. Поміщаємо тушку на деко і ставимо в духовку;
  17. Запікаємо її протягом 1,5-2 годин;
  18. За 15 хвилин до закінчення випікання, пакет слід відкрити, щоб зверху підсмажилася шкірка і стала рум'яного кольору;
  19. Після цього виймаємо і подаємо на стіл із зеленню.

Курка в духовці з яблуками і картоплею

Складові компоненти:

  • ціла тушка курки – 1 штука;
  • 20 дрібних картопляних бульб;
  • 2 морквини;
  • 3 яблука середнього розміру кисло-солодкого сорту;
  • 2 головки цибулі невеликого розміру;
  • 2 великі ложки майонезу;
  • 1 маленька ложка суміші чорного і червоного меленого перцю;
  • суміш приправ для курячого м'яса на свій розсуд;
  • сіль на свій смак.

На приготування знадобиться близько 2 годин. Калорійність буде становити приблизно 152 ккал.

Як будемо робити:

  1. Для початку потрібно очистити картопляні бульби, обов'язково їх промиваємо;
  2. Великі картоплини можна розрізати на дві частини, а дрібні можна залишити в цілому вигляді;
  3. Промиваємо яблука очищаємо від шкірки, розрізаємо на 4 часточки і вирізаємо розетки з насінням;
  4. Морквину промиваємо, очищаємо від бруду, шкурки і розрізаємо на колечка з розміром товщини не більше 4 мм;
  5. Очищаємо цибулини від лушпиння, розрізаємо їх у вигляді тонких кілець або півкілець;
  6. Всі овочі – картоплю, моркву, цибулю — складаємо в одну миску, підсолюємо, перчимо і додаємо 1 ст. ложку майонезу. Все перемішуємо;
  7. Курочку слід промити зі всіх сторін і обов'язково протерти насухо рушником або паперовими серветками;
  8. Потім обсипаємо її сіллю з усіх боків, натираємо її сіллю всередині;
  9. Змащуємо майонезом зверху і всередині;
  10. Натираємо перцем і спеціями зовні і всередині;
  11. Заповнюємо курочку щільно яблуками і зашиваємо;
  12. Викладаємо тушку в пакет для запікання і зав'язуємо;
  13. Викладаємо її на деко і навколо обкладаємо картоплею, цибулею і морквою;
  14. Прогріваємо духовку до 200 градусів;
  15. Ставимо деко з усіма компонентами в духовку і залишаємо запікати протягом 1-1,5 години.

Корисні поради

  • для приготування варто використовувати яблука кислого або кіло-солодкого сорту. Солодкі фрукти не додадуть того пікантного смаку, за який цінується ця страва;
  • якщо поверхня тушки змастити вершковим маслом, то після випікання вона вийде більш м'якою, ніжною;
  • готовність м'яса можна перевірити за допомогою зубочистки, для цього її потрібно проколоти. Якщо в місці проколу буде виділятися прозорий сік без крові, то м'ясо готове.

Курка з яблуками в духовці – це воістину королівське частування, яке цінується за його неповторний смак. М'ясо виходить ароматним, ніжним і дуже соковитим. А його зовнішній вигляд заманить всіх за стіл!

Що ще почитати: